(Био) зеленчукова градина 14

• 109 276
  • 753
  •   1
Отговори
# 255
Започва от 1м нагоре, до към 1.5м .

# 256
Брех,Авосетт!Грехота е...
Това със сливата.Ум не ми го побира.Да изгориш свои дървета!Да ти се не види и топлото! Sick
Погледни тук за овощарски чалъми.
http://botanix.bg/statii/490-zastitete-dvora-ot-grizathi.html
100% гарантирам,че не е катерица.Козле на  предни крачета,повдигнато...
Ама то не е виновно.Стопаните му,стопанитеее!
МХ-въоръжи се с търпение,мила! Hug
Ние с мама вчера изрязахме люляка,дребните храсти,позачистихме леглата на пролетните цветя.Аз от мерак и грах,и спанак и салатки посадих.И сега вали сняг.Мокър на парцали.И вятър-майко! Shocked
Катеринка не смее да се качи на дърво.Кат пияна лисица влачи опашка.По земята.

# 257
Търсих днес - не намерих. Виждали ли сте нещо като опростена таблица за засяване.
Да пише кратко и ясно - тоя месец се сее това и това. Това в земята, а другото на разсад. Следващия месец - сеете това в земята, а разсада от миналия месец - пикирате. И т.н.
Бръмна ми главата, така се овъртолих в  сезони, месеци и зеленчуци. Докато прочета за десетте зеленчука, които мисля, че се сеят този месец и се оказва, че има още, и още.  #Crazy

То е ясно, че всичко зависи от климата, но все пак в някакви времеви граници за нещо подобно на нашата географска ширина.

Днес махнах малко от снега върху лехата - над метър е. Оказа се, че под големия сняг има въздушно пространство и върху лехата - пак сняг. Празното се е получило от мрежите, с които покрих лехата, за да не ходят кучетата  по нея. Първите снегове са покрили самата леха. А не знам защо - следващите са се хванали за мрежата и са се трупали над нея. Само надникнах, не съм ровила, макар да ми е интересно каква е земята от долу и дали има оцелели...

Толкова съм нетърпелива да се стопи снега, че измислих да сложа пръчка, като маркер и по нея да отчитам как спада нивото. Тия дни ги дават топли - дано бързо си отиде. За сега само бели прави - влиза под керемидите, чупи с тежестта си навеса на кокошарника, смачка лавъра и чимшира. Следва наводнението в мазето - то е просто задължително.

# 258
bushkata ето  http://agronet.bg/agro-calendars/vegetable-growing.html

Тук се ориентирам ....горе долу, има неточности и противоречия ,но като за начинаещи като мен да не изпуснат нещо става.

# 259
  • София
b]Avoset[/b]Това е заболяване-по точно вредител някакъв-ние така отрязахме цялата ябълка-сега има и на една друга.Някой да каже с какво да пръскаш.
По повод съседите-ужас!.И ние имаме разни разправии ама чак да отрежат чуждо дърво ВЪТРЕ в двора(не че съседа не изряза полека всичко по междата ,което по принцип е наше)!-Някой да не е крал(тъмни балкански субекти)?Поне ти остава утешението че сливите се режат трудно а не горят добре. И аз мисля че ще избие отдолу(ако разбира се някой не е напръскал корените с нещо)

# 260
Някой питаше за салати айсберг? Презимуваха успешно в парника, а и в покрития тунел са добре. Леко са поизмръзнали само най-крайните листенца, но това не е беда. Ето ги, още не са завили глави- http://s53.radikal.ru/i139/1202/6a/90f7a03c45dd.jpg
А това са новите циклами, тунбергиите, Анн   bouquet, и един крив домат  http://s017.radikal.ru/i433/1202/b6/31155c95a69b.jpg

# 261
  • Вече на светло в София
 Ana.Ivanova, аз питах за айзберг. Но няма да имам възможност да им правя тунел, защото съм на 100 км от градинката, а там няма не живее никой. Не може ли по късно , да речем към април или май - направо разсада в градината?
avocett, чудих се за твоята ябълка. Прилича на механична повреда. Но може и да не е  newsm78. Ето тук има малко за повреди на кората от студа. тук
От моя опит мога да те посъветвам да махнеш теловете, които са по клоните, защото се врязват в дървото и му причиняват рани, но това не е причината за обелената кора.

# 262
bushkata ето  http://agronet.bg/agro-calendars/vegetable-growing.html

Тук се ориентирам ....горе долу, има неточности и противоречия ,но като за начинаещи като мен да не изпуснат нещо става.
Много благодаря!

# 263
  • Варна-София
Авосет, яде те катеричка.
Виж тук:
http://wellylady.blogspot.com/2009/11/tale-of-gardening-failure.html

# 264
avocett , първо трябва да се заглади обелената кора - може леко с инструмент наречен  "Рокан" , това е инструмент за белене на кора , може с остър нож , с едра пила за дърво , това което имаш под ръка. След това се намазва с овощарска замазка , ако нямаш такава , може да се използва кравешко изхождане /ще трябва да преодолееш някои свои чувства/ , но е много добро и след намазването го завий с найлон да преседи  годината , на следващата ще го отгърнеш.Това се прави да не го нападат разни гъбни заболявания.Желая успех , иначе ябълката е много вкусна.

# 265
  • Варна-София
И питай Вес с какво да залъжеш катеричката, че явно е пощуряла от глад. Тоя сняг й е засипал запасите.

# 266
Отрязахме лятото една праскова, хубавка всъщност, тя милата избива отдолу, дали да я оставя, какво ще кажете, ще стане ли хубава праскова от такива странични издънки? И дали има смисъл, защото се получават 3 дървета много нагъсто, дюла, праскова и една слива, ако е оцеляла въобще.

# 267
  • Варна-София
Трябва много добре да си изясниш какво е това дето избива "отдолу". Може да е от подложката, която да е съответно бадем, слива или дивачка. Оттам нататък трябва да се хашладисва през лятото - края на юли - началото на август. И пак си прецени дърветата в съседство. Прасковите трябва да не се засенчват от високи дървета, каквито често са сливите. Бягат към слънцето и се изкривяват.
Ама най-много страдат ларегстремиите (знам, че още някой има такава). Клон, който попада даже в шарена сянка (под асма) не цъфти.

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 17:03 от amica1

# 268
  • на пъпа на Златията
Изпратих семената, на който ми е поискал с препоръчани писма на адресите..Ако няма кой да ги получи  и получите съобщение за препоръчани писма ,са моите.

# 269
Много благодаря за съветите! Аз не съм от гнусливите, така че следващият път ще направя "превръзката" .
Явно е наистина тежка зима, почти всяко дърво е нагризано от нещо.
А тези телове по ябълката са на съседа, ама ще ги махна, то ми омръзна да ми използват дърветата за какво ли не.
Лятото съседката беше опънала простор на единия лимон  Laughing .

Катериците не ядат ли орехи? Защото аз така и не обрах всички дървета (имаме 4 огромни) и постоянно падат ...

Ana.Ivanova, много ти е хубав айсберга : ) . Аз като сях за разсад есента май само 1-2 айсбергчета поникнаха и кой ги знае какво правят смачкани под найлона.
Аз изрових края на единия ми тунел и от първите две зелета едното беше изгнило, ама другото даже имаше 2 нови листенца  Grinning.
Да ви се похваля, че ми поникна червения лук. Още чакам домати, пипер, патладжани...

Чели ли сте това? Списък със сортовете, които са притежание на Монсанто :
http://www.agardenforthehouse.com/2012/02/forewarned-is-forearme … wned-by-monsanto/
Аз се изненадах, че в списъка са и диня Кримсон, и патладжана Black Beauty ...

Последна редакция: пт, 24 фев 2012, 17:26 от avocett

Общи условия

Активация на акаунт