(Био) зеленчукова градина 14

• 109 199
  • 753
  •   1
Отговори
# 615
За надписването аз ще ползвам коркови тапи, надписани с перманентен маркер, забити на клечки за шишчета,съответно забити в земята : ) .

Приятно градинарстване на всички, аз отивам да уча, че университета ми иска 6.00 и на двете матури, та ще се правя на умна : ) .

# 616
Avocett успех!!! Peace

това с картофите го знам-мъжо мин год го приложи само,че във варел -нищо не излезна ,дали заради градушката ,която смля  стърковете или заради нещо друго-не разбрахме  Tired
в книгата на Бил Молисъм го чел туй
ще пробваме тази год пак ама в чували Mr. Green

да ви споделя нещо интересно- не бях яла никога авокадо ,все чета и случам колко било полезно и т.н. -та онзи ден на пазара при нас го видях за 1-ви път -веднага си купих . Още с прибирането у дома го разрязах  и извадих ядко/костилката/,която се беше разцепила и имаше 2 кълнчета-веднага го боднах в една саксия Rolling Eyes дано поникне и върже и ще ви пращам авокадо,защото на мен изобщо не ми хареса ,а малкия повърна веднага след като яде

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 17:21 от RikaRurika

# 617
Картофите в чувал - това същото го направих, но в голяма кофа. Тия картофи, дето се оплаквах, че са ми измръзнали. Насипваш пласт след плат пръст и бучкаш картофи.  Кога мога да садя карфоти навън? Мисля да изтърся кофата - едва ли има нещо читаво там, само черните мухички летят и да започна от начало, но навън.

Зверски бавно се справям с лехите, много и тежка работа е. Мъжото няма време за моите лехи. Успокоявам се с това, че имам около месец да ги завърша. А в първата вече посях това-онова.
Втора е почти готова, започнала съм третата: http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26620772
Насипах пътечките със сено, че страшна кал е и тепърва ще е кално.

Ето я и помагачката - единствената й задача е докато съм в двора, да крещи от балкона по мен  Laughing

За етикетите - не мисля, че ще издържи дори маркера. На слънце и дъжд - просто ще избелее. Освен да се повтаря, ако започне да бледнее. Иначе в тефтер имам схема на лехата, която е засадена - кое къде се намира. Но например домати имам няколко вида, исках всяко растение да бележа поотделно, да няма грешка.

p.p. Мнооого (като за мен много) домати, 3 кофички с краставици и една със салатки. Ще садя още салатки, но след време, да не станат наведнъж много.
Чушките никакви ги няма. Добре, че четох стара тема от март, та там пишеше, че стават за поне 14 дена. Днес им е 14тия. Тъй ли е или да се притеснявам и да слагам нови?
http://bushkata.snimka.bg/hobby/gradina.632755.26621001

Последна редакция: ср, 14 мар 2012, 18:08 от bushkata

# 618
  • на брега на Дунава
bushkata : Slagaj novi chuschki,ako ne sa poniknali do sega,no ne gi izhvarljai starite.Sloji novite na toplo do ponikvaneto - do pechka,parno,pone 24-25 gradusa.Togava niknat sa 5-6 dni.Ispitano e.
Strahotna pisanka.

# 619
Благодаря ти!
Още утре тогава ще сложа новите.

# 620
  • Варна-София
Бушка, твоята красавица наистина ли има различни очи?

# 621
МХ, извини ме за забавянето на отговора. Аз съм мнооооого доволна от "шантавите домати", но тази година ще сея по- малко като видове:  зелени- много вкусни, оранжеви (млечно прасковени), едни жълти крушки дребни, заради малкият градинар и още  някое друго чери ; черния също беше много вкусен - и той е в списъка.... хубавото е , че домашните одобриха повече коренчета от златното съкровище - много траен - още имам две доматчета от  него Simple Smile Не ми  харесаха белите (но ще им дам още един шанс) и едни ранни, много ранни ябълки на снега - малко странен аромат имаха и раираните и синьо - ефект за комшиите , ама в салатата ас ми пак червени , а аз там си ги искам шаренки  Blush
avocett , Успех и Късмет с матурите!
Бушката, котката е страхотна с тези различни очи! Относно сеитбообращението, не се тревожи толкова - всяка година вече 12-13г. подред сеем на едно и също  място домати и краставици като с мноого мъничко си разместват местата... есенно време там си слагаме салати и лук ... и после пак между тях домати и краставици. Пръскаме в началото на вегетацията на доматите със химия един най- много 2 пъти и после бордолезов разтвор (от дъжд на вятър Wink последното не се смесва с нищо друго (като химия)! (поне така ми казаха)
И аз да се включа с мнение за маркерите  само перманентни и то не за СД става на изрязани етикетчета от пластмасови кофички, но е добре за всеки случай и с молив да се пише така е по- трайно. За по- мокаетлиите - върху стари капачки от буркани - със "дзамби" букви (сигурно ще стане и с пирон) - това няма да изчезне Wink
Вес, какви са тези растения ? приличат ми на едни жълти цъфтят лятото и са малко агресивни. Хубаво е мама да помага Wink
Пащърнака ми беше непознат - вие ме навихте само от четене да го пробвам - ами много ми хареса втора година го сея и сега за трета се глася !!!
Люб, тези са пиленцата и още страдам , че не взех, но сме в къща и температурите не са постоянни, а с големи колебания ... пък нямах и къде да ги настаня  Crossing Arms

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 01:14 от Тedy

# 622
Здравейте!
Нова съм тук ......и веднага моля за помощ и съвет.Имам един декар лешникова градина.Вече започнаха да плододават и ...........напаст от катерички.Как да се опазя от тях?Не искам разни отрови ,естествено.Някаква хитринка,ако знаете?Ще съм благодарна навсички ,които ми дадат съвет на адрес valerika@abv.bg=Благодаря!

