Обичам Топлофикация

• 66 785
  • 750
  •   1
Отговори
# 240
Ами като чета  коментарите май няма какво друго да е...

# 241
Благодаря за включването Loss, но не е. Не сме ползвали парно за отопление от много години и всяка година сметките стават все по-високи, а радиаторите са си все на 0.Имаме над 80лв. за отопление на 6 кубика. Възможно ли е да е защото се краде в блока?
Аз не съм много в час ,тепърва почвам да следя темата ,защото ни касае .Но от прочетеното тук в предните страници се сещам ,че нали се начисляваи сградна инсталация ,която ако е 20-30лв на месец на партамент /ама то толкова сигурно е само през зимните месеци newsm78 ,защото лятото нали има само топла вода в сградата по принцип и няма логика да има сградна инсталация../.Излиза,че за 11 месеца са ви начислили по около 100лв на месец .По 6 кубикатопла вода всеки месец ли харчите ?Ако беше по 10 по има някаква логика.

# 242
  • София
В нашия блок/110 апарт./ на тези, които не ползват парно им начисляват около 100 лв за сградна инсталация. Топлата вода е отделно, но и там не може да му се хване края.

# 243
В нашия блок/110 апарт./ на тези, които не ползват парно им начисляват около 100 лв за сградна инсталация. Топлата вода е отделно, но и там не може да му се хване края.
ама това на месец ли тая сградна ? и само зимните месеци или всичките? Shocked
Ох ,направо се стресирах..това ако само сградната ни е по 100 лв  ooooh! ,колко ли ще ни е парното.Ужас .

# 244
  • 1st floor
От позната знам, че за двустаен с изключено парно е плащала към 80 лв. сградна инсталация през зимата. Може би тази цифра ще слезе на долу, ако има повече ползващи парно във входа... newsm78
Не знам. Аз за първа година ще се отоплявам на ТЕЦ и не знам какво да очаквам. Миналия месец пуснаха парното към 10-11. Сега рових в сайта на Топлофикация - излезнала ми е сметка 56 лв.  Grinning Това са 20 дена парно в тристаен на макс, плюс топла вода, която обикновено ни е към 20 лв. Звучи супер, дано и за напред да е така. Отбелязвам, че и времето не беше кой знае колко студено, де...А всичко ни е на макс, защото нямаме топломер и няма смисъл да го намаляваме. Плаща се на кубатура. Блока ни се състои от 60 апартамента, осем сложиха топломери. Останалите ползват всички радиатори на макс и сградата е топла, не изстива. Може би за това излиза по-евтино... newsm78 Дано и другия месец има с какво да се похваля, че сега вече си е студено на вън. Laughing

Последна редакция: сб, 15 дек 2012, 08:23 от НеПоКоРнА

# 245
  • София
НеПоКоРнА, Само 8 от 60 с топломери  Shocked Като масово ще плащате на кубатура, какъв е смисълът на тези  топломери  newsm78. Мисля си, че при изравнителните съвсем няма да ви е ясно какво и как ви начисляват като суми  Thinking

katia13, самоцитирам се:
Сградната инсталация  е определен % от общото потребление и  задължително се плаща от ВСИЧКИ, дори и от тези, които са си демонтирали радиаторите и де факто не ползват парно. Начислява се само в отоплителния сезон.
Навсякъде е различна, зависи от съответното потребление !

# 246
  • 1st floor
НеПоКоРнА, Само 8 от 60 с топломери  Shocked Като масово ще плащате на кубатура, какъв е смисълът на тези  топломери  newsm78. Мисля си, че при изравнителните съвсем няма да ви е ясно какво и как ви начисляват като суми  Thinking

И аз така мисля. По-напред в темата бях писала, че се обаждах на Топлото и от там ми обясниха, че не е възможно част от абонатите да са на база, останалите с Топломери. Но ето, че лично Топлофикация им ги постави... newsm78

# 247
Възможно е. Тези без топломери после ще платят на обща база, което мисля ще е много по-скъпо. В този вход аз бих си сложила веднага топломери, ще намаля парното до нормална температура и ще го изключвам поне вечер и като ни няма. Ще се отопляваме от другите по този начин. Тия 56 лв за 20 дни не са много показателни, не бих разчитала на ниски суми за следв. месеци. От Т-ция всичко може да се очаква, внимавай  Peace

# 248
  • 1st floor
Еми, подготвена съм за изненади в края на сезона.  Confused Тайно се надявах никой да не сложи топломери. Миналата година за тристайните не е имало по-голяма сметка от 150 само за парното без топлата вода...Сега ще видим и ще решим дали догодина ще сложим топломер.

# 249
За мин. година 150 лева за апартаменти с топломери или без? Щото като сме с топломери ги регулираме и спираме парното като ни няма .... има разлика.

# 250
..katia13, самоцитирам се:
Сградната инсталация  е определен % от общото потребление и  задължително се плаща от ВСИЧКИ, дори и от тези, които са си демонтирали радиаторите и де факто не ползват парно. Начислява се само в отоплителния сезон.
Навсякъде е различна, зависи от съответното потребление !
Благодаря .
А колко % също ли е различно в различните сгради?В смисъл фиксиран ли е този % или си се изчислява като разлика между отчета по топломери и общия топломер на сградата?
Т.е под общо потребление се разбира разликата между засеченото по топломери и общия топломер на сградата нали?Защото това по топломери си го плаща всеки,а това което се получи като разлика в мощностите отчетени при влизането на енергията във блока ,трябва да е разликата изгубена топлина по тръбите в общите части ,нали правилно съм разбрала?
Ние също за първа година ще сме със парно .Още даже не ни е пуснато  Sad ,надявам се до празниците да го пуснат.Тук има топломери пред всеки апартамент,тези без топломери ,са със пломби /т.е. няма да ползват парно дори да искат докато не си сложат индивидуални топломери и не би трябвало да има кражби/ .Но малко ме притеснява,че незнам колко апартамента ще ползват реално парното /дали ще има поне 30% от всички в сградата или не .. ,защото от тази тема останах с впечатление,че колкото по-малко са ползвателите ,толкова по-големи са сметките!Което пак не ми се струва логично,след като на топломера си платиш ,а загубите в стълбището си се начисляват на всички ,независимо дали ползват..,но пък е вярно,че ако 30% от апартаментите само са отоплени има по-големи загуби към околните неотоплени и така погледнато е логично да навърташ повече на индивидуалния си топломер /за да поддържаш дадена температура,като около теб е студено/ ...ако е така ясно защо при неизцяло отпоплена сграда има по-високи сметки на ползващите  newsm78

# 251
От позната знам, че за двустаен с изключено парно е плащала към 80 лв. сградна инсталация през зимата. Може би тази цифра ще слезе на долу, ако има повече ползващи парно във входа... newsm78
..
Добре де, но каква е логиката ? newsm78
Дори и само трима да ползват парно ,мощностите им се отчитат по топломери за техните апартаменти и си ги плащат ,а разликата която идва от техните мощности да кажем с тези на общия топломер на сградата в абонатната ..би трябвало да е за сградната инсталация и да си се начислява на всички..
Ако всички ползват парно ,входящите мощности ще са много повече,а загубите по общите части горе-долу същите т.е сградната би била горе-долу същата.Единственото преимущество ,което аз виждам ако се ползва от всички парното е,че сградата е топла цялата и няма загуби от отопляемите апартаменти към неотопляемите.Което обаче касае най-вече индивидуалните топломери.Всъщност ,като се замисля май и за сградната е подобно ,защото ако сградата е студена тръбите,които вървят по - общите части ще изстиват по-бързо и съответно ще отива повече мощност и загуби ,пак към неотопляемите Sad.
Ние сме към Бруната и ни казаха ,че кубик вода ни е по 8 лв,от майка ми разбрах ,че наистина за всяка сграда е различно скъпа топлата вода,но колко ще ни е ще знам ,като почнат сметките .
А като излезе сметка пише ли си в отделни графи или редове : топла вода- .. ,сградна инсталация-.. парно -... или всичко е общо пък оправяй се ,ако разбереш кое колко ти е  newsm78?

