Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте,
в момента съм във втората година от отпуската за гледане на дете. Междувременно приеха детето ми в ясла. Въпросът ми е кога се прекратява майчинството - от датата на записването на детето или от датата, на която реално тръгва на ясла? И как става това?
Предварително благодаря за отговора!

# 61
Здравейте, отново имам нужда от компетентното ви мнение. В момента съм по майчинство с второто си дете (застъпено майчинство, ако има значение), което изтича на 25 юли. Поради финансови причини смятам след изтичане на първата година да се върна на работа и да ползвам натрупаният ми платен годишен отпуск. Работя на 2 места (не фиктивно). Та въпросите са ми следните:
- университетски преподавател съм и при нас отпуската по неписани правила се ползва в неучебно време. Имам натрупана отпуска близо 10 месеца. Впредвид измението на закона за отпуските и това че трябва да си я използвам веднага след връщането ми на работа, могат ли да ми откажат такава дълга отпуска?
- на второто място няма как да ползвам отпуска - какви са вариантите ми при втория работодател? Мога ли примерно при него само да се водя в неплатен отпуск за гледане на дете? Или просто трябва да е неплатен отпуск...
Дано да сте ме разбрали. Много ви благодаря момичета!

# 62
Здравейте, отново имам нужда от компетентното ви мнение. В момента съм по майчинство с второто си дете (застъпено майчинство, ако има значение), което изтича на 25 юли. Поради финансови причини смятам след изтичане на първата година да се върна на работа и да ползвам натрупаният ми платен годишен отпуск. Работя на 2 места (не фиктивно). Та въпросите са ми следните:
- университетски преподавател съм и при нас отпуската по неписани правила се ползва в неучебно време. Имам натрупана отпуска близо 10 месеца. Впредвид измението на закона за отпуските и това че трябва да си я използвам веднага след връщането ми на работа, могат ли да ми откажат такава дълга отпуска? не би било редно да я откажат
- на второто място няма как да ползвам отпуска - какви са вариантите ми при втория работодател? Мога ли примерно при него само да се водя в неплатен отпуск за гледане на дете? Или просто трябва да е неплатен отпуск... обикновен неплатен, защото за гледане на дете е след навършване на 2 год.
Дано да сте ме разбрали. Много ви благодаря момичета!

# 63
  • Burgas, Bulgaria
и аз да попитам  Blush
- имах фирма ЕООД на която се водих управител ,но в момента е замрaзена - там обаче имам не внесени осигуровки за 5-6 месеца -
Сега се разбрах ,че ако пусна фирмата, за да се осигурявам ,понеже ми предстои юни месец раждане ,ще ми наложат глоба заради не внесените осигуровки и ще ми спънат болничните и майчинството ....
та се чудя - ако ми пуснат договор от друга фирма ,ще имам ли проблем за тези не внесени месеци или след като не е от нередовната, няма да е от значение...
само да кажа ,че искам да си платя задълженията ,но ми казват ,че не може месец по месец, а трябва на 3 пъти да внеса цялата сума ..... Embarassed Embarassed Embarassed

# 64
Здравейте.
Имам следното питане относно еднократната помощ за раждане на дете.
1.Последно до 2 или 3 годишна възраст е изискуема и включва ли се месеца на раждане на детето или важи само предходния такъв? Ако детето е родено примерно на  15 февруари до 15 февруари или до 15 януари на съответната година?
2.Колко време обикновенно се задържа оригиналния акт за раждане от служба Социално подпомагане?
Мерси предварително.

# 65
Здравейте!

В момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете м/у 2 и 3 години.
Въпросът ми е дали работодателя ми внася здравни осигуровки по време на този неплатен отпуск или трябва аз да си ги внеса?
Благодаря предварително!   bouquet

# 66
Здравейте!

В момента съм в неплатен отпуск за гледане на дете м/у 2 и 3 години.
Въпросът ми е дали работодателя ми внася здравни осигуровки по време на този неплатен отпуск или трябва аз да си ги внеса?
Благодаря предварително!   bouquet
Работодателя ги внася.

Здравейте.
Имам следното питане относно еднократната помощ за раждане на дете.
1.Последно до 2 или 3 годишна възраст е изискуема и включва ли се месеца на раждане на детето или важи само предходния такъв? Ако детето е родено примерно на  15 февруари до 15 февруари или до 15 януари на съответната година? Закон за сем. помощи за деца: чл. 12. Вземанията по този закон се погасяват в срок, както следва:
1. три години - за еднократните помощи при раждане на дете, считано от края на месеца, през който е родено детето;

2.Колко време обикновенно се задържа оригиналния акт за раждане от служба Социално подпомагане? поне месец, докато се изплати помощта
Мерси предварително.

# 67
Здравейте!Имам въпрос относно правата на бременната на работното място.Сестра ми е бременна в 9та седмица.Когато беше в 7ма седмица прокърви,отиде на лекар,но не и дадоха болничен и 4 дни не беше на работа.Тя работи като (единствена) сервитьорка в ресторант.След това взе 10 дни болнични от личната лекарка (с диагноза не свързана с бремеността).След изтичането им до настоящия момент не е била още 5 дни на работа.Тези 5 дни са защотото работодателката и я уговаряше да си подаде молбата за напускане и да я вика на работа само в определени дни.Сестра ми искаше да работи,но ако е възможно на по-лека длъжност,но се оказа,че е няма такава и е невъзможно да я щадят като бременна,затова устно се съгласила да напусне,но още не е подала молба.Сега обаче е решена да се бори за правата си и да не напуска.Възможно ли е все още,или е късно?Може ли да бъде уволнена дисциплинарно заради 9-те дни нерегламентирано отсъствие?Не е ползвала отпуска или неплатени през 2012.Работи на 6-дневна седмица.Скоро са имали посещение от трудова медицина и тя е казала,че е бременна.Това,което най-много я притеснява са 9-те дни в които е отсъствала.Какви права има тя в случаят?

п.п.Болничен от гинеколог (въпреки,че и каза да лежи и да се пази) не е взимала,защото той казваше,че не може да издаде.Късно разбрахме,че само с комисия може.Удостоверението,което трябва да представи,че е бременна от ЛЛ ли се взима,или от гинеколога?

# 68
  • Русе
Здравейте!Имам въпрос относно правата на бременната на работното място.Сестра ми е бременна в 9та седмица.Когато беше в 7ма седмица прокърви,отиде на лекар,но не и дадоха болничен и 4 дни не беше на работа.Тя работи като (единствена) сервитьорка в ресторант.След това взе 10 дни болнични от личната лекарка (с диагноза не свързана с бремеността).След изтичането им до настоящия момент не е била още 5 дни на работа.Тези 5 дни са защотото работодателката и я уговаряше да си подаде молбата за напускане и да я вика на работа само в определени дни.Сестра ми искаше да работи,но ако е възможно на по-лека длъжност,но се оказа,че е няма такава и е невъзможно да я щадят като бременна,затова устно се съгласила да напусне,но още не е подала молба.Сега обаче е решена да се бори за правата си и да не напуска.Възможно ли е все още,или е късно?- Може ли да бъде уволнена дисциплинарно заради 9-те дни нерегламентирано отсъствие?- Тези дни могат да й пишат самоотлъчка и да са основание за уволнение евентуално. Не е ползвала отпуска или неплатени през 2012.Работи на 6-дневна седмица.Скоро са имали посещение от трудова медицина и тя е казала,че е бременна.Това,което най-много я притеснява са 9-те дни в които е отсъствала.Какви права има тя в случаят?- Все пак ако се разбира с работодателя, може тези дни да й ги пуснат платена или неплатена отпуска. След като работодателят изпитва затруднения да я задържи на работа, сестра ви може да излезе в болнични до края на бременността си- така работодателят ще внася само здравни осигуровки и сестра ви ще има право на обезщетение за бременност и раждане и отглеждане на дете.

п.п.Болничен от гинеколог (въпреки,че и каза да лежи и да се пази) не е взимала,защото той казваше,че не може да издаде.Късно разбрахме,че само с комисия може.Удостоверението,което трябва да представи,че е бременна от ЛЛ ли се взима,или от гинеколога?- Взема се от доктора, който е установил бременността.

# 69
Silvia1980,благодаря за отговора.Работодателката не иска сестра ми да излиза в болнични,защото не можела да плаща осигуровки на човек,който ще е в болничен и няма да работи.Това е причината да иска да я махне.

# 70
  • В полите на Пирин планина
Silvia1980,благодаря за отговора.Работодателката не иска сестра ми да излиза в болнични,защото не можела да плаща осигуровки на човек,който ще е в болничен и няма да работи.Това е причината да иска да я махне.

Дължи се само здравна вноска - 20.16 лева на месец  Crossing Arms Едва ли това е проблемът. Според мен просто е решила да я освободи, защото е бременна. Да уведоми работодателката си писмено за бременността си, за да има защита от КТ до някъде. При нарушения от страна на работодателя да сигнализира до Инспекция по труда.

# 71
  • София
Здравейте,  момичета, опитах да изчета предишната тема за да намеря отговор на въпросите си, но не успях. Въпросите ми са следните:
1. За периода в който човек се води безработен, но получава обезщетение от бюрото по труда, какво  вписва в графите на калкулатора - това което получава като обезщетение или мин. раб. заплата за съответният месец? и за този период осигурена ли съм за майчинство?
2. От 2 месеца не получавам обезщетение за безработица и съответно не ми се внасят никакви осигуровки, а и никаква работа не мога да започна сега /рискова бременност/, затова смятам че единственият ми шанс е да се самоосигурявам, но нямам идея на каква сума да го направя /тоест четох някъде че сумата трябва да е по-висока от мин раб заплата за да важи за майчинство/ и какви осигуровки да внасям /ЗО - четох че е 8%, а другите?/. Къде трябва да отида да ги внасям - в районното поделение на НОИ или в централата? Какви документи трябва да подам - някакви декларации или трудови книжки? И трябва ли да се отпиша от бюрото по труда преди това /не получавам обезщетение от 2 месеца/ Мога ли да си внеса осигуровки със задна дата - тоест от 1 януари 2012 г?

Предварително Ви благодаря за отговорите   bouquet

# 72
  • София-Младост
Здравейте,  момичета, опитах да изчета предишната тема за да намеря отговор на въпросите си, но не успях. Въпросите ми са следните:
1. За периода в който човек се води безработен, но получава обезщетение от бюрото по труда, какво  вписва в графите на калкулатора - това което получава като обезщетение или мин. раб. заплата за съответният месец? и за този период осигурена ли съм за майчинство? МРЗ за страната към тогавашния момент
2. От 2 месеца не получавам обезщетение за безработица и съответно не ми се внасят никакви осигуровки, а и никаква работа не мога да започна сега /рискова бременност/, затова смятам че единственият ми шанс е да се самоосигурявам, но нямам идея на каква сума да го направя /тоест четох някъде че сумата трябва да е по-висока от мин раб заплата за да важи за майчинство/ и какви осигуровки да внасям /ЗО - четох че е 8%, а другите?/. Къде трябва да отида да ги внасям - в районното поделение на НОИ или в централата? Какви документи трябва да подам - някакви декларации или трудови книжки? И трябва ли да се отпиша от бюрото по труда преди това /не получавам обезщетение от 2 месеца/ Мога ли да си внеса осигуровки със задна дата - тоест от 1 януари 2012 г? Не можеш да се самоосигуряваш. Единствено си внасяш здравните вноски, като за целта е трябвало да подадеш декл.7, надявам се и си го направила

Предварително Ви благодаря за отговорите   bouquet

# 73
Здравейте,
за пореден път опирам до вас и се надявам, че пак ще ми бъдете от полза  Hug
Иска ми се да прехвърля майчинството си на съпруга ми (на 1 Март малката навършва 6 месеца) и ме интересува какво обезщетение ще взима той до навършване на една годинка на детето? По същия начин ли се изчислява, като на майката?
Благодаря и предварително.

# 74
  • София-Младост
Здравейте,
за пореден път опирам до вас и се надявам, че пак ще ми бъдете от полза  Hug
Иска ми се да прехвърля майчинството си на съпруга ми (на 1 Март малката навършва 6 месеца) и ме интересува какво обезщетение ще взима той до навършване на една годинка на детето? По същия начин ли се изчислява, като на майката?
Благодаря и предварително.
Да, по същият начин се изчислява.

Общи условия

Активация на акаунт