(Био) зеленчукова градина 14

• 109 418
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
bushkata,определено е спанак-виж му червено-лилавичкото стебълце.
Що стана толкова студено пак...

# 451
  • Видин

Що стана толкова студено пак...
     Ти мани,чи стана толко студено,ами дано да не завАли. Sad Чи ша ми идат сичките планове за сеене у кукурузляка... #2gunfire
     Аз ще сея тиквичките и краставиците в кофички след 15 март,щото с нашия резерватски климат- знай ли са.Ша подпука някой студ баш кога  трябва да ги вадя вече навън и те ша ми цъфнат и вържат в кофичките.

# 452
Прогнозите за следващите седем дни хич не са благоприятни-превалявания,сняг,дъжд-аман!
Дървата свършват,картофите са готови за сеене...
А душата ми копнее за слънчице и изпръхнала пръст....

# 453
  • Пазете Гор
Освен, че ми намаляха дървата, ми се налага и спешен ремонт на покрива на колибата, ама не мога да започна сериозно, тюх. Монтирал съм само две столици днеска и толкова ми позволи времето. а уж е пролет, кокичена.

Ето ги спаначените кълнове. Вижда се ясно, че почвата още не се е размразила достатъчно. Това не пречи на чесъна да расте.

Грахът, годен за ядене с шушулки, се оказа капризен на почва и вода. Иначе даде добрър растеж и приличен добив, макар и за сравнително кратко. Шушулките нарастват много бързо. Аз практикувах постепенно обиране, късах в продължение на месец и половина, след което сушата и отсъствията ми го довършиха. В моя случай беше увивно растение, та трябва да се подготвите с конструкция. На снимката увивният грах е съвсем дребен, вляво, до дъсчената стеничка, вдясно е млада бакла, а по средата - гъст спаначен посев с уплътняване от чесън.

Младите посеви от Динга се инспектират от обитателите на градината. Динга е сорт с отличен растеж, приличен добив и приятен външен вид

Прилагам сравнение между бакла, увивен грах с ядивни шушулки и млада Динга.

# 454
  • на пъпа на Златията
Ммм даа, а у Резервата префърча снег.Не е сято нищо.Бог вика да почекаме.
Куркума, сорт грах "Динга " и "динго" едно и също ли е?

# 455
Вили, Куркума - благодаря! Ама съвсем същото като на снимката на Куркума. Ура!
Това ми е компенсацията за измръзналите салатки и липсващият чесън и лук.
Сега да питам - сяла съм очевидно нагъсто - трябва ли да разреждам или ще се справи и така?

п.п. Снега е вече два пръста  Sad  Чаках да се стопи, надничах час по час, сега всичко се зави отново. Ех.

# 456
Бушката-луците спят.Почакай слънцето да ускори растителния хормон.
Като жените и хормонът на щастието е.Грейне ли... и цъфнем. Laughing
Ще видите утре на 8 ми март!
Куркума ме замисли с магданоза като зеленчук.Купих си  Hamburg за глави.Брей,като моркови бели изглеждат на картинката.
Мананди,да го посея,заградя с репички отстрани.А? Thinking
Тъкмо,когато станат готови ще поникне магданозът.Чудя се да проскубвам или да се опитам да го разсаждам.Само това не бях правила до сега.
То нероден Петко,ама мерак... Joy
Твоят вътрешен магданоз вече е многогодишен.Изкопай дупка и пренеси цялата туфа.Постригвай централните стръкчета преди да штръкнат за семе.Аз имам 5 годишни с корени като храсти.Зимна радост са ми те.
....Не е Резерват нашия Северозапад.С Бога сме вечерАле.С Бога!
Мама вика,че тук нЕма това лепкавото,дето ражда..Плодове,зеленчуци,любов....
Пустиняк било!Пасище...
Зарзаватчийки,стегнете се!
Утре-лосионче,парфюмче,онзи поглед...Пролетният!
Прегръщам ви!

# 457
  • Пазете Гор
О, и много по едри от моркови стават магданозите. Вадил съм и по 30 см корен със съответната дебелина. Преди време сях кореноплоден вариант на магданоза, Вес. Другояче се гледа, не като листния. Изисква малко по-обработена и дълбока почва, мислене в поливането и най-важното - да има прореждане - поне 5-7 см растение от растение. Корените се вадят през ноември, а може и цяла зима, стига да е мека.
Кореноплодният магданоз е по-северноевропейска работа: руско-полско-германск-фламандска. Идеален е за супи, яхнии, сосове и борщ - за сито, вкусно и обилно хапване. Листата му са хубави, но малко по-груби и не толкова ароматни. Листният е със средиземноморски оттенък, артистичен и изтънчен - за салати, за поръсване и мерак.  Wink
Спанакът е добре да се прорежда, bushkata. иначе получаваме безумно гъст, изтеглен посев с дребни хилави растения.
Още една хубава снимка си намерих, да ви споделя:спанак, подготвен за готвене .

