(Био) зеленчукова градина 14

• 109 432
  • 753
  •   1
Отговори
# 405
  • Видин
   Куркума, благодаря за отговора! Hug Само,че у дома граха не е на почит.Освен да си нижа герданчета с него! LaughingА орехите/изчистени/ са изсушени във фурната и прибрани в хладилника-чакат вече козунаците и кифличките за Великден.  Simple Smile

rorik,те така като тебе,че напрайм и я.Щот и моя мъж го мързея да мести коловете и само уфти и пуфти колко мъчно било.Ша шербетуваме повечко и те така! Laughing

# 406
Бушката , ако искаш можеш да си ги поръчаш от Англия ... до доставчик от Англия до БГ - не е скъпо - ти си от СФ , а и няма да ползваш допълнително куриер като мен(малко спам, но може да ви е от полза ако искаш пиши ми на ЛС да ти обясня подробности) ТУК е специализирана тема  Peace

Добре дошли на "новите" в темата  Hug

# 407
Пак нещо не съм разбрала, на кое му казвате резервата  Embarassed

# 408
  • Видин
   Ако мен питаш, не ти и трябва много да знаеш! Laughing Резервата е "Бермудския триъгълник"- Видин,Враца,Монтана. А се нарича Резерват,щот тук сме само защитени,изчезващи видове от шарената книга на живота!  Simple Smile

# 409
ех, за малко да вляза, аз съм от Кнежа   Hug

# 410
  • Варна-София
Кеф ми е да ви слушам от Резервата. С мъжа ми ви бяхме на гости за няколко дена миналото лято - редовната лятна екскурзия от предприятието. Оттам една баба ми даде чуден божур. Тя не искаше, ама аз й платих колкото сметнах за нужно, да не ми тежи. После колежките казаха, че е трябвало да си го открадна - така нямало да се хване. И не се хвана.

# 411
  • на пъпа на Златията
mama_gali,
Направо си си в Резервата.Административното отделяне стана неотдавна.

# 412
Мерси, Теди, ще си търся тук - по-лесно е.

Едно клипче - ако ви е интересно.

# 413
   Ако мен питаш, не ти и трябва много да знаеш! Laughing Резервата е "Бермудския триъгълник"- Видин,Враца,Монтана. А се нарича Резерват,щот тук сме само защитени,изчезващи видове от шарената книга на живота!  Simple Smile

Laughing   Смирненски/ до Брусарци/ явно влиза в резервата.Там останаха свекър и свекърва ми. Другите се погражданихме в Софията  преди десетилетия... Та сега си съревноваваме градините Simple Smile

# 414
  • Пазете Гор
Доколкото познавам нрави, бит, почви и климат, приемам за Северозапада територията заключена в триъгълник между Мездра - Балей - Гиген. Почвено и климатично това е отличен регион за зърнени, зеленчукови, лозя, и ...то какво остана? Имаме черноземи, сиви горски, канелени, скелетни и алувиални почви. Има всичко. Напоследък хора няма. Колко пусти села, а само там да беше. Да не говоря за моя край... В една от общините не се е раждало дете от 5 години.

Днеска сях грах. Нали знаете, че набръчканите семена са за по-топлолюбивите сортове? Пр граха топлолюбив значи да се засва през март, наместо през февруари. Репички също пръснах.

# 415

Laughing   Смирненски/ до Брусарци/ явно влиза в резервата.Там останаха свекър и свекърва ми. Другите се погражданихме в Софията  преди десетилетия... Та сега си съревноваваме градините Simple Smile
Е,аз не оставям и Буковец назад.Какви градини се вихреха там...Как бабите едно време не спяха по цели нощи за да си направят градинките,коя от коя по-хубава.Сега мога да се любувам само на градината на една моя тетка,останала в Брусарци.Страхотни красоти вихри сред неините зеленчуци.
Колко мило ми стана!
rummy,
върна ме години назад,чак ми се доплака.Колко хубаво беше,когато влезеш в градината и си откъснеш домат или чушка,сирене и хляб и юруш на черешата Simple SmileНаденеш се между доматите и пушиш,после ядеш магданоз и си триеш ръцете с шума от домат за да не те хванат,че си пушил.
Стига толкова спомени...
Лека и спокойна вечер на всички! Hug

# 416
 Анди,аз не пушех,ама какъв бой с домати падаше...леле ако съм на мястото на баба ми сега.
Колко труд хвърляше и все наведена , с прави колена  Blush...

# 417
Спомени,спомени...
Наистина ми стана много мило,а и мъчно.Как ми се иска един миг да се върне от онова време,но...
По нощите с колелетата до Смирненски,а после бой Grinning
Много ти благодаря!  bouquet

# 418
  • София
резерват или не-При нас снега е 50-60 см.без изгледи за разтопяване.В събота в Септември-земята даже не беше чак кална-няма и помен от снега.15 гр.,топъл вятът.
Амика-при нас конски щавел(лапад) си го има-това е едно диво,което много наподобява на листа на обикновения лапад,но има по-изразени жилки(според мен неядивно).А сорт "Отел" се нарича(пак по нашенски)много тънмно черно грозде,дребно и цапащо от което се прави горчиво вино или се боядисва друго-цапа та знае ли се.

# 419
  • Варна-София
Рекох наистина да се повъртя из нета по въпроса за видовете лапад. Оказа се, че те спокойно се мешат помежду си и често срещаме техни хибриди.

http://rumex.hit.bg/

Все пак когато руснаците пишат за щавель конский те имат предвид точно Rumex confertus и с него натриват рани на дървета. Интересно ми беше да прочета, че и у нас се среща, но в състава на хибриди.

Когато беряхме лапад със свекърва ми, често срещахме екземпляри (явно хибридни), за които лесно можеш да се излъжеш дали са за бране или не. Допълнителна задявка беше, че тя (и цялата рода) на обикновения лапад (rumex patientia) викаше "лопуш", а на неядивните - "лапад".

Общи условия

Активация на акаунт