Почивка в Улцин- Черна гора

• 4 436
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте,смятаме тази година нашето семейство да почиваме в град.Улцин Черна гора,не зная много за този курорт както и за самата държава/информацията която открих чрез интернет е недостатъчна/ така че всякаква информация от ваша страна би ми била полезна,благодаря ви предварително!

# 1
E ти ме уби Simple Smile От всички места на околните морета да изберете точно Улцин! Супер, супер екзотичен избор Simple Smile И не е лесно придвижването дотам от България.

Иначе за градчето какво да ти кажа - градче, на самата граница с Албания. Преди 7 години, когато минах за малко оттам, целият регион беше сериозно беден. Може и да се е променило за това време, но цените са ниски и тогава, и сега (един бърз поглед в интернет ми ъпдейтна представите). Няма голям избор или лукс. Градът има стара част с крепост, която бледо наподобява дубровнишката.
Първо е важно да си изясните дали ще почивате в града или на Велика Плажа. Градът опира в брега и има градски плаж, но прочутата 12(или 13)-километрова ивица, който е главната атракция на района, е извън него - на около 10-15 минути с кола. Около плажа има няколко хотела и вили.
Иначе природата на Черна Гора е приказно красива. Препоръчвам Рисан и Пераст за посещение от по-малко известните крайбрежни градчета. Будва, Котор и остров Св. Стефан са ясни, за тях пише навсякъде. Като изключим топ-туристическите места, цените в цялата страна са ниски. В евро са - страната сама си е избрала тази валута, въпреки че не е част от еврозоната и едва ли някога ще бъде.

... Всъщност сега си спомням колко много ми хареса Черна гора, която попретупах при онова пътуване, посветено предимно на Хърватска, и как бих се върнала с удоволствие Simple Smile Непременно да споделите впечатления после!

# 2
Решихме да е Черна гора защото там не сме били,в Гърция,Италия и миналата година Хърватия сме ходили,да смятаме да плажуваме на Велика плажа а да преспиваме в града в някой хотел,ще бъдем с автомобил разстоянията няма да са проблем.

Последна редакция: сб, 11 фев 2012, 11:20 от di4o

# 3
Здравейте,

Позволявам си да подновя тази доста остаряла тема, тъй като и на нас ни предстои почивка в Улцин това лято.

Ще съм благодарна на всякаква информация, която бихте могли да ми дадете - маршрут на пътуването (от София), как е организирано заплащането на тол таксите по маршрута, актуални цени на гориво/храна/алкохол/чадъри и шлезлонги по бийч баровете на на Велика Плажа и т.н.

# 4
Здравейте! Предстои ни почивка в Улцин - Черна гора. Бихте ли ни препоръчали маршрут до там. Моля и за актуална информация за пътни такси.

# 5
Здравейте, как се придвижихте до Черна гора, до който и да е град от България, от къде минахте, за да избегнете пътя с каньона? Добре ли е да се съчетае със Сърбия или Босна и Херцеговина или Косово?

# 6
Нищо му няма на пътя с каньона.
Иначе може по магистрала през Сърбия и Хърватия - но е много по-дълго; може през Босна (но пак е супер планинско) и южната част на Хърватия; може през Македония и Албания; може и през Косово.
От София сме пътували по всички тези пътища без магистралата в Косово (беше построена чак за последното пътуване натам и избрахме друг маршрут).

# 7
Да, чета и навсякъде планински пътища. Значи до Черна Гора през Косово, въпросът е от С. Македония ли да стигна най-лесно до Косове или през Сърбия. Или май Сърбия и Босна и Херцеговина да си оставя за друго пътуване. Защо няма магистрала или влак, който да свързва България с другите балкански държави....

# 8
Eто това е пътят през Косово https://maps.app.goo.gl/8b1FoEmrGFaKHsP3A
Единственото по-особено там е, че зелената карта не важи и се дължи застраховка за колата на тяхното ГКПП, нещо като 15 евро беше.

Иначе нищо особено не са планинските пътища за хора, които са шофирали активно из България - например Шипка, Петрохан, проходът Сливен-Стара река, да не говорим за по-малки пътчета из планинските райони, не са по-леки трасета от тези, които ви смущават. Аз в Гърция например съм виждала много по-тежки, тесни и стръмни планински пътища, отколкото в Западните Балкани. Настилките са лоши само в Македония, навсякъде другаде е ОК.

Важното е да сте наспани, трезви, спокойно и полека, със спазване на правилата, по възможност без нощно шофиране. Маршрутът през р. Лим е медийно демонизиран заради падналия автобус с децата, но не е по-различен от всеки друг планински път.

# 9
Няма тема, която да обединява всички балкански страни.
Обмислям едно пътуване от София - Белград  Нови Сад - Сараево - Мостар - Дубровник - Будна- Подгорица- Призрен- Прищина - Скопие - София.
Не знам колко дни ще ни отнеме и дали да не го разделя на две части (Сърбия и Босна, плюс Дубровник), но не знам как да се приберем), и Черна Гора и Косово. Но може и 7 дни, ако стигнат за цялото пътуване. След Прищина ми се вижда отклонение да минаваме през Скопие, но искам максимално хубави пътища.
Приемам съвети дали добре съм ги подредила и колко дни да отделя, като ние обичаме по-спокойно и да усетим атмосферата. Също и за колата дали е безопасно. Да добавя друг град или да махна някой.

# 10
7 дни много малко ми се виждат.
Ние сме правили подобно за девет и определено не беше "лежерно". Освен това Белград и Нови Сад много ви удължават маршрута, много са на север. Вярно, че една част са магистрали, но ще минете половин Сърбия и Босна залудо и после ще се връщате на юг към Сараево.
Ние минахме през Ужице - Мокра гора - Вишеград - Сараево - Мостар. Препоръчвам да замените Будва с Котор и Пераст. Скопие е доста тъпо, да Simple Smile Но оттам минава единствената магистрала в Македония.
Иначе можете да включите в маршрута и северната част на Албания, например Шкодра и Шкодренското езеро.

Опасности за коли или хора не е имало от моя гледна точка. Все пак в Босна и Албания имахме паркинг към настаняването.

# 11
Да, 9 дни решихме, 5 дни отпуска и 2 уикенда слято.
Значи от София към Вишеград и останалото по същия начин, и заменяме Будва с Котор, или просто ще добавя и Котор. Може да правя отделно пътуване до Сърбия, но иначе спим в Белград, а сега гледам че пътя до Вишеград е около 7 часа.
Вие къде спахте? Ще обмисля още спането и ще пиша пак.
Благодаря много.

# 12
Мокра гора - дървена къщичка (много са специфични за района и яки)
Мостар
край Пераст на брега на Которския залив
Шкодра
Охрид
Някои места по две вечери и от тях сме обикаляли наоколо.

# 13
Оле решихме го, в Мокра гора ще спим. А вие сте правили Охрид, мисля да го оставям с Преспа, Прилеп и Битоля в отделно пътуване.
А останалите градове като нас ли? Ние на airbnb мислим предимно да спим. Най-кофти ми се вижда от Подгорица към Призрен ..  няма директен нормален път. Става ми много лошо и искам да избегнем максимално планински завои.

А как стоят нещата с интернет и документи на колата? Може ли навсякъде да се плаща с карта?

Последна редакция: нд, 08 фев 2026, 21:46 от Tanya Valcheva

# 14
Да, ние тогава минахме през Албания и Охрид, а не през Косово. Интернет - e-sim или пакет "Балкани", тогава нямаше нито едното Simple Smile
В Черна гора паричната единица е евро. В Босна е марка, равна на лева като стойност, но също може с евро, смятано на око. В Македония навремето приемаха и лев, сега предполагам може с евро. Карти на много места приемат, на други не. (В Сърбия по малките обекти в селата приемат по-скоро евро, отколкото карта.)

Общи условия

Активация на акаунт