Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 480
  • София
А може ли и още 1 въпрос. Ако подпище трудов договор, но след 1 месец напусне, има ли право да се върне на борсата за оставащия период и да получава обезщетение? Или ако е по нейно желание напускането на новата работа, няма такова право? Благодаря отново!

Някой може ли да ми отговори на този въпрос, моля?

# 481
  • София
Момичета, подадох началото на Февруари документи за детски надбавки. Ще се свържат ли с мен при отказ и ако всичко е наред кога евентуално ще преведат парите за този месец?

# 482
  • Пловдив
Момичета, подадох началото на Февруари документи за детски надбавки. Ще се свържат ли с мен при отказ и ако всичко е наред кога евентуално ще преведат парите за този месец?

не се свързват
имаше период,в който се ходеше,за да се вземе заповедта за одобрение.намини и я вземи.
ако доходът ви е под или равен на прага,ще сте одобрени
превеждат ги края на месеца-значи чакаш края на март

Последна редакция: чт, 15 мар 2012, 17:42 от ♥Elfita♥

# 483
  • София
♥Elfita♥  много благодаря за бързия отговор   Hug

# 484
Здравейте момичета!
Имам следният въпрос. Майчинството ми ( 2 год.) приключва на 9.04. и трябва по закон да се върна на работа, но......малкия ще тръгва на градина на есен и няма кой да го гледа. Освен това , пак на есен около 19.10. се очаква на бял свят да се появи и втората ни рожба. Heart EyesТоест ....ще съм без доходи горе долу около 6 месеца(от 09.04. до излизането ми в болничен по майчинство) Тъй като шефа е много готин и ми е направил достатъчно услуги вече , не искам да го тормозя с изплащане на платени отпуски и си мисля да изляза в болнични(дано АГ-то ми се съгласи да издава такива до край). Та...въпроса....трябва ли да се върна поне за няколко дни на работа след приключване на майчинството или мога директно още на 10.04. да изляза в болнични. И още нещо първата година от майчинството ми беше добре платена понеже се доосигурявах на 1300 лв.сега ще е по-добре да се осигурявам на по-ниска заплата например на 500 лв. или...знам ли толкова е объркано. А ...и докато съм в болничен работодателя плаща ли пълният размер на осигуровките или част от тях се поема от НЗОК?
благодаря ви предварително

# 485
  • Пловдив
Та...въпроса....трябва ли да се върна поне за няколко дни на работа след приключване на майчинството не няма нужда или мога директно още на 10.04. да изляза в болнични. И още нещо първата година от майчинството ми беше добре платена понеже се доосигурявах на 1300 лв.сега ще е по-добре да се осигурявам на по-ниска заплата например на 500 лв. -докато си в болничен не може да се осигуряваш на избрана от теб сума или...знам ли толкова е объркано. А ...и докато съм в болничен работодателя плаща ли пълният размер на осигуровките или част от тях се поема от НЗОК?-работодателят плаща само здравната 20.16 лв
благодаря ви предварително

# 486
  • Пловдив
От юни месец съм официално без работа(бях 2 години по майчинство и след това 6 месеца неплатено).Дна работа преди термин(екември средата разбрах че съм бременна,но поради опасност от загуба на плода бях на задържаща терапия и нещата бяха на кантар.Слава богу засега всичко е наред,но въпроса ми е колко време трябва да се водя на трудов договор за да си вземам пак майчинство 2 години.Термина ми е за 16 август.

# 487
  • София-Младост
От юни месец съм официално без работа(бях 2 години по майчинство и след това 6 месеца неплатено).Дна работа преди термин(екември средата разбрах че съм бременна,но поради опасност от загуба на плода бях на задържаща терапия и нещата бяха на кантар.Слава богу засега всичко е наред,но въпроса ми е колко време трябва да се водя на трудов договор за да си вземам пак майчинство 2 години.Термина ми е за 16 август.
Поне един ден, за да влезе в сила ТД. Ти имаш необходимият стаж.

# 488
  • Пловдив
Ала-Бала,благодаря  bouquet.Имам 12 години стаж и щеше да ме е яд ако не мога да си ползвам отново майчинство.

# 489
Аз пак да задам един въпрос.Внасям си сама здравите осигуровки,защото не работя.Счетоводителка ми пише вносните бележки,но последният път ,след като мъж ми ходи да внесе за последното тримесечие забелязах ,че на последната бележка ми е объркано името.Вместо Дияна пише Диана.Всичко друго отговаря,дали ще ме  намерят по егн или съм изгоряла с 50 лв.Преди няколко дни ги е внесъл и още не са отбелязани в системата.

# 490
  • София-Младост
Аз пак да задам един въпрос.Внасям си сама здравите осигуровки,защото не работя.Счетоводителка ми пише вносните бележки,но последният път ,след като мъж ми ходи да внесе за последното тримесечие забелязах ,че на последната бележка ми е объркано името.Вместо Дияна пише Диана.Всичко друго отговаря,дали ще ме  намерят по егн или съм изгоряла с 50 лв.Преди няколко дни ги е внесъл и още не са отбелязани в системата.
Парите отиват по ЕГН. А и ако стане така, че съответният месец ви излезе като неплатен при проверка с пл. нареждане на място в НАП винаги могат да се оправят нещата, но не мисля че ще се стигне до там.

# 491
Елфита....огромно благодаря!!! newsm51 newsm51 newsm51

# 492
  • София
привет,

една питанка:

имам 2 дни неползван отпуск за 2011 г.
Попитах в отдел Персонал ако директно изляза в болнични за майчинство ще ги изгубя ли и ми отговориха "да", и че няма да мога да ги прехвърля за след година след раждането.

това дали е така, знам че имаше някакви промени в закона, но честно казано не съм се задълбочавала....

Не е вяно това.
Кодекс на труда
Отлагане на ползването

Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.

(2) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) При уважителни причини по писмено искане на работника или служителя и със съгласието на работодателя ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни може да се отложи за следващата календарна година.

(3) (Отм., нова - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) В случаите на ал. 1 и 2 за следващата календарна година може да се отложи ползването на част от платения годишен отпуск общо в размер не повече от 10 работни дни.

(4) (Предишна ал. 2, изм. и доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.
ДейзиГ, отпуска е за 2011. Не е ли длъжна сега да си ги ползва преди да излезе в болнични? Те реално не са от текущата година?
 Питам, за да изясня за себе си, не се заяждам. Simple Smile

Ако излезне от утре в болничен за общо заболяване и след това веднага в болничен за бременност и раждане няма как да използва тези дни отпуска и те и се прехвълят за ползване след като се върне на работа.

благодаря на всички момичета включили се по темата, знам си аз че не мога да разчитам на тълкуване в моя полза от работодателя  Laughing

# 493
Момичета, работя в бюджетна структура и в началото на годината си правим график с отпуските, които даваме на счетоводството. Бременна съм и ми се пада на 25 юли да излязя по майчинство, но имам планирана отпуска за август и декември. Та въпросът ми е мога ли да издърпам отпуската преди това т.е преди да излезна въпросните 45 дни от термина.
 Благодаря предварително за отговорите   bouquet

# 494
  • Бургас
Здравейте, имам въпрос за изчиляването на майчинството. Ако съм била на борсата за няколко месеца през времето на двете години преди болничния за 45 дни, тези месеци на база МРЗ ли ще се сметнат за изчисляване на майчинството?
И другото ми питане е, ако си взема обикновен болничен, но 6 месеца назад съм била 1 месец на работа, 2 месеца безработна 2 месеца на борса и 1 месец на друга работа, каква основа ще се вземе за болничния за месеците без работа и на борсата? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт