SUPERNATURAL: Ruby

• 42 938
  • 730
  •   1
Отговори
# 690
  • гр. София
Да, нефилим са децата на ангели и човешки жени. Има едно филмче - Fallen с Пол Уесли. Там, типично за тълкуването на Новия завет, бяха изкарали, че нефилим са децата на падналите ангели при преврата на Луцифер, които са почнали да се сношават с човешки жени и да създават нефилим. Но, ако тълкуваме нещата по СЗ, то "паднали" съвсем спокойно може да означава просто "слезли от небето".

За мен е правилно именно по СЗ да се тълкува, защото там се говори за нефилим най-напред. Да не кажа преимуществено, защото в НЗ всичко е съшито с бели конци, за да пасва на СЗ  Tired
Пък като чуя, че Луцифер е "паднал ангел" (кавичките не са случайни) и е тъждествен на Сатаната, направо ми падат пломбите и позеленявам от яд!

# 691
Досега мислех, че Луцифер и Сатанаил са просто две имена на едно създание.  newsm78 Какъв е ако не паднал ангел, Розе?

# 692
  • гр. София
Това е едно от първите неща, за които писах, когато се регистрирах и влязох в тази тема.
Ако останалите обещаят да не ме замерят с домати, че се повтарям, ще напиша. Иначе може на ЛС.
Не за друго, а да не уморя някое мило другарче тук от досада с писанията и обясненията си  Confused

# 693
Розичка  Hug
Точно с твоите писания няма опасност да умра от скука. Grinning
Пък и със сигурност сме забравили какво си писала, беше мнооого отдавна Grinning

Чакам с интерес обясненията ти. Hug

# 694
  • срещу двата комина :)))
Розичка  Hug
Точно с твоите писания няма опасност да умра от скука. Grinning
Пък и със сигурност сме забравили какво си писала, беше мнооого отдавна Grinning

Чакам с интерес обясненията ти. Hug
и аз така, стана ми интересно  Peace

# 695
  • София
Това е едно от първите неща, за които писах, когато се регистрирах и влязох в тази тема.
Ако останалите обещаят да не ме замерят с домати, че се повтарям, ще напиша. Иначе може на ЛС.
Не за друго, а да не уморя някое мило другарче тук от досада с писанията и обясненията си  Confused
И аз се присъединявам към искащите!  Praynig

# 696
Мили мои Hug ,
Налага ми се спешно да пътувам до България и няма да успея за новата тема.
Обичам ви Heart Eyes .
PS. Няма да откажа малко много положително моджо Confused .

# 697
Пускам моджо. Hug

# 698
  • срещу двата комина :)))
Мили мои Hug ,
Налага ми се спешно да пътувам до България и няма да успея за новата тема.
Обичам ви Heart Eyes .
PS. Няма да откажа малко много положително моджо Confused .
и аз голямо  Hug

# 699
  • гр. София
Миии, добре  Rolling Eyes
Турям една каска за всеки случай (че някой вместо домати може да използва картофи) и почвам...

Името Луцифер се среща на едно място в цялата Библия, по-специално в Стария Завет. При това не в оригинала, а в превода на латински.

Текстът, от който тръгва всичко, е Книга на пророк Исаия в Стария Завет, глава 14:

3. И в оня ден, кога Господ те отърве от скръбта ти, от страха и от тежкото робство, под което беше заробен,
4. ти ще подемеш победна песен против вавилонския цар и ще кажеш: как изчезна мъчителят - пресече се тиранията!
5. Господ съкруши жезъла на нечестивците, скиптъра на владетелите,
6. който яростно поразяваше народите с неотвратни удари, гневно владееше над племената с неудържимо гонение.
7. Цяла земя си отдъхва, почива, възклицава от радост;
8. и кипарисите се радват за тебе, и кедрите ливански, думайки: откак ти заспа, никой не идва да ни сече.
9. Адът преизподен се раздвижи заради тебе, за да те посрещне при твоето влизане; заради тебе разбуди рефаимите, всички вождове на земята; дигна всички царе езически от престолите им.
10. Те всички ще ти говорят: и ти стана безсилен като нас! и ти стана подобен нам.
11. Гордостта ти е свалена в преизподнята, с всичкия ти шум; под тебе са червеи за постилка, и червеи са твоя покривка.
12. Как падна ти от небето, деннице, сине на зората! Разби се о земята ти, който тъпчеше народите.
13. А в сърце си думаше: ще възляза на небето, ще издигна престола си по-горе от Божиите звезди и ще седна на планината в събора на боговете, накрай север;
14. ще възляза в облачните висини, ще бъда подобен на Всевишния.
15. Но ти си свален в ада, вдън преизподнята.
16. Които те виждат, вглеждат се в тебе, думат си за тебе: тоя ли е човекът, който земя разклащаше, царства раздрусваше,
17. вселената в пустиня обърна и разрушаваше градовете й, пленниците си не отпущаше по домовете им?
18. Всички царе на народите, всички почиват с чест, всякой в своята гробница;
19. а ти си захвърлен вън от гробницата си като захвърлен клон, като дреха на убити, на погубени с меч, които спускат в каменни ровове, - ти си като тъпкан труп,
20. няма да се съединиш с тях в гроба; защото ти разори земята си, уби народа си: племето на злодейците довеки няма да се спомене.
21. Гответе клане за синовете му поради беззаконието на баща им, за да не въстанат и да не завладеят земята и да не напълнят вселената с неприятели.
22. И ще въстана против тях, казва Господ Саваот, и ще изтребя името на Вавилон и целия остатък - и син, и внук, казва Господ.

Тук, в този текст, се говори за освобождението на юдеите от вавилонския плен (598-539 г. пр. н. е.) (повече информация ТУК)

* * * *
В червено съм отбелязала, че се говори именно за робство на юдейския народ.

В зелено съм отбелязала, че в цялата тази глава се говори за ВАВИЛОНСКИЯ ЦАР!!!, завладял юдеите - а именно Навуходоносор. За човешко същество.

Изразите в цикламено са метафорични - въпросното влизане в Ада и свалянето на гордостта в Преизподнята НЕ СА буквални. Те просто описват края на владичеството, освобождаването от вавилонска власт и края на царуването и потисничеството на Навуходоносор. (в песента "Стани, стани, юнак Балкански" се казва "Догде е мъничка змията, елате да се съберем! С крака да й строшим главата, свободни да се назовем!" - никой никога не си е помислял, че наистина българите с крака са сгазили някаква змия. Това е метафорично, преносно. Същото е и с текста за падането в Ада на вавилонския цар Навуходоносор).

И така, идваме до най-важното - тескстът в небесносиньо.

"Как падна ти от небето, деннице, сине на зората! "

В оригинал обръщението "деннице, сине на зората" е "Хелел бен Шахар". "Хелел" е било наименованието на звездата Венера във Вавилон. "Шахар" е "зора". Сравнението на вавилонския цар с най-светлата звезда в небето цели да изтъкне неговото могъщество (нещо подобно на Краля-Слънце, който не е бил слънце в буквалния смисъл на думата).

Когато е направен първият превод на Библията от арамейски на гръцки, изразът "Хелел бен Шахар" е преведен като "Фосфорос", което означава "носещ светлина". След това Свети Йероним превежда Библията от гръцки на латински и "Фосфорос" става "Луцифер" - "Светлоносец". Но независимо дали е "Фосфорос" в гръцкия вариант или "Луцифер" в латинския, ВСЕ ОЩЕ си става въпрос за вавилонския цар Навуходоносор.

Това, което съм оцветила в тъмносиньо за пореден път показва, че се говори за Вавилон, откъдето се освобождават юдеите. Градът, срещу който ще въстане Господ. Град - човешки, земен.

Така. Това беше за Стария Завет.

В Новия Завет обаче има следния текст:

Евангелие от Лука, глава десета:

18. А Той им рече: видях сатаната, как падна от небето като светкавица;

В Откровение на свети Иоан Богослов, глава дванадесета пък пише:

9. И биде свален големият змей, древният змей, наричан дявол и сатана, който мами цялата вселена – свален на земята, а заедно с него бидоха свалени и ангелите му.

Тук вече се говори за истинско, физическо падане (а не преносно, както е в Стария Завет за вавилонския цар).
И е използвана думата "сатана", която НЕ Е използвана в текста за Хелел бен Шахар/Фосфорос/Луцифер.

Значението на "сатана" (от корена ШТН) е "противник", "обвинител" и се използва в този си смисъл (например за политически противници и изобщо противници от всякакво естество).

Тъй като богословите са давали мило и драго да вържат Стария за Новия завет и са се съсипали да правят какви ли не тълкувания само и само да "напаснат" текстовете, Августин Блажени, прочитайки текста от Стария Завет (за вавилонския цар) създава доктрината за падналия ангел, предоволен, че е "открил" как още пророк Исаия говори за това в Стария Завет.  ooooh! А както стана ясно (и си е написано черно на бяло) Исаия говори не за паднал ангел, а за ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО - Навуходоносор.

Така е скалъпена цялата история. Пък каквото църквата канонизира - иди доказвай, че не е така  Tired

Ето обаче нещо за малък размисъл:

В Първо съборно послание на свети апостол Иоан Богослов, глава трета (Нов Завет) пише:

8. Който прави грях, от дявола е, защото открай време дяволът съгрешава.

След като дяволът съгрешава открай време, значи никога не е бил добър. След като не е бил добър - как тогава някога е бил ангел? Лоши ангели няма!

В Книга на пророк Исаия, глава 45 (Стар Завет), пише следното:

7. Аз създавам светлината и творя тъмнината, правя мир и причинявам бедствие. Аз, Господ, върша всичко това.

А такаааа! Кой, значи, върши лошавините по света? Я да видим?

И последно:

Пак Откровение на свети Иоан, глава 22 (Нов Завет):

16. Аз, Иисус, изпратих Своя Ангел да ви засвидетелствува това в църквите. Аз съм коренът и родът Давидов, утренната и светла звезда.

Хайде да си припомним в Стария Завет кой беше сравнен с утренната звезда (Венера) - Вавилонският цар Навуходоносор! Е как тогава богословите са изкарали единия добър, а другия лош (т.е. отъждествили са го със сатаната), когато и двамата в Библията (в двата Завета) са сравнени с най-светлата звезда на небето?!!  ooooh!

И вече съвсем последно, обещавам:
В Стария Завет (Книга на Иова) Сатаната е наречен "Божи син" -

6. Един ден дойдоха синовете Божии да застанат пред Господа; между тях дойде и Сатаната.
7. И рече Господ на Сатаната: отде дойде! А Сатаната отговори Господу и рече: ходих по земята и я обходих.
8. И Господ рече на Сатаната: обърна ли внимание върху Моя раб Иова? Защото няма на земята такъв като него: човек непорочен, справедлив, богобоязлив и отбягващ злото.
9. Отговори Сатаната Господу и рече: нима току-тъй Иов е богобоязлив?
10. Не огради ли Ти отвред него и къщата му и всичко, що той има? Ти благослови делата на ръцете му, и стадата му се ширят по земята;
11. но я простри ръка и се допри до всичко, що е негово, ще ли Те благослови?
12. И рече Господ на Сатаната: ето, всичко, що е негово, е в твоя ръка; само върху него ръка не простирай. - И отиде си Сатаната от лицето Господне.

Господ изпраща Сатаната да изпита волята на Иов с единствената заръка да не го убива. И след като Сатаната е Божи син, НЕ Е ВЪЗМОЖНО "открай време да съгрешава" (както пише в Новия завет).

Това е. Пак стана въздългичко. Дано не съм ви отегчила. Ако съм написала нещо неясно, питайте.  Grinning

Редактирам се: и аз давам моджо  Hug

# 700
  bouquet За подробното обяснение. Ама последната част ме обърка - има си Сатана, но той е... какво? как така е син Божи, щом името му означава "противник"? Ясно ми е, че каузата за намиране на ясен логически подреден смисъл в библейските писания е предварително изгубена, но да си попитам. Blush

# 701
  • гр. София
Противник в смисъл на опонент. Значи и "обвинител", "противодействащ". Ако се съди от Книга на Иова (Стар Завет) той, по Божия воля, ходи да изпитва вярата на хората. Изкушава ги, прави различни неща, за да види дали ще се пречупят и дали ще се отвърнат от Бог. Затова е "противник", и "противодействащ".

Искам само да уточня, че изразът "бени елохим", т.е. "божии синове" НЕ се използва по отношение на хората, на небесните създания.

# 702
Разбрах, мерси. Значи си е ангел? Хубаво е когато фактите потвърждават мнението ми за християнството. Simple Smile

# 703
  • гр. София
Така е. "Църква" и "достоверност" са несъвместими.  Tired Човек трябва да си използва главата, а не да слуша попа.

# 704
Импалка, пращам и аз де що положителна енергия имам.  Hug

Авъх!  Heart Eyes

Тук има още снимки от сета - Supernatural - Season 7 - Set Photos - 27th March 2012.

Последна редакция: ср, 28 мар 2012, 14:27 от Злата с метлата

Общи условия

Активация на акаунт