(Био) зеленчукова градина 14

• 109 406
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
  • Видин
   МХ,честито ти внуче! Да е живо и здраво и мнооого да ГО слушаш! Hug  bouquet Hug

Радвам се,че вече си част от нашия отбор- на бабите-бахчеванджийки! Laughing

# 496
МХ, честито внуче, дай Боже всекиму!  bouquet

Куркума, благодаря за разясненията!

Вес, хич не знам какъв му е периодът на вегетация на моя грах, гледах да са много грахчета и едри, алчно око ненаситно.
Имам сорт РАН 1, както и някаккъв, май италиански, PROGRESS 9 (NANO) , средноранен сорт.

Поради недоимък на място и поради късия сезон умувах и изумувах Wink да насадя грах на мястото, където ще са после пътечките до лехите за домати.
Та ако го насадя скоро - като се стопи снегът, че още има трийсетина сантиметра,  после в края на май посадя разсада домати, дали ще бива така.
И дали доматите си вървят със зелен фасул, че и такава леха ще има?

Та, направих си схема, как мислите, дали е подходяща,  и къде там да забода салатките? newsm78

схема  Heart Eyes
http://new1.snimka.bg/other/2012.655915.26574190.big

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 11:01 от нова

# 497
  • Варна-София
Мисля, че, ако доматите ти са колови, на пътечките не трябва да слагаш грах. Той ще стои там до края на юни, а пътечките дотогава сто пъти ще са ти били нужни за минаване покрай доматените операции - забиване на колове, връзване, колтучене.
Ако обаче доматите ти са безколови - става, с малко повече акробатика.

Това по въпроса за технологичния процес, обаче сега идва въпросът със съвместимостта.
Грах и бакла си пречели с доматите.
Фасулът, обратно не си пречел с доматите, даже се обичали.
http://info.sotvorenie.kiev.ua/content/family_estate/plants/grow … allelopatiya.html

По мое лично мнение взаимното пречене се дължи не на наличието на вещества, чрез които да се отблъскват, а защото грахът и баклата обичат повишена влажност, и лятото, особено граха като втора култура се дъждува. И точно това е пагубно за домата.

С една дума, понеже грахът ти е първа култура и няма да има кой знае какво напояване, а и да има - няма да дъждуваш, МОЖЕШ ДА ПРОБВАШ.

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 11:30 от amica1

# 498
Здравейте на всички градинари.Чета темичката винаги когато имам свободно време,и ви завиждам благородно на всички които имат своето парче земя.Пиша тук защото знам че ще получа помощ и информация на моят въпрос. Татко има градина която е около 5 дк и мислим тази година да я засади с пшеница лимец,обаче не знам от къде да я закупим и какво количество да бъде.Затова изскам да ви помоля ако някой има достоверна информация да ми пише или да ме насочи към кого да се обърнем.
Благодаря ви предварително!

# 499
  • Варна-София

Аз от две седмици съм горд собственик на пакетче (мисля че е 200 г на цена около 2 лв или малко отгоре). Взех го във Варна от "Бурлекс", който е към бившето лятно кино "Тракия", от страната на улица "Братя Миладинови". Миналата година пак се интересувах и разбрах, че за килограм цената е около 10 лв. в София.

Мен също ме интересуват въпросите, свързани с отглеждането, но по-скоро като атракция за през лятото. Някой знае ли дали не сме закъснели, ако хвърлим семена сега напролет, дали ще стане нещо?

# 500
Мисля, че, ако доматите ти са колови, на пътечките не трябва да слагаш грах. Той ще стои там до края на юни, а пътечките дотогава сто пъти ще са ти били нужни за минаване покрай доматените операции - забиване на колове, връзване, колтучене.
Ако обаче доматите ти са безколови - става, с малко повече акробатика.

Това по въпроса за технологичния процес, обаче сега идва въпросът със съвместимостта.
Грах и бакла си пречели с доматите.
Фасулът, обратно не си пречел с доматите, даже се обичали.
http://info.sotvorenie.kiev.ua/content/family_estate/plants/grow … allelopatiya.html

newsm78
Аз съм се явно заблудила, понеже при сеитбообръщението дават домати след грах, та съм си решила, че са съвместими.
Е, поне стават със зеления фасул.
Нова схема,значи.  Laughing

Колови са ми доматите, ще забия коловете  заедно с разсада и....ще правя гимнастика (няма лошо) Wink...ама като не се разбират грах и домати, ще му търся друго място.
Доматите са на едниственото място, на което не е имало домати до сега, та ще трябва да се суча около тях.

# 501
  • Варна-София
Нова, допълних горния си пост с мое лично мнение. Може да ти е полезно и насърчаващо.

# 502
И дали доматите си вървят със зелен фасул, че и такава леха ще има?

По моите книги пише, че са несъвместими. То там доста противоречия има така, че не е съвсем ясно. Ако някой има опит да сподели. Иначе аз боб ще сложа с краставици и царевица. Може и с домати за проба.

# 503
Аз съвсем се оплетох. Кое е фасул и кое боб  Embarassed? За мен са едно и също нещо.

# 504
Незнам дали сме закъснели със засаждането на лимеца,търся информация в нета като се надявам и тук във форума да се вкючат по въпроса повечко хора,и дано някой даде по -пълна информация.Разбрах че имало и книга ще я търся и нея.

# 505
  • Варна-София
Щом източникът е украински (този сайт, който дадох), бобы е бакла. Човърках и из други украински сайтове.
А на български между фасул и боб в днешно време не виждам разлика, но имам някакви далечни спомени, когато едни едновремешни състуденти от други краища на България, ме караха да не казвам боб на фасула, защото бобът бил нещо друго, ама какво, и те точно не можаха да ми обяснят.

Ама то горе-долу е ясно. Бакла в Стария свят се е гледала и преди Колумб. То и на италиански си е "фава". Ф-то, лесно преминава във В, а В в Б, това е всеизвестно, така че от фава лесно можем да стигнем до думата боб. Е те това се е въртяло по нашите земи преди Колумб. После той ни носи от Америка тамошното бобово растение "фазеолус" - фасул и то получава широка популярност, защото няма онези странични ефекти, както е възможно да стане при баклата - да се натровиш с цианови съединения.

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 13:52 от amica1

# 506
Незнам дали сме закъснели със засаждането на лимеца,търся информация в нета като се надявам и тук във форума да се вкючат по въпроса повечко хора,и дано някой даде по -пълна информация.Разбрах че имало и книга ще я търся и нея.

В момента на изложението АГРА гостува този човек:
http://www.newthraciangold.eu/cmspage.php?id=188&searchin=0& … %D1%86&lng=bg
Чух се с него есента. Той е пробвал и пролетна сеитба на лимец, но резултатите нямат общо с есенния посев. Категорично ми каза да се прави наесен.
10 лв. е кг.

# 507
  • Варна-София
Значи за атракция мога да ръсна, например до Японската дюля на Теди.
 newsm51

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 12:49 от amica1

# 508
Аз да питам за калемите. Как да ги опазя още време - те ще покарат листенца?  smile3506

# 509
  • Варна-София
Бушка, бях писала преди време.
Калема го завиваш в парцал и го закопаваш плитко под някое голямо дърво откъм северната му страна. Пръсваш с вода, ако е сухо и нямаш грижа дълго време. А,... бележиш с нещо мястото. Това е. Естествено, влажно, отцедливо ... това в хладилник не можеш да го постигнеш.

Последна редакция: пт, 09 мар 2012, 14:52 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт