(Био) зеленчукова градина 14

• 109 189
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
Моето е тип асма.
Миналата година старите ги изрязахме доста защото от сушата през последните години бяха започнали да съхнат.
Тази година не зная.
За рязане не съм закъсняла.
Смокините, обаче 100% са си отишли.
Отново стана студено и нещо ме събира яд.

# 646
  • Варна-София
Вес, няма едно само правило откъде накъде се развиват гъбните болести. Картофената мана тръгва от миналогодишни остатъци от домати или картофи в земята.
Като удари миналата година суша и аз не си бях опънала капковото напояване, и като мъжът ми рече да помогне и след като вари ракия взе да изхвърля вода с кофи в лехите и калта като взе да пръска по листата само за 3-4 дена щеше да погуби доматите от картофена мана.

ГРАФИК!?! Все още не съм в състояние да предложа график. Но имам за цел да си направя такъв, защото ще ми подреди програмата.
Хубавото е, че един и същ разтвор се ползва за много неща и за овошки, и за лози, и за зеленчуци. Понякога само променям концентрацията според растенията. Прясното мляко например - за брашнеста мана по тиквови и краставички е 20%, за лози - 10%, за картофена мана по доматите - 5%.

Мляко за оидиум (брашнеста мана) по лозите тази година за първи път ще пробвам, но все по-усилено се пише в нета за това. Първо тръгна от Нова Зеландия. Обаче както вече обявих, тази година лозите ще ми бъдат полу-био.

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 14:51 от amica1

# 647
А асмата от какво се разболява, пак ли от водата по листата?
Че моята е млада, тази година ще я обръщам върху асмалъка, до оградата е и миналата година на съседа пръскачката все я мокреше.
Баща ми каза, че неговият дядо - виден лозар, винаги след дъжд пръскал с бордолезов. Задължително.
Между другото, прочетох някъде и същото за розите, помня, че миналото лято се оплакваше още някой, освен мен, от листа на черни петна и опадащи. Не трябвало да им се мокрят листата. Аз не го знаех.

Аз ще пробвам с мляко след всеки дъжд, ако не стане- с борзолезов.

ПП. А там, където ще се садят домати, самата почва, добре ли е да се напръска с нещо преди това?

# 648
Аз пръскам с Купроцин Супер. Всъщност пръскам всичко с него - основно.
Последно с Шавит .
 Бордолезов разтвор казват, че по агроаптеките не е приготвен добре / без да твърдя, че е вярно/.
Можеш сам да си го приготвиш, но аз не желая да рискувам, а и лозето не  е голямо.
Казват, че е хубаво препаратите да се сменят през година.

# 649
нова,заради това са измислени системните препарати-да не търчиш след всяка росица с пръскачката.Пръскаш с химията през 14,21,28 дни-мързелива и сигурна работа  #Crazy
Тате пръскаше лозето със син камък-голямо лозе-по 25-30 пръскачки като се зашуми хубаво.Отиваха му по два дни да напръска.Но правеше страхотно грозде-десертното стоеше до май месец на тавана без да гние.
Моите лози са на асми и маната не ми е толкова голям проблем.Но имам една лоза,която е много податлива на сиво гниене...там без препарат не минава.
Още не сме ги рязали,но ми се струва,че има и поизмръзнало...

# 650
  • Варна-София
Тоя отговор го писах на пресекулки.

А асмата от какво се разболява, пак ли от водата по листата?
Че моята е млада, тази година ще я обръщам върху асмалъка, до оградата е и миналата година на съседа пръскачката все я мокреше.
Баща ми каза, че неговият дядо - виден лозар, винаги след дъжд пръскал с бордолезов. Задължително.
Между другото, прочетох някъде и същото за розите, помня, че миналото лято се оплакваше още някой, освен мен, от листа на черни петна и опадащи. Не трябвало да им се мокрят листата. Аз не го знаех.

Аз ще пробвам с мляко след всеки дъжд, ако не стане- с борзолезов.

ПП. А там, където ще се садят домати, самата почва, добре ли е да се напръска с нещо преди това?
Нова, много и многопосочни са въпросите.
Асмите страдат от редица болести, най-важни от които в моя район (Евсиноград, Варна) са 3 - мана, брашнеста мана и сиво гниене.

Маната се развива след влажно време и лек за нея е бордолезовия разтвор (а също и Купроцинът на Снежа). Млякото изобщо няма да ти помогне. Възможно е във вашия район това да е икономически най-важната болест, за разлика от нашия (обикновено всички влажни фронтове тръгват от запад и не стигат до мен) , така че дядо ти е много, много прав.

При мен най-важна е брашнестата мана, за която е необходимо само влажен въздух (естествено от морето), даже без да има и капка вода. За тази болест към химията ще добавя и междинни третирания с мляко.

Сивото гниене при мен рядко се развива като болест, то даже е много странна болест, миналата и по-миналата година се разви само частично и при климатичните условия на Варна гроздето получава допълнителна сладост и меден оттенък. Аз даже се хвалех с него. Подобен е случаят и с Токайското вино в Унгария, което става хубаво, защото се заразява в слаба степен със сиво гниене. Има и френски вина - също хубави, които изрично в сайтовете за реклама пишат, че са с такова гниене.

За черните петна по розите в интернет има рецепти за пръскане със сода за хляб, ама трябва да се презчисляват мерните единици. Не са ми боледували и съответно не съм ползвала.

За доматите ще си поливам от време на време разсада с чай от лайка, а преди засаждане за първи път ще пробвам да полея гнездата с горещ разтвор на калиев перманганат (1 грам на 10 л) и шербет от оборски тор (1 кг на 10 литра вода). Това предпазвало от картофена мана.

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 16:29 от amica1

# 651
Да дам отчет- доматите засети вече на постоянните си места ( почвата е доста влажна след 5 дни непрекъснато валене). Хубавото е че е топло, но облачно, та няма да ми изгори разсада.
Сетих се сега, че трябва да посея и таргесите край доматите ( тази година ще са с разсад и те.)

Чушките ми цъфтят ( те ще са в контейнери ( големи саксии за сега)

На кое листо сеете разсада от краставици на постоянното им место?

# 652
RikaRurika,био е в скоби,защото всеки може да направи своя избор.Обединява ни ровичкането из градините,чувствата,които изпитваме докато го правим.От там нататък всеки прави своя избор и не размахва пръст на другите за техния.
И определено не е едно и също да купуваш зарзават наблъскан основно с изкуствени торове и пръскан по схема със или без нужда.И такъв пръскан при нужда след като е опитано всичко друго.
И е много лицемерно-пестициди има и в брашното,и в олиото,и в месото...,да не говорим за хормоните и Е-тата.
Синия камък наистина забавя развитието-никога не пръскай младите листа и върха.
    Peace

# 653
  • на пъпа на Златията
 -----Питанка-някой ползвал ли е бордолезов разтвор на прах?Под формата на пудра,тук го препоръчват за почвата преди разсаждане.За зелено градинарство говоря.----
Вес, [/b,
Аз , прилагам този метод. Видян от баба преди 50 год.
. Така ,че много поздрави на хамериканците.
Виж на първа страница отглеждането на пипера от мен.Просто ръсвам вар и син камък в лехата и скопавам..Така правя и в пръстта за разсада.и при пикирането.

# 654
Аз винаги ползвам бордолезов разтвор на прах - в пакета са отделно син камък и вар и се смесват в пропорция. Готовия, който го продават не е хубав.

Относно маната по доматите - знам че се появява, когато има много високи температури през деня и за кратко превали дъжд, т.е висока температура съчетана с влага.
Само тогава пръскам с бордолезов, през останалото време няма смисъл.

# 655
Ох,колко сте изпонаписалииииииии
Благодаря за съветите.За катеричките мие речта.Да не ровясега,ама ....напаст са .Не съм имала никакъв специален план за лешниците-просто решихме даси посадим малко повече от декар лешникова градина.Нищо с икономическа цел.......засега.Тази година започнахме вече да берем по сериозни количества и почти всяко плодче е унищожено,затова и попитах за съвет.Нивата е извън населено мядто,наблизо няма микакви градове,всъщност аз живея точно на прохода Маказа,гръцка граница т.е. никакви градски катерици......ама пък селските ни са в ГОЛЯМ излишък. LaughingНа двора си имам 1 лешник,и тука дойдоха,пък не е малко село ,хора бая има..как не се плашат идея нямам.Дървата за огрев,дето си бяхме взели ,при разтоварването,една катеричка в отрязано дърво с хралупа се беше скрила,пропътувала е целия път,друсане с камион,товарене и при разтоварването на трупите-ухапа човека,който разтоварваше..........та,доста си ги имаме.....ние сме си почти девствена природа........ама много пакостят.докато четох мненията,ми се наби в главата изречението за пищялки за мишки.Какво е това нещо?Нещо от рода направи си сам или се купува от някъде?А относно старите дънери по нивата .......ами то около тая нива си е вековна гора,дънери ,колкото щеш...ма не отиват там..........лешниците ми харесали GrinningОбяснете за пищялките,моля! newsm17

# 656
  • DE
Чета ви и съвсем ми се замътва погледа.
Какви битки за оцеляване на зарзавата се водят из вашите градини, а аз нищо от това не разбирам и не правя с моите корен и половина домати Embarassed

Не пиша, че сега няма и какво да разправям. Растат си разните доматкови и пиперкови в саксии.
Цветята от разсад и те поеха леко на горе.
Топло е тук по немско, по нашия край и зима нямаше. Сняг падна една нощ и се стопи, това беше...
Сега се борим с едни дърти мутирали комари и сложихме мрежи на прозорците да не влизат вътре.

С питанка съм;
Мога ли сега да преместя малини?
-------------------------------------------------
Бях изхвърлила в компоста замръзнал лук. Почти кофа.
Кото ровичках тези дни из боклука видях че пуснал корени и се вижда прокарал стрък.
Ако засадя една част дали ще се хване?

# 657
  • Варна-София
E, Маце, скромничиш.
Откога мечтая за оранжерия като твоята, дъжд не ги мокри доматките, долните листа махаш.
Това последното и аз съм си записала да го направя, за да не се заразяват с картофена мана от почвата.
Учим се едни от други.

Лукът ще се хване. Сади без колебание.

# 658
DОбяснете за пищялките,моля! newsm17

С ето такива съм": http://www.victorpest.com/store/rodent-control/m752s
Вклюявам ги като ни няма в къщи, но си имам и ловджия и пушката е опряна до вратата. Между другото тук има специален лов на катерици и си ги пържат.

# 659
  • Варна-София
Да припомня за някои срокове.
От началото на април започват да се люпят лозовите акари, които предизвикват краста и до 10 май вече ще наблюдаваме повреди.
Който има лози податливи на краста (не всички страдат) може да си приготви цитрусов извлек, по познатата рецепта. За 5 дена е готова и се съхранява добре в мазата. От нея приготвям 30% разтвор (така го правя аз, в нета дават много по-слаба концентрация) и добавям малко течен сапун за прилепител. Още първото пръскане ги избива. Може да се повтори след 1-2 седмици за сигурност.

Общи условия

Активация на акаунт