Великденски пости - 2012

• 64 712
  • 675
  •   1
Отговори
# 555
намерих на първа стр., вече правя тази с картофа, пропускам олиото просто
адиба, благодаря за идеята за орехи, че не съм много по копривата, а заради мъжа ми я готвя, че му се хапва Grinning
аз не спазвам поста непременно и само, защото съм православна, даже май това ми е последната причина, може да вярваш, но не непременно да следваш сляпо каноните по коя да е религия, защото имам друго мнение за тяхното съществуване, но това вече е съвсем отделна тема и си е до лично разбиране на нещата  Peace
Ами разбирам, тук има хора, които не са въцърковени православни и се дразнят. Може би трябва просто да се търпим взаимно. Аз се радвам много че има такава тема и на всеки който иска да спазва постите, защото съм убедена че това само по себе си си има духовен ефект!
По отношение на дните без олио - можеш да прибягваш за по-вкусни манджи към пасирано авокадо, маслини (но не от тези, на които са им добавили олио, те и без него са си мазни), всякакви сурови ядки, сусамов тахан, фъстъчено, бадемово масло, тофу (последното съдържа мазнина)... Също по-силни подправчици - кимион, чесън, леко люто, например, те са по-остри и така човек и без олио се насища...

# 556
Момичета, малко остана. Нека точно преди края на поста не разводняваме темата. Всеки си има съвест, изповедник и си знае къде е съгрешил. Лек пост на всички през тази седмица.

Днес хапнах 1-2 филийки хляб, сладко от дюли, маслини, орехи, сушени плодове, домат и печена чушка от фризера. Чушка за първи път ям просто изпечена и обелена и открих, че вкусът е много приятен.

# 557
Малко храна за душата - един истински разтърсващ филм, от тези, които те държат под въздействието си поне няколко дни - "Остров". Сигурно много от вас са го гледали, даваха го преди 3-4 години по телевизията, а тези които са пропуснали - да се възползват, няма да съжаляват. Според мен е едно от най-добрите художествени произведения на духовна тематика, докосва се до същността на православното монашество и покаянието.

http://www.youtube.com/watch?v=sZSzNUjmgvA&feature=related

# 558
Малко храна за душата - един истински разтърсващ филм, от тези, които те държат под въздействието си поне няколко дни - "Остров". Сигурно много от вас са го гледали, даваха го преди 3-4 години по телевизията, а тези които са пропуснали - да се възползват, няма да съжаляват. Според мен е едно от най-добрите художествени произведения на духовна тематика, докосва се до същността на православното монашество и покаянието.

http://www.youtube.com/watch?v=sZSzNUjmgvA&feature=related
Всъщност предполагам че са го взели оттук - има още много филми, разделени в няколко категории:

http://budiveren.com/index.php?option=com_content&view=artic … 153&Itemid=87

# 559
Ами разбирам, тук има хора, които не са въцърковени православни и се дразнят. Може би трябва просто да се търпим взаимно. Аз се радвам много че има такава тема и на всеки който иска да спазва постите, защото съм убедена че това само по себе си си има духовен ефект!
По отношение на дните без олио - можеш да прибягваш за по-вкусни манджи към пасирано авокадо, маслини (но не от тези, на които са им добавили олио, те и без него са си мазни), всякакви сурови ядки, сусамов тахан, фъстъчено, бадемово масло, тофу (последното съдържа мазнина)... Също по-силни подправчици - кимион, чесън, леко люто, например, те са по-остри и така човек и без олио се насища...

Не, никой не се дразни, тук цари много мирен и приветлив тон, не е нужно да се търпим, ние сме обединени в това, макар и всеки по своя причина, нужно е просто да се приемаме.

Благодаря ти за съветите, ценни са! Ядки, авокадо, маслинки, подправкиии включваме обезателно, а и са ми любими. Heart Eyes Единствено тофу и други заместители на млечни и меса пропускам, тъй като такова е моето виждане по въпроса.
Стана ми любопитно бадемовото масло в какво го добавяш, можеш ли да предложиш рецепта?

# 560
  • На топло...
Спокойна и мирна седмица и на вас, Деси, Дядо Хаджи, Ева, Бразилка, Данилу...

Извинявам се на голяма част от истински православните, че писах тук, най-смирено.

Нека любовта и състраданието изпълват сърцата ни през тези дни до неделя и нека в деня на Възкресението радост цари в душите Peace.

# 561
Цитат
Нормално е православните тук да имат думата
Цитат
Ами разбирам, тук има хора, които не са въцърковени православни и се дразнят.

Тук се получава като в шегата, че най-големия враг на православната жена е другата православна жена. Спорове кой е по-вярващ, благочестив и богословски грамотен не са красиви.  "Инструкциите от брошурки" не са върха на теологичната мисъл и придържащите се към тях да не ги обявяват за единствена и неотменна истина. Няма един правилен начин на постене, всеки пост е индивидуален.

# 562
Тук се получава като в шегата, че най-големия враг на православната жена е другата православна жена. Спорове кой е по-вярващ, благочестив и богословски грамотен не са красиви.  "Инструкциите от брошурки" не са върха на теологичната мисъл и придържащите се към тях да не ги обявяват за единствена и неотменна истина. Няма един правилен начин на постене, всеки пост е индивидуален.
Прочети хубаво предните коментари. Тук има хора, които открито казват че не са реално православни. Просто спазват постите. Познавам много православни жени и смятам, че са ми най-добрите приятелки. Не са ми врагове. Само че сме на средна възраст. При по-младите взаимоотношенията може да са по-различни.

# 563
  • София
 Нану,   Hug
 Моля ви, спрете със споровете. След последните такива темата опустя, не забелязахте ли? Темата е за всички, за АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ, реално православни, православни, постещи, млади, стари, мъже, жени ..............
 Царицата- майка,  виненият кебап стана много вкусен.
Днес сме на постно зеле и катми, сладки и солени.

# 564
  • На топло...
Ева, Hug!

Аз правих локумените банички на Бразилка тези дни - разкошни Grinning!
Правих супичка вчера със зелен боб, картофки, морковки, домати и булгур (както баба я прави без мазнина, но с люта чушка).
Правих пълнени питки със спанак и с кисело зеле.
Ползвам много авокадо (четох в един вегефорум, че съдържа И витамин Д, като единствен растителен източник Shocked) и тахан (със сварено червено цвекло и чесън на паста става много хубаво)...
Абе много работи, салатки всякакви видове - примерно зелена салатка с домати от буркан направо ме срази положително Wink...

-------------------------------------------------------------------------------
Аз съм православна християнка, но тук научих нови неща за християнството и търпението/търпимостта  спрямо инакомислещите (православни или не християни, не към друговерци или атеисти). И въпреки че по природа съм толерантна, ме смущава силно един подобен термин, както и опитите за поучение съгласно гръцката, руската, американската патриаршия, знайни и незнайни ръководства и лечебни практики - всичко това са предмети на съвсем други теми...
Кой как и защо пости си е лично негова работа (и евентуално на изповедника му) Peace.
Хубави хора има от всички религии!

Както Ева каза "темата е АБСОЛЮТНО ЗА ВСИЧКИ"! Началото на тази тема не е началната страница, то е поставено в една доста по-далечна година и от него става най-ясно кой може да пише или не тук!

Извинявам се отново за досадното отклонение - беше наистина последно  bouquet!

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 12:33 от Нану

# 565

Ползвам много авокадо (четох в един вегефорум, че съдържа И витамин Д, като единствен растителен източник Shocked) и тахан (със сварено червено цвекло и чесън на паста става много хубаво)...

Моля те, това за червеното цвекло и тахана ми стана интересно. Можеш ли да споделиш как точно го правиш?

# 566
  • Benelux / Varna
С дълбоко съжаление признавам, че прекъснах постенето, след като издържах почти до края и точно в страстната седмица прекъсвам по здравословни причини - получих лицева невралгия.
Беше ми приятно във вашата компания, желая на всички здраве и любов!

# 567
  • На топло...
Мишленце, идеята взех от рецептата за Баба Гануш - там е 1 печен патладжан, 1-2 супени лъжици тахан, 1-2 скилидки чесън и сол на вкус. Аз заместих просто патладжана с варено червено цвекло, мерките са малко на око, зависи колко е голяма главата цвекло, може да се подправи и с лимонов сок.

Иначе много ми хареса и идеята (това май беше на Н-Мастер от Коледната тема, забравила съм Blush) за пастет от патладжан, орехи и чесън.
Стават все страхотни за мазане на филийка или като песто за паста Grinning...

Изобщо има и много вегански песто-рецепти - просто се ползват различни семенца - тиквено, слънчогледово и прочие, както и ядки, разбира се, смлени заедно със зеленчуците, може да са зелении - спанак, лапад, коприва, леорда,... или пък цвекло, патладжан, сушени домати, печен червен пипер, тиквички, моркови Peace...

Зорничка, много съжалявам Hug. Дано бързо оздравееш Praynig...
Хубави празници ти желая, на мен също ми беше приятно Hug!

# 568
Здравейте!  Hug
Снощи бях на любимата ми коприва - леко сварена с тофу и сол. Днес мисля да съм на геврек и маслини или ядки. За довечера съм си приготвила една леща за варене - ще се пробвам да е без мазнина. Сега е силно салатено време, та мисля да отдам дължимото на зелениите.
Дядо Хаджия, замисли ме за Велики Петък. Досега не винаги съм успявала да постя напълно. Този път се зареждам с ентусиазъм да опитам.
Момичета, смисъла на поста е да се издигнем над ежедневието си. Тук не е важно кой е крив и кой прав, важно е да сме толерантни независимо от това. Тук не споделяме само рецепти, а и шеги, научени мъдрости. Това прави поста лек и интересен. Хубавото на темата е нейният дух - приятелски и уважителен. Нека го спазим докрай и този път.  Peace

# 569
  • на острова на мечтите
Наминавам само, да видя какво ново
Интересни неща сте споделили!
Продължавам да постя с ваша подкрепа и съвети, относно кухнята,но понеже постя сама, не е нужно да бъда много изнобретателна в менюто.
Ох,хич не знам дали ще мога да не хапна нищо в петък Thinking,но ще направя опит

С дълбоко съжаление признавам, че прекъснах постенето, след като издържах почти до края и точно в страстната седмица прекъсвам по здравословни причини - получих лицева невралгия.
Беше ми приятно във вашата компания, желая на всички здраве и любов!
Hug

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 18:30 от danilu

Общи условия

Активация на акаунт