Великденски пости - 2012

• 64 760
  • 675
  •   1
Отговори
# 570
  • София
 zornitsa, скорошно оздравяване. Весели празници и на вашето семейство  Hug

# 571
Zdraveite na vsi4ki!!! Vkli4vam se kasno vav temata i iskam da popitam led posti nqkoi hodil li e da se izpovqdva.Az postq ot 9 god i nikoga ne sam hodila da se izpovqdvam no tazi godina re6ih da se izpovqdam. Samo 4e da si priznaq mnogo me e sram neznam to4no kakvo se pravi popitah edin otec i toi s leka raka mi kaza idva6 sled 6 4asa ve4erta izpovqdva6 i na dugiq den idva6 za pri4astie.Ako nqkoi ot vas se e izpovqdval 6te mi bade ot polza da mi kaje kakvo to4no se vravi . Wink

# 572
Zdraveite na vsi4ki!!! Vkli4vam se kasno vav temata i iskam da popitam led posti nqkoi hodil li e da se izpovqdva.Az postq ot 9 god i nikoga ne sam hodila da se izpovqdvam no tazi godina re6ih da se izpovqdam. Samo 4e da si priznaq mnogo me e sram neznam to4no kakvo se pravi popitah edin otec i toi s leka raka mi kaza idva6 sled 6 4asa ve4erta izpovqdva6 i na dugiq den idva6 za pri4astie.Ako nqkoi ot vas se e izpovqdval 6te mi bade ot polza da mi kaje kakvo to4no se vravi . Wink

Когато се изповядваш за пръв път, трябва да кажеш това на свещеника и той ще ти задава насочващи въпроси - а ти ще отговаряш. Въпросите са горе-долу тези, които ще видиш в линка. След това вече е редно сама да си подготвяш изповедта. Аз например вземам едно от ръководствата за изповед - някой ги има в линка, други ги продават по църковните книжарници - и водейки се по тях си записвам какво съм съгрешила, а след това си прочитам бележките пред свещеника, защото иначе все забравям нещо ...
Отговорите ти - по въпросите от ръководството или на въпросите на свещеника - трябва да бъдат без особени подробности, споменаване на имена или оправдаване с други хора. Примерно "Съгреших като излъгах за собствена изгода", но без да се впускаш в подробности каква била случката, пък ти какво точно си казала и т.н. Не трябва да се притесняваш и срамуваш от свещеника - те са чували какво ли не и повечето възприемат изповядването на миряните по-скоро като духовно бреме, отколкото като начин за научаване на разни пикантерии ...
След това по никакъв начин не трябва да коментираш това, което си изповядала или нещата от изповеден характер, които ти е казал духовника.
Много е опасно, ако съзнателно скриеш нещо от свещеника или излъжеш - може да има много тежки духовни последици!
Кажи от кой град си - може да препоръчаме някой свещеник!
Ако нещо друго не ти е станало ясно - питай.

http://www.pravoslavieto.com/docs/Tainstva/izpoved/vaprosi_pri_izpoved.htm#1

Последна редакция: вт, 10 апр 2012, 19:47 от Царицата-майка

# 573
Благодаря много за изчерпателния отговор  Wink
Чесно казано не ме срам да си призная грехове,а ме е срам че съм християнка а незнам какво се прави.Благодаря ти много може би утре ще отида ,ако се преборя със срама си  Laughing

# 574
Царицата-майка, много полезна информация.   bouquet

# 575
  • София
Царицата-майка, и аз благодаря Hug Днес ми предстои изповед и информацията ми е безкрайно полезна.
dobka84, и аз така изпитвам срам да си призная, че не знам какво се прави в много случаи. Но важното е, че сме тръгнали по правилния път и вървим напред. Установих, че знанието идва бавно, постепенно, но когато има Вяра и човек е искрен, стига до него.

Иначе, малко отчет какво ядох тези дни: салатки, предимно доматени- с пресен чесън, самардала, маслини...; булгур със зеленчуци; варени на пара картофи; филийки, намазани със сладко и поръсени със млени бадеми, семки, сусам. За десерт- плодове, сусамки..., ами май това е.

# 576
Аз прекалено много се вълнувам и като чета тези въпроси  съм много грешна ужас
Колебая се дали да отида или не искам да отида но срама май е по голям
Надето знаеш ли да трябва да си покривм главата с шал?

# 577
  • София
Да, знам, че е добре жените да покриват главите си с шал, въпреки че аз до сега не съм го спазвала. Но тази година смятам да сложа шалче. Мила Добка, не се срамувай и не се стеснявай от свещеника. Той е там за да те изслуша, но ти говориш на Бога. А Бог е милостив и прощава греховете ни, ако искрено се разкайваме. Всички сме грешни. И аз току що си направих един дълъг списък с грехове. За някои от тях ще гледам в земята, но ще си ги кажа. Нямаш представа как олеква после на душата. Не се отказвай от това!  Hug Heart Eyes

# 578
  • София
Аз прекалено много се вълнувам и като чета тези въпроси  съм много грешна ужас
Колебая се дали да отида или не искам да отида но срама май е по голям
Надето знаеш ли да трябва да си покривм главата с шал?

Знаете ли аз пък в началото си правех „генерална репетиция“ заставах сам в една стая и си представях че съм на изповед и започвах изповядам това, пък изповядам онова. През първата изповед изстрелях всичко на един дъх със затворени очи. После свещеника дигна епатрахила и усмихнато ми каза „Браво. Хайде сега да пробваме бавно, без да бързаме и да се стремим да осмислим всяка дума, която изговаряме". От тогава (преди близо 26 години) си харесах тоя свещеник и до сега той е мой изповедник, нищо че отдавна живея в друга енория.

# 579
Наде вдъхваш ми кураж сега мисля и аз  да си ги напиша но все още се колебая дано до 6 часа да се престраша така ми каза един свещеник да отида след 6 часа

# 580
  • София
Дядо хаджия, аз до сега не съм открила своя изповедник. Искам и аз да получа знак, че това е той. Знам, че ще се случи. Надявам се дори днес Simple Smile Определено имам нужда от човек, който да ми дава напътствия.

# 581
Здравейте пак сам аз ИЗПОВЯДАХ СЕ  Grinning Grinning Grinning то не било толкова страшно даже и ми хареса
Много благодаря на всички за помоща и подкрепата  Two Hearts Two Hearts Two Hearts

# 582
Здравейте пак сам аз ИЗПОВЯДАХ СЕ  Grinning Grinning Grinning то не било толкова страшно даже и ми хареса
Много благодаря на всички за помоща и подкрепата  Two Hearts Two Hearts Two Hearts

Бравос!
Сега за причастието - взема се на гладно и жадно, спираш храната и водата от 12ч. вечерта преди причастяването. След като се причастиш, трябва целия ден да не целуваш никого и да не плюеш, за да не изхвърлиш някоя останала частица в устата ти.
И още нещо, което май не се знае много, много - момичета, когато сте в цикъл не се влиза в църква, не се докосвате до икони или други светини и съответно не се взема причастие. Може да се причастите през някоя от следващите седмици, като вече свещеника трябва да определи колко дни  и  как /с олио или без/ да се пости, защото причастяването винаги се предхожда от пост и изповед.

# 583
Да утре съм на причастие свещеника ми каза че е на гладно и че дори цигара да не паля но незнаех че не трябва да целувам, за цикъла знам че не е хубаво да се влиза в църква но за мой късмет не съм

# 584
Да утре съм на причастие свещеника ми каза че е на гладно и че дори цигара да не паля но незнаех че не трябва да целувам, за цикъла знам че не е хубаво да се влиза в църква но за мой късмет не съм

това за цикъла и аз вчера за пръв път го чух и останах като гръмната. за мен си е дискриминация, но е истина, и няма какво да се спори с Шефа. Той знае най-добре.. както и да е, аз да споделя какво си сготвих днес.

Нали все още ми е забранено да ям подправки, сол, захар и каквото се сетиш още, малко трудно прекарвам тоз пост, но днес си направих мусака от розови картофи, тиквички, спанак и червен лук, заляти само със зехтин. Май вече посвиквам да ям без да подправям, даже започвам да преоткривам истинският вкус на продуктите, които ние толкова усърдно скриваме зад всичките чудесии, с които ги ръсим, уж за по-добър вкус. Те и така са си прекрасни.

За десерт си направих пресен сок от 2 кисели зелени ябълки, 3 моркова, 3 стръка целина и една главичка цвекло... Мммммм, много вкусно беше!

За вечеря най-вероятно пак ще ям мусака, или ще си направя патладжани на фурна. имам въпрос, патладжаните искам да ги нарежа на филийки, и така да ги задуша в зехтин. трябва ли да ги беля за тази цел?

Общи условия

Активация на акаунт