(Био) зеленчукова градина 14

• 109 149
  • 753
  •   1
Отговори
# 525
MX, ЧЕСТИТО ТИ ВНУЧЕ!!!
Ани, да ще искам Грах за шушулки ... купих си някакъв, не го знам обачекакъв грах ще излезе; от лани имам 2-3 гнезда (само мишките да не са ги открили) малко снимки заради теб и тези ако не си ги виждала
и моите разсади се кипрят в кофички вече ... (трябва да сея още обаче се замотах нещо Embarassed )

Да се похваля - днес бяхме на супа от прясна коприва(бейби, едвам се вижда в пръстта ама пак си пари ) и спанак (бейби - прореждах го) + дренки (до снимки не стигнах  - унищожи се твърде бързо).

Пък моята пауловния ... с такава сила си расте!!!Взета е от Аграта тоагва. Аз исках само красиво ниско дръвче - пък тя като изви снага и то на място с плитко разположена скала; отцедливо и почти не я поливаме - за 2 години сигурно към 7-9 метра е вече (скарана съм с мерките).
Тази година успях пак да посетя Аграта -имаше мъъъънички жълтички и шаренки пиленца. Как само им се изкушавах, но няма къде да ги сложим поне за сега. Открих си и шарените репички (микс от бели , жълти, червени и червени с опашки) за малкият градинар!     
Открих си едни снимки - непомня пусках ли ги тук, но заради вас съм ги снимала - ЕТО ГИ

# 526
  • на брега на Дунава
Tedi,Blagodarja!Ti dovolna li si ot "cshantavite domati" ? As pravja debut s cherni tasi godina kolkoto za opit.Oh, ne moga da pischa na latinica.Kakav e tozi grah ?

Последна редакция: нд, 11 мар 2012, 01:27 от МХ

# 527
  • Варна-София
amica, кога и къде в градината слагаш утайката от кафе?
След като писа за нея, започнах да събирам от офиса, вече имам около десетина буркана от 1 литър.
Какво да ги правя? Rolling Eyes
...

В момента заравям около младите ябълки (от барчето ми събират). Розите много обичат. Когато подготвям почвата за доматите ще разхвърлям също. Ще се договоря пак с фирмата, дето държи кафемашината, за да взема направо чувалчета.
Като омекне времето ще си правя листен тор (четвърт  водна чаша на 10 литра вода и след няколко дена прецеждам и пръскам (лук, грах, домати, лози - лятото) (Кой спаси Русенския мискет от незнайна болест? То и аз не знам точно, понеже толкова го обгрижвах и шербетувах преди две лета, като го пръсках и с листен тор от кафе включително. Но нямах никакви спирачки, въпросът беше дали ще живее или не. Тогава за първи път ползвах кафе.)
За дървета се въздържам от листно торене с кафе. Прасковите определено страдат от физиологична съчмянка. Също за семковите ще се въздържа, защото струпясването само излишно мокрене чака.

Намерих! Ето инфо за растенията - любители на кисели почви: азалеи, хортензии, ябълки, нектарини, касис, боровинка, картофи, тикви, ягоди, дини, захарна царевица, батат, малина, тиквички, домати, репи и др.
От леко кисели до неутрални почви обичат: рози, лалета, праскови, круши, кайсии, боб, брюкселско зеле, моркови, краставици, патладжан, чесън, синап, магданоз, грах, пипер, репички, спанак, воден крес и др.
Понеже кафето леко подкиселява почвата, горните растения ще се радват на такава добавка.

Никога не заравяй в почвата кафе на карамфили, нарциси, череши, лози, сливи, бадеми, зеле, аспержи, цвекло, броколи, цветно зеле, целина, обикновен крес, праз, салатки, тикви цигулки, бамя, лук, топинамбур, нахут, полски грах, леща.

Сега две уточнения.
1. Има разлика в списъка от растения, които се радват на листно торене с кафе и тези, които се радват на кореново торене с кафе.

2. Трябва да се държи сметка за вида на подложката на овошките. Които праскови са хашладисани на бадем е по-добре да не се торят с кафе.

Някои говореха за отглеждане на гъби. Утайката от кафе ставала и за тази цел. Има описания в нета на английски език.

Последна редакция: нд, 11 мар 2012, 06:04 от amica1

# 528
Орязах 20 крушови дръвчета. От  15 бадема рязах само младите. 9 стари ги пуснах да буйстват.
И закъснявам с бордолезовия. Пуста пролет - окъсня и настроението ми е сиво. Ето - в прерията цъфтят на Веселчето минзухарки Laughing , моите нямат пъпки още.

МХ, честити да сте, всите!

пс. Внимавайте с пауловнията. Като плевел е, завзема бързо место, от корените пробиват нови стъбла на неочаквани места. Неспасяемо е, понякога.

# 529
  • Вече на светло в София
Дедо, слагаш ли нещо към бордолезовия разтвор?
ТУК     прочетох за разни препарати, които се добавят. До сега не съм добавяла нищо в пролетното пръскане, но миналогодишната реколта не беше добра. Ябълките имаха едни точици, който после се развиваха в загниване. Не искам да ги има. Тъй като дърветата са много няма да може да мине без химия. Ако може някой да разкаже повече за пръскане (от личен опит) основно на ябълки и круши ще съм му задължена Praynig. А имам и няколко костилкови- сливи, череши - те май са с други препарати

# 530
нека и аз да се включа в групата от био земеделци Simple Smile За моето гледане на растения ще кажа, че нямам много опит. У дома имам едно храстче розмарин, с което готвя, а миналата година през пролетта си отгледах чуден босилек. Имам село с градинка от скоро - врачанско планинко Курново се казва. В градинката му миналата година сложих 1 корен чери и сума семена, но без предварителен разсад и се пръкна само 1 стрък рукола. Но пък беше чудесна. Бабата на гаджето ми гледа в нея домати, чушки и все такива обичайни култури. А аз съм решила да пробваме и с по-нестандартните. Сега съм засадила вкъщи в саксии чери, артишок, броколи, салвия, естрагон, айсберг. Искам да гледам още аспержи и рукола, но не намерих семена и ще пробвам да ги посадя по-късно. Така че силно ще се вълнувам от тези теми тук. Simple Smile Поздравявам ви за цялата изчерпателна информация, която смятам лично да изпитам 

# 531
Люлин ти на агрото в Пловдив ли си ходила?

# 532
Люб, вссе забравям да те поздравя за чудесния птичи кът, който сте спретнали! Ето моите нови придобивки-двойка шабо: http://s019.radikal.ru/i638/1203/f9/dd9aea7a447a.jpg Ако кокошлето започне да снася яйчица, ще искаш ли да разменим с твои от копринките? Praynig
Имам семена от цикория. Някой гледал ли е и какви са впечатленията?

# 533
Дедо, слагаш ли нещо към бордолезовия разтвор?
ТУК     прочетох за разни препарати, които се добавят. До сега не съм добавяла нищо в пролетното пръскане, но миналогодишната реколта не беше добра. Ябълките имаха едни точици, който после се развиваха в загниване. Не искам да ги има. Тъй като дърветата са много няма да може да мине без химия. Ако може някой да разкаже повече за пръскане (от личен опит) основно на ябълки и круши ще съм му задължена Praynig. А имам и няколко костилкови- сливи, череши - те май са с други препарати
не, не слагам друго и не пръскам с друго. За мен е най-безобидното въздействие върху природата. Всичко останало влияе лошо. Но това е мнение на човек, който не чака добив, а по-скоро се радва на листата  Grinning

# 534
  • Варна-София
n_kostova2008, добре дошла във форума. С интересни неща си се захванала. Показвай снимки.

Най-важната задача при мен е драстично да сваля височината на дърветата. От миналата година съм със заключението, че био-разтворите за овошките трябва да са във вид на ситна мъглица. При високите дървета не могат да се стигнат високите клони, ако не направя дюзата на едра струя.
И тогава е голяма опасността от разни болести. Пръскам за въшки примерно, а мога да получа в бонус струпясване, за което е достатъчна капка.
Възможно е и физиологичен пригор да е било, както се получава понякога при ползване на препаратите Нуреле и Релдан, но аз нямам лаборатория точно да установя това. Впрочем интересното беше, че плодовете (доколкото ги имаше) не бяха с петна, за разлика от листата, които си изглеждаха точно като струпясани.

Последна редакция: нд, 11 мар 2012, 20:16 от amica1

# 535
Привет на всички. Amika, как внасяш в почвата дървесната пепел?
Твоите възпитаници ЧКЧ си хапват чаени листенца и мисля че са добре.
Лимец се  продава в магазина в който работя. В сградата на  Пикадили  Чаталджа в магазин Дрога  за чай и здравословни храни.

# 536
  • на пъпа на Златията
Ле, ле нищо не започвано да се прави.
Какъв сорт картофи садите?
Миналата година , картофите не ми станаха.Хем купих уж холандско семе.Сега купих розов. Обещаха ми и стар немски сорт, текезесарски..Вярно ли е , че не никнел картоф от собствено семе?
Та за това поисках текезесарския.Пробван е , сварява се бързо и е някак мазен, вкусен.Харесвам самоковския , ама къде у Резервата такива екстри.

П.С.
Сега взех да готвя от розовия и в някои картофчета има сиви петна.Това болест ли е ?Ще се предаде ли на новите картофи.

# 537
Ох, върнах се да чета темата от миналата година и пак се овъртолих с лука.  #Crazy
Те, балучките, се садели на пролет. Аз ги посадих есента, дали са оцелели - още не знам, подават се листенца, но не знам дали са те или чесъна. Какво ще се получи значи сега - лук за зелено или ще станат на глави?

И правилно ли съм разбрала - за да имам глави, ми трябва арпаджик, който да бодна точно сега?

# 538
  • на пъпа на Златията
Бушката , получих пратката.Благодаря.  bouquetСпокойно.Оцелели са лукчетата. И мойта балучка е садена есента.
Да трябва ти арпаджик.Има 3 вида арпаджик.Дълъг. Лука става дълъг.Но е твърд.Плосък. Не е удобен за чистене .И среден.Закръглен е като топчета.
 Аз садя средния.Не е толкова твърд.От старите сортове би трябвало да е.
Мисля тази година да си сея семена от старите сортове.
.

Последна редакция: нд, 11 мар 2012, 21:44 от rorik

# 539
  • Варна-София
Здравей Писаро! Радвам се за домашните любимци. Аз също от време на време пиша на човека, който ми ги изпрати, че са добре.
За дървесната пепел. Първо почвата беше "копана" с вила есента. Сега с лопатка разпределих пепелта върху поленцето, накопах няколко пъти с търмъка и заравних. При мен почвата е много песъчлива и пепелта бързо се омешва.

Бушката, не си се объркала. Точно така е. Балучката е за зелено, а после ще цъфне, арпаджикът за зелено, а който остане ще направи глави. Едрият арпаджик (на който също викат балучки) ще се опита да цъфне още това лято. Ти като видиш цветоноси ги режи или направо вади и готви, защото  в основата му остава една такава дебела люспа и не се съхранява много дълго. Евентуалното ти заплитане идва от факта, че лукът нормално е тригодишно растение, а когато арпаджикът излезе едър е двегодишно.

Общи условия

Активация на акаунт