(Био) зеленчукова градина 14

• 109 278
  • 753
  •   1
Отговори
# 240
  • Пазете Гор
Там някъде, vihrusha, идеята е да не се разкъсват коренчета с ваденето на репичките, но пък и семенцата да са покълнали. Това може и да се избегне, ако се сее в редчета: редуваме репички, магданоз. Аз не обичам да сея магданоз на редчета, но някои го правят. Имам идеи за малките площи, за земеделие в съдове...А се притеснявам за баклата предзимно. На практика пролетният посев я настига бързо, а пък и рисковете от измръзване са немалки.

Грижливо планиране сега, разпределение в лехите, измисляне на сеитбообращения - докато се стопи снега. Потягаме мотичките, разсъхналите се сапове.

# 241
Отворена съм за идеи и съвети.Смятам тази година 3 пъти да кроя, преди да садя  newsm78

# 242
Преди малко сях лапат-а. Нали бях споделила- тук има червеи които ядат корените и за това се сее в райсинг бедс (дървени сандъци). Т.к. имамме много ПВС торбички- рязох и плетох едни като саксии. Та в тях сях лапата. Ще споделям получило ли се е или не. наоколо съм мулчирала с листа- тук има едно дърво- мисля, че баща ми каза, че е осен. Много дребни и твърди листа има, обърка ми целия компост. Та с неговите листа мулчирам - гледам където има отдолу земята е влажна и не растат плевели- с изключение на детелината. Плетените ми саксии са зарити от страни с листа. В една такава магданоза ми вече поникна.
Сефга мятам да плета друга- ще пробвам в нея с чесън да видя дали ще стане номера- пък и оползотворявам неизползваните площи

# 243
  • Варна-София
Амико-ти какво мислиш за солидарните  еко-ферми?Ще успеем ли да побългарим идеята?
И Матанди да разкаже имат ли почва в Корея?
На мен много ми харесва...
Ако така ще върнем новите млади към земята...
Пишете-чета и попивам като Прерия Joy
Вес, зачетох се в сайта на една Eco-Solidarity Association. Да, натам вървим. Аз съм готов член на такава. Най-вече в образователната част. Тази година за доматите ми остана още малко да поекспериментирам, за прасковите ще си поддържам научената био-практика и продължавам да дълбая въпроса с лозите. Ябълките и другите овошки оставям за бъдещето. На час по лъжичка. Искам да си купувам био-продукция направо от ферма, а не през хипермаркетните мрежи. Искам да гледам очите на хората, които са я произвели.
Чакам да опръхне земята, че да сложа граха. 5 пръста отдолу е още замръзнала, а отгоре - киша. Все едно сме в тундрата. И да сложа грах, той ще изгние - няма въздух за коренчетата.
Хайде, чао, аз пак далдисвам в работа. 

# 244
Здравейте записвам се да ви чета и да се уча. Решила съм да си правя градинка тази година. Място имам много но от няколко години не е засаждано нищо  Rolling Eyes

# 245

avocett на снимката виждам ябълка ГРЕНИ СМИТ. Тази ябълка се бере в късна есен и през зимата на пипане сякаш е мазна а на пролет отстрани прави едно червено петно , на вкус е сладко кисела.

# 246
Това го намерих покрай вас :
http://www.solidarno.com/

# 247
  • на брега на Дунава
А при нас вече два дни е така :
http://prikachi.com/images/650/4437650S.jpg

# 248
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

и при нас  Cry а така ми се иска да замирише на разрохкана земя и зелено, да ме лъхне топъл вятър, да гледам как пъпките се надуват с часове...
 Hug

# 249
veselik, благодаря !
Аз преди малко се върнах от село и нещо й е станало точно на тази ябълка, после ще ви покажа снимки, ако може да ми кажете какво й е.
Снегът все още е до коляното ми. Много изпочупени клони, от кайсията, сливите, целия двор е в клони.
Зайците са изгризали една череша от до на 1м височина. Даже хинапа, дето е старо дърво, е нагризан, ама е много нависоко, или имаме зайци мутанти, или съседа пак си е пускал козите в нашия двор.
И още 2 ябълки има наядени... аз след дужд качулка ги увих.

Отрязали са ни една слива. Аз първо си помислих,че не съм наред, защото се засилих с найлона към нея да я завивам, пък празно. Разрових снега - нищо. Нито следа от сливата.
Беше много едра, лилава. Яд ме е, защото тъкмо почваше да връзва по сериозно.
И се чудя от кой ли дявол ще ти скимне да отидеш да отрежеш нечия чужда слива... ей така, само за да му направиш гадно.

# 250

avocett , на някой ваш комшия дървата за огрев не се стигнали и е отрязал сливата за отопление , тези дървета избиват отново , но ако е присад може да избие или същата  или ако е отрязана под присаждането то ще избие подложката.

# 251
avocett, много неприятно!
На нашата ябълка има накълвани от кълвачите клони, оронена е кората, което ме навежда на мисълта за буболечки под кората. С какво и кога да пръскаме? Знам за зимното пръскане с бордолезов, но едва ли ще е достатъчно.
МХ, тук вече замириса на пролет! Hug Почти се стопи снега, а една лехичка, мъъъничка, метър на метър, е почти изпръхнала. Обикалях днес, кроих какво да сложа-грах, цвекло ли, манголд ли? В парника-жега, не се стърпях, сложих пиперите, камби, краставици, приготвих едно местенце за пикиране на зелето.
А чесъните-наболи, показали острите си листенца. 3 цъфнали под снега кокичета ми вдъхнаха надежда, че му се вижда края!

# 252
  • Вече на светло в София
 avocett, как така влизат в двора ви? Къщата отдалечена ли е? Къде са комшиите да кажат , ей ти що пипаш чуждото?....Калпав народ...
Сливите избиват , както казва veselik, изчакай може да и ма късмет.
По следите по снега можеш да разбереш поразиите по дървета дали са от зайци или кози. Сега можеш да намажеш раната на дървото или с овощарска паста или с блажна боя. Ако раната не е дълбока, дървото ще оцелее. Другата есен си вземи мрежа и увий младите дървета.

# 253

avocett , на някой ваш комшия дървата за огрев не се стигнали и е отрязал сливата за отопление , тези дървета избиват отново , но ако е присад може да избие или същата  или ако е отрязана под присаждането то ще избие подложката.
При положение, че навсякъде има паднали клони (включително и една цяла круша, големи клони от орехи и сливи), не е могъл тях да си взема, ами с младата слива ще се топли...

Цялата работа е,че мнооого отдавна не помня точно колко братя, но май бяха 4-5, са работели заедно земята, всеки си е построил къща, прескачаме 100 години, аз живея в 2/3 от едната къща.
Представете си на колко е разделено всичко. Но всъщност няма огради никъде и "всичко е общо".
Случки има милиард, много неприятна работа е. И всеки си знае номерата, ама нали сме роднини.
Аз понеже явно съм много разпалена на тема корнишони, един път си отворих устата и после баба ми рева,защото "роднините" се обадили и казали, че съм много зла.
Странна работа е, защото половината улица сме рода, а повечето не ми отговарят, като им кажа "здрасти" .
В плевнята има разни ръждясали телени огради, напролет може да се пробвам да почна да преграждам. Поне кучета да не влизат. Един път бяха домъкнали глава на крава.

Аз намазах с полузамръзнала блажна боя две от дръвчетата, другият път и останалите.
Не бях сигурна дали е правилното решение, затова 50/50 : ) .
Моля ви погледнете ябълката, това е същата, Грени Смит. Какво я е яло и с блажна боя ли да я мажа? С нещо да пръскам?
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/november/IMG_5503.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/november/IMG_5504.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/november/IMG_5507.jpg

# 254
  • Вече на светло в София
 avocett, това на каква височина от земята е? Цялата ябълка ли е засегната?

Общи условия

Активация на акаунт