# 252
  • София
За ноември 150 лв за двустаен. Парното навсякъде е на 3, не се спира или намалява.
Топла вода се точи на воля. Миналия ноември са били 175 лв.
В блока двустайните със свалени радиатори - 100 лв сградна + вода, гарсониерите 80 лв + вода. На ясно съм, че всичко се пише по данни от миналата зима, ще се изравни лятото.
Това е положението, не смятам, не търся логика. Плащам и се топля. Едва ли с климатици би била по-различна сметката.

# 253
За ноември 150 лв за двустаен. Парното навсякъде е на 3, не се спира или намалява.
Топла вода се точи на воля. Миналия ноември са били 175 лв.
В блока двустайните със свалени радиатори - 100 лв сградна + вода, гарсониерите 80 лв + вода. На ясно съм, че всичко се пише по данни от миналата зима, ще се изравни лятото.
Това е положението, не смятам, не търся логика. Плащам и се топля. Едва ли с климатици би била по-различна сметката.
Благодаря ти   bouquet
От написаното оставам с впечатление ,че 150лв ви е заедно с водата за ноември ,нали ?
Така е чудесно като сметка ако вкл и водата тия 150 лв,защото като чета за вода се плаща по 80-100лв само и сградната отделно..отделно и за парното ../ясно че на изравняването ще има корекции/ .На двустайните със свалени радиатори е 100лв при вас,което вкл и сградната и топлата вода,нали?
Aisha би ли ми казала ,апартамента за който говориш вътрешен ли е ?
С климатици мога да ти кажа при нас как е - ток за ноември 165 лв/но не само от климатиците разбира се..дори и лятото плащаме по 60-65 лв ток ,така че за трите климатика ни е бил един вид 100 лв ,но пък това без да броя топла вода/.Обаче ноември не беше толкова студено,а тепърва ще става по студено за декември очаквам над 200лв ток ,защото климатиците си работят доста  Sad ,а пак не е добре за малките,защото пода и стените са много студени.Не е по-евтино,а има и други минуси.
Скрит текст:
Ако си среден апартамент ,вероятно е ок,но ние сме външен със севеозападни бетонни стени  ooooh! .Климатиците въртят въздуха ,но затоплят само него ,пода и стените са студени,в резултат ни изби мухъл по ъглите,където са топлинните мостове и се засичат бетонни стени с подове.Ако има парно то топли стените и плочите и не би било така.От това,което прочетох топлината е различна от парното и от климатика.Нямам търпение да ни пуснат парното с надеждата да се затоплят малко плочите и на нашия апартамент и в блока като цяло.Естествено,че ще плащаме като ползваме..но разпитвам да се ориентирам как да нагласям радиаторите,за да не ни сурвакат после със сметки над 300 лв само за парно ,че като сложим и сградна и топла..и ще стане..непосилно за плащане.

Би ми било интересно да се включи някой с тристаен , външен апартамент ,ако е със северно изложение още по-полезно ще ми е  Laughing и да каже при него колко са му сметките.
Благодаря на всички ,за информацията която споделяте и помагате да се ориентираме. Hug

Последна редакция: сб, 15 дек 2012, 18:58 от katia13

# 254
  • София
 katia13 , 150 лв е цялата сметка - парно, вода, ДДС. Но ние сме в стар блок с топломери на всеки радиатор. А сега новите са с 1 пред външната врата.
За тези със спрени радиатори това е сметката също с вода и ДДС. Ама нали трябва и да се стоплят с нещо. Сигурно и тока ще е още толкова. А все пак парното може да платиш частично, да додаваш когато имаш пари. А с тока - за 2 лв. неплатени го спират и после такса включване и други дандании.
С 2 думи - да сме живи и здрави, да печелим и да се топлим и плащаме.
То сега ако студуваме има ли друг живот да сме на топло.....

Общи условия

Активация на акаунт