(Био) зеленчукова градина 14

• 110 333
  • 753
  •   1
Отговори
# 330
  • При розите и топлата вода ......!
При нас снега изчезна напълно, но днес духа много студен вятър. Посях марулите- къдрава, тъмно зелена и сорт айсберг на Сортови семена. Искам да посея и спанака и граха, но е много кално.
Орязахме лозниците и ще продължавам с дръвчетата.
МХ, аз всяка година сея разсада за домати, чушки, кромид праз и разни други в леха около 8 март. Тази година ако не изсъхне може и да закъснея. Понеже имам къртица в двора, а семената са ми ценни, замислям да си купя уред, който ги прогонва.
rorik, благодаря за семенцата!  bouquet Благодаря и за съветите. Моля те, когато направиш лехата да я снимаш, защото четох, но не мога да си я представя, как става 20 см. дълбока? newsm78 Аз моята леха я задигам и след това с гребло правя нещо като ръбче, за да не изтича водата когато поливам.

# 331
  • Пазете Гор
Засявам праз в края на март в почвата, директно, без тунели. Младите растения са много фини и нежни, буквално като косъм, но бързо съзряват и дебелеят  Laughing. В началото на юни разсадът е готов. Аз практикувам смесена схема: засявам семенцата в редове. В началото на юни ги прореждам, да има поне 8-10 см между растенията. Изскубнатите растения засаждам, практически безразборно из лехите, като обаче внимавам: празът ненавижда засенчване! Не че умира, ама става хилав. Което всъщност не е кой знае колко лошо - често у дома не се нуждаем от едър стрък праз, но от някое дребно, изтънено, но свежо, вкусно и полезно нефелно стръкче.

Има разни пинизи при разсаждането, ама за тях - когато му дойде времето.

# 332
Веселче, гледах по ТВ-то за това солидарно земеделие. Има го, но не е особено разпространено тук. До колкото разбрах никой не ти обещава, че ще е био. Абонираш се към някой производител и той ти доставя от време на време. Не съм си интересувал за подробности.
Тук е много разпространено и т.н. "weekend farm"(съботно-неделна градина). Това което пректикувам и аз. Собствениците на земя я отдават парцели за ползване под наем. Освен това и почти всяко по-равно парче земя се ползва - покрай пътищата, под мостовете, навсякъде. В началото ми беше много странно. Сега ми е странно и до някъде тъжно, че в България това не се прави. През соца имаше нещо подобно, но от както ни демократизираха не съм виждал градинка около блок.
Ние лично сме членове на една верига био магазини. Всъщност не са точно био, защото продават и "обикновени" неща. Хубавото от цялата работа е, че единствено там ти дават някаква информация за продуктите си. И честно да кажа картинката изобщо не е розова! Био животински продукни НЯМА. Всичко е ГМО. Плодовете в най-добрият случай са отгледани "без" химикали, каквото и да означава това. Единствено някои от зеленчуците и зърнените ги пишат, че са био. Но като зная как гледат марулите и сусама на закрито в халита и луминисцентно осветление....само етикета им е био(това и по въпроса на MAD65).  Напоследък ползват и LED осветление.
Отдавна искам да питам ако при отглеждането на разсад в домашни условия има недостиг на слънчева светлина, т.е. чашките, сандъчетата са далеч от прозореца има ли изкуствен  заместител на дневната светлина. Нещо като особена лампа или самите лампи в помещението дават ли необходимата светлина. С една дума, има ли полза от светната лампа, ако растенията бебета са на по-тъмно място?

Аз свърших с есенните ряпа и моркови, както и с киселото зеле. Тъкмо на време за просетният ми пост. Имам още зелен лук както и 5 кошона марули и спанак на терасата си. Там е топло и се развиват относително добре.
Преди 3 седмици започнах и с разсадите. Запланувал съм 20 вида цветя, 16 подправки и още към 15 зеленчук. Тия дни ще снимам и ще кача снимки.

Последна редакция: ср, 29 фев 2012, 09:23 от manandy

# 333
  • на пъпа на Златията
Оппа ла,
Земята придърпа пак завивката.Ще си доспива.
И тази година ще сея пипера на 1-ви април.Ами това е .Човек предполага , Господ разполага.

# 334
и аз си мислех за тунелите и разсадите-не е ли по-добре направо да се сеят навън като се е затоплила земята-иначе все страдат, 100 пъти ги пресаждаме,преместваме/навън-навътре и така дълго време/ и докато се приспособят се поизмъчат и т.н. , а иначе не поникват ли направо здрави и по-устойчиви растения

мин година ми изникнаха доста семена направо от разхвърляния компост в лехата -спомням си,че даже си беше хладничко-особено за капризните домати ,а те напук на всички твърдения ,че обичат топло си поникнаха в студа ,заедно с тикви,краставици,пипер ...-всичките си порастанаха ,имаха доста дебели стъбла и си вързаха като другите -чудя се дали тази година директно да се сея навън-без кофички от кис мляко,сандъчета и т.н. 2 месеца предварително

вие всички ли правите разсади??

# 335
  • густо майна Филибето
Аз само на домати, с краставиците се провалих и не повтарям (излязоха безплодни, до една). Другото купено или в земята. Може би защото нямам място и условия за разсади, иначе бих си правила.

# 336

При мен пролетта е много сухо, а лятото много дъждовно. И в двата случая риска при директното сеене е голям. Затова правя разсади на почти всичко. Те са ми един вид гаранция ако си провали дирестната сеитба, а и по-ефективно се използва площа. Много пипкава работа, иска качествена почва. Моят пясък съхне бързо и лисно се преоводнява.
Работя по въпроса да сея директно още преди да съм прибрал предишната реколта. Има известни проблеми със сянката и мулча.

# 337

При мен пролетта е много сухо, а лятото много дъждовно. И в двата случая риска при директното сеене е голям. Затова правя разсади на почти всичко. Те са ми един вид гаранция ако си провали дирестната сеитба, а и по-ефективно се използва площа.
Работя по въпроса да сея директно още преди да съм прибрал предишната реколта. Има известни проблеми със сянката и мулча.

ще споделиш ли с кои растения си имал успех при такова засяване на семена преди да си прибрал предишната реколта? Благодаря! Hug

# 338

При мен пролетта е много сухо, а лятото много дъждовно. И в двата случая риска при директното сеене е голям. Затова правя разсади на почти всичко. Те са ми един вид гаранция ако си провали дирестната сеитба, а и по-ефективно се използва площа.
ще споделиш ли с кои растения си имал успех при такова засяване на семена преди да си прибрал предишната реколта? Благодаря! Hug

Спанак и марули.

# 339
manandy  - първо спанака ли е и след него марулите или обратното?  newsm78

# 340

Аз сея доматите по две семенца в малка кутийка за разсад, не пикирам, садя директно в градината.

# 341
manandy  - първо спанака ли е и след него марулите или обратното?  newsm78

ГРЕШКА! Репички и спанак.
Между спанака сях репички, а където баха репичките нахвърлих семена спанак.
Както споменах, основният пробем ми е мулча. Не позволява почти нищо да расте под него. Трябва да се размести и когато пораснат пониците да се върне обратно.
Има място за много експерименти.

# 342
manandy  - първо спанака ли е и след него марулите или обратното?  newsm78

Както споменах, основният пробем ми е мулча. Не позволява почти нищо да расте под него. Трябва да се размести и когато пораснат пониците да се върне обратно.

пак аз -а колко ти бяха големи спанаците,когато пося репичките Mr. Green Mr. Greenма така е де като изкопчвам дума по дума от теб Mr. Green Mr. Green отново благодаря сърдечно!  bouquet

# 343
  • на брега на Дунава
Ако не сея разсади ,не знам кога ще бера .При разсад  успявам да откъсна първите домати в края на юли ,ако ги сея достатъчно рано.По-късно засетите успяват да узреят през август .Тези ,които са поникнали в земята , стават през септември , а някои и не стават.Миналата година засях зеле от разсад за късно производство както са си сроковете и през октомври имаше глави колкото юмрук - нищо не се получи .Същото стана с китайското зеле и ряпата.Тази година ще си коригирам сроковете за летните разсади.Нощите през май и септември са хладни . Налага се по тази причина да сея в къщи още през февруари .
Ако сега посея семена от "айсберг" ще успеят ли да станат салатките или да ги оставя за есента  ? Късно си купих семената .

# 344
manandy  - първо спанака ли е и след него марулите или обратното?  newsm78

пак аз -а колко ти бяха големи спанаците,когато пося репичките Mr. Green Mr. Greenма така е де като изкопчвам дума по дума от теб Mr. Green Mr. Green отново благодаря сърдечно!  bouquet

Не помня, не си и записвам.
Трябва да се знае колко е вегетацията на всяка култура, колко време й отнема да покълне. Освен това и как се бере. Аз спанака го бера листо по листо, а не целият. Така имам за повече време без да сея нов. Марулите също.

Общи условия

Активация на акаунт