Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте,

От 05.02 съм в 45дневния болничен за отглеждане на дете. Първото ми дете на 23.05.2012 г. ще навърши 2 год. Счетоводителката подаде болничния заедно с приложение 12 и приложение 4 за получаване на 50% от майчинството за втората година на първото ми дете.
Днес при проверка в сайта на НОИ виждам, че ще ми бъдат преведени за месец февруари за м.2/2012г.: 34.29 лв. - т.е. това са първите 3 работни дни от февруари преди да изляза в 45 дн болничен за второто дете. На самата графа, за декларацията пише изплатен, а не както досега в момента се извършват плащания.
Въпросът ми е: отделно ли ще ми начислят парите за останалите дни от февруари, има ли някакъв вариант счетоводителката като е подавала приложение 4 да е объркала нещо и въобще да не ми преведат тези пари? Или пък от НОИ нещо да не са догледали незнам?

За болничния пише, че още се обработва, което не ме изненадва, защото е подаден на 02,03.

# 376
  • София-Младост
Здравейте,

От 05.02 съм в 45дневния болничен за отглеждане на дете. Първото ми дете на 23.05.2012 г. ще навърши 2 год. Счетоводителката подаде болничния заедно с приложение 12 и приложение 4 за получаване на 50% от майчинството за втората година на първото ми дете.
Днес при проверка в сайта на НОИ виждам, че ще ми бъдат преведени за месец февруари за м.2/2012г.: 34.29 лв. - т.е. това са първите 3 работни дни от февруари преди да изляза в 45 дн болничен за второто дете. На самата графа, за декларацията пише изплатен, а не както досега в момента се извършват плащания.
Въпросът ми е: отделно ли ще ми начислят парите за останалите дни от февруари, има ли някакъв вариант счетоводителката като е подавала приложение 4 да е объркала нещо и въобще да не ми преведат тези пари? Или пък от НОИ нещо да не са догледали незнам?

За болничния пише, че още се обработва, което не ме изненадва, защото е подаден на 02,03.
Изплатен, означава, че повече плащания няма да има, тъй като вече плащането минава по друг член...1/2 обезщетение, защото не ползваш отпуска за отгл. на дете. Т.е. отразено е вече прил.12 и спират плащане на пълният размер обезщетение.
За останалите дни ще ти начислят отделни плащания, веднъж по болничният и веднъж 1/2-та обезщетение. В рамките на 15 работни дни от 02.03. би трябвало да имаш плщане вече.

# 377
Ала-Бала много благодаря за отговора. И аз така предполагах, но исках да имам някакво потвърждение   bouquet

# 378
Здравейте. в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 години. Смятам от 01.04 да си пусна отпуската, че имам доста дни.
какви документи е необходимо да представя? малката няма да ходи на ясла още- от септември е записана.

# 379
Благодаря, Ала-Бала Simple Smile Ориентирах се горе-долу   bouquet

# 380
Здравейте. в момента съм в отпуск за гледане на дете до 2 години. Смятам от 01.04 да си пусна отпуската, че имам доста дни.
какви документи е необходимо да представя? малката няма да ходи на ясла още- от септември е записана.
Приложение 12 за спиране на пълния размер на обезщетението и приложение 4 за получаване на 50%.

# 381
Искам да питам, до 11.02. съм в болничен, този от педиатъра, след това трябва да почне изплащането на обезщетението за гледане на дете до една година, и да получа частично майчинство за февруари някакво.

Кого мога да го очаквам и как се изчислява?

# 382
  • София-Младост
Искам да питам, до 11.02. съм в болничен, този от педиатъра, след това трябва да почне изплащането на обезщетението за гледане на дете до една година, и да получа частично майчинство за февруари някакво.

Ако си подала прил. за обезщетението 135-410 дни плащанията си продължават.

# 383

Ако си подала прил. за обезщетението 135-410 дни плащанията си продължават.

В счетоводството попълвах някакви документи, декларация.

А бавят ли се много, чувала съм, че първата сума малко се бави, докато се изчисли.Не е ли пак същата стафка, както при 45 дневния болничен, спрямо работните дни?

# 384
  • В полите на Пирин планина
silvanchence среднодневното обезщетение не се променя, сравнено с първите 135 дни. Само има период на подаване на декларацията в НОИ и започване на плащанията по нея. След това всеки месец до към5-то число ще си получаваш сумите.

# 385
Благодаря!

А кога се попълват документи в счетоводството за втората година, точно на деня на раждането на детето ли?

# 386
  • В полите на Пирин планина
Благодаря!

А кога се попълват документи в счетоводството за втората година, точно на деня на раждането на детето ли?

Не, няколко дни преди изтичане на 410-дни - може да не съвпада с датат на раждане на детето, зависи дали е родено преди или след термин.

# 387
Благодаря!

Не, няколко дни преди изтичане на 410-дни - може да не съвпада с датат на раждане на детето, зависи дали е родено преди или след термин.

Ами малкия е роден 10 дни преди термин, значи някъде толкова дни преди това трябва да отида до счетоводството, така ли?

Благодаря!

# 388
  • София-Младост
Благодаря!

Ами малкия е роден 10 дни преди термин, значи някъде толкова дни преди това трябва да отида до счетоводството, така ли?

Благодаря!
410 дни с е броят от първият 45 дневен болничен и това кога е родено детето не дава отражение. В смисъл дните са все толкова Simple Smile Така че,ако помниш кога е бил термина въведи си данните и виж кога изтичат 410 дни.
http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php
Брой 410 дни от

# 389
  • Пловдив
Здравейте, в момента съм в майчинство, което изтича на 28.05.2012 г.

Искам да ползвам неплатен отпуск след тази дата - разбрах, че имам право на 6 месеца за всяко от децата /с голямата не съм ползвала неплатен никога/. Как е по-разумно да направя
- да пусна натрупания платен отпуск и след това неплатен
- първо да пусна неплатения и след като изтече - да ползвам и платената отпуска
- мога ли да си загубя платената отпуска във втория случай
- трябва ли да плащам осигуровки докато съм в неплатен отпуск

Общи условия

Активация на акаунт