Каква е вината на Фатмагюл ?(Fatmagül'ün Suçu Ne ?)~ 75

• 47 663
  • 732
  •   1
Отговори
# 135
Момичета, искам да ви задам един въпрос и ще се радвам, ако чуя различни мнения, не само опровержения, но и съгласия.
Смятате ли, че Фатмагюл има макар и малка вина за случилото се? - това е въпроса.
Добре дошла Lady_mama
Аз се включих в темата - в началото на втори сезон, имах щастието да изгледам преведен целия първи сезон през лятото. Съжалявам за късното си включване, защото бях изпуснала нещо много вълнуващо - именно коментарите / но изчетох темите /.  Изумих се от това, че всяка една постъпка, дума, жест, развитие на образите - всичко беше разисквано в детайлност с всички малки подробности.
Това мое мнение публикувах естествено доста по-късно, но интересното е, че аз също си зададох въпроса "Каква е вината на Фатмагюл" - отговорила съм сама на себе си в края на поста.
Скрит текст:
Свободно време и интереси / Романтични сериали, теленовели / Re: Каква е вината на Фатмагюл ?(Fatmagül'ün Suçu Ne ?)~ 57    : Пет., 21 Окт. 2011, 23:58
Бях решила да събера малко мисли и да  попиша за възмездието / отдавна го мисля / и среди нощите да го споделя.
За всеки един човек, който  изповядва някаква религия  спазването на  нейните канони е въпрос на вътрешното му усещане за добро и зло. В християнската религия има 10 божии заповеди и  7 смъртни гряха /за другите религии  не зная /, сигурно и те имат някакви канони. Но за да живее човек в мир и хармония, както със себе си така и с околните – трябва да спазва определени морални норми – това е изграденият му мироглед основаващ се както на възпитанието, така и на религиозната му принадлежност. Не кради, не лъжи, не убивай, не прелюбодействай – това са част от заповедите, които човек е длъжен да спазва чрез своите житейски постъпки. Възмездието се определя като наказание или награда, това, което човек получава за тези си постъпки, за стореното добро или зло. Създателят / всеки има име за него – за едни е Бог, за други  Аллах, за трети друго / или може би просто Живот, въздава своята присъда всекиму.
Стана много сериозно, но сериала поставя тези въпроси и естествено търси и отговорите т.е всеки сам да достигне до своя правилен отговор. Нашите герои може да са само художествени образи, но са  толкова реални, че страдаме, плачем, радваме се заедно с тях, те сякаш стават част от нас самите / това е моето усещане, моето съпреживяване /. Не мога да кажа ето този е само лош и прави само лоши неща, другия е добър и прави само добро. Но до този момент сценарият много „умело” като, че ли обърква мислите ми. На всеки един герой живота поднесе изпитание – всеки реагира според „своя” си мироглед – и същия този живот даде и своето възмездие за това, къде жестоко, къде по- снизходително – като вид предупреждение, или пък поднесе и друго -  любов, нов живот, нов шанс.
Да се върна в сериала – като предварително правя уговорката, че това са мои мисли и мои чувства, кой какво направи и какво получи ?
Керим – в началото искрен приятел, вярващ в доброто у хората, човек открит, не мислещ лошото на никого, доверяващ се. Потъпка забраната „Не унижавай и не убивай” защото това което той и „приятелите му” сториха на Фатмагюл се равнява на убийство. Живота му предложи – изкупление на този грях, позволи му да обича. Много умело сценаристките „преповтарят” историята баща – син. Синът изкупува и греховете на бащата – трябва да има и прошка и възмездие / споделена любов /.
Яшаран – „ Не лъжи, не кради, не убивай, не прелюбодействай” – много неща унищожиха -  възмездието при тях е и факт, но и ще продължи. Морално, физически, финансово – просто трябва тази истина да достигне до истинската им същност. Те се загубиха сами в себе си – останаха самотни, без любов,без нищо. Ердоан загуби баща си, Шамси и Леман – загубиха сина си, Селим загуби любовта си, Перихан „загуби” съпруг и син, Мюнир –ще губи занапред / за всички които подкупи да лъжесвидетелстват – сигурно ще загуби свободата си /, Решат – загуби семейството, ще загуби и фирмата / тука доста ще го заболи /, дори и Мелтем получи своего  рода възмездие – загуби баща си. Всеки направи нещо – и живота му отвърна подобаващо. За Мустафа не ми се мисли въобще – неговите грехове са много.
А каква е вината на Фатмагюл – ето на този въпрос нямам отговор / не, че някой ми го иска /. Въпросът е по-скоро реторичен, да привлече внимание и да предизвика размисъл. В това сценаристките ме убеждават вече 46 серии – за което искрено им благодаря.

Здравей! Ми на мен ми стана интересно от твоята публикация, но не разбрах, установила ли си вече Фатмагюл има ли вина? Изглеждаш човек, който мисли трезво, а аз харесвам такива хора, които анализират въпреки пристрастията си. Ето например, аз споделих в друга тема, че мисля, че Фатмагюл има своя, макари малка вина, че е изнасилена. Тя се състои в това, че е напуснала по тъмно дома си, като вземем предвид факта, че турските порядки са много по- консервативни от нашите и не одобряват само момиче, още повече девствено да се навърта, където и да било, особено през нощтта, без значение в малък, тих и спокоен градец и селце ли живее и без значение дали има опасност реална за нея или няма. Получих само отговори, че как може жена като мен да изкарва Фатмагюл виновна задето е станала жертва на негодници, че е нямало как да знае, че са пияни и дрогирани.Е, добре, но не съществува ли опасност във всяко, дори и най- тихото общество на някое село, да се напие някой, или да дойде някой непознат посред нощ в селцето и да направи престъпление. Никой не оспорва, че тя е жертва и никой не оспорва, че те са виновни и трябва да стоят в затвора. Просто, според мен тя има извесна вина затова, че не послуша предупреждението на Мукадес и тръгна въпреки всичко. После получих отговори и от рода- Ми, ако си на работа и тръгваш по тъмно или се връщаш по тъмно- пак ли ще си виновна затова, ако те изнасилят? Или пък ако се връщаш от гости от съседния блок? Хора, това са различни ситуации, аз мисля, че не мога да дам отговор на всички тях, но мисля, че в конкретната ситуация Фатмагюл е с малко вина. Това не я прави по- малко жертва от всяка друга изнасилена жена. И още нещо. Например, когато разтръбиха по медиите за онова момиче, което убиха по време на концерт, та след концерт ли в една столична градина или парк беше, няма значение. Тогава се разтръби по медиите, непрекъснато предупреждаваха, че това място е опасно, че не е добре осветено, че има всякакви опасни типове там, че не е добре да излизате по тъмно там и сами. Е, ако някой отидеше въпреки предупрежденията и го изнасилеха? Нямаше ли да е поне малко виновен? Че щеше да е жертва- да, но и малко вина щеше да има. Разбира се много хора от тогава са минавали сами от там и по тъмно, добре че не им се е случило нещо лошо. А, освен това, аз не казвам, че съм абсолютно права, но щеше да ми е интересно да получа и по- малко пристрастени отговори, предвид обстоятелствата.

# 136
Извадка от една статия:

Изнасилването всъщност обслужва несексуални нужди. То е израз на власт и гняв…, свързва се по-скоро с враждебността/гнева/ и контрола/властта/, отколкото със страстта /сексуалността.

Колко добре кореспондира с образа на Ердоан...

http://nasilie.eu/?p=277

# 137
lady_mama , това че Фатмагюл е излязла сама по тъмно не е вина, а непредпазливост. Категорично не може да се търси вина в нея. Аз повече няма да обсъждам този въпрос.

# 138
О, campanula, честит ти нов аватар! Красиво!  Heart Eyes
Благодаря за слухчетата! И как сега да я дочакаме тази заветна 62 серия?! Все пак утре е 61...  #Crazy

lady_mama, много хубав пост. Аз обаче няма да се включа, защото вече сме го разисквали и не ми се връща отново на стари дискусии. Не се обиждай! Въпроса е принципен - виновна ли е?! Това сигурно ще се питаме до края. За първите епизоди обаче пресни дискусии се водят предполагам в другата тема.  Peace Hug
Е, ако някой иска да пише- нека го направи. Моля ви- ще ми е интересно да чуя нови мнения по въпроса и различни. Не само " не ", но и " да ".
Защо е това упорство? Прави са момичетата ветеранки да се дразнят понякога и честно казано възхищавам им се на търпението да повтарят многократно едни и същи неща.
lady_mama, вместо да настояваш защо не започнеш да четеш темите от началото. Със сигурност ще намериш много интерсни и различни коментари, дори и такива, за които още не си се сетила да помислиш. Е, няма да е "дискусия в този момент", но не може да се иска при идването на всеки нов човек всичко да започва отначало.
Нали така, като отидеш на  кино, не започват прожекцията отначало за всеки закъснял.

# 139
Моля ви сега, само да не ми припишете, че съм казала, че това момиче, което го убиха в онзи парк само си е виновно. Нищо такова не съм казвала, и дано никой не смее да ми приписва подобно нещо. Само дадох за пример случая и затова, че след това имаше предупреждения по различни телевизии и весници, да се внимава, когато ходим по такива места.

# 140
Извадка от една статия:

Изнасилването всъщност обслужва несексуални нужди. То е израз на власт и гняв…, свързва се по-скоро с враждебността/гнева/ и контрола/властта/, отколкото със страстта /сексуалността.

Колко добре кореспондира с образа на Ердоан...

http://nasilie.eu/?p=277

Това е изключително важна информация, благодаря  Hug

А ето това са чувствата на Фатмагюл в началото едно към едно :

"Тя е дълбоко опустошена. Засягат се всички етапи от психосоциалното развитие, самосъзнанието ,усеща глобална загуба. Източникът на тази загуба е заплахата от унищожение. Тя се преживява като постоянно съществуваща от всички жертви на изнасилване. Но дори и когато не са отправени смъртоносни заплахи, жертвата осъзнава убийствения гняв на изнасилвача. Когато чувството за сигурност и автономност на тялото са  разрушени, разрушава се  и всичко останало. Чувството  на безопасност, усещането за сигурност е безвъзвратно загубено. Универсално усещане при жертвите е страхът от безпомощност.
Жертвата загубва чувството за “основно доверие”. Придобива се “чувството,че си умряла” – при всяка жена, жертва на изнасилване. Старият Аз е умрял  и никога няма да се върне. На неговото място се явява вцепенен, безчувствен, умъртвен Аз."

# 141
О, campanula, честит ти нов аватар! Красиво!  Heart Eyes
Благодаря за слухчетата! И как сега да я дочакаме тази заветна 62 серия?! Все пак утре е 61...  #Crazy

lady_mama, много хубав пост. Аз обаче няма да се включа, защото вече сме го разисквали и не ми се връща отново на стари дискусии. Не се обиждай! Въпроса е принципен - виновна ли е?! Това сигурно ще се питаме до края. За първите епизоди обаче пресни дискусии се водят предполагам в другата тема.  Peace Hug
Е, ако някой иска да пише- нека го направи. Моля ви- ще ми е интересно да чуя нови мнения по въпроса и различни. Не само " не ", но и " да ".
Защо е това упорство? Прави са момичетата ветеранки да се дразнят понякога и честно казано възхищавам им се на търпението да повтарят многократно едни и същи неща.
lady_mama, вместо да настояваш защо не започнеш да четеш темите от началото. Със сигурност ще намериш много интерсни и различни коментари, дори и такива, за които още не си се сетила да помислиш. Е, няма да е "дискусия в този момент", но не може да се иска при идването на всеки нов човек всичко да започва отначало.
Нали така, като отидеш на  кино, не започват прожекцията отначало за всеки закъснял.
Ок, аз няма повече да пиша, но съм възмутена от мнението на някои момичете ВЕТЕРАНКИ, че само те имат право да казват какво и кога да се обсъжда. Това е отворена тема, която не е с покани и да ме изгоните като мръсно коте. Чесно казано съм обидена. Ми, мисля, че не съм длъжна да изчета всичко по темата, пък може и да нямам толкова време, може сега да съм свободна- утре не. Странно мислите. Може да има и други момичета, които искат да споделят за вина или не. Не знам какви сте тия хора. Съжалявам, ако съм ви обидила с тези думи, не целя подобно нещо.

# 142
Ок, аз няма повече да пиша, но съм възмутена от мнението на някои момичете ВЕТЕРАНКИ, че само те имат право да казват какво и кога да се обсъжда. Това е отворена тема, която не е с покани и да ме изгоните като мръсно коте. Чесно казано съм обидена. Ми, мисля, че не съм длъжна да изчета всичко по темата, пък може и да нямам толкова време, може сега да съм свободна- утре не. Странно мислите. Може да има и други момичета, които искат да споделят за вина или не. Не знам какви сте тия хора. Съжалявам, ако съм ви обидила с тези думи, не целя подобно нещо.
Ок, явно постинга МИ ТЕ подразни, но не си го изкарвай на ВЕТАНКИТЕ. Аз не съм от тях.
Те заслужават единствено и само възхищение и благодарности

# 143
 Hug

Привет!
Скрит текст:
Трябваше да отида в Германията за да разбера /на колега от тур произход цялата дамска рода гледа сериала/,според него Фатма си го е търсила/роден е в Германия  Shocked а баба му родена в Турция и на стари години отишла да живее при тях е посегнала да го удари за убежденията му Sick #Crazy/ е щях да падна като разбрах

Гледам,че има много нови в темата...няма лошо ,сериала явно набира гледаемост и това което бтв представя на зрителя не го задоволява и той търси начин да гледа напред...

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 17:57 от Slawena

# 144
  • Варна
                        lady_mama
Аз мога да споделя моите „невчесани“ мисли по въпроса, който отново повдигаш. Казвам „отново“, защото мнението на голяма част от списващите тази тема вече е казано, а това, че не е прочетено е един вид неуважение/ не искам да употребя по-груба дума/, но тъй като аз отскоро пиша тук/нищо че съм изгълтала написаното още през топлите юнски нощи/, смятам, че бих могла да споделя.

Скрит текст:
Въпросът ти е зададен с категоричност. Ти искаш да получиш положителен отговор- Фатмагюл е виновна!.....
Едва ли ще го получиш от хора, които познават душевността на турците. А тук във темите за турските сериали пишат хора, които данякъде са запознати – или от самите филми, или от лични преживявания и познанства. Отговорът, който очакваш би могла да получиш от хора, на които е промивано съзнанието за бита и културата на нашите южни съседи. Аз, слава Богу, познавам толкова много турци, при това от държавата Турция, а не измежду ромските съсловия, самообявили се за турци, и  това ми дава основание да смятам, че познавам тяхната душевност. Та моето мнение е следното:
Фатмагюл е влюбена в Мустафа. Любовта я носи на крилете си. В малкото градче никой няма да и посегне, може би от уважение към Мустафа, или към родителите и, или към нейното обкръжение, а защо не и към самата нея. Не случайно мерзавците, които извършиха това деяние не са  местни жители. От друга страна, самите извършители имат някакви причини в личен план които са ги подбудили да се държат така. Не зная до къде си гледала сериала, но за да станат негодници и Вурал, и Селим, и Ердоан имат своите проблеми и своите опити да избягат от действителността. А това пък от своя страна потвърждава мнението ми за душевността на турския мъж. Попрочети малко из интернет, ако не можеш да имаш лични наблюдения. Мъжете Не закачат жена, ако на пръста и блести халка! Не всяка жена, която е била задиряна от някого сама би могла да се защити достойно, примерно в съда, но тогава до нея застава нейния съпруг и нещата повярвай ми никога не са на страната на нахалника, да не говорим за отношението на околните към него...  Относно разбиранията след такъв брутален акт!?
Те нямат нищо по-различно от разбиранията в други кътчета на Европа. Така, че Фатмагюл, носена на крилете на любовта с пърхащи  в коремчето пеперудки не би пропуснала да изпрати или да посрещне любимия на брега/а както видяхме и той очакваше това/, а затова, че е влюбена не можем да я виним нали? За мен тя НЯМА вина!
И още нещо- повярвай ми- по-страшно е да замръкнеш на безлюдно място тук, у нас, отколкото в Турция/изключвам големите градове и особено космополитния Истанбул, защото в тях живеят всякякви раси и народности/.

P.S. Още нещо да допълня- забулването с фередже или яшмак, вярно е  чисто религиозен символ и казват, че е продукт на безграничната ревност!/тук съм съгласна- много са ревниви/на турския мъж, но защо мислиш жена, която тръгва на пазар или разходка, където има много мъже си го слага?.......... Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy
Моята приятелка, на която 80% от работното и време е из Анадола казва: „През дупката за очите знаеш ли как хубаво можеш да огледаш един мъж! Гледаш и там, където ако си незабулена няма да погледнеш!“ Embarassed

Ох, съжалявам за огромния пост и най-вече, че не оправдах основанията ти за положителен отговор. И дано с нещо не съм те обидила споделяйки това, което ми е в главата!
  bouquet
Поставих отговора си в спойлер, защото вече е обсъждано това!

# 145
Hug

Привет!
Скрит текст:
Трябваше да отида в Германията за да разбера /на колега от тур произход цялата дамска рода гледа сериала/,според него Фатма си го е търсила/роден е в Германия  Shocked а баба му родена в Турция и на стари години отишла да живее при тях е посегнала да го удари за убежденията му Sick #Crazy/ е щях да падна като разбрах

Гледам,че има много нови в темата...няма лошо ,сериала явно набира гледаемост и това което бтв представя на зрителя не го задоволява и той търси начин да гледа напред...

И защо се делите на ветерани и зайци newsm78

Славенко,като чета това в спойлера,си вадя заключение,че не е до народност,нито до религия,а до разбиране и манталитет.Явно бабата туркиня е със по-цивилизовано мислене от внука си,който е роден и живял в Германия PeaceРазликата в мисленето е фрапираща #Crazy

# 146
Много моля никой да не се сърди! Няма ветеранки и зайци. Но никак не е приятно вече в 75 тема някой постоянно да връща топката. Това по време на мач се посреща с освиркване от цял стадион. Темата си върви, филма също. Пак ще кажа, че има друга тема която тепърва започва обсъждането. Аз мисля, че там е по-удачно да се водят такива полемики. Просто ще бъдат по-адекватни на излъчваното в момента.  Peace

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 18:24 от Cruela

# 147
АМИ ТО ИЗЛЪЧЕНОТО Е ОТ 60 СЕРИИ ЕДНО И СЪЩО ! АКО ГО ПЕРЕФРАЗИРАМЕ КЪМ 60 ТА СЕРИЯ ВЪПРОСА ЩЕ ЗВУЧИ ТАКА :
ИМА ЛИ ВИНА ЙОЗГЕ ЗА ИЗНАСИЛВАНЕТО СИ И КАКВА Е ТЯ ?

Хайде да ви видя тези дето всичко освен сладникавите клипчета ви е омръзнало всичко друго по темата за обсъждане !
Самите Едже и Мелек ви връщат в преговор ! Simple Smile

# 148
Момичета  Hug намерих едно интервю на Енгин, на страницата във фейса ( Fatmagül'ün Suçu Ne? What's Fatmagul's Fault? for English Speakers ) са го превели в общи линии, на английски, и аз превеждам от там:

В началото, Енгин разказва как е стигнал до Истанбул. По време на студентските му години (в Анкара), той е играл само в пиеси. След това разказва за състезанието за таланти, което е спечелил (ние знаем за това, и че Берен е на второ място). По този начин той е останал в Истанбул завинаги. След това Енгин сравнява киното и телевизията. Казва,че работата в телевизионни продукции изисква много повече отдаденост и подготовка. Един филм може да се заснеме за месец или два,но трябва да посветиш живота и мислите си, всичко на един телевизионен проект за цял сезон/сезони, за да може той да бъде успешен. Докато се излъчват сериите, героят, който играеш и отношението на публиката към него постоянно се променят. Казва,че трябва да знаеш как да реагираш на тези промени и да бъдеш мотивиран, концентриран и винаги да се вживяваш в героя. Накрая, Енгин дава съвети за правенето на такива продукции. Нещото, на което той най-много обръща внимание е кастингът за сериала. Може да е налице една страхотна история,отличен сценарий, но ако не се подберат подходящи актьори, резултатът няма да е задоволителен. Той набляга,че един продуцент трябва да познава актьорите, да има добра връзка с тях, за да могат те да играят по най-добрия начин, в съгласие с неговите желания. Енгин казва също,че когато взима под внимание оферти за проекти, историята и какво е нейното послание е най-важно за него. Но понякога, режисьорът, героят или самата работа могат да го заинтригуват повече.

Надявам се да не е превеждано това интервю   bouquet

# 149
  • В Града на липите
Бризче  Hug липсваше ми Много ми хареса поста ти.

lady_mama :
Скрит текст:
И за миг не съм си помислила да търся вина у Фатмагюл. Тя просто има лошия късмет да се озове на неподходящото място в неподходящия момент. Дано някой не ми се обиди, но според мен само някой с психиката на Мукадес би намерил вина за нещо такова

Зорничка, мерси за интервюто. Дори и да е превеждано, аз го чета за пръв път. Личи си, че Енгин се отдава в ролите на сто процента, а и за кастинга си е факт. Няма ли химия между главните, ще се съсипе и самата любовна история. Никой няма да им повярва. От как прочетох, че актьора, който играе Ердоан се е пробвал за ролята на Керим потръпвам по три пъти на ден  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт