МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 45 ТЕМА

  • 68 592
  • 728
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 3 428
Няма да ти се разпльока, хлебното тесто по принцип си е по твърдичко. Аз пека на теракотна плочка, без тава и си ми става хубава франзелка Peace

# 121
  • Мнения: 26
МОМИЧЕТА и МОМЧЕ  Laughing,програмата за тесто има ли звуков сигнал  за добавки?!Или всичко трябва да сложа наведнъж?!
Омесих хлебчета с пълнозърнесто и бяло брашно,с подправки и семена.

Последна редакция: вт, 14 фев 2012, 20:05 от maria.p

# 122
  • Мнения: X
МОМИЧЕТА,програмата за тесто има ли звуков сигнал  за добавки?!Или всичко трябва да сложа наведнъж?!

Сигурно меси около 20-25 мин., така че сложи добавките след около 20 мин. Ако не е тайна, какво ще правиш, защото за козунак добавките се слагат след първото втасване. Така тестото не се затруднява при първото втасване и се получава добре.
Панасоник си има програма за тесто с добавки и си ги слага сама (нали си има отделение за ядки).

Тини-мини, случи ми се и на мене това с Мулинекса преди време. В сервиза ще ти я оправят, но ги бавят около 20 дни. При последния престой се ядосах и си купихме новата машина.

П.П. Бързо редактирай МОМИЧЕТА И МОМЧЕТА...  Wink Бат Бонго ей сега ще те  #2gunfire  Wink

# 123
  • София
  • Мнения: 15 825
    tini-mini, и аз пека направо на плочката, без тави и не ми се разпльокват.Само един се разпльока, но той ми беше превтасал, а и беше от рядкото тесто.

# 124
  • Мнения: 3 695
Ами аз съм още боса в месенето, де да знам колко твърдо да го направя, ама имам мерак за експерименти и ще ви държа в течение Simple Smile  И за месенето на хляба искам да питам  - омесвам,  втасва и пека или омесвам, втасва, оформям и пак втасва и тогава да пека?

# 125
  • София
  • Мнения: 15 825
Ами аз съм още боса в месенето, де да знам колко твърдо да го направя, ама имам мерак за експерименти и ще ви държа в течение Simple Smile  И за месенето на хляба искам да питам  - омесвам,  втасва и пека или омесвам, втасва, оформям и пак втасва и тогава да пека?

Омесваш, втасва, премесваш, оформяш и докато се грее фурната, пак втасва и печеш. Ако не е сладко де, на сладкото му трябва повече време да втасва. Човек наистина се учи докато е жив, и най-големите майстори имат издънки.Когато ми е за пица или мекици го правя след първото втасване.

# 126
  • Мнения: X
Омесваш, втасва, премесваш, оформяш и докато се грее фурната, пак втасва и печеш. Ако не е сладко де, на сладкото му трябва повече време да втасва. Човек наистина се учи докато е жив, и най-големите майстори имат издънки. Когато ми е за пица или мекици го правя след първото втасване.

Ще си го запазя в графа ВАЖНИ.  Simple Smile

# 127
  • София
  • Мнения: 15 825
Омесваш, втасва, премесваш, оформяш и докато се грее фурната, пак втасва и печеш. Ако не е сладко де, на сладкото му трябва повече време да втасва. Човек наистина се учи докато е жив, и най-големите майстори имат издънки. Когато ми е за пица или мекици го правя след първото втасване.

Ще си го запазя в графа ВАЖНИ.  Simple Smile
alys, не навсякъде важното е еднакво.Много зависи от влажността и температурата на въздуха, от влажността, качеството и вида на брашното, от надморската височина даже и куп други неща.То затова уж хляб, уж по един и същ начин се меси, а на различните места, вкуса му е различен. Hug PeaceДори от хората и настроенията им зависи! Двама души, при еднакви условия и еднакви продукти, могат на направят два съвсем различни хляба.То и при мен, един с друг не са еднакви, все различни ми стават.

# 128
  • Мнения: 3 695
Тайна, благодаря ти. Горе долу по колко време са двете втасвания и на колко градуса е печенето. Само на долен реотан ли?

# 129
  • Мнения: 4 753
Аз никога не пека на горен. Само долен пускам. Нагрявам фурната до 220°, слагам долу голяма тава, която да обхваща цялата фурна, пълня тавата с вода и на по-горна скара слагам хляба. След 5 минути намалявам леко до 180-200° и така до края. Никога горен реотан или вентилатор. Горен реотан пускам само за недопечен отгоре хляб, но това може да се случи само в машина, никога във фурна.

Ето това мислех да го пробвам, но фурната ми има градуси, които са и за двата реотана, а само на долен си нямам и на идея до колко загрява - няма как да се регулира...  Rolling Eyes 

# 130
  • София
  • Мнения: 15 825
Тайна, благодаря ти. Горе долу по колко време са двете втасвания и на колко градуса е печенето. Само на долен реотан ли?
     Втасването обикновенно е до удвояване на обема на тестото, повече превтасва. Аз пека на 220 градуса, на загрята фурна и върху плоча. Само долен или само горен са ми много силни  и са ми само с вентилатор, не ги ползвам, освен за запичане на  пържоли, картофи, пилешко, накрая, за приятен "загар".

# 131
  • Мнения: 4 753
Да кажа какво направих... Сложих отдолу тавичка, включих само долен реотан и като загря фурната сложих тава с питки на нивото над долната тава, а отдолу лиснах вода... По едно време погледнах какво се случва, но питките само втасваха, не се печеха... Иначе пара имаше колкото щеш... Наложи се да извадя тавата с водата, да сваля питките долу и да включа на 200 градуса, което означава и двата реотана... Въпреки че извадих тавата с водата, от парата питките станаха много ароматни и вкусни, а цвета им придоби този симпатичен загар от рошавите питки на Тайна... Бях си наумила да питам как се получава този цвят, но разкрих тайната на Тайна...  Laughing   За съжаление, фурната ми е от малките и няма начин да оставя отдолу тава с вода, защото хляба/питките или там каквото тестено пека ще изгори отгоре....  newsm78  Освен това установих, че само на долен реотан печката ми беше загряла само до 150 градуса... Ще пробвам без нищо вътре да видя може ли да вдигне повече, иначе всеки път ще вадя и местя тави....  Rolling Eyes

# 132
  • София
  • Мнения: 15 825
   stelt77, щом ти е малка фурната и не става с тави, води и плискане, купи си фризьорска пръскалка и я ползвай само за това.Пръскаш, като загрее фурната, няколко пъти по стените и също става пара. Peace

# 133
  • София
  • Мнения: 1 546
Ориентирайте ме за добро тесто за пица в хлебопекарна. Кога се вади и след разточването трябва ли да втасва пак?  newsm78

# 134
  • София
  • Мнения: 15 825
Ориентирайте ме за добро тесто за пица в хлебопекарна. Кога се вади и след разточването трябва ли да втасва пак?  newsm78

   Аз не чакам да втасва пак, защото в нас не обичат дебела, но тя все пак си бухва малко при печенето. Фокачите също си бухват при печенето, нищо,че аз ги правя тънки, харесват ги хрупкави.Рецепта с точни мерки нямам,аз меся на око, добавям туй-онуй, ако е нужно. Правя всичко с тесто за хляб. Но рецепти има много, вярвам, че някой ще ти даде или виж в темата с рецептите. Peace

Общи условия

Активация на акаунт