МАШИНА ЗА ХЛЯБ - 45 ТЕМА

• 68 644
  • 728
  •   1
Отговори
# 195
  • София
   А пречи ли ви,че се разпуква? За мен това не е проблем.

# 196
  • Sofia
Козунакът на Бащата на Ердинч го правих по Великден и стана много добре. Правих го с настъргана кора от портокал и изцяло в хлебопекарната. Пробвах и други рецепти, но тази, като че ли е най-сполучлива.

# 197
  • Sofia
   А пречи ли ви,че се разпуква? За мен това не е проблем.

Ами! Въобще не ми пречи, но искам да е по-красивичко...

# 198
Не ми пречи разпуканото, а това че не мога да намеря начин да пека, както ми се иска... Луда станах с това печене... Слагам, вадя тави, пръскам с вода, паничка с вода пробвах, на долен реотан, на двата реотана, на 200 градуса, на 150 градуса, на не знам си какво - егати и печенето...  Crazy  Продължавам с опитите...  Laughing   А пък опечения хляб в хлебопекарната всеки път го вадя със секцио... Оня ден си изкривих тавичката, а хляба излезе на парчета, докато успея да го извадя... Пустите му бъркалки много лепнат...  #2gunfire  Осите също... На моменти ми иде на тия от Мулинекс да им счупя тавичката от главите...  Laughing

# 199
Не ми пречи разпуканото, а това че не мога да намеря начин да пека, както ми се иска... Луда станах с това печене... Слагам, вадя тави, пръскам с вода, паничка с вода пробвах, на долен реотан, на двата реотана, на 200 градуса, на 150 градуса, на не знам си какво - егати и печенето...  Crazy  Продължавам с опитите...  Laughing   А пък опечения хляб в хлебопекарната всеки път го вадя със секцио... Оня ден си изкривих тавичката, а хляба излезе на парчета, докато успея да го извадя... Пустите му бъркалки много лепнат...  #2gunfire  Осите също... На моменти ми иде на тия от Мулинекс да им счупя тавичката от главите...  Laughing
имаш бъркалки - имаш проблем. нямаш бъркалки - няма проблем.
направи си пореден експеримент - извади ги след последното месене  Laughing

# 200
Не ми пречи разпуканото, а това че не мога да намеря начин да пека, както ми се иска... Луда станах с това печене... Слагам, вадя тави, пръскам с вода, паничка с вода пробвах, на долен реотан, на двата реотана, на 200 градуса, на 150 градуса, на не знам си какво - егати и печенето...  Crazy  Продължавам с опитите...  Laughing   А пък опечения хляб в хлебопекарната всеки път го вадя със секцио... Оня ден си изкривих тавичката, а хляба излезе на парчета, докато успея да го извадя... Пустите му бъркалки много лепнат...  #2gunfire  Осите също... На моменти ми иде на тия от Мулинекс да им счупя тавичката от главите...  Laughing
имаш бъркалки - имаш проблем. нямаш бъркалки - няма проблем.
направи си пореден експеримент - извади ги след последното месене  Laughing

Да и аз така правя.И ако оставиш готовия хляб 5 мин.на изключена машина -сам ще падне от тавичката.Успех

П.П.Аз също съм с Мулинекс(5003).Последното месене на пр.1(основен хляб) е 1:50 и веднага може да ги махнеш. Hug

# 201
  • София/Варна
stelt77, бъркалките и казанчето не са ти проблем, вероятно нещо сбъркано им в рецептата.

# 202
Успях да направя солен кекс в хлебопекарната.

4 яйца
300мл прясно мляко
150 гр разтопено масло
100 гр маслини без костилки надребнени
400 гр брашно
2 пак бахпулвер ( просто рецептата е от една книга и е за половината на тази доза. чудя се дали и с един бахпулвер ще стане)
сол и черен пипер малко ( ама аз не сложих)

На 4 програма dolchi час и 40 минути. Като 10 мин бърка 5 втасва и още 5 бърка със загряване на реотана и час и 20 мин пече.

# 203
  • Sofia
Сложих поредния хляб да пека в хлебопекарната. От известно време го правя със 6 гр. прясна мая за 1 кг хляб, защото видях че се получава и с по-малко мая, но пак ми е много въздушен хляба. Искам го по-плътен.
Рецептата, по която в момента го правя за 1 кг. е:
1 ч.л. сол,
1/2 ч.л. захар, 
6 гр. прясна мая,
1 ч.л. лимонов сок,
1 с.л. олио,
330 гр. вода и
540 гр. брашно.
Намалила съм доста количеството на захарта, но съвсем без захар не съм пробвала.
Правех го на програма френски, започнах на основна програма, за да е по-малко втасването, но пак е много втасал. Като се изпече ми стига до капака на хлебопекарната, а тя е за 1,250. Брашното ми е на Клевър, т.е. не е специално, а обикновено бяло, а маята е Виво.

Дайте някакви съвети.

# 204
......Дайте някакви съвети.
определи ти времето на втасване , а не машината.  т.е. когато видиш че тестото си е удвоило обема прекъсни програмата и пускай директно на програма печене.

# 205
stelt77, бъркалките и казанчето не са ти проблем, вероятно нещо сбъркано им в рецептата.

Казанчето не е проблем, от него изпада, но бъркалките лепнат на абсолютно всеки хляб... Всеки път изкарвам хляба с бой... Обръщам казанчето, държа с двете си ръце отстрани и млатя колкото мога... Изпочупих си ръцете (бия на тях за да не бия казанчето)... Оня ден изкривих казанчето, защото хляба беше попрелял и нямаше как да го хвана, та млатех казанчето... От първия ми хляб още е така... Хляба винаги ми е изкормен отдолу, защото бъркалките излизат с голямо количество хляб... Понякога бъркалките оставят в хляба, но е проблем, когато осите се залепят за тях и хляба не изпада по никакъв повод... Осите също лепнат, пробвала съм да вадя бъркалките...  Rolling Eyes   Ще взема да си поръчам други бъркалки, имаше линк по-назад в темата...

Да не говорим, че май изтича някаква смазка от осите, но за това ще нося казанчето на ремонт...  Tired

# 206
Аз забелязах, че едно и също тесто ако го опека в машинката става въздушен хляб, ако го изпека във фурната става по-плътен и повече наподобява заводските хлябове.

# 207
Пробвала ли си като извадиш казанчето да развъртиш осите и тогава да вадиш хляба? Аз така правя и излиза, макар и с много хляб по тях в крайна сметка.

# 208
Ani Ka, аз от известно време ползвам само програмите "месене и втасване" и "печене", това за всякакъв вид хляб... Както казва бонго, следя втасването и ако реша, че му стига толкова, спирам програмата и пускам печене, а ако не е втасало достатъчно го оставям да постои и след края на програмата "месене и втасване"... Пестя си време с тези програми, първата ми е час и 25 мин, а втората я нагаждам около 50 мин или час... Програмите ми за основен, тричав и не знам си какъв хляб са над 3 часа...

Пробвала ли си като извадиш казанчето да развъртиш осите и тогава да вадиш хляба? Аз така правя и излиза, макар и с много хляб по тях в крайна сметка.

Следващия път ще пробвам и това...  Peace

# 209
.. Осите също лепнат, пробвала съм да вадя бъркалките...  Rolling Eyes   Ще взема да си поръчам други бъркалки, имаше линк по-назад в темата...

Да не говорим, че май изтича някаква смазка от осите, но за това ще нося казанчето на ремонт...  Tired
ако бъркалките първоначално ти влизат свободно на осите значи не би трябвало проблема да е в тях. пробвай и по друг начин да ги сложиш. предполагам че имаш някъде засечка по осите и тя трябва да съвпада със засечката на бъркалката. да не би да ги слагаш неправилно ?
и пак ти казвам : извади тестото след последното месене. след това извади и бъркалките - те не ти трябват повече. в този случай ще вадиш само бъркалки , а не хлаб с бъркалки. оформи тестото и пак го върни в контейнера и машината за да си продължи цикъла.
когато хляба е готов и извадиш контейнера врътни осите  у лево и у десно по 1 оборот за да се откачи полепналото тесто. после обърни и тръсни рязко контейнера. хляба би трябвало да излезне безпроблемнно. може и да оставиш хляба за 10-на мин в контейнера и след това да го извадиш. това също ще допринесе за по-лесното изваждане .

Общи условия

Активация на акаунт