Динга е любимият ми сорт грах, rorik. От детските си години помня, че баба и дядо бяха много доволни от унгарските сортове, но не съм намирал такива от години. Та не е динго - те бяха австралийските диви кучета, нали Simple Smile.
Намирал съм Динга в разфасовки на различни български фирми, ей в тия опаковки се продаваше например в веригата Кауфланд. Миналата година ги броих - строго по десет зърна в шушулка, понася леко презряване., абе екстра е.

Една хубава градина на брега на Дунав, Силистренско.

# 458
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
студено и мрачно е сякаш не иде осми март  Confused 

харесвам лозята по пътя към Русе. май го наричат  "на кордон" - вдигнати високо, може да се работи и бере прав  Laughing окопаването е лесно.
от няколко години се опитвам да вдигна и нашите лози  Wink с променлив успех

# 459
Блгаодаря ти, Куркума!
Обичам да ми говорят със снимки  Laughing - всичко ми става ясно, запомням подробности.
За кореновия магданоз съм чела от теб и се амбицирах, обичам кореноплодни всякакви, та съм си купила семе. Дано ми се получи.

# 460
  • на пъпа на Златията
st. Dobri,
На кордон се вдигат определени сортове.Студоустойчиви.Не може всички да вдигнеш на кордон.
Описваш лоза по лоза.Определяш сорта и тогава решаваш, кой да вдигнеш.
Куркума , така пише на пакетчето.Динго. Такова лъскаво.Казаха че не е български сорт.Та не го купих.Ще търся такова пакетче.Градински грах.

# 461
Това е граха, който инцидентно си купих (вече не помня от къде):
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26565686

А това са семената вътре: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26565687   ooooh!
Това ... какво е? Лилавата боя, с която са боядисани, пуска, като я намокриш. Някакъв химикал ли е, какво ли? Нищо не разбирам?  #Crazy

Последна редакция: чт, 08 мар 2012, 01:41 от bushkata

# 462
Честит празник на женската част от темата! Живи, здрави и весело и изкарване!

Мананди,да го посея,заградя с репички отстрани.А? Thinking
Тъкмо,когато станат готови ще поникне магданозът.Чудя се да проскубвам или да се опитам да го разсаждам.Само това не бях правила до сега.
То нероден Петко,ама мерак... Joy
Твоят вътрешен магданоз вече е многогодишен.Изкопай дупка и пренеси цялата туфа.Постригвай централните стръкчета преди да щръкнат за семе.Аз имам 5 годишни с корени като храсти.Зимна радост са ми те.

Веселче, за босилека ли говориш? Нямам информация да си пречат с репичките, но не зная дали няма да го засенчват. Иначе заедно с магданоза и един куп цветя го сея около доматите. Уж да ги пазят. Ох каква джунгла съм планирал за тази година пак. Двойно повече видове растения на същата площ. Пак ще съм атракцията на нивата newsm62.
Доста хладно и мрачно е тук и разсадите ми вървят доста вяло Sad.

А това са семената вътре: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26565687   ooooh!
Това ... какво е? Лилавата боя, с която са боядисани, пуска, като я намокриш. Някакъв химикал ли е, какво ли? Нищо не разбирам?  #Crazy

Това са разни гадории за обеззаразяване и предпазване на семената. Аз обикновено ги рътя или накисвам във вода за няколко часа  преди да ги сея. Така токсичността е по-малка.

Последна редакция: чт, 08 мар 2012, 09:40 от manandy

# 463
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

Wink нЕ се кОси 
Hug това предпазва новите кълнове от гадинки, отровно е, така че не давай деца да го пипат и се мий по-старателно Simple Smile
миналата година направих разсад от бамя, а по-късно насях направо в градинката. разсада дълго преболедува пренасянето от балкона на двора, изгоря от слънцето, пострада от вятъра  Confused този направо в градинката беше по-здрав, но... когато започна да кълни веднага го подушиха поповите прасета  Crazy виждаше се как са обикаляли от семенце на семенце и са ги яли.

рорик, никога не сме заравяли лозе  ooooh! и не сме завивали асми. има измръзнали отделни клончета и толкова. или всичките са студоустойчиви или заради близоста до Дунава не мръзнат  Hug

# 464
ЧЕСТИТ 8-МИ МАРТ!!!

Общи условия

Активация на акаунт