Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 18

• 84 891
  • 754
  •   1
Отговори
# 240
констанца  Hug
Последната седмица ми се случи 3 пъти точно така през нощта.
Чудя се натриевия цитрат срещу гадене дали е вреден в тези ситуации? newsm78
http://www.dr-petarnikolov.org/pandis.html

# 241
n_alex76
Не виждам как може да бъде вреден натриевият цитрат при паник атака или каквото и да е друго състояние в нормалната доза. Но ето ти одобрената от ИЛС листовка, в която се изброяват случаите, когато човек трябва да е по-внимателен.

www.zdrave.bg/pdf/3545p.pdf

Мами, между другото, намерих това, което ми се стори интересно и практично.

ruseff, Data.BG 2009

Натриев цитрат.
 Старо и добро средство против повръщане.Няма силата на Деган /Реглан,Церукал/ но е достъпно и човек много лесно може да си го направи.Почти във всяка кухня ги има съставките от които да си направите Натриев цитрат.
 Как се прави?
 В чаша с около 150 мл. вода на стайна температура,разтваряте 1 кафяна препълнена лъжичка Лимонтозу - това е ациди цитрици или лимонена киселина. След като лимонтозуто напълно се разтвори - слагате в разтвора 1 чаена лъжичка сода -това е натриев бикарбонат.В чашата веднага започва кипене и се пие още докато "кипи".Не бойте се - има много приятен вкус. Действа почти мигновенно.След като го изпиете , най-добре на екс , в следващите няколко минути ще се пооригнете и ще ви олекне.
 Какво всъщност става?
 Обикновенна реакция основа и киселина , смесени във вода.Получава се Въглероден диоксид и солта Натриев цитрат.
 Натриевият цитрат има 2 основни ефекта. - 1. Тъй като е сол със свойства на основа , той алкализира съдържанието на стомаха и отваря изхода му - пилорната част.Там в областа на пилора когато Ph"то стане алкално пилорния свивач /сфинктер/ се отваря и се възстановява нормалната посока на движение на стомаха - т.е т към дванадесетопръстника , а не през хранопровода и през устата на стомашното съдържимо.
 2. ефект на Натриевия цитрат е централан успокояващ. Действа върху центъра на дишането, кашлицата и повръщането.Подтиска свръх активноста им и нормализира функцията им.
 Натриев цитрат в момента се продава в аптеките като ампули / уффф - имат ужасен вкус/ и сироп натриев цитрат с лимонче нарисувано на етикета и с доста приятен вкус.2 -3 чаени лъжички за възрастен и една за деца.След 4 - 5 часа можете да повторите.
 Натриевият цитрат има добър ефект при повръщане след диетични грешки и преяждане.Добър е и против "дране на котки"след препиване.Все пак не надценявайте ефекта му.Не стане ли - телефона на Д-ра и си уговаряте преглед.

# 242
Катина, като разгледах съдържанието на книгата на Манова- Томова съвсем се разстроих. Той едва ли не отговаря не на 10 месечно бебе, а на 7,8 месечно бебе. Превъртях от ужас, а на първа страница не намерих нищо за такава малка възраст и диагноостициране на аутизъм.
Иначе се отчайвам все повече и повече. В последните дни ми се струва, че все по- често се обръща като го викам, смее се като хо разсмивам, като го приспивам ме гледа в очите, но иначе като ми хване погледа не ме гледа дълго и продължително.
Моля, майките, които ако имат спомен от децата си в тази възраст да пишат как е било, какво е било. Съгласна съм с Любознателна, че ако търсиш симптоми в детето си винаги ще намериш, но моля споделете.
Обадих се в клиника Св. Никола, но от там ми казаха, че само след консултация с педиатър се ходи там и сега ще запиша час за утре, за да се свърши и да се знае.
Благодаря ви, прегръщам ви, и искрено се радвам на големите ви, топли сърца, на волята ви.

# 243
В Проекта на Закона за предучилищно и училищно образование, това, което касае децата и учениците със специални нужди са препратките към стандрати, които ще се доработят, след като се приеме закона, а те са:

чл. 22, ал. 2, т. 6 и т. 7

и чл. 24, 25, 26, 27, 28.

чл. 26 Центровете за личностно развитие заместват досегашните помощни училища ( някои от които се предвижда да се закрият)- проблемът е при него, че макар и да се осигурят подходящи възможности за деца, за които приобщаващото образование не е решение, центърът не дава образование- завършването на клас и придобиване на образователна степен, както и звършването на етап на образование.

чл. 37; чл. 38

чл. 43- Специалните училища стават само за деца със сензорни учреждания- учреден слух или нарушено зрение; възпитателни училища и социално- педагогически нтернати.
В специалните училища се завършва клас и степен на образование, докато центровете за личностно развитие, където ще попаднат най- вероятно децата от ниския спектър, не предлагат функция за завършване на клас и приодбиване на образователна степен.

Затова, мисля че е редно да се направи стъпка и за тези деца, като се създаде училище, което не само да ги обучават професионалисти, достатъчно на брой и квалифицирани, а и да се предлага завършване на клас и получаване на образователна степен. Защото по този начин се отнема и най- минималния шанс все пак, някои от тях да намерят все пак някаква интеграция и реализация...

Дано ме разбирате поне вие...и оценявате, че това не е моята лична борба, защото тя не включва моето дете....

и затова се надявам с Любчето, Мина и другите майки да получим първо поне вашето разбиране.., след това може и подкрепа...

чл. 192- В масовите учебни заведения броят на ресурсните учители ще се определя от броя на децата със специални потр. и вида подкрепя, която изискват ( за разлика от до момента, когато ресурсното подпомагане и броя часове са насочени към ресурсния учител, а не къ детето и конкретната му нужда и възлизат на 4,2 часа седмично)

Depends,

Би ли се съгласил да ти предоставим интернет пространство, където да качваш знанията си, с уговорката, че са твой опит само?

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 14:06 от Kezaja

# 244

Depends,

Би ли се съгласил да ти предоставим интернет пространство, където да качваш знанията си, с уговорката, че са твой опит само?

Разбира се
Не съм обвързан с никого и нищо. Моят опит се припокрива с опита на много възрастни натровени от амалгами както и с деца аутисти. Основната разлика е, че с ваксините влиза много повече живак в мозъка, а амалгамите тровят цялото тяло пускайки малка доза всеки ден. Хелаторната терапия получава лоша слава заради неправилното приложение на хелаторите, което води до вкарване на живак в мозъка - това е заради големи дози хелатори приемани веднъж дневно или по-рядко. Само Кътлър се съобразява с фармакологичният аспект на терапията - нарича се "хелация с чести(и малки) дози". Въпреки това протокола не е без странични ефекти и е много времеемко и изискващо внимание начинание.
Скоро ще отворя тема било то за живака или за спектъра в частност...

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 14:02 от Depends

# 245
Здравейте,искам да кача някои снимки и кратки клипчета ,за днешната работа на сина ми Боги с неговата ресурсна учителка  ,но не знам как, и да погаворим за няхната функция и необходимост.Знам че всички ще се съгласите с мен,че трябва да работим заедно с ресурсните ,за да има ефект от обучението,те искат нашата подкрепа и мнение.........сега особенно във връзка със проекто закона за образованието.

# 246
Depends,

Точно опита на възрастни, натровени с тежки метали в злополука или случайно и това, че поведението им напомня поведението на деца, диагностицирани с аутистично разстройство, беше в основата на теорията, че аутизма се предизвиква от попаднали тежки метали в детските организми, но от къде..и така се появи теорията за ваксините...но дори и тук в темата, имахме майка на 3 деца, като ваксини никога не са поставяни само на детето, което има разстройство от аутистичния спектър..

но разбира се, изследвания във всички посоки се правят и няма да спрат до тогава, докато няма ясно и категорично научно доказателство, вероятно от научна група, Нобелов лауреат...

Вчера бях на семинар във връзка с деинституционализацията и на представените презентации на участниците за поведението на децата, по време на пребиваването им в институциите, когато нямат изградена емоционална връзка с възрастен и то- единия да играе майчината роля- мил, неже, да гушка, другият да играе бащината роля- да назовава предмети  и действия, да е по- строг и наказва..който подпомага изграждането на правилата и нормите..та децата в институции, преди създаването на емоционална връзка със семейство, имат всички маркери на аутизма- късно проговаряне или липса на реч, липса на очен контакт, агресия или автоагресия, незаинтересованост от нищо, стереотипни движения, хиперактивност..., но и теорията за майката - хладилник отдавна е отхвърлена, ако не беше отхвърлена, веднага бих се хванала за доказателство за Канеровата теория за причнината за аутизма- майката-- хладилник...

# 247
Четейки тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=431279.0 почнах да си задавам някои въпроси... Върнах се много назад в годините, когато Мири е бил съвсем малко бебче... И почнах да се чудя, възможно ли е предозирането с Витамин Д да е отключил нашето състояние?

# 248
  • София
mama na Maria, аз бих ти препоръчала тези книги - "Какво те чака през първата година на детето"

http://www.book.store.bg/p1881/kakvo-te-chaka-prez-pyrvata-godin … jn-ajzenberg.html

http://www.book.store.bg/p2467/kakvo-te-chaka-prez-vtorata-i-tre … na-na-deteto.html

Иди и ги разгледай в книжарница. Изключително добра диагностика, разделена на степени какво най-малко е нужно да прави, какво прави средното дете, какво най-напредналото. И като четеш няколко месеца преди и след вашият ще се оринтираш. А в книгата има и много полезни игри. Аз имах тези книги и за мен бяха много полезни.

# 249
но ми се иска да споделите какво мислите Вие по темата ,а тя е - майки ,които са прекарали мозъчен енцефалит/менингит/ ,раждат деца с аутизъм.... Прекарах вирусен менингит ,в следствие на усложнения от грип две години преди да се роди Дани и сега имам син с аутизъм ,невербален с умственна изостаналост...
Поли привет
Моята майка на възраст от 5 години е прекарала вирусен минингит. Тя е родена 1946 в забутано градче в Северна Русия и можете да си представите нивото на медицината в онези времена. Баба ми водена от интуицията си я е закарал до близкия окръжен град защото иначе е нямало шанс за спасение. Излекувана е с пеницилин. Ние със сетра ми не показваме някакви отклонения. Синът ми е от спектъра но аз имам обяснение за състоянието му , което обаче въобще не ме топли .
Така че просто те прегръщам и ти казвам да престанеш да ровиш и да търсиш причини да се самообвиняваш.

. Върнах се много назад в годините, когато Мири е бил съвсем малко бебче... И почнах да се чудя, възможно ли е предозирането с Витамин Д да е отключил нашето състояние?

Pepi_r
Докато не поставиха на синът ми дагноза на 3 години никога не бях давала  витамин Д. Смятах че щом го извеждам ежедневно и го 'пече' слънцето едно 2-3 часа на ден навън си набавя естествено необходимото Д . Когато ни диагностираха и ни посъветваха да приема Омега 3 мастни киселини аз пък се запитвах дали "Не даването" на витамин Д не е способствало отключването на това състояние.

Основната мисъл, която ме крепи и изважда на повърхността е, че не трябва да се предавам, трябва да се запазя и съхраня /колкото и егоистично да звучи/, защото само така мога да продължа да помагам на детето си. Поставих си това като основна цел и за сега успях. Следващият път ... може би няма да мога.

Моля те, сподели за психолога - помагат ли ти срещите с него?

Ренате_Р
Знам , спомням си че трябва да отговоря, бавя се , защото искам споделянето "да стане като хората". Целта ми е всъщност да разбия представата ви за клишето от американските филми- човекът на кушетката споделящ с терапевта спомени от 3 годишна възраст …

# 250
Depends,

Точно опита на възрастни, натровени с тежки метали в злополука или случайно и това, че поведението им напомня поведението на деца, диагностицирани с аутистично разстройство, беше в основата на теорията, че аутизма се предизвиква от попаднали тежки метали в детските организми, но от къде..и така се появи теорията за ваксините...но дори и тук в темата, имахме майка на 3 деца, като ваксини никога не са поставяни само на детето, което има разстройство от аутистичния спектър..

но разбира се, изследвания във всички посоки се правят и няма да спрат до тогава, докато няма ясно и категорично научно доказателство, вероятно от научна група, Нобелов лауреат...

Вчера бях на семинар във връзка с деинституционализацията и на представените презентации на участниците за поведението на децата, по време на пребиваването им в институциите, когато нямат изградена емоционална връзка с възрастен и то- единия да играе майчината роля- мил, неже, да гушка, другият да играе бащината роля- да назовава предмети  и действия, да е по- строг и наказва..който подпомага изграждането на правилата и нормите..та децата в институции, преди създаването на емоционална връзка със семейство, имат всички маркери на аутизма- късно проговаряне или липса на реч, липса на очен контакт, агресия или автоагресия, незаинтересованост от нищо, стереотипни движения, хиперактивност..., но и теорията за майката - хладилник отдавна е отхвърлена, ако не беше отхвърлена, веднага бих се хванала за доказателство за Канеровата теория за причнината за аутизма- майката-- хладилник...

Не претендирам, че знам каквото и да е за причиняването на аутизма.

Практиката сочи че повечето аутисти се повлияват добре от хелирането като някои достигат почти състояние на "нормалност". Както казах не вярвам в неорганични теории и нямам интерес към тях.  Малко ме интересува дали хората хвърлят луди пари за нискокачествено лечение на симптоматиката. Имаме свободна воля все пак.

Да се установи дали детето е натровено с живак е лесно - просто преминава 1 рунд хелиране и се гледа за промени (увеличаване на симптомите). Обикновено след няколко рунда идват първите признаци на прогрес.

Засега към това което казвам има 0 интерес , може би защото не съм проф доц доктор еди кой си. Дори някои потребители се опитват да ме учат колко е опасно хелирането.... Това е нормално. Затова казах ако по божията воля някой прояви смелост/ любопитство да ми пише на лични. Няма да се хабя без причина.

Последна редакция: ср, 15 фев 2012, 15:27 от Depends

# 251
  • София
Kezaja, аз четох закона, не много задълбочено, и се канех да го прочета пак

Тези Центровете за личностно развитие ги разбрах точно както си ги описала - без програма, без статут на училище, общински, т.е ако общината е по-богата добре, ако е малка община, в която има 5-6 деца нищо няма да направи.

Друго сега Помощните училища супервизират няколко допълнителни организации - центъра, където ходи детето на Любчето, Пумпелина, работят с болницата по ДЦП и това ли ще се премахне?

Според мен трябва да се обсъди и с другите родители на по-тежки деца, които не са с аутизъм. не пречи децата с тужък аутизъм да учат в едно училище с дете с епилепсия, синдром на Даун, умствена изостаналост. Имам предвид, че така ще могат да си останат ПУ в бившите окръжни градове и да се обхванат децата по местоживеене.
Ако се направи специално училище, ще е само в СФ. Не пречи да има и такова училище в Сф, но да има училища за децата с множество увреждания и в другите градове.

Това е тема, която трябва да се обсъди и с други помощни училища и родители, чиито деца се обучават към тях. И се учудвам, че журналистите не са задали въпроси, а вече втори ден говорят само за финансирането на частното образование.

# 252
Таня,
аз пък сега чета закона задълбочено и съм към края. Ще се върна отново на някои алинеи, които съм си отбелязала, а засега само искам да кажа на теб и на останалите майки, че "шутът" към децата със СОП (с изключение на наистина високо функциониращите) е много силен. За останалите не се предвиждат "специални " училища. Ето виж за кои деца са те:

Чл. 43. (1) Специалните училища са:
1. за обучение и подкрепа на ученици със сензорни увреждания – увреден слух или
нарушено зрение;

2. възпитателни училища интернати;
3. социално-педагогически интернати.

# 253
  • София
Е, да де констанца и аз така го разбрах. Много правилно си го казала шут е това.
Оставот само двете вида специални училища сензорни увреждания – увреден слух или
нарушено зрение и такива у-ща има сега във Варна и София, може би и в Пловдив. Другите досегашни ПУ ще са Центрове за личностно развитие без програма, без да са училища. А много от децата в досегашните помощни училища могат да имат основно образование и степен.

На мен за видовете училища и центровете за личностно развитие ми стана относително ясно, това което е написано в проекто закона. Не разбрах другият вид организация - специални паралелки към обикновените училища. Там ще чета още.

# 254
Ама нали това ви обясняваме от повече от седмица, закриват се специалните училища и за най- специалните деца, съвсем няма да има място..., ама на вас ви беше по- интересно да ни хулите, вместо да чуете...

Забравих да отбележа нещо много важно- в Закона за първи път фигурира и Комбинирана форма на обучение, за което имам много силен личен принос- за  въвеждането на тази форма на обучение се боря от 4 години, откакто сина ми започна училище.

комбинираната форма позволява посещението в масовия клас в определени часове с цел: интеграция и приобщаване и по други- индивидуално обучение с цел; постепенно преминаване на обучение в масовия клас

Въвежда се за първи път и Индивидуална форма на обучение за ученици със спец. потребности, съгласно оценката....

В Раздел VI са формите на обучение

В чл. 125 Ученик със спец. обр. потребности, който се обучава по индивидуална учебна програма по един предмет или няколко и се оценява с качествен показател, не повтаря класа..- това може да е опасно в някои случаи, когато родителите не са информирани, остава от Наредба 1 от 23.01.2009 , но с други думи и е добре само, когато родителите са напълно информирани.

Затова ми се струва, че след като се приеме закона и стандартите. ще трябва да организираме няколко обучителни семинара за родители- какви са правата на децата им, кое какво означава...

Въвежда се също и дистанционна форма на обучение, предназначена и за ученици с ТЕЛК.

Общи условия

Активация на акаунт