Майчинството счетоводно - 47

• 37 172
  • 744
  •   1
Отговори
# 615
  • В полите на Пирин планина
Последен въпрос- а това не би трябвало да ми се отрази на майчинството по-късно нали?  bouquet

Зависи какви са ти били доходите през предходните 18 месеца; така, че е възможно да ти се отрази, ако имаш разлики / значителни / в осигурителния доход.

# 616
На едно и също съм осигурявана, благодаря ви  Hug

# 617
Здравейте, аз имам следния казус: в момента съм по майчинство за отглеждане на дете до 2г,което изтича на 24.01.2013г.. но мисля да пращам малкия на ясла от септември,та ако работодателя не иска да ме взема на работа от кога трябва да ми прекрати договора и ще ме пратят ли на борсата(нали не е изтекло майчинството до 2 г) и за колко време(ако не е по взаимно съгласие).Но най-голямото ми питане е за каква сума,тъй като без мое съгласие от момента,в който съм излязла в болнични и след това по майчинство(10.2010) са ме преназначили на по-нисък осигурителен доход, аз разбира се нищо не съм подписвала.Надявам се да сте ме разбрали,че май малко объркано го обясних:)

# 618
Здравейте!
Напуснах работата си миналата година, за да мога да забременея. Имам общ стаж над 8 години. От 1-ви май искам да започна фиктивно работа във фирмата на приятелка на трудов договор, за да мога да получавам майчинство. Искам да се осигурявам при нея на 350 лв., така или иначе предишния ми работодател ме е осигурявал на подобна заплата последните 2 години. Интересува ме по колко лв. ще трябва плащам на приятелката ми, за да мога да се водя на работа по ТД в нейната фирма ( общо за здравно+социално осигуряване) и до кога се плащат тези пари. Терминът ми е на 17-ти юли. Предварително благодаря!

# 619
  • София
Да споделя одисеята с нашия ''счетоводител'' (Ала бала ми подаде ръка с докуемнтите за получаване на 1/2 майчинството през втората година).
На 23.03. съм подала чрез работодателя въпросната декларация и не виждам в сайта на НОИ с кода за достъп да е депозирана там, а денс излъгал шефа ми че ужким на 15 я подал.... Е кажете възможно ли е да не се отразяватова?! #Cussing out Все си мисля ,че лъже...ама нейсе не знам вече цял месец казвам на колегата да му звъни и няма и няма ефект...

# 620
  • Бургас
Здравейте, искам и аз да задам един въпрос. Ако сега базата за изчисляване на болничния по майчинство е 18 месеца, има ли смисъл да помоля шефа да си внасям осигуровки на по-висок праг. Или ако изляза в болничен по време на бременността за временна нетрудоспособност, преди 45дни от термина, това ще се отрази ли много на майчинството ми за 1вата година. Термина ми е 28.11. До 31.04.11 съм била в майчинство. май 2011 съм 1 месец в неплатена.

# 621
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, искам и аз да задам един въпрос. Ако сега базата за изчисляване на болничния по майчинство е 18 месеца, има ли смисъл да помоля шефа да си внасям осигуровки на по-висок праг. Или ако изляза в болничен по време на бременността за временна нетрудоспособност, преди 45дни от термина, това ще се отрази ли много на майчинството ми за 1вата година. Термина ми е 28.11. До 31.04.11 съм била в майчинство. май 2011 съм 1 месец в неплатена.

През 2012 базата за изчисляване на на болничния по майчинство е 24 месеца.Няма смисъл да внасяш осигуровки на по-висок праг.По-добре в една сметка и после за бебо.

# 622
Здравейте, аз имам следния казус: в момента съм по майчинство за отглеждане на дете до 2г,което изтича на 24.01.2013г.. но мисля да пращам малкия на ясла от септември,та ако работодателя не иска да ме взема на работа от кога трябва да ми прекрати договора и ще ме пратят ли на борсата(нали не е изтекло майчинството до 2 г) и за колко време(ако не е по взаимно съгласие) - ако детето е на ясла отпускът за гледане на дете се прекратява. Ако договорът се прекрати по инициатива на работодателя, то времето, в което ще се получава обезщетение зависи от предходния осигурителн стаж.Но най-голямото ми питане е за каква сума,тъй като без мое съгласие от момента,в който съм излязла в болнични и след това по майчинство(10.2010) са ме преназначили на по-нисък осигурителен доход, аз разбира се нищо не съм подписвала.Надявам се да сте ме разбрали,че май малко объркано го обясних:) - без да се подпише допълнително споразумение към договора няма как да се промени основното възнаграждение; освен това ако нямаш отработен ден, то дори и подписано не влиза в сила. Базата, на която ще се изчисли едно евентуално обезщетение за безработица е предходните 24 месеца

Здравейте!
Напуснах работата си миналата година, за да мога да забременея. Имам общ стаж над 8 години. От 1-ви май искам да започна фиктивно работа във фирмата на приятелка на трудов договор, за да мога да получавам майчинство. Искам да се осигурявам при нея на 350 лв., така или иначе предишния ми работодател ме е осигурявал на подобна заплата последните 2 години. Интересува ме по колко лв. ще трябва плащам на приятелката ми, за да мога да се водя на работа по ТД в нейната фирма ( общо за здравно+социално осигуряване) и до кога се плащат тези пари. Терминът ми е на 17-ти юли. Предварително благодаря!

В това няма много смисъл, защото така или иначе ще вземаш минималното майчинство. По-добре се осигури 2-3 дни /дори и един ден е достатъчен / преди да излезе в болничен з абременност и раждане 45 дни преди термин.
Иначе ето ти изчисленията, за които питаше:
1 Основна заплата  350.00 лева
2 Доплащане за стаж  0.00 лева
3 Брутна сума  350.00 лева
4 Осигурителен доход   350.00 лева

Удръжки върху осигурителния доход (р.4):
5 за фонд "Пенсии" 5.70 % 19.95 лева
6 за фонд "Общо заболяване и майчинство" 1.40 % 4.90 лева
7 за фонд "Безработица" 0.40 % 1.40 лева
8 за фонд "Допълнитeлно задължително пенсионно осигуряване" в УПФ 2.20 % 7.70 лева
9 за фонд "Здравно осигуряване" 3.20 % 11.20 лева
10 Общо осигурителни вноски 12.90 % 45.15 лева

11 Облагаем доход за данък общ доход (р.3 - р.10) 304.85 лева

12 Данък общ доход 10.00 % 30.49 лева

13 Общо вноски от служителя (р.10 + р.12) 75.64 лева

14 Чиста сума за получаване (р.3 - р.13) 274.36 лева

Да споделя одисеята с нашия ''счетоводител'' (Ала бала ми подаде ръка с докуемнтите за получаване на 1/2 майчинството през втората година).
На 23.03. съм подала чрез работодателя въпросната декларация и не виждам в сайта на НОИ с кода за достъп да е депозирана там, а денс излъгал шефа ми че ужким на 15 я подал.... Е кажете възможно ли е да не се отразяватова?! #Cussing out Все си мисля ,че лъже...ама нейсе не знам вече цял месец казвам на колегата да му звъни и няма и няма ефект...

Ако е подадена на 23.03. има време да се появи на сайта на НОИ, спокойно. Не се отразява веднага автоматично.

Няма смисъл. Базата вече е 24 месеца назад.

Последна редакция: ср, 28 мар 2012, 01:46 от AnMary

# 623
Здравейте, аз имам следния казус: в момента съм по майчинство за отглеждане на дете до 2г,което изтича на 24.01.2013г.. но мисля да пращам малкия на ясла от септември,та ако работодателя не иска да ме взема на работа от кога трябва да ми прекрати договора и ще ме пратят ли на борсата(нали не е изтекло майчинството до 2 г) и за колко време(ако не е по взаимно съгласие) - ако детето е на ясла отпускът за гледане на дете се прекратява. Ако договорът се прекрати по инициатива на работодателя, то времето, в което ще се получава обезщетение зависи от предходния осигурителн стаж.Но най-голямото ми питане е за каква сума,тъй като без мое съгласие от момента,в който съм излязла в болнични и след това по майчинство(10.2010) са ме преназначили на по-нисък осигурителен доход, аз разбира се нищо не съм подписвала.Надявам се да сте ме разбрали,че май малко объркано го обясних:) - без да се подпише допълнително споразумение към договора няма как да се промени основното възнаграждение; освен това ако нямаш отработен ден, то дори и подписано не влиза в сила. Базата, на която ще се изчисли едно евентуално обезщетение за безработица е предходните 24 месеца
Взех си ПИК код от НАП и проверих,че осигурителния ми доход от 10.2010 е 420лв,а преди това беше 814.40,та ако малкия тръгне на ясла ще мога ли да речем да си взема полагащия ми се отпуск и той на коя сума ще се изплати?

# 624
Взех си ПИК код от НАП и проверих,че осигурителния ми доход от 10.2010 е 420лв,а преди това беше 814.40,та ако малкия тръгне на ясла ще мога ли да речем да си взема полагащия ми се отпуск и той на коя сума ще се изплати?

Възнаграждението ти за неизползван отпуск зависи от последния месец, в който имаш отработени поне 10 дни. Доколкото успях да разбера по време на отпускът за бременност и раждане си получавала 420 лева ли или какво? А последния месец, в който си работила колко ти е била заплатата?

# 625
Колко от 155 дни болнични, в които бях се изплащат?  newsm78 И как мога да разбера дали всички плащания са приключили и от кога започва изплащането на майчинските? Извинявам се за многото въпроси  Blush

Последна редакция: вт, 27 мар 2012, 09:50 от MuJIuHka

# 626
  • София-Младост
Колко от 155 дни болнични, в които бях се изплащат?  newsm78 И как мога да разбера дали всички плащания са приключили и от кога започва изплащането на майчинските? Извинявам се за многото въпроси  Blush
А какъв е бил болничният, за временна неработоспособност или за бременност и раждане?
Майчинство се нарича втората година, съдейки по лентичката ти имаш време до тогава.
Ако питаш за 135(а не 155) дни, който са с болничен за бременост и раждане, ако имаш необходимият стаж се изплащат всичките.  След това подаваш декларация за обезщетение за периода 135-410 дни.
Най-лесно е с персонален код да си проверяваш нещата в сайта на НОИ.

# 627
155 са според 3те болнични листа. имам 6 г. стаж. мислех си, че се изплащат само работните дни. имам и пин код, но според сайта, смятайки дните са изплатени 86 дена, а имам само 3 болнични листа, като последният е до 13.03.12г.

# 628
155 са според 3те болнични листа. имам 6 г. стаж. мислех си, че се изплащат само работните дни. имам и пин код, но според сайта, смятайки дните са изплатени 86 дена, а имам само 3 болнични листа, като последният е до 13.03.12г.

Някои от дните в б. листове се застъпват най-вероятно и общо са 135 дни, като гледам ,ч е детето ти е на 3 месеца. Наистина се изплащат само работните дни.

# 629
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Някои от дните в б. листове се застъпват най-вероятно и общо са 135 дни, като гледам ,ч е детето ти е на 3 месеца. Наистина се изплащат само работните дни.

Предполагам, че раждането е било двайсетина дни преди определения термин и затова са се получили този брой дни.
От тук можете да видите работните дни по месеци http://www.kik-info.com/useful_info/calendar.php

Общи условия

Активация на акаунт