Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте,

Имам следният въпрос: До 13ти декември 2011 бях в 410те дни от "майчинските", след което си пуснах полагаемия отпуск и от 18ти януари тази година се върнах на работа. Сега ми се наложи да взема  болничен след, което бях хоспитализирана от 1ви  март евентуално  до утре. Въпросът ми е, на каква  база ще ми се изчислява болничният?  Преди  раждането и в момента ме осигуряват на максималният осигурителен.

Благодаря предварително  bouquet

# 406
  • София-Младост
Здравейте,

Имам следният въпрос: До 13ти декември 2011 бях в 410те дни от "майчинските", след което си пуснах полагаемия отпуск и от 18ти януари тази година се върнах на работа. Сега ми се наложи да взема  болничен след, което бях хоспитализирана от 1ви  март евентуално  до утре. Въпросът ми е, на каква  база ще ми се изчислява болничният?  Преди  раждането и в момента ме осигуряват на максималният осигурителен.

Благодаря предварително  bouquet
На база 18 календарни месеца назад, считано от месеца преди издаване на болничния.

# 407
Ала-Бала , Благодаря за отговорът!

В тези 18  месеца влизат и  410те дни, за които съм получавала обезщетение  от НОИ.  Тези пари ще се взимат ли  предвид при изчисляване на  болничният?

# 408
  • София-Младост
Ала-Бала , Благодаря за отговорът!

В тези 18  месеца влизат и  410те дни, за които съм получавала обезщетение  от НОИ.  Тези пари ще се взимат ли  предвид при изчисляване на  болничният?

Влизат месеците, през който си била в отпуск за бременост и раждане, но не се взима впредвид обезщетенеието, а базата от която то е изчислено.

# 409
Сърдечно Ви благодаря, Ала-Бала !

# 410
Здравейте, май месец изтича майчинството ми, ако непосредствено след това, бъда съкратена поради закриване на длъжността, или намаляване обема на работа, на какво обезщетение ще имам право от БТ?
Самоцитирам се, защото ми е много важно Embarassed

# 411
  • номад в БГ
  Няколко години работих като ЕТ и внасях осигуровки за всички осигурителни рискове,т.е имам право на майчинство. От близо година обаче съм спряла дейност поради липсата на работа и внасям само здравни осигуровки. Бременна съм и трябва пак да започна работа преди 45-дневния отпуск.
  - интересува ме самоосигуряващите се по време на майчинство само здравните осигуровки ли си плащат (около 20 лв като всички други) или има нещо специфично?
  - задължително ли е след 410-те дни да назнача прокурист? Ако вместо това спра от дейност фирмата не е ли възможно пак да си плащам само здравните и да вземам обезщетение до 2 години на детето?
  Благодаря предварително  bouquet

# 412
  • Русе
Здравейте, май месец изтича майчинството ми, ако непосредствено след това, бъда съкратена поради закриване на длъжността, или намаляване обема на работа, на какво обезщетение ще имам право от БТ?
Самоцитирам се, защото ми е много важно Embarassed
Зависи по кой член от Кодекса на труда ви съкратят. Ако е по взаимно съгласие, ще вземате минималното обезщетение за безработица за срок от 4 месеца. Ако  ви съкратят поради намаляване обема на работа, съкращаване на щат и т.н, ще получавате 60% от осигурителния си доход, взет 2 години назад преди месеца на съкращението. Това, колко месеца ще получавате обезщетение зависи от това, колко години осигурителен стаж имате.

# 413
  Няколко години работих като ЕТ и внасях осигуровки за всички осигурителни рискове,т.е имам право на майчинство. От близо година обаче съм спряла дейност поради липсата на работа и внасям само здравни осигуровки. Бременна съм и трябва пак да започна работа преди 45-дневния отпуск.
  - интересува ме самоосигуряващите се по време на майчинство само здравните осигуровки ли си плащат (около 20 лв като всички други) или има нещо специфично? само здравни 20,16 лв. на месец
  - задължително ли е след 410-те дни да назнача прокурист? до колкото знам вече искат прокурист след 135-я ден. Попитайте в НОИ за по-сигурноАко вместо това спра от дейност фирмата не е ли възможно пак да си плащам само здравните и да вземам обезщетение до 2 години на детето?не, няма да взимате
  Благодаря предварително  bouquet

# 414

silvia1980, много благодаря за отговора!

# 415
  • varna
Здравейте искам да попитам следното:до 17.02 .2012г.бях в болнични при бременност и раждане-135 дневен.Въпроса ми е от кога се изчисляват 410дни -първия болничен е от 5.10.2011г и съвпада ли рожденната дата на малкия.Питам защото сина ми се роди преди термин и ако ги смятам от първия болничен излиза че са до 17 11 2012г. а не до 8 11 2012г.Пре попълване на декларация 2 мисля че съм допуснала тази грешка-заради това могат ли да ми върнат документите от НОИ.Предварително благодаря

# 416
  • Пловдив
Здравейте искам да попитам следното:до 17.02 .2012г.бях в болнични при бременност и раждане-135 дневен.Въпроса ми е от кога се изчисляват 410дни -първия болничен е от 5.10.2011г и съвпада ли рожденната дата на малкия.Питам защото сина ми се роди преди термин и ако ги смятам от първия болничен излиза че са до 17 11 2012г. а не до 8 11 2012г.Пре попълване на декларация 2 мисля че съм допуснала тази грешка-заради това могат ли да ми върнат документите от НОИ.Предварително благодаря

410 те дни се смятат от първия ден на 45 дневния ти болничен.Ако има неточност в датите,ще върнат декларацията за корекция,което ще ти забави плащанията
На сайта на НОИ с пик може да следиш какво се случва с декларацията ти

# 417
Здравейте, чакам да ми преведат болничния за януари месец вече от доста дни. На 8.03. изтекоха 15-те дни срок в които трябва да ми ги пуснат, но няма нищо. В сайта стой това като статус.

0330229, серия Б-2011 06.1.2012 г. В отпуск до 04.2.2012 г.Продължение175132390
21-999-07-00041899/22.02.2012 г.
Основен документ
Актуален статус на документа: В момента се обработва

Опитвам се званя по телефоните, но ми дава от 1 седмица заето. Писах им мейл като отговора им направо ме втрещи:
 Здравейте,
Към момента в СУСО няма представин болнични листове за Вас.
Хубав ден Simple Smile

А този статус стои от 3,03, така. Болничния ми е представен в срок от работодателя.
Незнам какво вече да направя. Моля за съвет. Чудя се дали да не се вдигна да отида до централата им, въпреки че незнам дали има смисъл.  Praynig Praynig Praynig

# 418
  • Пловдив
veenii,начина на комуникация е мейла.На място също може да опиташ
Ти като им писа посочи ли номерата на болничните листове,че ги виждаш в системата.ЕГН то си.

Кога е представен болничния ?Броят се 15 работни дни от датата на представяне

# 419
 дата на последно представяне 22.02.2012 г.
Незнаех че са работни дни но дори и така да е днес са 15 дни.
Сега им писах пак с номера на болничния. Уффффффффф  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт