Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 90
Едно  въпросче от мен. Simple Smile Значи през 2011 г. съм работила на 3 места .Сега съм болничен 45 дни преди термина.  Изчисленията за този средно дневен доход ли как се води там незнам си ги прави НОИ на базата на внесените осигуровки и други данни за лицето за тези 24 месеца назад нали? Или аз трябва да представя тези 3 справки за доходите си 24 месеца назад на сегашният ми работодател и той да ги представи в НОИ , за да ми се изчисли това средно дневно възнаграждение?

# 91
Здравейте мами,
много се надявам да можете да ми помогнете..
Имам следния проблем:

Водя се на работа във фирмата на една приятелка, която иска да я замрази понеже няма дейност и е само в разходи. Тя иска да я замрази от 01.03, а аз от 01.04 трябва да изляза в 45 дневния болничен преди раждането. Въпросите са няколко, понеже едва ли ще намеря желаещ да ме назначи за 1 месец........
- ако тя замрази фирмта от средата на април например ще получавам ли аз майчинските? до 410-я ден
- и ще имам ли някакъв проблем с получаването им 2 години? да
- евентуално ако не може да стане, аз мога ли да се самоосигурявам като свободна професия? / член съм на Съюза на художниците и мога към тях да се осигурявам п принцип/ може, но на високия процент
Но главното е как е най добре да постъпим?

Предварително много ви благодаря Simple Smile

Viva_123 много ти благодаря за отговора, а колко е този висок %?
И вече прието ли е това за 24 те месеца или още е 18 месеца.
На мен ми се събират 18 до раждането .....от кога ще започнат да ми изпалщат майчинството в такъв случай и как ще се пресмята?

# 92
  • София-Младост
Viva_123, благодаря за отговора, но мен по-скоро ме интересуваше методиката на изчисляването. Дали има някакъв онлайн калкулатор или нещо подобно, по което бих могла да си сметна какво майчинство ще получавам?
http://www.bg-mamma.com/url.php?u=aHR0cDovL3d3dy5raWstaW5mby5jb2 … jbXNnMjExMjE5Njc=

# 93
Viva_123, благодаря за отговора, но мен по-скоро ме интересуваше методиката на изчисляването. Дали има някакъв онлайн калкулатор или нещо подобно, по което бих могла да си сметна какво майчинство ще получавам?
На първа страница има линк за калкулатор.

Viva_123 много ти благодаря за отговора, а колко е този висок %? това е % за осигуряване не само за пенсия, а и за общо заболяване и майчинство
И вече прието ли е това за 24 те месеца или още е 18 месеца. да, прието е
На мен ми се събират 18 до раждането .....от кога ще започнат да ми изпалщат майчинството в такъв случай и как ще се пресмята? за да получаваш майчинство е необходим 12 мес. осиг. стаж. Базата за изчисление е 24 мес. За месеците без доход се взима МРЗ за периода.

Едно  въпросче от мен. Simple Smile Значи през 2011 г. съм работила на 3 места .Сега съм болничен 45 дни преди термина.  Изчисленията за този средно дневен доход ли как се води там незнам си ги прави НОИ на базата на внесените осигуровки и други данни за лицето за тези 24 месеца назад нали? Или аз трябва да представя тези 3 справки за доходите си 24 месеца назад на сегашният ми работодател и той да ги представи в НОИ , за да ми се изчисли това средно дневно възнаграждение?
В НОИ си изчисляват сами всичко въз основа на подавани данни с декларация обр. 1. Не е необходимо да се носят справки.

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 17:56 от AnMary

# 94
  • София
Здравейте,  момичета, опитах да изчета предишната тема за да намеря отговор на въпросите си, но не успях. Въпросите ми са следните:
1. За периода в който човек се води безработен, но получава обезщетение от бюрото по труда, какво  вписва в графите на калкулатора - това което получава като обезщетение или мин. раб. заплата за съответният месец? и за този период осигурена ли съм за майчинство? МРЗ за страната към тогавашния момент
2. От 2 месеца не получавам обезщетение за безработица и съответно не ми се внасят никакви осигуровки, а и никаква работа не мога да започна сега /рискова бременност/, затова смятам че единственият ми шанс е да се самоосигурявам, но нямам идея на каква сума да го направя /тоест четох някъде че сумата трябва да е по-висока от мин раб заплата за да важи за майчинство/ и какви осигуровки да внасям /ЗО - четох че е 8%, а другите?/. Къде трябва да отида да ги внасям - в районното поделение на НОИ или в централата? Какви документи трябва да подам - някакви декларации или трудови книжки? И трябва ли да се отпиша от бюрото по труда преди това /не получавам обезщетение от 2 месеца/ Мога ли да си внеса осигуровки със задна дата - тоест от 1 януари 2012 г? Не можеш да се самоосигуряваш. Единствено си внасяш здравните вноски, като за целта е трябвало да подадеш декл.7, надявам се и си го направила

Предварително Ви благодаря за отговорите   bouquet
Не - не съм го направила - сега мога ли да подам такава декларация за януари и като си внасям здравни осигуровки /тези 8%/, те важат ли за майчинство?
Тоест посъветвайте ме как да постъпя за периода от 1 януари до 17 юни /живот и здраве тогава трябва да изляза в 45 дневния болничен/.

# 95
  • София-Младост
dioni
Декл.7 се подава до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало основанието да си внасяш сама здр. осигуровки. Вноската е 16,80лв/ месец и няма никаква връзка с обезщетението за бременост и раждане.
Във връзка с бремеността, единственото решение е да намериш фирма да те назначи, за да получаваш обезщетение.

# 96
Здравейте мами,
много се надявам да можете да ми помогнете..
Имам следния проблем:

Водя се на работа във фирмата на една приятелка, която иска да я замрази понеже няма дейност и е само в разходи. Тя иска да я замрази от 01.03, а аз от 01.04 трябва да изляза в 45 дневния болничен преди раждането. Въпросите са няколко, понеже едва ли ще намеря желаещ да ме назначи за 1 месец........
- ако тя замрази фирмта от средата на април например ще получавам ли аз майчинските? до 410-я ден
- и ще имам ли някакъв проблем с получаването им 2 години? да
- евентуално ако не може да стане, аз мога ли да се самоосигурявам като свободна професия? / член съм на Съюза на художниците и мога към тях да се осигурявам п принцип/ може, но на високия процент
Но главното е как е най добре да постъпим?

Предварително много ви благодаря Simple Smile

Viva_123 много ти благодаря за отговора, а колко е този висок %?
И вече прието ли е това за 24 те месеца или още е 18 месеца.
На мен ми се събират 18 до раждането .....от кога ще започнат да ми изпалщат майчинството в такъв случай и как ще се пресмята?

Казуса става по сложен и по сложен   newsm78

Аз излизам в болничен преди раждането на 01.04. ако моята приятелка замрази фирмата на 05.04. как точно ще се процедира с моят болничен....кой трябва да го занесе в НОИ след като фирмата в началото на май вече няма да работи?

# 97
Здравейте, извинявайте, че един мъж се навира в женските неща, но се нуждая от малко информация. Предварително Ви благодаря!!!
Съпругата ми е записана в Бюрото по труда от 4 месеца - остават й още два. Има 4 години трудов стаж. НО чакаме бебе. Питането ми е следното: през месеците, през които получава обезщетение, дали ще й се зачитат за майчинство?

# 98
  • София
dioni
Декл.7 се подава до края на месеца, следващ месеца, в който е възникнало основанието да си внасяш сама здр. осигуровки. Вноската е 16,80лв/ месец и няма никаква връзка с обезщетението за бременост и раждане.
Във връзка с бремеността, единственото решение е да намериш фирма да те назначи, за да получаваш обезщетение.

Благодаря за отговора.
Значи все пак мога да подам декл 7 до края на февруари - за януари и да си внеса тези 16,80, а докато не намеря фирма да ме осигурява- месеците от януари до..... деня на фиктивно започване на работа - на каква база ще ми се изчислява после майчинството - на 0 ли?
Може би прекалявам с въпросите  Embarassed, но разчитам на помощта ви   bouquet

Последна редакция: сб, 18 фев 2012, 23:01 от dioni

# 99
  • София-Младост
dioni
Ще се изчисляват на база МРЗ, но пак при положение, че когато ти издадат 45 дневния болничен ти си озигурена за фонд Общо заболяване и майчинство.

# 100
  • Русе
Здравейте, извинявайте, че един мъж се навира в женските неща, но се нуждая от малко информация. Предварително Ви благодаря!!!
Съпругата ми е записана в Бюрото по труда от 4 месеца - остават й още два. Има 4 години трудов стаж. НО чакаме бебе. Питането ми е следното: през месеците, през които получава обезщетение, дали ще й се зачитат за майчинство?

