Отговори
# 585
имах предвид гъстотата,гладкостта,за вкуса и качеството две мнения няма.ползвам зеленчуци от градина и съм напълно съгласна с теб,просто преди ми ставаха или воднисти или пък тричави а сега са пухкави и гладки.това исках да кажа.За мен храната трябва да нахрани и окото...

# 586
Здравейте, мамчета  Hug
Съжалявам, че зачезнах  Blush но сме все по разходки, а малкото време у дома прекарваме в игри, готвене и подреждане.
Аз предпочитам, когато мога да направя домашно пюре на Алекс. Например днес правихме супа с домашна кокошка-заделих му от бульона, зеленчуците и месото преди са сложим подправки и стана много вкусно. По принцип на обяд не отказва нищо, но моите си ми се струват 100 пъти по-вкусни от купешките  Crossing Arms Е, пуешко например и телешко купувам готово. Следобед му правя кисел с бисвитки, каша с плод и т.н
Попарата сутрин още ни е малко проблем, че все се чуди какво друдо да прави, но не и да яде  Whistling
За кисело мляко и аз се чудех дали вече да не давам  Thinking За рибата наистина са противоречиви мненията. Вчера в магазина към детската кухня ми казаха, че рибата била много важна за малките.... newsm78 Може би ще изчакам още месец. Иначе ми казаха, че ако искам да го запиша на кухня трябва да е ял вече почти всичко, за сега не бързам да го записвам.
Не ми пречи да приготвям пюре всеки ден, не консервирам и не замразявам, най-много в хладилника до другия ден. Аз ги приготвям на пара и стават много вкусни. Слагам дори магданоз и лук понякога.
Иначе сме добре. След като предния месец бяхме качили 0гр., този месец сме +450гр. и съм вече спокойна.
Още не се е изправил, седи седнал самостоятелно, продължава да спи по 20-30мин. у дома и по 1,3ч навън  Crossing Arms
Утре чакаме на гости бабата, която не го е виждала досега, та ми е интересно какви ще са реакциите и емоциите, че той вече различава кои са по-близки и вижда често и кои не. Проявява признаци на срам, интерес към някой нов и дори лек страх.

Оставям ви да лягам и обещавам по-често да пиша  Hug

# 587
Здравейте мами,
аз мога да се похваля, след кошмарен уикенд вече сме с едно зъбче. На консултацията казаха, че Дари е ок, е малко качва, но ... аз не съм от майките които държат на гривничките по крачетата. Здрава да е, напоследък маршируваме всички вкъщи, та дори тичаме. Като я гледам мерак за пълзене никакъв но за тичане о-о-о а ако звъне скайп няма по-бързо същество от нея.
червените чушки- аз давам още от как я захраних режа по малко чушка(сурова) към картофките и другите зеленчуци които с ами хрумнали за деня. Като се свари преди да намачкам всичко просто махам люспата.
Пробвахме да правим бебешки бисквити, като прочетох колко глупости има в купешките се изплаших леко, мога да кажа че се получиха. Дари си ги хапва Simple Smile лошото е че се харесаха и на мама.
месото аз слагам едно кубче което е долу горе 1х1 като преди това го кълцам възможно на най-ситно. Гледам да не правя пюретата много хомогенни да свиква с различните парченца. Но тя не обича купешките и моите си ги хапва без проблем, че не са хомогенни.
в старницата на хип имаше кои плодове деистват запичащо, кои рахлабващо. Там прочетох, че комбинацията от ябълка и банан запича, а по отделно не са.

# 588
Добро утро!
Събудихте ли се ?

# 589
Здравейте,минавам да се разпиша за днес,преди малката да дремне след закуска и да сме излезнали на разходка.И аз  приготвям част от храната за бебка.За днес съм отделила пуешко,слагам на око колкото кибритена кутийка,ще прибавя едно картофче,и едно морковче,пасирам го и това ще стигне за днес и утре.Прибавям само масло,сол за сега не слагам.Ние също има неща които не ядем/тиква,пащърнак,цвекло,грах,зелен фасул,броколи/,но давам на бебка,на нея за сега и харесват.Зеленчуците вземам от пазара,не са био,освен домашните картофки,за сега няма проблем.Това е от нас,лек и топъл ден!

# 590
Galla, аз пък точно на моите си пюрета им харесвам консистенцията, явно въпрос на вкус. А като има оризово брашно в някое купешко пюре направо ми е гадно на вкус.
Също и аз правя по-едри парченца вече и нямаме проблеми за сега с това да си го хапват така.
Днес вече пролетта се показа, хайде честито и навън по разходки тези дни ще е супер.
Та в тази връзка да питам в преходния период как ще обличате бебоците. Това ми е най-любимия период в който част от хората по улиците са още с ботуши, а други нетърпеливи са едва ли не по сандали. Понякога и аз се чудя как да се обличам, че времето е доста променливо, пък сега и за други трябва да отговарям ooooh!

# 591
  • София
Добро утро!

Епона, аз давам на Йоанна неща, които не ядем. Тиква например аз не обичам, но тя си я хапва с кеф. Баща й не поглежда спанак (за разлика от мен), но Йоанна и него си го хапва. Мисля, че не е редно да й налагаме нашите вкусове, а трябва да я оставим да си формира неин, така че предлагам от всичко (подходящо за възрастта й), пък тя което не харесва, не го яде.

mother_of_twins, аз мисля да прибирам космонавта вече и на това време да я обличам с боди, по-плътна блузка, чорапогащник, по-плътни панталони и яке. Йоанна има 2 якета, които са по-плътни - не толкова дебели, колкото космонавта, но не са и тънки. И някакви буйки или терлички на крачетата мисля да слагам, докато е още хладно.

Приятен и слънчев ден!

# 592
  • София
Здравейте мами, минавам да ви нагледам  Simple Smile :
За протокола- давам на Сами домашни пюрета, като слагам всякакви неща вътре(без сол, свинско, агнешко, боб, сирене) и той ги харесва Wink .
Да ви се похваля- на 13-ти му изби първото зъбче  newsm44 newsm44 newsm44 и е много смешен като се засмее. Освен това вече се изправя и постоянно търси къде да се хване, за да стане  newsm62

# 593

Здрасти!

Благодаря за отговорите! То засега всичко, което може да яде, и ние го ядем, но по-натам, пак ще му предлагам, даже и ние да не го ядем. Все пак той трябва да си определи вкусовете.

Сол никаква. Хич не е желателна за бебчета. Естественосъдържащият се натрий в някои продукти е достатъчен.

Подправки на бебешката храна също не слагам, защото си имат своето биологично въздействие над отганизма.

Кашите си ги правя доста лесно, май и друг път съм писала. Примерно оризово-овесената с банан:
- една лъжица с връх био пълнозърнесто оризово брашно
- една лъжица с връх био пълнозърнесто овесено брашно
- 150 мл. вода бавно се изсипва отгоре и постоянно се разбърква
- завира на котлон и къкри 10тина минути, постоянно се бърка, за да не стане на бучки
- намачквам един банан в купичка и добавям кашата

Тилапията ми е много любима риба. "Открих" я като бях в щатите, после много се зарадвах, че започнаха и тук да я внасят. Много ми харесва като консистенция и големи експерименти съм правила с нея: рибни кюфтета, рибно гюведже, панирана, хапки, филета с най-различни маринати и заливки...
Това със сирената си беше поредният експеримент, посто сложих каквото ми падна:
- 4 филета леко мариновани в зехтин, лимонче и къри
- направих смес от топено сирене и ементал, доматена паста, риган и джинджифил
- намазих филенцата със сместа, поръсих с настърган кашкавал и пармезан
- във фурната на 180 градуса за 30 мин

За обличането: над 10 градуса няма да се с космонавта: боди, блузка, тънки долни панталонки, панталони или дънки, чорапи и терлички и отгоре яке или палтенце.

Порции винаги приготвям за деня. Само ако е нещо по-така, примерно лещата като му давах, я приготвих за три дни да има. Никога не замразявам. То дето ще си играя да го размразявам после, по-добре прясна порция да му сготвя, пък и по-разнообразно става така...

маргритка, чушката печена или варена, но задължително белена, че дразни доста люспата.

Дети, зъбчето го чакайте, не се знае кога. При нас едното като забели и се показа на другия ден. Но сега един се е забелил от сигурно седмица стана, но още не е пробил да драска.

Вчера мъжо и дава един портокал да ям... Че ме пита искам ли, а аз му викам, не, защото ме мързи да го обеля... И той човекъ взе, че ми обели. Но бях гушнала Бубу и той му налетя като гладно гардже! Е, обелих му от люспата едно резенче и му дадох да си смучне малко. Много смешна физиономия направи, явно кисело му беше... Ама пак налита! И така няколко пъти се пробва и накрая се отказа, явно установи, че по-малко кисело няма да стане.  hahaha

Ох, нямам търпение за разходката днес!

Hug Hug Hug

# 594

Здрвейте, момичета!!!  bouquet

Не съм писала скоро, но сме при наще, аи бяхме малко болнички всички - вече сме ОК!!!
При нас ниощо ново за сега! Wink

Имам една молба, моля дайте по един глас за мен ТУК Hug  bouquet

Благодаря!!!

Хубав слънев петъчен ден на всички!!!  bouquet Hug

# 595
Танче, гласувах за теб  Hug

Времето при нас е слънчево и правим много разходки за това нямам време да чета и пиша  Blush
прегръдки за всички  Hug

# 596
Привет,
току-що се завърнахме от целодневна първа разходка за годината, невероятно време, дано и вие да сте се възползвали от хубавото време.
За обличането - и на мен това ми е много трики, днес видях мами по къси ръкави  Shocked мисля обличам бамбина с боди с дълъг ръкав, чорапогащник и един плетен космонавт с качулка или дънки, по-плътна блузка върху бодито и палтенце и шапка.
Днес въведах сирене, много го хареса, дано да няма реакция  Praynig Мисля от другата седмица за започна да прибавям към зеленчуковите пюрета по малко лук, зехтин, магданоз, за да започва да свиква с тези вкусове, ние доста ги употребяваме вкъщи.
Епона, благодарско за рецептите за каша, другата седмица като въведа глутена ще се пробвам да ги направя. И рибата изглежда много апетитна по този начин приготвена  Heart Eyes
Танче, радвам се, че вече сте добре  Hug
Сиси, честито ви зъбче
Малката нададе вой, изчезвам

# 597
Привет,
аз искам да питам някой купувал ли е буйки, на каква фирма и доволни ли сте? Аз се чудя какви да взема, за сега в къщи се справяхме с тези като цървулче с чорап, които излязоха миналата година, но Дари много напира да ходи и ми се струват неподходящи да ходим навън с тях.
честито на празнуващите днес

# 598
Момичета пускам ви една рецепта за правене на ръка, имайте предвид, че това е доста трудуемко занимение и ако правите повече от 2кг. трябва някои да ви помага, защото е доста натоварващо. Важно нещо е температурата на стаята в която се праят козунаците, както и тяхното изпичане. В къщи винаги се ядат с плънка, така че скъм това тесто каквото си зиберете като плънка. У нас въви най-много течен шоколад, лешници и стафиди.
озунак на конци

Продукти

* 1 кг брашно
    * 6 бр. яйца
    * 200 г масло ( маслото е важно при замесванетон а козунака)
    * 200 г захар
    * 1 кубче мая
    * 250 мл прясно мляко
    * настъргана кора на 1 бр. лимон /потокал или есенция
    * 1 с.л. ром/коняк
    * бадеми за украса
    * 1/3 ч.ч. стафиди
    * щипка сол
    * 1 бр. белтък

Приготвяне  

Брашното се пресява в дълбока съдина. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова - става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло, е добре върху разстлания мармалад/шоколад да се наръсят смлени лешници/ орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат.  Аз преди да пека, пак оставям да втасат около 20 минути както са вече направени.В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.

Тази рецепта никога не ме е предавала, имам и рецепти за машина, ако имате машини за хляб.

Ето ви и линк към Готварския с тема за Козунаци от миналата година, тази не съм поглеждала  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=567151.0

Последна редакция: сб, 17 мар 2012, 06:32 от jen

# 599
Никога не съм правила козунаци, но тази година смятам да опитам... По случай случката, четох съветите тук - http://forumbabgmama.blogspot.com/search/label/%D0%97%D0%B0%20%D … D0%B8%D1%82%D0%B5

Дано съм помогнала...  Peace

Общи условия

Активация на акаунт