Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 18

• 84 266
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
И вчера установих, че и аз съм симпатизанка на Фроид и даже ми олекна, защото имах някои наблюдения и си мислех, че ми има нещо, за да мисля по този начин.
Не мисля, да изказвам мнение за Фроид. Това е един от авторите които не мога да чета. Чела съм много отдавна по друга тематика.
Предпочитам Ницше.
"Имаш ли своето "защо?" в живота, ще можеш да понесеш почти всяко "как?""

# 556
Мами  Peace   Hugbouquet

Снеже, аз съм имала две рижи котета и една рижа кучка. Затова имам голяма слабост към рижите косматковци. Да ти е живо и здраво. Поздрави на храброто момче. Синът ми бе изумен от неговата смелост и съобразителност. Каза, че самият той едва ли би посмял да излезе навън върху климатика.  bouquet

Последна редакция: чт, 10 май 2012, 11:28 от констанца

# 557
  • София
здравейте,

Имам нужда от малко помощ. Другата седмица ще водя дъщеря ми на преглед в Св.Никола. Ще ни приемат за изследвания и консултации със специалисти. Крайната цел е диагностика.
Проблемът е, че не разбрах какви са точно тези изседваня. Не знам дали да дам на детето закуска например.
Някой, който е минал по този път може ли да ми каже накратко за какво става дума?
Предварително благодаря за съдействието ви   bouquet

# 558
Снеже,
Каза, че самият той едва ли би посмял да излезе навън върху климатика.  bouquet
Аз кой знае каква глупост бих свършила застрашаваща живота му и моя.
Хора в паника и какво трябва да се прави при такива ситуации действат много по- неразумно.
Ние като, че ли сме учени как да живеем, а не живеем защото живота е най- ценното нещо, затова и цената на живота ни е твърде ниска.
За съжаление случаите на горепосоченото от мен са хиляди.

# 559
  • София
marta7, ще да деш закуска, разбира се  Hug Диагностиката е под формата на игра и разговор с родителите Wink Не е нещо страшно.

# 560
Не зная, относно какво е въпросът за Стокхолмския  синдром.
Ако е относно аутистите аз също съм си го задавала не само във формата в която се среща много често.
Каква е вероятността аутист да попадне в такава ситуация? Има ли почва?
Може ли аутистите да бъдат използвани от престъпници за цели противоречащи на законите?
За съжаление отговорите ми са - Да.
Аутистите могат да бъдат използвани за едни от най-големите престъпления на човечеството.
Качествата които притежават съчетани с недостатъчното или едностранно разбиране на живота ги прави добри престъпници попаднали в неподходящи ръце.

# 561
Снежа63, спри с тези негативни мисли! Да не дърпаме дявола за опашката, че не се знае кой чете и да не даваме подобни идеи. Naughty

# 562
Снежа63, спри с тези негативни мисли! Да не дърпаме дявола за опашката, че не се знае кой чете и да не даваме подобни идеи. Naughty
Права си за дявола.
За четящите също, но от тях трудно можеш да се предпазиш, дори да нямаш такива мисли.

Но спирам!

# 563
Снежа63,
За щастие това, за което говориш е само теоретична вероятност.  Simple SmileСпомняш си за провокацията от т.нар. объркано момиче. Shocked По този повод аз прерових всичко, което намерих в интернет и не открих почти нищо. Когато сравниш 1-2 констатирани изобщо случаи със стотиците хиляди криминални деяния ежегодно, извършени от напълно "нормални" хора и от десетките хиляди от хора с психични отклонения, ще разбереш, че това не става. Нашите деца не могат да лъжат и не са склонни да се поддават на чужда воля, дори тя да е тази на родителите им. Сигурно им помага тяхната интровертност. Очевидно са необходими някакви други начини на въздействие, за да се получат такива неща. Да се молим както всички останали родители - на неувредени, увредени и невронетипични деца, това да не ни се случва никога.  Praynig bouquet

# 564
Мами,
ще ми бъде интересно, а сигурно не само на мен, а и на други майки, ако някой който посети семинара на 19.05. и 20.05., за който писа преди няколко дни Таня, сподели впечатления, мнение или каквото реши. Simple Smile

# 565
Здравейте, детето ми е с диагноза "детски аутизъм" и според социалната оценка имаме право на балнеолечение и рехабилитация веднъж годишно. Искам да отидем някъде на санаториум, но нещо не мога да намеря! Или не отговарят телефони, или не приемали деца...Вие ходили ли сте на санаториум с децата си, къде? Споделете информация, моля

# 566
Здравейте,

Току що попаднах на тази инфоормация:

http://novini.rozali.com/zdravni-novini/p19054.html

"За първи път в България, от 20 до 22 Май 2012г., в «Токуда Болница София» ще се проведе Международна обучителна конференция за представяне на наложени терапевтични подходи и европейски законодателни практики, подпомагащи лицата от аутистичния спектър.

На 20 и 21 Май 2012г., доказани професионалисти от САЩ и Франция ще споделят своя богат практически и научен опит, с 200 български специалисти, ангажирани с проблема, като ги въведат в основите на Occupational Therapy и Приложен поведенчески анализ (ABA)''

Дано е полезно, за тези от вас, които по това време ще са в София.
За мен е късно да реагирам.

Тутурутка, аз лично не съм ползвала санаториум.Успех в намирането на подходящ!

# 567
Благодаря, търся. Поне да сменим малко обстановката

# 568
Поздравявам Снежа за това, че е подписала петицията и дори е добавила свой коментар. Възхищавам й се за това, че въпреки житейските й трудности и предизвикателства намира сили и мотивация да обсъжда проблеми, които са извън тези, засягащи конкретно нейното дете.  bouquet Плахостта на майките за вземане на отношение към информация и инициативи на други езици вероятно донякъде се дължи на езикова бариера, но със сигурност и на други неща. newsm78 Мисля, че Снежа е пример за всички ни и още веднъж я поздравявам за смелостта и борбеността й. Hug

# 569
Здравейте, детето ми е с диагноза "детски аутизъм" и според социалната оценка имаме право на балнеолечение и рехабилитация веднъж годишно. Искам да отидем някъде на санаториум, но нещо не мога да намеря! Или не отговарят телефони, или не приемали деца...Вие ходили ли сте на санаториум с децата си, къде? Споделете информация, моля

Тутурутка, не вярвам темата да е останала недискутирана във форума и се обзалагам, че ако поровиш, ще намериш информация, но в случай че не е така, ще си позволя да споделя личен опит по темата за балнеолечението.

1. Да, имаш право на такова по закона за интеграция на хората с увреждания. 196лв на детето и още толкова на придружителя. Еднократно, в рамките на 1 календарна година.

2. Чувала си поговорката: "Царят дава, пъдарят - не". Това предполагам е случаят с въпросните откази на хората по места. Не, не са обосновани законово, затова трябва да си търсиш правата. Държавата неслучайно го е предвидила, защото е преценила, че децата с увреждания, независимо от вида увреждане, имат нужда и право на това. Нормално е - всеки, който не иска да си усложнява живота те пуска по пързалката: "Съжалявам, вие не сте за нас! Идете там, където си ви е определено." Естествено, че няма да ти кажат, къде точно е определено. Важното е да се отърват. Пука им, че имаш право по закон и че те са отчасти длъжни да ти съдействат. Затова се налага да си информирана и да можеш да се аргументираш. Потърси вдъхновение в думите на Ал Капоне: "С добра дума и пистолет ще постигнеш много повече, отколкото само с добра дума"  Wink

3. Принципът е, че на детето ти се провежда рехабилитация/балнеолечение и ти плащаш от джоба си за това. Когато приключите, с фактурата, която ти е издадена от мястото, в което се е провеждала рехабилитацията, отиваш в Дирекция Социално подпомагане по адрес, и подаваш документи за възстановяване на направените от теб разходи. Ако социалните преценят, че курса на рехабилитация е бил редовен (разглеждат документите, които си приложила), ти възстановяват суми до 196лв. на теб, като придружител, и на детето ти. Ако разходите за детето ти обаче са били 150, а за теб 250, на детето ще бъде покрита цялата сума, но не повече от тези 150, докато на теб ще ти признаят само 196. Ето защо трябва да си направиш сметката предварително - в сайта, даден по-долу има таблици с тарифи. Оптималното е и двете фактури (за дете и за придружител) да са около въпросната сума (196). Горницата не я възстановяват, а ако си много по-ниско остават "неоползотворени пари".

4. На теория би следвало да има много места, които освен провеждането на рехабилитация, да ти издадат документ, който социалните да приемат за "редовен". На практика не съм убеден, че става точно така. Все пак държавата държи парите малко или много да отидат там, откъдето са дошли. Със сигурност приемат тези:

http://www.rehabilitation.bg/

Специализирани Болници за Рехабилитация - Национален комплекс ЕАД

Старите си държавни, с други думи. В сайта има подробна информация кой филиал за какви заболявания е подходящ. Аутизмът, естествено, не присъства никъде. Не можем да ги обвиняваме, защото няма някакви официални данни как една рехабилитация може да повлияе дете с аутизъм. Така казват и самите лекари: "Не знаем какво точно да правим с вашето дете, какво точно да му приложим." От друга страна всяка рехабилитация е полезна, защото е форма на социален контакт. Или ако искаш да го наречем "още един социален контакт". Колкото повече контакти - толкова по-добре за детето.

5. И така - конкретно. Ние (от София сме) взимаме едно зелено направление от личния лекар (мисля, че беше номер 7), на което пише, че детето има нужда от рехабилитация. ВАЖНО - направлението НЕ Е по здравна каса. Някои му казват "направление по социални индикации" или нещо подобно. Личният ви лекар би трябвало да знае. Ако не - социалните ще ви кажат. С направлението и с медицинските документи (епикриза, ТЕЛК) отиваме в Централния офис на СБРНК-ЕАД, който в София се намира на бул. Васил Левски, близо до подлеза на НДК. Говорим лично с някой от служителите, който щом чуе думата аутизъм, директно ни насочва към гр.Сандански. В сайта се препоръчват също и филиалите в Наречен и Момин проход (и трите ги дават за лечение на неврологични заболявания; това като че ли е най-близкото до аутизма). Правим си резервация на конкретна стая и за определени дати, за което заплащаме ок. 25 лв. (сума, която не се възстановява от социалните). След това, когато дойде време, с всички документи отиваме във филиала за рехабилитация. Няма как да ни върнат или да шикалкавят, защото вече сме насочени към тях от техния Централен офис и имаме резервация. Хубавото е, че във въпросния офис хората са разбрани и се стараят да са от полза. Това облекчава целия процес и няма неработещи телефони или необосновани откази. По царския път, както се казва.

6. Не забравяйте да носите всички документи - резервацията, епикриза, ТЕЛК, направлението от личния лекар (тези 4 са най-важните), за да могат от регистратурата на филиала да ви издадат фактура за проведена рехабилитация. Когато се върнете вкъщи имате 1 месец, за да подадете фактурите с приложени копия от останалите документи при социалните. Още нещо - във филиала правят преглед на детето (лекар, който дава становище кои процедури са подходящи за него). Аз лично мисля, че разните видове лечебни масажи или гимнастики биха били от полза за детето и можете спокойно да ги препоръчате дискретно ако оттам не се сещат какво точно да ви предложат. Май това е всичко. Стана дълго, но се поувлякох. Успех!

Общи условия

Активация на акаунт