За да има право на обезщетение за бременност и раждане и отглеждане на дете, съпругата ви първо трябва да е осигурена за общо заболяване и майчинство. Това означава, че трябва да е осигурена на трудов договор или да е самоосигуряващо се лице (със собствена фирма). Когато излезе в болничен 45 дни преди раждането, болничният, а и цялото обезщетение до годинката на детето се изчислява, като се вземат доходите й от последните 2 години. В месеците, в които е била без работа/получавала е обезщетение за безработица, за база се взема минималната работна заплата за страната за тези месеци. Така че месеците, в които е получавала обезщетение за безработица, се зачитат за трудов стаж за пенсия, но не я правят осигурено лице, имащо право да получава обезщетение за бременност и раждане и отглеждане на дете от  фондовете на Държавното обществено осигуряване.

# 101
Здравейте,

Имам един въпрос, много  ще съм благодарна, ако може да ме посъветвате как да постъпя.
Преди 20 дена се върнах на работа след използване на 80 дневен платен отпуск, натрупан след 2 годишен отпуск по майчинство и използвани  5 месеца от неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 годишна възраст. Малко объркано стана май... Всъщност платеният отпуск използвах, за да не изгори, понеже трябваше да чистя по 75 дена общо за 2011, 2010, 2009 и 14 за 2008- аз използвах 80 от тези 89 дни, тъй като знам, че първо се чистят 2010, 2011 и после 2009 и 2008, за които разбрах от счетоводителката, че са години без давност- т.е. н е могат да ми изгорят- затова си и оставих да си имам за всеки случай едни 9 дни.
Преди 15 дни разбрах, че съм отново бременна, което ме навежда на мисълта, че трябва да уведомя работодателят си тези дни, защото смятам до края на бременността да излезна в болничен- предстои ми серклаж и трябва повече да лежа и да се пазя. Регистрирана съм вече в ЖК, а пък и голямата ми дъщеричка не е навършила още 3 годинки, следователно трябва да имам закрила от закона и не ме притеснява евентуална възможност от уволнение или нещо подобно. Искам да помоля шефа ми да използвам 9-те дни, които ми останаха от старите платени отпуски и по възможност дните от 2012, които в нашата фирма са 25 дни годишен платен отпуск, а след това да излезна в болнични. По принцип могат ли да ми откажат да ползвам сега отпуска си за 2012 , така или иначе след това майчинство пак ще трябва да ми го изплатят. Само да добавя, че

имам 5 работни дни на работа,  откакто съм се върнала, защото ползвах болнични, понеже дъщеричката ми беше болна 2 седмици.

Извинявам се за дългия пост, просто исках максимално подробно да опиша ситуацията.

Сигурно ставам вече много подробна, но... осигуряват ни за всички рискове във фирмата- общо заболяване, бременност.

Последна редакция: нд, 19 фев 2012, 15:50 от AnMary

# 102
Здравейте. Simple Smile
Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще се радвам да ми отговорите.
На 04. 11. 2011 год. ми свърши майчинството и ми дадоха веднага цялата натрупана отпуска, без да отработвам нито един ден. Бях в отпуск до 01. 02. 2012 год. Отпуска още не ми е заплатен, тъй като заплатите ни се бавят с почи 4 месеца назад.
Искам да ви питам, как се заплаща? Дали се смята на 240 лв., или се смята за месеца с последните 10 отработени дни преди майчинството?
Благодаря предварително.  bouquet

# 103
Здравейте. Simple Smile
Не знам дали въпросът ми е за тук, но ще се радвам да ми отговорите.
На 04. 11. 2011 год. ми свърши майчинството и ми дадоха веднага цялата натрупана отпуска, без да отработвам нито един ден. Бях в отпуск до 01. 02. 2012 год. Отпуска още не ми е заплатен, тъй като заплатите ни се бавят с почи 4 месеца назад.
Искам да ви питам, как се заплаща? Дали се смята на 240 лв., или се смята за месеца с последните 10 отработени дни преди майчинството?
Благодаря предварително.  bouquet
Въз основа на заплатата от последния месец с най-малко 10 отработени дни.

# 104
Здравейте и благодаря на всички отзивчиви момичета  Hug
И аз с въпросче. Януари месец,напуснах работа след майчинство и полагащи се отпуски. Сега съм на борсата и ще ми изплащат минимално обезщетение 4месеца.Не знам аз ли да почвам да се самоосигурявам или докато тече обезщетението ме осигуряват  Blush
И другия ми въпрос-напуснах,както вече споменах по взаимно съгласие,но още не са ми изплатили платения отпуск. От фирмата ме уверих,че ще го забавят,но ще ми бъде изплатен. Ако нещо решат,да ме преметнат,дали мога да направя нещо,след като вече съм подписала Заповедта.
Благодаря ви предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт