Обичам Топлофикация

• 66 795
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
Здравейте !Благодаря на всички за отговорите   bouquet
Ако наистина единиците са проценти много лошо.. ,на на с за два дни има по 150-200 единици.Топломера е външен пред апартамента.,на съседите беше 90 ед.После сложихме радиаторите на 3 /като проветрявам ги правя на 0 или на 1/,лирите са на 1 постоянно.. ако при това потребление излезе ,че сме с най-голямо потребление в блока  Shocked ,другата година ще кажа да го затапят топломера и изобщо няма да се отопляваме на прано  Confused .
В понеделник ще звънна все пак да питам,защото модела на топломера /намерих технически характеристики в сайта на счетоводителя/ пише ,че измерва в киловат час..което ако е така 1000 киловата са 1 мегават /за 7-10 дни ги бяхме направили. 1 мегават час е 107 лв,което ме ориентира ,че за месец в студеното да чакаме сметки от порядъка на 300лв  ooooh! /говоря само за парно..водата и сградната отделно явно ooooh! ;сградната ще е малко ,защото са малко линейните метри в които вървят тръби до външните топломери и се разпределя на всички.За водата счетоводителя ,като минаваше да засече ,спомена че е по 8лв кубика ..знам че на всяка сграда е различна цена ,точно заради броя потребяващи../ ,но ако не съм схванала правилно упътването за експлоатация на уреда.. по вашите думи излиза ,че навъртаме изключително много единици Shocked
Аisha , август месец ако ме сюрпризират с някаква безумна сметка от по 400-500лв на месец..за 6 месеца отоплителен сезон .. няма да можем да ги платим..не ми е спокойно да чакам до тогава.Ще звъня дано ми обясни някой в понеделник,че да знам какво става и да спя спокойно Confused
Как мама Меца има 100 ед за цял месец ,а ние за седмица 800  ooooh!.Имаме 4 радиатора /от които 3 почти малки/ и две лири /също сравнително малки/ и всичко е настроено на 3 ,лирите даже на 1 ..Под 3 просто не са топли радиаторите..повече от това няма на къде да намалявам.
п.п. тук назад в темата прочетох ,че първата прогнозна сметка е взависимост от това колко радиатора и колко големи са /с по колко глидера и т.н./ - височина ,ширина.. И ги смятат ако се ползват на макс .Когато от бруната минаха ,взеха размерите на всеки радиатор и лира.. Ако е вярно това ,че първия сезон ще ни смят като ползвали на макс ,всички радиатори..при първата сметка ще се ориентирам каква сума очкават те да ни е максимума ..ако е до 300лв ,значи правилно съм се ориентирала в единиците на скапания топломер /само дето не сме ползвали на максимум т.е. на 5 ,а на 3  ooooh! ../.
Дано в понеделник някой ми обясни..като звънна   Praynig  и ако получа информация ,ще пиша тук веднага,за да който е с такъв топломер да знае .

# 271
Не знам дали при теб сметките се смятат по този начин, щом топломерите отчитат на мегавати. Информацията, която ти дадох се отнася за случаите, когато топломерите са закачени за всеки отделен радиатор, сигурно 90% от столицата е така.
Другото, което аз виждам в моята изравнителна сметка е, че по някакъв коефициент "изравняват" единиците от различните радиатори.Аз имам 2 големи  и 2 малки радиатора, като този коефициент е различен за различните радиатори, в зависимост от броя ребра. Т.е. цената за ползване на 200 ед. на малък радиатор е по-малка от тази за 200 ед на големия радиатор.
Мисля, че се приближавам все повече към Нобеловата награда за разшифроване на фактурите на Топлофикация.

# 272
..Информацията, която ти дадох се отнася за случаите, когато топломерите са закачени за всеки отделен радиатор, сигурно 90% от столицата е така.
Другото, което аз виждам в моята изравнителна сметка е, че по някакъв коефициент "изравняват" единиците от различните радиатори.Аз имам 2 големи  и 2 малки радиатора, като този коефициент е различен за различните радиатори, в зависимост от броя ребра. Т.е. цената за ползване на 200 ед. на малък радиатор е по-малка от тази за 200 ед на големия радиатор.
Мисля, че се приближавам все повече към Нобеловата награда за разшифроване на фактурите на Топлофикация.
Дали при нас отчитат на мегавати не съм още сигурна . В упътването има много неща и повечето са да пипаш по копчетата на топломера и в менюто /щото има памет  ,засичa входяща ,изходяща температура,кубици .. и нещо средно от всичко са тези ед.   ooooh! не го схванах много../Това са  си мои разсъждения ,че са киловат час цифрите,защото досега сме изразходвали за 17 дни 1290 ед. и като ги обърна в мегавати ми се вреъзва като сравнително голяма сума в лева..но може да съм далеч от истината Laughing
Това в червеното ,като обяснение ми хрумва единствено ,че на по големия радиатор..влиза да кажем на степен 3 едно количество затоплена вода ,но минавайки през повече ребра ,се охлажда повече /т.е. повече топлинна загуба в апартамента ви/ и съответно по ниска температура на същото количество вода като излиза.А на по-малкия радиатор минавайки през по-малко на брой и размер ребра ,същото количество входяща вода /защото тръбите са с един и същ дебит/ на същата степен ..минава по-бързо през ребрата ,съответно се охлажда по-малко /т.е. по-малко употребена топлина в апартамента ви./.Може би този коефициент е точно за да направят това изравняване на вход ,изход.
Скрит текст:
На нашите топломери със сигурност някъде се отчита /но е в базата данни на менюто..имало памет..аз обаче нито съм наясно какво да натисна,нито смея да пипам ,да не разбутам настройките,че после да не дойде сметка от 4 цифрено число на месец ooooh! / ,ще видим дали по телефона от бруната някой ще благоволи да ми отговори ,ед които показва дисплея без да го пипаш какво са : киловати .. в час.. или друго  newsm78 ..или ще ми кажат "неможем да даваме информация по телефона"  ooooh! /
zaiko ,Благодаря ти за информацията.
Ето нещото което ме наведе на мисълта ,че в нашия случай единиците са крайна потребена енергия /т.е. директно да ги обръщам в пари/ ,взето е от тук :
http://brunata.bg/fileadmin/Documentation/BG/B2B/Multical_402.pdf
"MULTICAL 402 изчислява потребената топлинна енергия ,спрямо обема на топлоносителя и неговото охлаждане .
....
Четири минути след последното натискане на горния бутон /има картинка като play / ,броячът автоматично превключва в потребената енергия."
[/u]
Тези две изречения говорят ,че уреда сам изчислява потребената енергия на базата кубици вода минали през системата,с каква температура е минала на входа на топломера и с каква на изхода.
Т.е. това което показва без да пипаш бутоните
/сиреч 4 минути след като си пипал ако си пипал автоматично превключва/ е общото количество потребена енергия след изчисляването автоматично .И тъй като има в мегавват/час и в киловат/час топломери (различни серии от този модел) , съдейки по количеството цифри които показва..неможе да е мегавати ..просто е абсурдно..та стигнах до извода ,че е киловат/час ..(говорих сега и с един съсед и той каза,че май са в киловати) ,което  не ми е проблем ,просто ги превръщам в мегават и получавам стойност ,която да умножа по 107 лв.
Ако изобщо някой е имал търпение да изчете дългите ми постове и разсъждения  Embarassed, моля нека сподели дали правилно съм схванала ..или логиката ми е на погрешна следа  Hug
zaiko  , наистина се доближаваме до научни постижения  Laughing ,моята специалност нито е математическа,нито физическа и толкова цифри и пр..направо се чуствам все едно откривам ваксина за неизлечима болест  Laughing

Последна редакция: нд, 06 яну 2013, 22:31 от katia13

# 273
  • София
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1706495
май така е най-лесно за монополиста.
А ние какво сме виновни, че разни мишоци не си плащат?
Защо вместо да се справят с крадците/да им изсъхнат ръцете, дано/ ще студуваме?

# 274
Здравейте ,вчера говорих и с Бруната и с Топлофикация.
От топлофикация ни дадоха абонатен номер по точен адрес и име Simple Smile ./Това отметниато/
От Бруната ми казаха,че правилно съм разбрала ,нашия топломер мери в киловат час.Но това си е само за парното към апартамента..т.е. отделно сградна /която би трябвало да е малко/ и отделно топла вода.Аз им казах,че не съм очаквала това на топломера да включва и топла вода и сградна  Laughing.
Лошото е ,че за топлата казаха ,че цитирам "ако от 20 семейства ползват 5..водата е скъпа",имало случаи в такива кооперации ненаселени и с малко ползватели на услугата ,да стигне до 20 лв кубика.. Shocked.Ако се окаже така след изравняването..ще мислим за бойлер за другата година  ooooh!
Успех от мен на всички с проблемите с топлофикация.

# 275
Здравейте, имам спомен , че някой водеше дело с Топлофикация и беше спечелил делото.Бихте ли ми препоръчали адвокат със опит за такива дела.
Благодаря предварително.

# 276
Направо съм бясна  Twisted Evil .Сметка за десет дни за декември 155лв.
Тъй като ние сме с топломери пред апартаментите и се отчита парното на тях директно в киловатчас/мегават час.То изчислих ,че за този период би трябвало да имаме сметка около 80 лв (+–1-2лв) .За сградната ясно трябва да ни е малка /защото има много малко тръби в общите част преди топломерите/ очкавам да е макс 30лв на месец,което за десет дни ще е да кажем 10 лв.Дотук сметката е 80+10=90 и остава топлата вода.Която според тия от топлофикация за десет дни явно ни е 65 лв -то ако ги умножа по три значи очакват на месец да имаме сметка за т.вода 180лв Shocked ..е бива идиоти..ама това е върха!!!Ние този месец сме изхабили 5 кубика т.вода,което ще рече за 10 дни около 1.330кубика .Излиза че един кубик ни го таксуват по 48 лв  Laughing Laughing Laughing Да се смея ли се чудя или да плача.
Пълен абсурд.
Другия вариант е прогнозните им сметки да са ги изчислили на макс потребление /говоря за парно и после на изравняването да връщат/ ..т.е. по-вече единици в тази сума от сметаката да са за парно .Но в интернет немога да видя разбито колко са прогнозирали за парно,колко за сградна и колко за топла вода.
Та въпросът ми е има ли денонощен телефон за справки,че до утре ще инфарктиясам.А на телефона за проверка на сметки в София ако изобщо има оператори ,ми се включва автомат и съответно няма как да си задам въпросите  ooooh!
Моля помогнете ми ако знаете денонощен телефон /дори и национален..с 0700..нещо такова,намерих един но пише ,че е за Пловдив /. Praynig

# 277
  • София
мисля, че са прогнозни сметките, като миналата година.
и ние имаме 190лв, с липсващи радиатори сме, как да не ги обичам, но вече нямаме нерви да се занимаваме с тях, пък и смисъл няма  Confused

# 278
  • София
Според мене сметките са прогнозни и лятото ще изравняват. Но пък колко ще са коректни тогава - друг въпрос.
Нашата сметка за декември - 255 лв. двустаен апарт, стара дограма, без изолации. Май от както в блока свалиха радиаторите в общите части сметките са по-високи. Казвах им аз, но дърти главоци - не слушат. Сега подсмърчат, че студували на спрени радитори и им дошли сметки по 200 лв.
Чета и темата за сметките за ток - и там огромни суми.
Или пък сумите са нормални, доходите ни са малки  newsm78

# 279
оххх Ужас .На нас това ние за десет дни /на 21.12 вечерта  ни топлофицираха сградата/ .Това ме ядоса,защото като умножа тази сума по три и става 450 лв и отгоре  ooooh! . От които излиза ,че половината са за топла вода,защото по топломера ми е много лесно да засека изразходваната топлина в лв от уреда ,по коридора до апартамента и вътре по тръбите и радиаторите.Няма начин да има загуби по съседи,защото просто тръби има по няколко метра в общите част до разпределителните кутии само.Сградната и от Бруната бяха потвърдили,че в нашия случай ще е малко.
За водата очаквах да е висока но 40 и кусур лв на кубик е просто абсурд.
И аз се надявам да е прогнозно /да са ни надценили като потребление,защото радиаторите ни са на 3/  ,и да са коректни да върнат сумите.Но това което ме притеснява е водата да не се окаже толкова скъпа ,както и че сега ще ни се  натоварят сметките изключително много ,а после и да ги върнат парите лихви няма да дадат ,че са ти работили с тях една година.Но ако аз закъснея и не плащам ще ми начислят лихви.
Някъде бях прочела ,че с попълване на някакво заявление може да се промени по-рано прогнозното разпределение /в проценти/ ,да не сме на максимум ако така са ни сложили.Затова исках да говоря с оператор да ми каже разбито сумите за парно,сградна и топла вода.Утре ще звъня и в топлофикация и в бруната.Нали счетоводителя ,подава инфото към топлото за изразходваното,така че сигурно и те знаят колко са ни начислили.До утре ще ми скъсят живота  ooooh!
За тока да не говорим.. нашата сметка още не е излязла,но като знам ,че до 21.12 бяхме само на ток очаквам над 140 лв и за ток  Sick .
Благодаря ви за отговорите момичета   bouquet
Утре ще пиша като се свържа какво са ми казали.И ако има вариант да променя това прогнозно разпределение ще го направя още този месец,поне февруари да го коригират /януари ясно половината минал  ooooh!/,защото като знам ,че януари и февруари са по-студени от декември ,то сигурно щи ни изпердашат със сметки от по 450-500лв .А ние даже икономисваме  Crossing Arms.
Просто неможе да ни е толкова скъпа водата  Twisted Evil

