МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 45 ТЕМА

  • 68 593
  • 728
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 1 546
Точно и моите деца искат пицата да е тънка и хрупкава, а не да бъде като "хляб", както казва големия ми син. Simple Smile

# 136
  • Мнения: X
Вчера синът ми ме заинтригува, като донесе малко пица, която си поръчал за обяд в офиса. Беше тънка колкото 2-3 палачинки (или една дебела), но и на вкус беше нещо различно от това, което правя обикновено. Знаете ли с какви продукти правят тези пици - прилича на джоб, онези за дюнерите? Определено беше интересно и вкусно.

В рецептите ми за пица има много и всеки пък се изкушавам да правя нещо различно - с яйце, с прясно мляко, само с вода...
240-270 мл вода (прясно мляко), 1 ч.л. суха мая или 5 г прясна, 1 ч.л. сол, (1 ч.л. захар - по желание), 2 с.л. олио, 450 г брашно

# 137
  • Мнения: 24
dama , заповядай рецептата за тесто  от пицария Верди-   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124295.msg4710143#msg4710143
има писани доста отзиви за него във форума.Пиците стават тънки  и хрупкави .

# 138
  • Мнения: 7 779
МОМИЧЕТА (и ние съществуваме де ...),програмата за тесто има ли звуков сигнал  за добавки?!Или всичко трябва да сложа наведнъж?!

# 139
  • Мнения: 383
  stelt77, щом ти е малка фурната и не става с тави, води и плискане, купи си фризьорска пръскалка и я ползвай само за това.Пръскаш, като загрее фурната, няколко пъти по стените и също става пара. Peace

аз също от известно време бъркам в машината и пека във фурната, може и без пръскане, малко водичка в топлоустойчива паничка също върши работа ...

май беше питано и за нарезите върху хляба

 Hug

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 19:42 от Ердинч

# 140
  • София
  • Мнения: 2 649
dama , заповядай рецептата за тесто  от пицария Верди-   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=124295.msg4710143#msg4710143
има писани доста отзиви за него във форума.Пиците стават тънки  и хрупкави .
давам и аз един глас за тази рецепта!  Peace Само такова тесто правя за пица и става много тънка и хрупкава. Не се чака да втасва и дозата е за две тави за фурната.

# 141
  • Мнения: 7 779
нека и аз да се изкажа относно пиците. за дебелината им освен количеството тесто е важно и колко ще е голям съда в който ще се пече. сами се досещате,че ако тестото след като е разстлано в тава с диаметър 20 см  и е дебело 2 см няма как да получите тънка пица. мисля че като правило за тънка пица се приема дебелината на тестото да е около 5 мм. за себе си съм  преценил че от 250 мл течност (брашно колкото поеме) се получават 2 тънки пици с диаметър около 28 см. ако искам да е по-дебела правя една пица с 200 мл течност. от опит знам ,че от тесто престояло в хладилник или фризер се получава по-хубава пица.

# 142
  • Пловдив
  • Мнения: 698
stelt, моята фурна също загрява до 150 С , когато е само на долен реотан, но пак се получава. По този начин ми се надува много добре хляба. накрая включвам и горния, само да се препече коричката. Последния хляб, който бях постнала го пеках точно така Peace

Ердинч мерси за инфото за разрезите   bouquet

# 143
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 814
  bouquet за рецептата за тесто за пица

# 144
  • София
  • Мнения: 15 825


    Днешния ми хляб!Пак се изкриви  Confused, защото втасва на плота и го слагам с ръце във фурната.Вече сериозно се замислям за лопатка за мятане на пици и хляб във фурната.

# 145
  • Paris, France
  • Мнения: 17 435
Вчера синът ми ме заинтригува, като донесе малко пица, която си поръчал за обяд в офиса. Беше тънка колкото 2-3 палачинки (или една дебела), но и на вкус беше нещо различно от това, което правя обикновено. Знаете ли с какви продукти правят тези пици - прилича на джоб, онези за дюнерите? Определено беше интересно и вкусно.

В рецептите ми за пица има много и всеки пък се изкушавам да правя нещо различно - с яйце, с прясно мляко, само с вода...
240-270 мл вода (прясно мляко), 1 ч.л. суха мая или 5 г прясна, 1 ч.л. сол, (1 ч.л. захар - по желание), 2 с.л. олио, 450 г брашно

А плънката в джоба ли беше? Ако да - това е калцоне. По принцип италианските пици са с тънко тесто. Дебелите пици са американските. Тестото за пица е брашно, мая, сол, зехтин и вода. Нищо друго. Никакво кисело или прясно мляко или яйца. Не е тутманик, все пак. Много е важно брашното - винаги от дурум, високоглутеново. За разточване - глутеново брашно или глутенов пшеничен дребен грис. Разточването с грис е по-лесно, но и с брашно става. Тестото трябва да е меко и колкото по-дълго втасва токлова по-добре.

Хубава кора се получава в добре загрята фурна и върху добре загрят камък за пица. Важно  е местоположението на камъка. Ако е високо - загаря отгоре а не се изпича отдолу, ако е ниско - обратното. Това се нагажда с времето. И пак не винаги се получава. Аз слагам пицата доста високо (такава ми е фурната), но ако е много мокра отгоре не се запича.

Температурата на фурната - чела съм, че хубава пица се прави на много високи градуси. Расторантските се правят на 485° по Целзий за 60-90 секунди. Но тях ги правят в тава. Пробвала съм на 400° и стана  ooooh!. 300-320°С е идеалната за мене температура. Само че, моята фурна не вдига толкова  Embarassed и ги правя на 280°. 3-4 минути максимум. Идеални стават.

Аз замесвам тестото с ледена вода и втасвам в хладилник. Така се точи по-лесно а е всъщност меко тесто. Това за ледената вода го четох в един сайт и работи.

Имам позната, която прави страхотни пици в комбинирана микровълнова. Но ги пече по 12-13 мин всяка. И в специален съд (Крисп) и на горен, долен и вътрешен реотан и вентилатор.

Аз правя само малки пици, защото по-лесно се мятат на камъка а и нямам лопата.

Тайна, страхотен е. Меките глябове ги мятам с една тефлонирана набрашнена тава. Но и аз се замислям за лопата.

# 146
  • Мнения: 383

    Днешния ми хляб!Пак се изкриви  Confused, защото втасва на плота и го слагам с ръце във фурната.Вече сериозно се замислям за лопатка за мятане на пици и хляб във фурната.

 Hug

добре изглежда, но мисля че малко ти трябват тренировки с начина на скатаването, виж тука има видео клипове за оформяне на хляба

 Hug

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 19:58 от Ердинч

# 147
  • София
  • Мнения: 15 825

    Днешния ми хляб!Пак се изкриви  Confused, защото втасва на плота и го слагам с ръце във фурната.Вече сериозно се замислям за лопатка за мятане на пици и хляб във фурната.

 Hug

добре изглежда, но мисля че малко ти трябват тренировки с начина на скатаването, виж тука има видео клипове за оформяне на хляба
   Ердинч, нищо не ми се отваря! Дава ми други предложения, даже ми се отвори корейски онлайн магазин, но нищо за хляб.Дай направо адреса на лично. Аз разстилам с ръце на правоъгълник, после завивам малко по малко, притискайки и прилепвайки тестото всеки път с пръсти, и така докато се навие докрай.После двата края ги набутвам навътре, към средата с пръсти и затварям.Отвътре седи навит като  спирала.

G

# 148
  • Paris, France
  • Мнения: 17 435
Какъв грамаж ти е хляба, Тайна?

И на мене не ми се отваря линка на Ердинч изобщо.

# 149
  • София
  • Мнения: 15 825
Какъв грамаж ти е хляба, Тайна?

И на мене не ми се отваря линка на Ердинч изобщо.
Нямам представа, веднъж мерих готовите хлебчета, бяха общо 988 грама, значи в повечето случаи е около 1000 грама.

Общи условия

Активация на акаунт