(Био) зеленчукова градина 14

• 109 412
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • Русе
ЧЕСТИТ 8 МАРТ
Нека в живота ви винаги присъстват хармонията и багрите на пролетта!
Бъдете винаги свежи, като пролетните цветя и желани като пролетта!
Весел празник на всички дами!

# 481
Притеснена съм за разсада домати.Миналата година хубаво си изрових къртичини, но сега купих пръст и нещо ми се втърдява и степва около събълцата та започнаха да полягат Sad. Почнах да поливам по-често и да разрохквам с вилица  ooooh! Само това ми хрумва...помагайте...

# 482
Това полягане при гъст разсад ли е?Или при пикирани домати?
Ако е при гъст е вероятно да се сече-виж дали на нивото на почвата не е просмукано стебълцето/изтънено/.Ако е така имаш гъба,провокирана от преполиване и ниска температура.можеш да посолиш внимателно между растенията със син камък/не бива да попада по самите стръкчета!/да полееш,колкото да се разтвори.И после да държиш на топло,светло,по възможност да изкарваш на проветриво през деня.И да се молиш да подейства.Не е лошо да направиш и резервен разсад.Като задължително посоляваш със син камък след като засипеш семената с пръст.

# 483
Здравейте,
Мисля, че това може да е полезно...

УСТОЙЧИВОСТ НА НИСКИ И ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

В зависимост от отношението и изискването си към топлината зеленчуковите растения се разделят на 5 групи:

Мразоустойчиви и зимоустойчиви - многогодишни лукови, аспержа, ревен, хрян, спанак, чесън и др.

Студоустойчиви - всички зелеви, грах, салата, спанак, лук, кореноплодни. Те понасят продължително време -1, -2 , а за няколко дни - до -3, -5, в отделни случаи до - 10 гр. Максималната фотосинтеза и максималният растеж при тях протичат при 17-20 гр.

Полустудоустойчиви - картофът, чиято надземна част изисква по-висока температура, както при домата, но за образуване на клубените им е необходима умерена температура подобно на зелето, моркова и др.

Топлолюбиви - домат, пипер, патладжан, краставица, фасул. Тези култури не само не понасят понижаване на температурата под 0°С, но някои от тях, като пипер и краставица загиват и при 5-8°С. Оптималните температури са в границите на 20 и 30°С.

Устойчиви на високи температури - диня, пъпеш, тиква. Тези култури загиват едва при температури над 48 и растат доста активно при температура 30 гр.

Някой питаше за засаждане на домати след грах.
Миналата година при мен не се получи. Грах засадих на 15-ти март, и когато дойде време за засаждането на доматите на открито - около 24-ти май, грахът още не беше готов за бране....

# 484
Хей,момичета-Честит Празник!
И на момчетата,де....За къде сме без тях! Laughing
Нова,аз сея обикновено грах през април.Заради късното топене на снеговете.Спасява ме единственно сорт с къса вегитация.Да успее да цъфне преди края на май.Летните жеги го стопират.Не връзва.Като че ли заспива.Сея м/у него чубрица,копър за сянка и поливам.И в края на август той отново се разцъфти.Но ти си решила да го замениш с домати.Тук децата в училище го рътят в найлоново пликче и след туй разсаждаш.
Мананди-за магданозът питах.Босилекът лекинко си отива,листенцата му се ронят при докосване.Аз ще опитам да го стимулирам с настойка от върба.Да пробвам да го върна отбратно в Градината.
А с разсада от пловдивска капия го докарах до 6 стръка.Като Малкия принц се чувствам... Rolling Eyes
http://prikachi.com/images/675/4495675B.jpg
Ай,стига с тез воли-неволи!Празник е...
Имам минзухари!
http://prikachi.com/images/586/4495586r.jpg
За пръв път от 15 години виждам тук пролетни цветя за 8-ми Март....
Сега и розовките се задават,и анемониите...
Наздраве!

# 485
Vili_66,наистина не им е много светло на доматчетата, мякар че са до прозореца, а и температурата не надвишава 18градуса. Иначе разсадът е гъст/ на 2 седмици/.Мисля ,че не е изтънен, а по-скоро издължен от търсенето на слънче и пристегнат от почвата.Знаех си ,че е грешка да си купувам готова торо-почвена смес. Ще добавя малко пръст и ще ръсна син камък:)
Куркума , отдавна следя по магазини и хипермаркети за препоръчания от теб грах Динга. И наистина някаде мернах Градинския грах,чиято снимка си постнал/може би в Бриколаж или Кауфланд ooooh!/. Но где да знам,че е под носа ми  Embarassed.Поемам пак на инспекция Laughing
Често чета за схемата за сеитба на грах на Вълк, но не я намирам. Някой да ме насочи?

# 486
  • При розите и топлата вода ......!
Честит празник мили момичета! Желая ви здраве и късмет!   bouquet
При нас 24 часа дъжд. Сеенето на спанака и граха се отлага.
Купих си  Старозагрски чер, две пакетчета по 80 гр. Дали ще ми стигне за направата за буркани или да вземам още?  newsm78
amica1, аз миналата година сях бяла и черна ряпа, но не ми вързаха главички. Защо, не знам. newsm78  Тази година пак ще опитам. Напомняй за сроковете. Peace
нова, късно посят спанак стрелкува, не му понасят високите температури.

# 487
  • Пазете Гор
В зависимост от пролетта при мене грахът успява между 24 май и 10 юни, а засявам 1-10  март. Динга има сравнително дълъг вегетационен период. На мястото му засаждам по-късни домати или пипер. Доматеният разсад за късните сортове подготвям 3-4 седмици след стандартния - тоест за изнасяне на открито 5 - май засявам около 10 март; а за по късния - в средата на април.

Аз засявам граха на слята повърхност - тоест без да оформям лехи и пътеки между тях. Правя го, защото не прилагам никакви обработки при граха. Засявам в плитки браздички, вдлъбнати с дъсчица, колкото да знам къде съм сял. Пускам по една семка през 10 см, а браздичките правя през 15 см.

mama_gali , сей спанак сега.
нова, ако сееш спанак през април, ще израсне бързо и бързо ще изкара цветонос. Ако засееш грах през април, ще ти освободи площта след 20 юни. За късни домати я по-скоро ще стане тая площ, но ... Можеш и е по-добре в края на юни да пробваш със фасул за зелен, цвекло от разсад, късно зеле от разсад, броколи, такива неща. Семето на морковите няма да измръзне. Нужна му е повече от седмица, за да може почвената влага да поразкисне обвивката му, и още една - да тръгнат пшониците. Младите поници удържат до към -5 градуса, та спокойно. Означи си с клечки посева, че ранните случайни посеви се забравят  Simple Smile.

vihrusha най-вероятно пикиране в почва от градината, обогатена с мялко прегорял тор ще помогне? Ще избереш само здравите стръкове. Или смяна на местообитанието? Поливките по-скоро ще влошат нещата. Прецени по състоянието на посева дали няма да е по-разумно да опиташ пак, още не е 10 март. Ей сега виждам, че всъщност почти повторих казаното от vili__66.

Утре ще снимам няколко вида тор и ще опиша нагледно отликите. Много му разбирам на Акото, ей. Wink

Семенцата съхранявам в буркан, с платнена капачка, пристегната с ластик.

Гелика, а колко фасул опасва вашето домочадие през лятото  newsm78. Аз слагам по 5 семки в гнездо, по 4-6 гнезда на квадратен метър. Сея по 200 гр семена - успявам да консервирам само малко в гювеч. Виж, ти май имаш място: засей един пакет след две седмици, след още две - още един, а за консерви засей по-късно - около 20 юни, когато ти се освободи площ. Тъкмо ще прецениш.

# 488
 Търсих из темите за сеитбооборота,но не се преборих. Та въпроса ми е конкретен -може ли
 след лук да се засаждат домати/пипер?
При нас има още сняг,та посевите се отлагат. Гледах снимка на моркови в голяма саксия-дали да не опитам, че нашите вече втора година са колкото молив  Sad
 Същото и с картофи в "чувалче" ще пробвам -някой гледал ли ги е така?
А, и на здраве за празника !

