МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 45 ТЕМА

• 68 562
  • 728
  •   1
Отговори
# 75
Някой ще се смили ли да даде линк към хляба с кисело мляко на Ердинч, че от онзи ден връщам назад да видя рецептата, ама не я намирам  Blush

Ето я: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24722.105
Моя не ми дава да правя друг хляб освен този, само "хляб и сирене , ще ям "-каза той.
хахаха Hug Hug Hug

# 76
  • София
Аз...извинявайте, че пак се набутвам в темата ви..., имам един въпрос.
Продължавам с моите опити и вече се получават хубави хлебчета ( не чак  като  тези по вашите картинки,        де  Embarassed), но като остане от  хляба за другия ден, той става просто ужасен. Не е мек, рони се и даже не ми е вкусен. Защо става така?
според мен ти е много маята. Аз на голям хляб с 800гр брашно някъде(че всичко на око слагам) добавям една ч.лмая от мерителните.  Peace

Иначе хляб с варен картоф вътре ми задържа най-дълго време влажно хлебчето.

Някой може ли да ми подхвърли капама хляба на Ердинч? Нещо не го намирам лесно. Каня му се много отдавна, но за рождения ден на дъщеря ми другата седмица искам да го пробвам.

# 77
  • София
  Бял хляб с грис и зеленчукова подправка!Хляба стана супер, но аромата беше  Sick.

Хляб от черно пшенично брашно.

Последна редакция: пт, 10 фев 2012, 22:34 от Тайна

# 78
Какво ще стане, ако сложа типово брашно? Напоследък съм изхвърлила бялото и всичко правя с типово, но точно козунак не съм опитвала...

От блога:

СЪВЕТИТЕ НА ПИНА ЗА КОЗУНАЦИТЕ.

За конците:

По принцип конците представляват силно изразени глутенови нишки - глутена е белтък. Което ще рече, че на първо място това се случва в изделия направени със силно брашно, т.е. бяло. Да не се очаква в ръжен хляб да се явят.

Получава се от разтеглянето им, което ще рече в следствие на много месене - при машините това е винаги на лице, защото те месят доста добре!

По правило се получават конци в тесто с мазнина, особено ако е мас или масло + малко олио. Хубаво е да се съчетават течна + твърда мазнина. Разбира се, възможно е да се получи в хляб без мазнина, да е на конци, но това е рядко и трудно.

Козунака може да не е на конци, ако не е омесен добре, ако му е малко мазнината, ако липсва течна или твърда мазнина, ако е превтасал, ако е недовтасал, ако тестото е било замесено много меко. Едно нормално по твърдост тесто, добре омесено и втасало е добра предпоставка за конци.

Конци може да се получат, дори да не е оплетен козунака, ама по- добре да се оплете. Все пак, когато фитилите от тесто са сплетени, друго си е да се вижда всяка нишка, а когато е само един калъп, трудно се забелязват конци, зависи накъде се е завъртяло тестото, зависи и как ще се отчупи или отреже с ножа, много по- трудно забележими са конците.

повече тук - http://forumbabgmama.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B0%20%D … D0%B8%D1%82%D0%B5

# 79
  • София
Да покажа вкусното пшенично - ръжено хлебче от тези дни, омесено в машинката и опечено във фурната.   chef

/не съм си сверила датата на апарата  Crazy/

# 80
Аз пък  днес като си прехвърлях хлебчето от дъската върху плочата се изкриви, усука и сега се пече един грозен грозен Mr. Green
Но сигурно ще е вкусен ooooh!

# 81
Аз...извинявайте, че пак се набутвам в темата ви..., имам един въпрос.
Продължавам с моите опити и вече се получават хубави хлебчета ( не чак  като  тези по вашите картинки,        де  Embarassed), но като остане от  хляба за другия ден, той става просто ужасен. Не е мек, рони се и даже не ми е вкусен. Защо става така?
според мен ти е много маята. Аз на голям хляб с 800гр брашно някъде(че всичко на око слагам) добавям една ч.лмая от мерителните.  Peace

Иначе хляб с варен картоф вътре ми задържа най-дълго време влажно хлебчето.

В момента пека един хляб, на който сложих повече олио и намалих маята - на 500 г бяло брашно сложих половин пакетче суха мая. Надявам се, че не е пак много. Тази мая е голям препъни камък за мен. Crossing Arms
А възможно ли е да не слагам изобщо захар в хляба? Проблем ли е? Съпругът ми е диабетик  и ми се  иска да не слагам, но не знам, как ще се отрази на крайния резултат?

# 82
  • София
  Една чаена лъжичка на цял хляб не е много, нали захарта активира маята.Той ще изяде филийка, няма да изяде наведнъж целия хляб.Нали не го месиш с бяло брашно. Аз забелязах,че откакто меся хляб, с много малко хляб се наяждам.

# 83
В момента пека един хляб, на който сложих повече олио и намалих маята - на 500 г бяло брашно сложих половин пакетче суха мая. Надявам се, че не е пак много. Тази мая е голям препъни камък за мен. Crossing Arms
А възможно ли е да не слагам изобщо захар в хляба? Проблем ли е? Съпругът ми е диабетик  и ми се  иска да не слагам, но не знам, как ще се отрази на крайния резултат?
може да не слагаш захар.
пакетчето мая от колко грама ти е - от 7 или от 11 гр. половин пакетче от единият вид ще е добре , а от другия ще е в повече.   bouquet

# 84
Всъщност точно бяло брашно сложих smile3544 А и човекът е лаком, с една филийка няма да се размине.
bongo_2007, пакетчето е от втория вид...пак провал!!!
Започва да ми става смешно  hahaha newsm57
Благодаря ви   bouquet

# 85
  • София
Всъщност точно бяло брашно сложих smile3544 А и човекът е лаком, с една филийка няма да се размине.
bongo_2007, пакетчето е от втория вид...пак провал!!!
Започва да ми става смешно  hahaha newsm57
Благодаря ви   bouquet
Сложи си една ч.л мая. Аз едно пакетче го ползвам за няколко хляба.

# 86
  • Пловдив
Ето и днешното ми творение. Збърках я в машинката и  я изпекох във фурната. Стана страхотна. Малко изгоря отгоре, но следващия път ще е по-добре Simple Smile

# 87
  • София
 Станал е разкошен хляб.Намали малко фурната следващия път.

# 88
  • Пловдив

Мерси Simple Smile ( не може да се мери с твоите хлябове, които са разкошни) Ами уж отгоре не я пусках на повече от 2 , но пак загоря. Мисля, че се получи така , заради жълтъка с който я намазах. Иначе я пекох на 150 С .

# 89
  • София

Мерси Simple Smile ( не може да се мери с твоите хлябове, които са разкошни) Ами уж отгоре не я пусках на повече от 2 , но пак загоря. Мисля, че се получи така , заради жълтъка с който я намазах. Иначе я пекох на 150 С .

Покривай тогава с фолио. Е, чак разкошни моите, всеки може да си ги оформи както иска  Peace. Аз го правя, за да не снимам все един и същ вид. Peace

Общи условия

Активация на акаунт