# 623
  • Пазете Гор
Насях репички, копър, пащърнак, арпаджик, пипер, праз и домати. Доматите ще имат още едно издание посев след двайсетина дена. Надписвам разсада с перманентен маркер, а пикираният редя в щайги с надпис на дървенията - така е най-трайно. В крайна сметка избрах за почва смес от угнил оборски тор от краварник и миналогодишна почва от тенекия (която пък е много торна). Ха да видим уцелих ли.

Утре ще вадя маруления разсад на открито - да укрепна малко. Стабилно затопляне и при мене се чака, сухичко ще бъде. Тъкмо да изгоря ланшните боклуци барабар с болестите им.

Колегата в ютюба, дето гледа зарзават в съдове, ще бере ядове с малките си грънци. Ще му се прегряват, ще му съхнат. По начало влагозапасяването при тоя тип гледане си е проблем, а тия висящи малки саксийки с огромни дупки.... Да гледаш краставица не е като да гледаш мушкато, нито пък бонзай. Иска си едно 20 литра почва поне, тъй мисля аз.
Ама пък му е красива градинката, не е като моите грозотии. Знаете ли, аз ще сложа по-шарените си тенекии на по-видно място, а пък по-ръждивичките - на по-скрито. За реклама на производителите на сирене и за хубост един вид, ако ме разбирате  Laughing. То една хубост, ама нейсе.

Ех, valerika, не мога да помогна - навърта ми се нещо като капан с примамки и после каране на далеко, ама съвсем любителско решение. Разкажи ни повече за лешниците, моля.

# 624
Здравейте!
Нова съм тук ......и веднага моля за помощ и съвет.Имам един декар лешникова градина.Вече започнаха да плододават и ...........напаст от катерички.Как да се опазя от тях?Не искам разни отрови ,естествено.Някаква хитринка,ако знаете?Ще съм благодарна навсички ,които ми дадат съвет на адрес valerika@abv.bg=Благодаря!

Пробвай с пищялки за мишки. Държи ги далеч. Иначе само...пушка помага.

Днес цшл ден спах, как съм успявала да свърша цялата тази работа докато ходех на бач се чудя. Та утре ще садя доматите на постоянните им места. А етикетите и с перманентен маркет избелшват. Ако е за разсада, след като се надпишат и се пражи снимка- поне винаги знаеш кое какво е

За грънците, тук използват специална система за поливане, има я по обществените градини, да не забравя ще снимам. Иначе аз миналата година сях чери в кофи от $1, станаха, но и много жода искат

# 625
С различни очи е маца. Тоя ген често обаче е свързан с малформации на слуховия апарат - котките с различни очи често са и глухи. Като моята мома. За това и са я изхвърлили - позната е видяла как я изхвърлят от спряла кола и я прибрала. Нейсе - късмет за мен било Simple Smile

Идва топлото. Дано няма внезапни изненади. Нямам търпение да садя навън.

За лешниците - на декар градина - колко ще да изядат катеричките? Това, че живеят там е защото има храна, но не ми се вярва да се превърнат в напаст? Те ядат и много други неща.

# 626
  • Варна-София
За да държиш далеч катеричките, привлечи котки. Голяма гоненица пада, защото при мен се въртят трима мъжкаря и една женска.

Тази година бягам далеч от грах Скинадо.
Попаднаха ми сорт Утрило и Чудото на Келведон. Имате ли впечатления от последните два сорта? За Чудото на Келведон пишат да се садят растенията на разстояние 40 см едно от друго, че нещо ме съмнява да стават такива баш храсталаци. Кой има информация?

# 627
нали темата е за био градинка-какви химии какви боклуци тука разправяте.,че пръскате ............ Naughty Naughty

ние от 5,6 год не ползваме абсолютно никакви химикали и си се ражда от всичко по много ,зависи от годината,що се тровите не знам,ама тровите и децата си..........тровите и Майката Природа  Sick срамота

# 628

Тази година бягам далеч от грах Скинадо.
Попаднаха ми сорт Утрило и Чудото на Келведон. Имате ли впечатления от последните два сорта? За Чудото на Келведон пишат да се садят растенията на разстояние 40 см едно от друго, че нещо ме съмнява да стават такива баш храсталаци. Кой има информация?

Чудото на Калведон сади миналото лято съседка, много е доволна. Едри зърна, по много в шушулка, узря бързо, със сигурност поне 1-2 седмици преди моя грах, за саденето не знам, но беше страшно доволна.
И аз го търсих този грах сега, но не намерих. Ще се разходя пак до Сортови семена.

# 629
  • Варна-София
Нова, благодаря за инфото.
Рика, дай боже някой ден "био"-то в заглавието на темата да излезе от скобите. Разкажи как се справяш с лозите! Миналата година зеленчукът ми беше пълно "еко". Имало разлика между "био" и "еко" (не ги правя аз класификациите, та щом използвам хлебна сода и сапун, значи минавам към другата категория). Тази година се захващам с лозите, но само частично, защото още нямам достоен отговор за всичките им болести, а само за някои.
Ще се радвам да обменяме мнения.

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 09:19 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт