(Био) зеленчукова градина 14

• 109 170
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна-София
Хора, които са си имали баба и дядо на село имат по-ясна представа за оптималния размер на едно самоиздържащо се стопанство. При нашия климат на каква площ би могло да се разположи ми е интересно. В декари.

А нещо интересно. Ще можем да се защитаваме. http://news.ibox.bg/news/id_433783630

# 556
Самоиздържащо се стопанство е страшно разтегливо понятие...
За едно семейство са достатъчни 100 квадрата картофи,след които се сее късно зеле,още толкова за домати,чушки,патладжан,лук,чесън ,подправки.Още толкова за бобови и още толкова за бостан.Плюс поне декар царевица ако има десетина кокошки.Плюс 200-300 квадрата за лозенце.Прибави и място за ягоди,малини,дръвчета...
Ако искаш зайци или овце,а може би крава/за нея знам,че трябват 20 декара ниви,ливади,пасища на глава/сметката става сложна...
Но дори да имаш 5 декара пак няма да е самоиздържащо се-трябват пари за вода,тор-дори да е от местната ферма трябва да си платиш превоза/,коли и бобеници-напоследък е голям проблем при нас доставянето им.
И дори да наместиш някак финансирането има един не маловажен проблем-до някъде го коментирахме миналото лято тук.Започват тиквичките и се ядат всякакви варианти в продължение на седмици.После грах,зелен боб-това,което има...И го готвиш ,защото го има...
Гледам от време на време разни готварски предавания-красотата и вкуса са от разнообразието,често на не сезонни продукти...
Миналата пролет се сетих,че преди трийсетина години хората хранеха копринени буби,за да се подпомагат.Проучих нещата и се оказа,че за да си докараш доход 1000-1500 лева годишно трябва да имаш черничево насаждение от 2 декара.Труда не съм се опитвала да калкулирам,но в определена  фаза от отглеждането им е денонощен...

# 557
  • Варна-София
Благодаря, Вили, много подробен поглед върху нещата. Колкото повече мнения се пуснат във форума, толкова по-добре.
За бобениците - който има пауловния, може да си направи плантация за бобеници. Удивително бърз растеж. Малко трудно се хваща от семе (пробвала съм преди 25 години - пак в някакъв романтичен период), ама виждам из града (Варна), че тук-таме има самораслеци.

# 558
Какво е бобеници? Embarassed  Потърсих и в Гугъл...нищо.

# 559
Пръчките,по които се катери боба-по-тънки са от колите за домати и са по 2,5-3 метра.Трябва да са здрави и жилави...

# 560
amica благодаря за отговорите!!!!  bouquet

някъде четох,че 10дк са нужни за самоиздържащо се стопанство-които включват езерце,горичка,много овошки,всякакви животни,растения, водата ,естествено от собствен кладенец,извор,и всякаквии такива екстри -друг е въпроса как се поддържат 10дк #Crazy

# 561
....Като в цял свят-със сезонни работници.В исторически план-изпитано,работи!
От собствени наблюдения,живейки тук-там виждам,че българите сме непоклатими традиционалисти..Кое след кое и как ще се сади и яде.... hahaha
Аз съм за стъпаловидното,по-малобройно,но с разнообразие земеделие.
И да имаш време и да чоплиш,и да се радваш на Градината.
Питанка-бобеницата(нова дума) от гладка пръчка или по-чепата да бъде?
Миналото летО за една нощ се свлече увивния боб от бамбука.
Уж си пълзеше добре и отведнъж.Прас-долу! Rolling Eyes

# 562
Навремето баба ми от 1 декар двор си гледаше семейството ( вкл 3 овце от чиято вълна майка ми все още плете чорапи  Mr. Green).
Аз мога да кажа от колко площ какво изкарвам:
имам 2 ястъка  ( от там са домати и краставици, вкл за консервиране), от там бяха и зелениите - лук, чесън, 4 вида марули. Зимата единия от ястъците ми беше празен, но разбрах за другата какво трябва да има - прекрасно време за гледане на домати и подправки. Тази година тук там съм планирала да има фасул, насяла съм лапат, магаданоз и копър. Предвиждам тук там из цветята пак да пусна копър и спанак. Опитвам се да захвана мащерка и джоджен ( донесъх си ги от БГ, защото смятам, че са ароматни- дивите). Ще сложа тук там и чубрица. За сега имаме 2 плодни дръвчета - смокиня и кайсия. Ще засеем и лоза, хем да уплътним перголата, хем листата ще използвам за сърми. От няколко дни гледам филмчета как се гледат картофи в торби, та между палмите ще се появят и такива обитатели

# 563
  • Русе
При мен 1декар е за всичко.  Къща и трева и цветя е половин декар
http://an65.snimka.bg/nature/selo.473018.23192250
Останалия половин декар отглеждам най-необходимите зеленчуци за изхранването на 7 човека.
Сега като се замисля май не купувам зеленчуци от пазара.

# 564
анн, впечатляваща градина!
И голяма...и подредена...и обилна! Страхотна!  Peace Искам и аз. Rolling Eyes

За какво използваш отрязаните бутилки - за поливане, за торене...? Тези: http://an65.snimka.bg/hobby/zelenchukova-gradina.509128.19302878

Последна редакция: пн, 12 мар 2012, 19:10 от нова

# 565
  • Русе

нова несполучлив експеримент за поливане.

# 566
  • Варна-София
Вили, какво ти е мнението за ръчните цилиндрични косачки, които са механични?
http://www.gardena.com/bg/lawn-care/lawn-mower/380-c/

Дали стават и за по-дебели плевели, или само за райграс?

Понеже под дърветата имам разнотравие, мъжът ми коси няколко пъти, каним и приятели на барбекю с моторна косачка, но все си искам да имам собствено решение, по възможност механично.

Как се погаждате с желанието да отглеждате само любимите си зеленчуци и необходимостта от сеитбообръщение? Мъжо и децата ако питам, трябва да садя само и единствено домати, а пък аз деля градината на 3 и щат не щат ще ядат по-разнообразно меню.

Последна редакция: вт, 13 мар 2012, 10:20 от amica1

# 567
  • густо майна Филибето
И на мен ми е любопитно как се справя тази косачка, изглежда достатъчно здрава, за да стриже и по-дебели стебла, но пък това не зависи ли също от оборотите, които прави Rolling Eyes Цената й идва малко соленка обаче Confused
Аз пък да ви питам за градинарските ножици. Имам една от преди 5г, неръждаема, реже си супер, искам още една, обаче в хипермаркетите виждам само 2-3 марки, които или ми се струват ненадеждни, или безумно скъпи. Вашите какви са?

# 568
  • Варна-София
Аз съм много доволна от моята, обаче баща ми ми я подари. Ще разбера по-точно, като се върне от разходка.

Свързах се с представителя във Варна и ми казаха, че в момента имат само механични косачки Ексклузив54 на цена 188 лв с ДДС. Някой има ли мнение за тях? Вили? Помагай!

# 569
В номенклатурата ни има такава косачка на Скил за 89 лева.Но не съм продавала-пуснаха ги миналата година и нямам никаква представа какво и как коси.Но пък съм говорила с клиенти,които имат подобни и са доволни.
За ножица препоръчвам такава на Щил-16,70 струва и е абсолютен връх в пресечната точка цена-качество.Аз ползвам над 20 годишна френска с въртящо се рамо-фантазия е,можеш с дни да работиш с нея и да не усетиш пришки  Laughing.Но цената и си беше голяма -над сто лева още тогава.Сега продавам подобна китайска,но не съм работила с нея и нямам представа колко би издържала.Мъжа ми не си дава Щила за нищо на света.
Ето тук можете да видите косачкатаhttp://dikarconsult.com/index.php?l=770

Последна редакция: вт, 13 мар 2012, 11:46 от vili__66

Общи условия

Активация на акаунт