Кърмене и боледуване на бебето?

• 1 834
  • 23
  •   1
Отговори
# 15
Подкрепям изцяло Андреас. В подобни спорове съм писала точно това вече няколко пъти.

Дъщеря ми - кърмена, на 20 м., не е пила антибиотици досега, въпреки че според джипито е трябвало. Боледувала е от една херпангина (с Т 38*С за едно денонощие) и е имала 2 -3 пъти хрема. На същата възраст брат й (който вече не беше кърмен)ъщо не беше пил антибиотици и беше карал 2 -3 хреми.

# 16
Според мен това дали бебето боледува или не не зависи само от това какво мляко пие. Но кърменето определено помага за здравето  Grinning

# 17
Ти сега нещо за мойта здравна култура ли искаш да кажеш, ааааа Laughing

Хаха, точно твойта здравна култура не слагам под съмнение, моите почитания  Laughing

Тия деца дето нито веднъж не са дигали Т или имали хрема (има 1-2 такива случая и във форума Simple Smile ), са или ужасно пазени или са с много силна имунна система, която се справя с болестта без външни признаци. Тук се намесва и факторът наследственост, а  сигурно и други незнайни фактори.

# 18
За отчитане на ефекта от кърменето не може да се сравняват кърмени и некърмени бебета, защото те са отделни индивиди, а по-скоро едно бебе, отраснало при едни и същи условия ако е кърмено и ако не е. Но понеже ако е кърмено няма как да знаем колко здраво е щяло да бъде ако не е било кърмено при същите условия, това което си приказваме тука няма особено значение.  newsm53
Важното е, че си мислим, че като се кърми бебето е по-добре за здравето му.

# 19
Дъщеря ми не е боледувала до сега. Инцидентно е имала веднъж сополи за около 2-3 часа и веднъж Т, която веднага спадна и повече не се появи (най-вероятно от зъбки). Това е! Всеки ден сме навън за най-малко два часа, без значение дали вали дъжд, сняг или има вятър. И така от как се е родила.
Сина ми е кърмен само месец, първото му сериозно заболяване беше на 3г - бронхит, който беше объркан с ангина, съответно остана хроничен. 

Последна редакция: вт, 10 яну 2006, 19:13 от Мери

# 20
Много пъти сме казвали - дали едно дете ще боледува зависи от съвкупност от фактори,а не само от кърменето - зависи от възраст,от това дали има по-големи деца в семейството,които да ходят на градина и да влачат вируси,къде се гледа - в града или на чист въздух,закаляване,начин на хранене на бебето и на семейството и т.н.,и т.н....
и аз така смятам
добавям само, че зависи и от това колко детето контактува с други деца и възрастни
има сладури, които се гледат доста изолорано и едва ли е голяма гордост, че до N-годишна възраст не са боледували
кърменето не е ваксина срещу всички болести, но определено е голям плюс

# 21
Разбира се, че има много фактори от които зависят нещата, но понеже ние не сме първите които си задават този въпрос, тук в един норвежки вестник се цитира канадско изследване, според което на децата в яслите и детските градини, които не сучат, лечение с антибиотик се налага пет пъти по-често, отколкото на сучещите.
Изследването обхваща близо 2000 деца и резултатите са били публикувани в медицинското списание Social Sciences.
Цитира се също д-р Гру Ниландер, която и друг път сме споменавали - една от основните фигури в норвежката държавна организация за помощ и насърчаване на кърменето Ammehjelpen. Тя казва, че за децата е изключително добре да бъдат изложени на зарази, докато все още сучат. По този начин те градят иммунната си система, като същевременно получават защита срещу заболяване от майка си.
Ето все пак и източника ми:
http://www.adressa.no/nyheter/article587669.ece

А иначе моето дете е лекувано с антибиотик веднъж, когато беше на 50 дена и се зарази с вирус, от който разви възпаление на ушите. Много гадно беше. Оттогава да чукна на дърво не сме имали никакви проблеми, нито дори хреми и настинки.

# 22
Досега един единствен път е била с хрема и зачервено гърло  Peace
Подкрепям Андреа изцяло! Прави ми впечатление, че бг педиатри умрат да изписват антибиотик за щяло и нещяло  #2gunfire

# 23
За отчитане на ефекта от кърменето не може да се сравняват кърмени и некърмени бебета, защото те са отделни индивиди, а по-скоро едно бебе, отраснало при едни и същи условия ако е кърмено и ако не е. Но понеже ако е кърмено няма как да знаем колко здраво е щяло да бъде ако не е било кърмено при същите условия, това което си приказваме тука няма особено значение.  newsm53
Важното е, че си мислим, че като се кърми бебето е по-добре за здравето му.

И аз винаги това казвам - не можем да сравняваме  несравними неща.
Иначе - и двете ми деца са кърмени и май боледуват по-леко от децата на познатите ми, ама май. Големият рядко вдига температура, явно е някаква индивидуална особеност, и малкото още не е вдигало. Обаче кара вече трета хрема, докато батко му до тази възраст въобще не беше боледувал. Май зависи и какъв сезон ще хване бебето...

Общи условия

Активация на акаунт