(Био) зеленчукова градина 14

• 109 279
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна-София
МХ, винаги имай предвид откъде е източникът на информация. В много страни по света се чудят как да отводняват почвата от многото валежи. Те могат и да не поливат, а  главната им задача е да вдигат зеленчука на високи лехи, та да се отцедят корените. Обаче при мен например е точно обратното. Земята през лятото пие, та се не напива. Аз заривам доматите много надълбоко, иначе нямам насмогване с поливки. Имам колеги с вили край езерото - там имат високи води и дето копнат извира кладенче.

В чашки от кафе доматите ще се мъчат. За салатки стават, обаче. За домати ползвай кофички от кисело мляко. - 2 една в друга, вътрешната пробита, за да се отцежда и едно камъче под нея за луфт и да се оттича водата.

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 14:34 от amica1

# 211
Толкова искам и аз да си посея нещо ...засега  живея в София,  ще ви слушам с интерес.

# 212
Аз също съм за кофичките от мляко  Peace
Миналата година експериментирах с чашки от 200 милилитра-доматите се мъчеха,пръстта просъхваше много бързо.Налагало се е да поливам и по 2 пъти на ден.
По нашия край казват взаарачване на животно или растение чиито растеж е бил объркан в самото начало на жизнения му път.И после уж се развива,но си е взаарачено-дели от връстниците си едно такова настръхнало,често безплодно....Такива бяха и доматите от чашките...
Аз уж си бях заделила доста пръст за разсади,а като пикирах доматите и почти свърши.А трябва да сложа вече и краставиците  newsm78
Добре,че имам едно местенце с резерви в градината-само трябва да разрина снега  Joy
Чувате ли песните на птиците сутрин и вечер?Идва значи пролетта,неизбежно е  Hug
Нивиана,пробвай на терасата,в голяма саксия или кофа-ще видиш,че може...

# 213
  • на пъпа на Златията
Нивиана,
Добре дошла!

... "Чувате ли песните на птиците сутрин и вечер?Идва значи пролетта,неизбежно е.."
Чуваме и песнитв на птиците и песните на котараците ..
МХ ,
.Пробвах миналата година от другите безколови български сортове.Разредих поливките . И при мен без вода не става.Раждат по-малко и стават по-дребни."Миляната" дирекни ли са , т.е. , не хибридни?

# 214
здравейте

и аз ще следя темата за полезна информация

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 15:44 от RikaRurika

# 215
  • на брега на Дунава
amica1 Благодаря !Не бях се сещала да ги слагам една в друга с камъче и имах проблеми с поливането .Май си права за мястото и почвата.При мен също е много сухо /на западен склон , плитка почва , песъчливо-глинеста /. Водата изчезва в нея и просъхва за час-два. Ще опитам в най- ниската част на градината ,пък ще видим на есен какъв резултат ще се получи.
vili__66 Кога ся доматите ,че вече ги и пикира.Моите са с по едно истинско листче.Чакам второто и ще пикирам. Сяла съм ги на  28.01. Само черните имат по две листчета и са готови.
rorik Директни са.Не са хибридни

# 216
Миляна са директен сорт-раждат много и задружно.Добри са за стоково производство-лесно се берат и бързо се обират.Ако ти трябва тонаж-Миляна е идеален сорт.
Но моята теория е,че в домашната градина ни трябват домати,които да плододават от юни до края на октомври.И по тази причина предпочитам домати на колове.
Тези,които пикирах сега ще сложа в тунел.После ще прекърша върха след четвъртата китка,за да ускоря зреенето,а и с избора на сорт съм целила ранозрялост.Целта е да има зрели домати в началото на юни без оранжерия,което ми е непосилно в момента.Става въпрос за малко количество-двадесетина корена.Но целта е да са готови рано....
После слагам едроплодните и по-късни домати.Направо в лехата разсаждам.И когато зазреят забравяме за ранните  Laughing ...до есента.Без никакво участие от наша страна,освен поливане,те си пускат нови колтуци,цъфтят и връзват....И по трушиено време имам избистрени и зарозовели доматчета точно като за бурканите....
МХ,сях ги в средата на януари-вече са на трето истинско листо.Беше им трудно от липсата на светлина,но за няколко дни дръпнаха рязко.
А безколовите са добри,ако искаш от малко корени до имаш много домати по едно време-примерно за лютеница

# 217
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
вили_66Hug Heart Eyes Hug харесва ми как обясняваш  Blush аз не записвам, не помня и не мога да обясня накрая Blush

получава се малко като Чапай и Петка на изпита по математика, на въпроса колко прави 1/2 + 1/2, не отговорили, защото цялото им сърце твърдяло литър, но не знаели как да го изразят математически  Laughing

в темата сме се събрали, начинаещи и по-малко начинаещи, любопитковци, опитвачи на идеи и варианти, което е прекрасно, тук - там има и някой по-запознат "промишленик"  Hug

Hug пиша го с най-добри чувства  Hug

а за "балконските мацки"  Laughing кофа от левчето, пробивате две, три дупки на дъното, пълните с торопочвена смеска и боц, една пръчка около 1-1,5м. и два стръка чери доматчета  Hug все в някой ъгъл на балкона можете да го паркирате Hug

# 218
 st. Dobri, Hugпреди време,когато се отказах да бъда "промишленик"си повтарях,че не искам никога повече да посея нещо.Толкова бяхме смазани и разочаровани след десетгодишно търсене,учене,успехи и подложен крак....Издържах два сезона  Joy и на бегом се завърнах в градината.Лошото е,че все повече ми се иска отново да се препитавам само от нея.Все чета,гледам за хора,които правят това.И се улавям,че анализирам грешките и успехите си и...ми става страшно.Та общо взето гледам да се ограничавам в производство за три семейства,малко за продан-колкото да се покрият разходите за другото...
А чувствата,които ме изпълват към всички съмишленици тук са най-големия бонус   bouquet

# 219
Как хубаво разказвате, а моята градинка днес изглежда така:

http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26423903

и така: http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26423856

Около метър сняг, кога ли ще се разтопи? Confused

# 220
И аз така,Вили! Hug
Добро утро!
Да ви почерпя на патерица за рожденния ми ден!Благодаря за пожеланията във ФБ.
....Запролетяхте се.И нови градинарки се появяват като напъпили дренови пъпки.
Нетърпеливи. Laughing
Видяхте-преживяхме.Вие със Зима,аз без сняг. Rolling Eyes
Веднъж и аз да посадя есенен чесън и да го опазя от Катеринка,и да поникне,и се разлисти като за Великден и ..на!От нощните минусови температури листата му полегнали на земята като уморени женски коси.Ще избие ли отново-не зная?
Според мама,която зимува при мен са кахъри.Природата си знаела.Да не губя вяра в нея.
Гледам я вчера като огря слънцето ходи,радва се на наболите минзухари,наведе се,стрие земя с пръсти,помирише я.Ранко ми било за грах и спанак.Марта не я знаем пущината...
Подкрепям Добри за доматите на високи балкони в кофа.Имам френдка на 20-тия етаж.Супер дребнушки изкарва.Не само черита,но и от онез крушовидните,по много на клонче.Избира разсада задължително дебелострък,поне като детска малежка.
Мх,Вили покажете моля фото на тоз трети лист на домат,че се обърквам?
Амико-ти какво мислиш за солидарните  еко-ферми?Ще успеем ли да побългарим идеята?
И Матанди да разкаже имат ли почва в Корея?
На мен много ми харесва...
Ако така ще върнем новите млади към земята...
Пишете-чета и попивам като Прерия Joy

# 221
Нова-дълбока е работАта при теб... Shocked
Но виждам,че грее слънце.Миналата зима с такъв сняг боднах първия разсад в края на април.
Е,верно ,че до зелени домати докарах само.Но пък какви листни разлистих... Laughing
Който разбира да обясни за слънцегреенето.
Четох,че в България сме били благословени.

# 222
  • Пазете Гор
Снегът вече е сив, едрозърнест и грозен, избродиран от котешките пътеки. Капчуците пеят, а душата ми плаче, защото там дето е капчук по план има улук, ама нейсе.

Днеска насякох и турих да се пече последната тиква от есента. В отлично състояние е, съхранявах я в мазето и котараците по някакви си техни причини редовно я опикваха. Ха дано не е поела аромат.

Таз пролет и магданоз няма, ако ме разбирате. Хич и не се сещам къде точно беше "парничето", остъкленото сандъче, което целеше да опази ценния зарзават, да осигури сила, когато се разцвърчат птичките. Все по-шумни стават, апропо. Синигерите оставиха на мира суджука и отлетяха към гората.

Доматите пикирам в кофички от 500 мл. Хем купувам повече мляко така  Simple Smile.

Посях салатки. По сметките ми ще ги засадя без да пикирам около 20 март , на трети-четвърти лист. Тия дни ще пътувам и приготвих лопата и чували - по припеците ще събера борова пръст за саксиите на благоверната. Ако случа на някой хубав бостан, ще си взема поне 200-300 литра пръст за смески за съдовете. Измислих да си направя навес за дървата, а пък покривът му да бъде лехата ми с патладжан. Хем ще се вижда и от улицата. Тука при нас никой освен мене не е отглеждал патладжани, а пък аз имам и прилични добиви. Комшиите им е неприятно, както си е прието у нас.

Не сме в състояние да конкурираме промишленото земеделие. Пазарната ниша е някакво бутиково земеделие, със специално внимание върху духа, както в темата ни. Ще видим. Тая година ще се мотая по-често и на пчелина, и от там да взема малко занаят.

Добре дошли на всички нови RikaRurika, Нивиана, vihrusha и всички останали.  Hug
Моля ви, освен да четете, а и пишете, споделяйте, показвайте, съпреживявайте, не се притеснявайте.

Последна редакция: вт, 21 фев 2012, 18:11 от Куркума

# 223
  • на брега на Дунава
Веселчето :Ето част от моите домати , които вече могат да се пикират ,защото имат по два същински листа,а третият се опитва да се покаже:
 http://prikachi.com/images/124/4430124x.jpg
http://prikachi.com/images/137/4430137F.jpg
Нещо не ми се получиха снимките ,но се надявам ,че се вижда.
Куркума  Аз салатките ги посях много гъсто и си пречат.Кога мога да ги пикирам?Изникнаха всички семена и стана доста пренаселено

# 224
  • Пазете Гор
Мен ако питаш, МХ - не пикирай. Да пуснат трети-четвърти същински лист и засаждай. Издебни подходящ ден и ги засей, останали в сандъчетата се засичат, полягат, креят или се изтеглят. Младите растенийца, боднати на посточнно място, са сравнително устойчиви на студ. Странно или не, при марулките Гюмюрджинска черна имам 100% захващане, ама наистина. Това означава, че всеки трябва много добре да си разчете бройките, необходими за разсад. Мисля, че 50 марули са предостатъчни за семейство за пролетта.

Общи условия

Активация на акаунт