Обичам Топлофикация

• 66 789
  • 750
  •   1
Отговори
# 255
  • 1st floor
За мин. година 150 лева за апартаменти с топломери или без? Щото като сме с топломери ги регулираме и спираме парното като ни няма .... има разлика.
Без топломери. Тогава никой в блока не е имал такива.
От позната знам, че за двустаен с изключено парно е плащала към 80 лв. сградна инсталация през зимата. Може би тази цифра ще слезе на долу, ако има повече ползващи парно във входа... newsm78
..
Добре де, но каква е логиката ? newsm78

Кражби , може би, не знам...Идея си нямам, но така е изчислила според фактурата...

# 256
..
То сега ако студуваме има ли друг живот да сме на топло.....
Laughing
Права си,парното може и на части да се плати..освен това топлината от него e по различна i трайна в помещенията.Не шуми .. както климатиците и духалките..най-хубаво е парно.
На нас като се замисля е логично сметките да са по високи,заради външните топломери.Защото като се отчита по радиаторите в сметка не влиза това в тръбите докато стигне до тях.Вероятно затова са високи пък сградните инсталации в такива блокове.Т.е. при нас има по-малко тръби по общите част- по-малко сградна,но пък след топломера си има бая метри тръби до всички радиатори / и даже във външните коридори пред апартаментите/ - т.е. по-високи индивидуални сметки Sad.Това в заключение ме навежда на мисълта да настроя всичко на 3 и ако ни е ок като температура,да се моля сметката да поносима.А за радиатори на макс май ще забравим.
п.п. по телевизията съобщиха,че от януари парното щяло да поевтинее с 7% ,защото поискали наление на газта.А дано! Aко е вярно,на сметка 300лв -това трябва да е надолу с около 20лв.Кой ти ги дава  Party

Последна редакция: нд, 16 дек 2012, 14:35 от katia13

# 257
  • 1st floor
Дай Боже да паднат малко поне тези сметки... Praynig

# 258
Момичета, бих искала да се посъветвам с някоя от вас, която се е занимавала с покупка или продажба на апартамент с парно. Преди началото на отоплителния сезон се изнесохме от апартамента ни в София. Тоест нито сме ползвали парно този сезон, нито ще ползваме. Тъй като обаче в целия си живот сме били клиенти на Топлофикация само един отоплителен сезон и не сме наясно с много неща,  въобще не ни мина през ума да подадем заявление, че няма да ползваме парно тази зима.
Явно много наивно съм си мислела, че като ни няма, няма да се отчита потребление и ще плащаме само задължителните такси сградна инсталация.
Та вчера видях в интернет сметката за ноември, която се оказа 70 лв. Звънях в Топлофикация, звънях в Техем, обясниха ми, че сумата се определя на база миналогодишното потребление и е моя вината, че не съм подала заявление, че ни няма. Обясниха ми, че или трябва да отида сега и да подам заявление с подписите на касиера на блока и домоуправителя, или да си плащам сметките, и ако се появи купувач по време на отоплителния сезон, да се направи междинно отчитане. Така щяло да се отчете какви са нашите задължения до момента на продажбата и какво остава за купувача. Евентуално при излизането на  изравняването купувача трябва да ми върне някакви пари.
Проблемът е, че сега живеем в Бургас. Струва ли си да дадем сто лева и повече за път, които никой няма да ни върне, само за едното заявление, или да плащаме сметките и да чакаме после при изравняването, да ни се върне това, което не сме ползвали? Притеснявам се дали изобщо ще ги видим тези пари, ако вече не сме собственици лятото. От друга страна тези разходи за път, които бихме направили сега и неприятностите с дните, които трябва да си вземем пък съвсем няма кой да ни ги върне. А и в момента в кооперацията ни има някакви скандали с избора на домоуправител и касиер, и въобще не съм наясно ще открия ли някой, който да се подпише и колко време ще ми отнеме това.
Как се процедира при подобни казуси , наясно ли сте? Благодаря.

# 259
aniese  , нямам представа как да постъпиш.Но предвид ситуацията ,която си описала и ,че не ти е възможно да взимаш дни и да пътуваш сега ,ще ти кажа аз как бих постъпила.
Поради кризата /която вече била свършила/ пазара на имоти все още е в застой т.е. не е ясно дали скоро ще се появи купувач .Ако пък се появи такъв ,с междинното изравняване приключвате въпроса,а това,което сте надплатили на топлофикация ще си го искате след изравняването да ви го върнат кеш,защото вече няма как да ви го приспадат от сметките на апартамента ,като не е ваш.
Ако пък не успеете да продадете жилището до края на отоплителния сезон,след изравняването пак ще искате кеш да ви върнат начислените суми за имот в който не е живяно през тези месеци,съответно не е консумирано.И за новия ще подадете заявление.
Ако те притеснява много дали ще ви върнат парите-звънни и питай дали връщат при такива ситуации в брой или винаги връщат само с приспадане от сметките на следващите месеци след изравняването.Ако кажат ,че не може в брой ти остава само варианта да дойдеш до София.За да подадеш сега заявлението,защото иначе ще се натрупат големи суми,които само за сградна няма да ти ги приспаднат следващата година и ще ти се точат още сигурно една,пък те взимат лихви за техните суми,но за нашите не дават
Успех.

# 260
Благодаря ти, Катя  bouquet
Говорих одеве с моя приятелка адвокатка, която ме посъветва засега нищо да не плащам, защото не се знаело дали ще ми ги върнат после парите.
Тя казва, че това са прогнозни сметки, а не реално потребление. Така че, според нея трябва да изчакам, да се появи купувач,  да извикам счетоводителя да направи междинно отчитане и едва тогава да платя реалната сума, която дължа за изминалите месеци. А ако не се появи купувач до изравняването, да изчакам изравнителната сметка лятото и пак тогава да си платя реално изразходваната сума.
Самата служителка на Техем, ми каза,че не знае дали е по-добре да си плащам всеки месец или да изчакам изравняването, но тя и няма как да ми каже-не плащай, защото е техен служител все пак.
Та засега дилемата дали да ходя и да подавам заявление май отпада, остава тази дали да си плащам всеки месец( което направо ми е непосилно, защото това са нереални суми, а плащам и на мястото където живея в момента) или да чакам изравняването...
Охххх, май от всичко в този свят има спасение, само от Топлофикация-не Laughing

# 261
За варианта да не плащаш до изравняването,добре те е посъветвала адвокатката,но нали се начисляват лихви.После като се изравни и се види ,че това потребление го е нямало парите,които са ти начислили -ясно няма да ти ги искат,а лихвите?Адвокатката какво каза за тях.. newsm78
Много полезна информация е това ,ако се наложи на някой местене да знае- първо заявление .

# 262
Лихвите явно, че ще трябва да си ги платя, но тя смята, че ще са лихви само върху реалното потребление, не върху тези прогнозни суми, които излизат сега.
Да, дано повече хора разберат за това заявление, защото предполагам, че много като мен не са се сетили.

# 263
Здравейте !Имам няколко въпроса относно сметките .. дано някой знае  и ми отговори .
1- кога излизат сметките за декември?Пращат ли ги по пощата или трябва да звъня в топлофикация ,за да питам? /това ще ни е първа сметка изобщо и не съм наясно/
2-единиците ,които показва топломера отвън е крайната енергия в киловат час /т.е. разликата между влязла топла и излязла гореща/ или е нещо друго..? /искам да си направя сметка по това което показват цифрите колко сме изразходили до момента,защото и без това сметката ще е прогнозна,която излезе,а така ако разбера какво са тези цифри,ще знам по реално какви суми сме изхарчили и като ги следя съответно какво да очаквам на изравняването/
3-за да си проверя сметката онлайн ми иска абонатен номер ,какъвто нямам /вероятно при идване на първата фактура на адреса , ще е отразено някъде този номер ,но незнам дали и кога ще дойде такава фактура Confused/
Ако звънна в понеделник на топлинния ни счетоводител,дали от там ще ми дадат инфо за абонатен номер и ,за цифрите на дисплея какво показват  newsm78 или трябва да питам в топлофикация?Май за цифрите по скоро - счетоводителя,а за абонатния сигурно топлофикация.. newsm78
Ще съм Благодарна на всеки ,който внесе яснота по въпросите ми  Hug

# 264
  • София
katia13 , ако си в София сметките излизат около 15 -16 и са за миналия месец.
Може да си я провериш в сайта на Топлоф. ако имаш абонатен №. Може да пробваш да ти го кажат от Топлоф. или от топл. счетов. по точния адрес и име на абоната. Пращат ги и по пощата, но идват към края на месеца.  Ако входа ви се заключва и раздавача не може да влезе  ще е по-трудно.
За стойността на единиците - ако успееш да ги разгадаеш ще те номинирам за Нобелова награда. Ако имате и топла вода - там пък съвсем не можеш му хвана края. С 2 думи до окончателното изравняване през август- очаквай неочакваното.

# 265
  • София
katia13, единиците на топломерите са само ИНФОРМАТИВНИ, относно личното ти потребление. Да си правиш сметката - а, миналия месец имах, например, 50 ед., този - 100 ед., значи двойно повече съм потребила. Само за това е нужно да си ги следиш  Mr. Green

Иначе стойността им през месеците е различна, в зависимост от топлоподаването в кВтч. Така е и с кубиците на водомера за т.в.   По-гореща вода като топлоподаване, повтарям в кВтч, по-голяма стойност на единиците и куб. т.в. Колкото повече НЕ си пускат парно, толкова по-скъпо е за останалите  Twisted Evil А как се изчислява стойността, това си знаят само в Топлофикация, а ние трябва да им вярваме  Mr. Green Mr. Green
На фактурата на гърба е описано всичко, стига човек да може да го разбере    Rolling Eyes А отпред ще видиш абонатния си номер.

Ако имаш въпроси, пиши на лични

# 266
  • София
И аз имам малък проблем. От този отоплителен сезон с решение и протокол от етажната собственост не ползваме парно, само топла вода. Сметките ни идваха на равни месечни вноски през годината. Проблема ми е, че въпреки, че не ползваме парно, месечната ни сметка идва като със парно - 86,00 лева. За уточнение - топлата вода месечно ни е между 20 и 30 лева. Звънях в Техем - отговориха ми, че при тях последната сметка е 26 лева само, а в сайта на топлофикация - равномесечното разпределение - 86 лева Crazy И понеже сме назад с плащането, мога да си представя какви лихви ще се натрупат на тези 86 лева, както и на предишните и следващите естествено, докато им дойде реда да ги платим  Crazy Може ли някой по-запознат да ми каже какво да направя, къде да отида и да взимам ли с мен титуляра, за да ми идват сметки само за топла вода при положение, че Топлофикация знае, че целия вход нямаме парно?  ooooh! Много объркано го написах, но по-подредено не мога - извинявам се за което!  Blush

# 267
  • София
~♥◦Зайка◦♥~, имахме подобен проблем преди години, когато живеехме на квартира. Беше изключено парното на целия апартамент, а идваха сметки на база. Писах няколко жалби до Техем, след това до Топлофикация с копие до Техем. Последната жалба беше с много твърд тон и ги заплашвах със съд и да уведомя КЗП и комисията, която регулира дейността на Топлофикация, не помня вече коя е. Писах последната жалба заедно с адвокат и бях наистина решила да ги съдя, ако продължават да ми начисляват на база. Явно подейства, защото коригираха грешката.

# 268
Здравейте, момичета!
Имам един въпрос - има ли някаква наредба или стандарти за големината на радиаторите? Предстои ни местене в нов апартамент, който е топлофициран, но няма радиатори и се чудим колко големи да сложим. Тъй като съм чула и чела всякакви безумни истории за ТЕЦ-а и топлинните счетоводители вкъщи сме в чуденка да не би и при радиаторите да има нещо?  newsm78

# 269
Катя,
единиците са един вид твоят дял, разбирай %, от общата употребена енергия в сградата. Доколкото знам на края на сезона се събират всички единици в сградата и на база на влязлата топлинна енергия се изчислява колко струва реално 1 единица. По тази цена се прави и сметката за всеки отделен апартамент.
Според мен, за да ни таксуват реално, всички в блока трябва да се употребяват еднакво количество енергия. Защото едно е 1% от 1000лева и 1% от 10000. Т.е. представете си случая когато всички в блока не пестят от отопления с изключение на мен.

Общи условия

Активация на акаунт