(Био) зеленчукова градина 14

• 109 424
  • 753
  •   1
Отговори
# 435
Бушка, нямам снимка, ама са едни такива тънички и дългички листенца на спанака, широките после ще растат.

# 436
Ех,че пролетно стана!Кипи темата от мерак....
Минзухарите ми се накъдриха от сух студ.Обаче- имам чесън дет плаче за пресно сирене.
http://prikachi.com/images/854/4487854g.jpg
И Босилек по Амика-Мананди. Hug
http://prikachi.com/images/995/4487995H.jpg
Послушах Куркума 2 пъти в живота си.За магданоз и ...грах под сняг.Преди,де.
За магданозa не сгреши-"Повечко и по-честа употреба!" Joy
Да видим сега грахта,вносна от Германия.Карина.По 12 в шушулка.Майко.
И Катеринка само така лекинко си играе с него.Отрива,зарива.
Чопли си шамфъстъците.
От към птици съм задоволена.Патки,канадски гъски,кардиналчета.С мрежа за пилета,ситна опаковах  земята над репите,спанака и червените салатки.Към скунса добавям и двойка лисици.Галеха се нощес на лунна светлина.Светкаха им очите.Пролет е!Мъкаа!
Вили,за туй ли пририваме почвата покрай поникналите растения,за да подобрим вкореняването?
Титинко,покажи конструкциите за краставици.И черитата,де...
Бушката спанакът има силно наситен тъмнозелен цвят.Леко завити като спиралки са листенцата.Може и грешна да съм... newsm78

# 437
Ох, благодаря ви! Значи май все пак ще да е спанак! А не цяла леха с плевел.

# 438
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Ох, благодаря ви! Значи май все пак ще да е спанак! А не цяла леха с плевел.

първите листенца са по-остри, следващите по-закръглени Wink тези са презимували Simple Smile и са напреднали с материала  Hug

# 439
  • Пазете Гор
Преди час се прибрах, ама утре още в зори ще отърча да снимам поникнал спанак и презимувал такъв. Първи над земята излизат котиледоните - удължени лентовидни бивши семедели. После се показват първата двойка същински листенца, по-дребни от обикновените, окръглени и не така месести. Истински хубавите листа са по-късните едри, месести, секси набръчкани

Случи се така преди време, че за бебешките гозби на децата ми винаги имаше готов спанак - било зимен, пролетен или есенен. Помня, че слагах в малката тенджерка по една-две розетки, магданозен корен, дребни картофи, морков, ... Е, отдавна вече бера в това легенче  Laughing.

Магданозът е погрешно наричан подправка, а всъщност си е зеленчук, и то какъв. Витаминена бомба в края на зимата. След около 20 дни обикновено при мене тръгва обилният добив - от миналогодишните корени. Новозасетият покълва бавно, за месец. Първите същински листенца са дребни, с по една петура. На следващата дръжчица петурите са три, после пет и така. Важно е магданозената "нива" да не се бере, а да се "коси" - с остър нож, на около 3-5 сантиметра над кореновата шийка. В последните години магданозът ми се петносваше често. Тая есен замених семето с някакво упорито самоподдържащ се в един ъгъл на градината, полудив и ароматен. Да видим.

Точно по график се движим: вчера изядохме последната кесийка сушена коприва, а оня ден - последната кисела зелка. Кутийката със сушен джоджен олекна значително. Не е за вярване, че и последната тиква опекохме преди седмица. Останаха праз, картофи и цвекло, лук и чесън.

# 440
Точно по график се движим: вчера изядохме последната кесийка сушена коприва, а оня ден - последната кисела зелка. Кутийката със сушен джоджен олекна значително. Не е за вярване, че и последната тиква опекохме преди седмица. Останаха праз, картофи и цвекло, лук и чесън.

ОО,при нас това трудно може да се получи. Баща ми ръководи зеленчуковия сектор. За сега мога само с подправките да експериментирам/ и да купя новите семена / Simple Smile Всичко трябва да има до нови добиви  Mr. Green
"По добре да остане,отколкото да не стигне" - е с това промишлено производство много трудно ще се преборя Simple Smile

# 441
Някой има ли снимка на току-що показали се листенца на спанак? Искам да съм сигурна, че това, дето се е показало е спанак, че то знае ли човек, пък и странно остри ми изглеждат...

Е това е току що поникнал спанак на терасата ми от есента
http://manandy.snimka.bg/hobby/gradina-2011.594898.25719114.

Веселче, виждам, че босилекът ти е кафяв в долната част на стъблото. При мен се получава същото. Това кафявота се движи постепенно нагоре и в крайна сметка растението изсъхва. Какво ли може да е?

И един въпрос. Имам магданоз на терасата си от миналата година. Мога ли да го засадя в градината сега и какво да очаквам от него? Дали ще продължи да расте или ще тръгне да цъфти?

Последна редакция: ср, 07 мар 2012, 03:57 от manandy

# 442
  • Варна-София
Куркума, я провери дали не се касае за акари по магданоза? Ако е акари, спасението е само в цитрусовата настойка. Все още има портокали на добри цени, хем за радост на домочадието, хем ще има корички за магданоза.

Други растения, които страдат от акари, а пък ние обикновено не знаем тая работа, са тагетесът, минирозичките, циганчетата (балсамин), доматите, краставиците и босилека.

Мананди, не мисля, че това е болест. Това си е вдървесиняване на основата, както при мушкатата например. Спасението е да се поддържат млади растения в саксиите - било чрез семена, било вегетативно, както вече знаем, че става.

# 443
Търсих сорта грах на Куркума, но не намерих по магазините.
Затова пък взех увивен сорт, който се яде с шушулките.
Дано стане.

# 444
ааа Люлин ако знаеш как го обичам този грах с шушулките! Баба го сееше късна есен или мнооого ранна пролет (лани аз хвърлях семенцата - дано мишките не са ги открили!). Първите шушулчици стават точно тогава, когато има и малки зелени джанки; в супата от двете със фиде, мнооого копър и мъничко брашно, сол и малко олио - ммммммммм като знам колко е вкусноооо лигите ми потекоха  Crazy Crazy Crazy

# 445
Аз да не се похваля, че си засадих салатките. Тази сутрин бяха прилежно "прекопани" от малката хала. Да сложа ли отгоре нови семенца или ще станат много нагъсто, ако евентуално е останало някое или да се надявам, че има нещо и да си чакам?  Rolling Eyes

# 446
Теди, благодаря за рецептата!  Hug Дано покара твоя посев.
При мен още си е студено, замръзнало, пък точно градината е зарита с много сняг, мъжа ми там хвърляше снега от покрива на барбекюто.  Twisted Evil
На граха обаче ще му намеря място на едно вече слънчево място.

Сложих семената от зелето на Ани в едно сандъче и след два дни избиха.  Shocked
Да започна ли да ги изкарвам навън през деня?

# 447
  • Варна-София
Абе хора, вие ме заразихте с вашия ентусиазъм. Вместо да си седя кротко да чакам средата на март и да си сложа средноранните домати - ей ме на ... оня ден посях едни Рила. Няма начин, ще пикирам, за смях на колегите ще си имам разсадник на работа.

# 448
Цитат
Да започна ли да ги изкарвам навън през деня?
Да, за да се закалят Simple Smile
Теди, ще искаш ли от грахчетата да ти заделя?

# 449
Мананди, май ми прилича...
Ето и аз го снимах?
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26559801
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26559803

Ето и втората ми поооочти завършена леха:
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26559805

Общи условия

Активация на акаунт