# 280
Катя, ако се съмняваш, че те таксуват на максимална база, просто не плащай и чакай изравнителната сметка. Можеш да плащаш частично, ако в Пловдив имате тази опция. Аз правя така - ако ме няма един месец, а ми дойде сметка от 100 лева, не я плащам и после на изравнението ми ги връщат. А и лихвите не са чак толкова големи. Предпочитам да платя 10 лева лихви накрая, отколкото да им дам тези 100 с които да си работят половин година  Peace

# 281
Катя, ако се съмняваш, че те таксуват на максимална база, просто не плащай и чакай изравнителната сметка. Можеш да плащаш частично, ако в Пловдив имате тази опция. Аз правя така - ако ме няма един месец, а ми дойде сметка от 100 лева, не я плащам и после на изравнението ми ги връщат. А и лихвите не са чак толкова големи. Предпочитам да платя 10 лева лихви накрая, отколкото да им дам тези 100 с които да си работят половин година  Peace
а има ли как да го проверя това при счетоводителя зайко?ако звънна дали ще ми кажат каква информация са подали на топлофикация  newsm78
Ще пробвам..ако трябва и до офисите им ще ходя.Направо съм в шок в момента  Sick
10лв лихви накрая върху всеки месец ли са ти или за целия сезон?
Наистина ли ти ги връщат на изравняването?
И още нещо ,ако знаеш ,че няма да те има цял месец,няма ли как да го заявиш и да не начисляват прогнозно за въпросния месец..тук в тази тема имам спомен ,че някой беше казал че можело това прогнозното да се промени ,не да се чака цяла година. newsm78

# 282
Всичко зависи от твоя топлинен счетоводител. Обади им се и виж каква е ситуацията. Според мен първата година с парно ще се донастройвате и после нещата ще си дойдат на мястото.

Тъй като не съм си платила сметката за предишния месец, сега проверих каква ми е лихвата за 1 месец - 0.3% (20 стотинки в случая). 10лв - имах в предвид за целия сезон.

# 283
zaiko много ти благодаря. Hug
0.3 % лесно ще го сметна грубо..около 20 лв или малко отгоре ще ни е.А и би трябвало ,ако са ни надписали ,да се преизчислят лихвите и да се платят лихви само на реалното потребление.
Ще реша утре какво ще правим ,като говоря с Бруната и Топлофикация .Дано ми се изясни малко картинката и дано е прогнозно завишена тази сметка..ако може и прогнозния дял да се намали с молба сега ,а не лятото чак - ще е чудесно .
И без това този месец няма да можем да я платим ..да не говоря за следващия /януари/ ,който аналогично като умножа сумата за десет дни за декември 155лв по 3 /за 30 дни / се получава 450 .. вероятно и отгоре,защото е по-студен месец.  ooooh! .Ще ни се натрупат много сметки..ох кой дявол ни наби при топлофикация..трябваше да не се хващам на въдицата,че все още с ТЕЦ било най-евтино ..миналите години бяхме на газ и плащахме наполовина на тези суми дето сега ни идват.

# 284
  • 1st floor
За декември сметката ни 156 лв. Не знам включена ли е топлата вода или не, защото от два месеца не щат да ми я пишат във фактурата... Crossing Arms Обаждах се - нищо, щели да почнат....Сега чакам хартиената фактура да видя дали е станало или сметката е само за парно. Отопляваме три стаи + лира в банята. Топло е, не се оплаквам. Не пада под 23-24 градуса. Всички стаи са ни южни и има ли слънце през деня стига до 29... Crazy Със сменена дограма и изолация сме.

Общи условия

Активация на акаунт