Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Viva_123 , благодаря за изчерпателния отговор smile3525 Значи все пак горе-долу добре съм го разбрала, защото съвпада с твоите отговори.

Грета Ей , защо мин.270 лв, нали майчинството не го вдигнаха с МРЗ, а го оставиха 240 лв newsm78

# 451
  • Пловдив

Грета Ей , защо мин.270 лв, нали майчинството не го вдигнаха с МРЗ, а го оставиха 240 лв newsm78

Първата година минимума е МРЗ т.е 270 лв
втората е 240 лв

Защото чух, че и първата година се смята на 240 лв., заради липсата на вноска Безработица.

Не е така-първата ще я смятат според осигуровките,а втората на МРЗ

# 452
  • ВИДИН
здравеите имам един проблем
значи по майчинство сам 2 година шевката е внесла осигуровките и декларация 1 преди десети но от нои твардят че не е има ли някоя мама дето е имала сащуят проблем да ме посаветва какво да правя благодаря

# 453
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
значи по майчинство сам 2 година шевката е внесла осигуровките и декларация 1 преди десети но от нои твардят че не е има ли някоя мама дето е имала сащуят проблем да ме посаветва какво да правя благодаря

Сигурна ли сте, че е подадена декларация 1 за месеца? Вие имате ли ПИК, за да проверите?

# 454
  • ВИДИН

Сигурна ли сте, че е подадена декларация 1 за месеца? Вие имате ли ПИК, за да проверите?

да имам пик и проверявам а сам на 100% сигурна че са подадени и документите от шевката декларация 1 и незнам каде е грешката и какво да правя

# 455
  • Варна
Здравейте,
искам да попитам нещо понеже след запитвания към познати счетоводители не мога да се ориентирам:
-през февруари 2011 съм работила на граждански договор за 1 месец
-през юли 2011 ми свърши отпуска за гледане на дете до 2г
-през октомври 2011 беше приключен договора при работодателя при който бях по майчинство
-една седмица по късно бях назначена на изпитателен срок при нов работодател и до момента си работя при него
Въпроса ми е за да мога да си подам декларация за дохода от гражданския договор какво ми е необходимо и с коя бланка декларация трябва да стане това.Много пъти съм получвала тук компетентни отговори и затова отново се обръщам към вас   bouquet

# 456
  • София
привет,

една питанка:

имам 2 дни неползван отпуск за 2011 г.
Попитах в отдел Персонал ако директно изляза в болнични за майчинство ще ги изгубя ли и ми отговориха "да", и че няма да мога да ги прехвърля за след година след раждането.

това дали е така, знам че имаше някакви промени в закона, но честно казано не съм се задълбочавала....

# 457
  • София-Младост
Здравейте,
искам да попитам нещо понеже след запитвания към познати счетоводители не мога да се ориентирам:
-през февруари 2011 съм работила на граждански договор за 1 месец
-през юли 2011 ми свърши отпуска за гледане на дете до 2г
-през октомври 2011 беше приключен договора при работодателя при който бях по майчинство
-една седмица по късно бях назначена на изпитателен срок при нов работодател и до момента си работя при него
Въпроса ми е за да мога да си подам декларация за дохода от гражданския договор какво ми е необходимо и с коя бланка декларация трябва да стане това.Много пъти съм получвала тук компетентни отговори и затова отново се обръщам към вас   bouquet
Вземи си сл.бележка от предишният работодател (този с майчинството) и от сегашният.
Необходима ти е сл.бележка от изплатената сума по ГД и си попълваш год.данъчна декларация.

да имам пик и проверявам а сам на 100% сигурна че са подадени и документите от шевката декларация 1 и незнам каде е грешката и какво да правя
Ами просто не са отразени все ощe в системата вероятно.

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 21:18 от AnMary

# 458
  • Sofia
Предполагам, че някъде в темата има отговора на моя въпрос, но не можах да намеря нищо.
Даже ме е срам да попитам, защото съм юрист, но имайки предвид понякога превратното тълкуване на текстовете на законите моля за съвет от счетоводителите.
Та въпросът ми е: имам ли право на 1/2 от майчинството по чл. 54 КСО при положение, че детето посещава държавна детска ясла?

# 459
  • София-Младост
Предполагам, че някъде в темата има отговора на моя въпрос, но не можах да намеря нищо.
Даже ме е срам да попитам, защото съм юрист, но имайки предвид понякога превратното тълкуване на текстовете на законите моля за съвет от счетоводителите.
Та въпросът ми е: имам ли право на 1/2 от майчинството по чл. 54 КСО при положение, че детето посещава държавна детска ясла?
Да, но ти трябва да си се върнала на работа.

# 460
  • София
♥Elfita♥ , разбрах те. Благодаря  bouquet  bouquet

# 461
  • Sofia
Много благодаря за бързия отговор (върнах се на работа доста преди детето да навърши 1 година). То детето вече навърши и две, но ще си ги поискам за изминалия период...

# 462
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
привет,

една питанка:

имам 2 дни неползван отпуск за 2011 г.
Попитах в отдел Персонал ако директно изляза в болнични за майчинство ще ги изгубя ли и ми отговориха "да", и че няма да мога да ги прехвърля за след година след раждането.

това дали е така, знам че имаше някакви промени в закона, но честно казано не съм се задълбочавала....

Не е вяно това.
Кодекс на труда
Отлагане на ползването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.

(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.

(3) (Отм., нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск общо в размер не повече от 10 работни дни.

(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

Ами просто не са отразени все ощe в системата вероятно.

ми вече 10 дин чакам да ги отразят незнам каде е грешката в нои мим казаха че не са платени и не е подадена декларация 1 шевката ми показа документите и са внесени евентуално ако ми даде копие да отида с него в нои ли незная ще помогне ли нещо

Платежните не ви тябват в момента, а копие от подадените документи с декларация обр. 1

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 21:19 от AnMary

# 463
  • София-Младост
Много благодаря за бързия отговор (върнах се на работа доста преди детето да навърши 1 година). То детето вече навърши и две, но ще си ги поискам за изминалия период...
Дано не ги откажат на основание закъсняло подаване на прил.4.

# 464
  • Sofia
Дано не ги откажат на основание закъсняло подаване на прил.4.
Има ли някъде законоустановени срокове за подаване на приложението

Общи условия

Активация на акаунт