# 489
  • Пазете Гор
Директно след лук ли ще садиш? Имам предвид дали искаш да извадиш лука и засадиш късни домати, или през лятото на 2011 е имало лук на мястото, което сега планираш за домати? Простичкият отговор е - да, може. Лукът не е идеален, но е приемлив предшественик.
Доматите губят, ако са предхождани от култура от нейното семейство - домат, картоф. Идеален предшественик са всякакви бобови: грах, бакла, фасул, а ако има - люцерна и фий. Успявали много добре след житни, ама това не съм пробвал. Аз редувам с бобови и тиквови (краставици, тиквички).

# 490
миналата година беше лук,но мн.дребен пък и едва го спасихме от едно сляпо куче:)
Тази година искам да разменя местата малко. То и самото място не е голямо та няма много варианти.

# 491
  • на брега на Дунава
Hubav prasnik na vsichki ,koito go prisnavat i haresvat.DA SI POMECHTAEM YA HUBAVO VREME.
Sajaljavam,no namam kirilica,no imam vnuce Grinning Hug

# 492
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Sajaljavam,no namam kirilica, no imam vnuce Grinning Hug

Mr. Green и аз давам моята за едно  Heart Eyes Hug

Добре дошло на малкото човече.  Hug

# 493
  • Варна-София
МХ, честито внуче. Да ти е живо и здраво, весело и палаво.

Схемата на Вълка с дълъг ник съм си я копи-пействала в компа и бързо я намирам. Ето я извадена от два поста:

-----------------------------------
На граха не му пречи студа. Аз мисля да го сея в събота.  Взех 400гр, по 200 от два сорта.
Сея го по 3-4 гнездово, редовете през един около 40см, през един през 60.
от ред 1 до ред 2 - 40см
от 2 до 3            - 60
от ред 3 до 4 -40см и тн. При второто копане, когато се виждат мустачки и се натрупва пръст, с пръстта лекичко накланям граха към реда, който е по-близо 1 към 2, 3-ти към 4-ти и тн. Но късно тия редове се захмащат с мустачета и стоят стабилно прави.
Едно време мама е сяла овесче, грахче, овесче, грахче. и грахът се хваща за стъблата на овеса с мустачките си

грахът например го сея на дистанции по редове ту 30, ту 60 см., през лед. Гнездово, винаги по три грахчета едно до друго. Дружно да надигат пръстта, пък и като изникнат и знам, че съм пуснал навсякъде по 3, да видя, за каква реална кълняемост става дума. После при зъогърлянето с пръст, на втората копан с пръстта леко накравям първи ред към втори и втори към първи, дето са на 30-40 см един от друг. Трети към четвърти  и т.н.
Те се хващат с мустачките и стоят прави.

---------------------
След граха (при мен го обирам към средата и края на юни) малко трудно идва по време веднага да се засее нещо. Идват горещини и краставичките, които съм слагала и пресен разсад от домати направо ми се мъчеха. Обаче, ако още малко се почака, успешно се сеят семена от дайкон или ряпа.

Успех съм имала със следната схема за комбинирано отглеждане. Докато садя граха (горе-долу по схемата на Куркума по-горе - слято) по средата на през 60 см разстояние слагам разсад от салата и я захлупвам с шапка от голяма пластмасова бутилка минерална вода, за да й е топло. Растат заедно, колкото растат и като дойде ред да се слагат тиквички - вадя салатите и слагам тиквички, ама с малко акробатика, защото грахчетата вече са високи.

По подобен начин съм постъпвала и с лук вместо грах. Хубавото е, че тиквовите не се мръщят много на комбинирани засаждания с лук.

А пък веднъж пробвах с увивен боб сред лук - резултатът беше отчайващ (както си го пише по книгите, ама пусти мерак за експерименти) и не съм го снимала. Природата не можах да я излъжа, колкото и да се грижех за боба.

Сега ако ме питате защо тази година се целя в схемата на Вълка - ами вижда ми се по-бързо да се сее на гнезда. Но съответно на това поленце няма да правя комбинирано засаждане с тиквички, а после на това място ще сложа дайкон.

Вес, много хубави балички с пръст си имаш. Разкажи малко за тях!

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 10:30 от amica1

# 494
  • ул. "Мечтание"
МХ, честитооооо!!!!   bouquet Hug

Общи условия

Активация на акаунт