Първи срок минах аз, ах колко ми е лесно в ПЪРВИ клас - 2011/2012г.

• 53 968
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
Тези и ние ги решаваме, но със задачите от великденското от минали години не се справя много.
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/01/VMS2006-1klas.pdf - тук например 11 задача, я реши като аз му помагах с хиляда допълнителни въпроса.  Чудя се дали имат да вземат още материал и това да е причината.
Иначе е много добре по математика.

И голямата изненада - г-жата казала да си носят PSP-та, за да играят в междучасията, че иначе много тичали. Аз го посъветвах да си извади лист и да играе на морски шах  Mr. Green Да видим как ще удържим фронта   ooooh!  
А четвърта задача - обиколка на триъгълник - те могат да съберат 4+5+7, ама понятията обиколка и лице на фигура не мисля че им говорят нещо към момента.

Поне за 1/3 от тях материала не се изучава в училище - има задачи с комбинаторика (задача 9 от 2007, задача 10 от 2008, задача 11 от 2010) , други са със заместване с три неизвестни (пр. мама купила плодове: ябълки, мандарини и банани. ако Я+Б тежат общо 4 кг, Я+М = 3 кг, а М+Б = 5 кг, по колко кг Я, М и Бе купила мама) и т.н., които ако някой не му обясни принципа на решение, сам няма как да се сети. Но за мен по-важното е да е любопитен, да му е интересно, пък останалото ще го научим ... някой ден. Вашите деца как се справят със задачите от ВМС?
Тази с плодовете не е лоша за упражняване. Включва малко по-сложни разсъждения - не е зле да погледнат и от този ъгъл.
Мнението ми е, че задачите стават за упражняване, полезни са, но очевадно е, че има задачи, които надхвърлят доста материала и за състезанието се иска предварителна подготовка, та в този смисъл май съм против да ходи, което не пречи да ги решаваме в къщи задачите.

Забелязах, че в учебника по ЗИП имат по-интересни задачки, но сравнително скоро имаха примерно от типа на коледното състезание (така че пак материала изостава). Пък и не във всички у-ща има ЗИП математика.

Последна редакция: ср, 07 мар 2012, 10:16 от Arizona

# 211
Сега гледах тези задачи:
http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/05/VMS-2010-1-KLAS.pdf
Отговора на 11-та, е даден б) т.е. 10, което според мен е грешно.
Определено са прекалили, това ако е за 1 клас, а грешния отговор е за капак. Thinking

# 212
  • Варна
Сега гледах тези задачи:
Определено са прекалили, това ако е за 1 клас, а грешния отговор е за капак. Thinking

Отговора според е мен е г) 6 и комбинациите са - без да се повтарят:
ЧЖ
ЧЗ     ЖЗ
ЧС     ЖС       ЗС

Дали обаче са искали без да се повтарят?

# 213
Ако реда на изтегляне е от значение са 12 (т.е. жс и сж са различни), ако не е - 6 както казваш. Ама 10...?

# 214
  • Варна
10 е отговора.Моя точно заради тази задача даде назаден. Laughing
По колко начина могат да се вземат 2 яйца.
Така:1.    1с.+1ж 2. 1с.+1 ч. 3.1с.+1з.  4. 1ж.+ 1ч.  5. 1ж+ 1з.  6. 1ч.+1з.  7.. 2 ж. 8 .2 з.  9.. 2 с.  10. 2ч.

Просто условието е трудно разбираемо за тях. CrazyПише по колко начина,а не че трябва яйцата да са с разлчини цветове. Simple Smile

# 215
10 начина, да. Не казват да не се повтарят и трябва да съобразиш това...
Определено такъв тип задачи иска доста допълнителна работа.

# 216
Manzhelka, как обясни тази с плодовете  Crazy  Praynig

# 217
10 е отговора.Моя точно заради тази задача даде назаден. Laughing
По колко начина могат да се вземат 2 яйца.
Така:1.    1с.+1ж 2. 1с.+1 ч. 3.1с.+1з.  4. 1ж.+ 1ч.  5. 1ж+ 1з.  6. 1ч.+1з.  7.. 2 ж. 8 .2 з.  9.. 2 с.  10. 2ч.

Просто условието е трудно разбираемо за тях. CrazyПише по колко начина,а не че трябва яйцата да са с разлчини цветове. Simple Smile
А, де - реда на изтегляне нямал значение, обаче можело две в еднакъв цвят. И за мен не е разбираемо условието, както е зададено, понеже различни начини на изтегляне значи за мен че и реда на изтегляне е важен. А и не се казва че от всички цветове има поне по 2 (аз си реших че от всеки цвят има по едно даже  Simple Smile).

# 218
  • В светлината на слънцето
Аз лекинко позачезнах, ама от събота насам съм така болна легнала, че не е за описване.  ooooh! За щастие нещата лека-полека вървят към оправяне. Само дето като се разболях и прецаках на детето имения ден. Но ще се реваншираме - нали наближава РД. Grinning
Нашите ще имат тържество за буквите, май към края на месеца. Сигурно ще казват стихчета. Незнам още.  newsm78 Засега репетира усилено танцовата група на началните класове, към която неусетно бяха причислени Теди и още 3 момиченца от класа. Доколкото разбрах подготвят танц на цветята. Grinning

# 219
Arizona,
няма значение реда на комбиниране на яйцата.
Пише - червени, зелени ... Това предполага поне 2 яйца;)

# 220
Arizona,
няма значение реда на комбиниране на яйцата.
Пише - червени, зелени ... Това предполага поне 2 яйца;)
Това второто не го съобразих аз, а за първото не е достатъчно ясно по условие, че няма значение. Тая комбинаторика аз нямам спомени да сме я учили в училище изобщо, а сега почват май от 3 клас с нея (а по състезанията очевидно от 1).

# 221
Може да извадиш две яйца, да ги върнеш в кюпа и после пак.

Относно кое в кой клас се учи - като гледам задачите от състезания - не знам:)
Излиза, че ако искаш да участва в такива състезания, то от първи клас трябва да учи типовете задачи ...

# 222
  • Пловдив
червени, жълти, зелени, сини

Най-лесно ще го обясните като тръгнете от червеното и му дадете по едно другарче - чж, чз, чс - 3 бр.
После от от жълтото - жз, жс - 2 броя
Остава зеленото - зс - 1 брой

И сега повтарящите се - чч, жж, зз, сс - 4 броя

Общо 10 броя.

Обаче се съмнявам дали моята кукла би се сетила това да направи, ако не й помогна. Не са учили все още такива неща.

# 223
Сега гледах тези задачи:
Аз ги изкарвам 10

Тези задачи няма как децата да се сетят и да ги решат. Първо че има неща които не са учили и второ задачите са логически и трябва някой да им покаже / обясни как се решават. Така каза нашата госпожа. От тази седмица ,всеки петък на деца които искат да се ходат на състезанието госпожата ще им обяснява задачите.Аз още се чудя, дали да го пускам.Притеснява ме това, че отказва да чете. Но миналата седмица решавахме някои задачи и като му обясня това което не му е ясно се справя и се кефи.
Определено са трудни задачите. Още не са учили обиколка на триъгълник, но е залегнато в материала.Аз му го обясних и той го разбра.

# 224
Тук http://math-bg.com/wp-content/uploads/2010/01/VMS2007-1klas.pdf в 7-ма задача никаква логика не намирам. Някой може ли да обясни  Praynig
Ох, изгладил ми се е мозъка от това кърмене.

Общи условия

Активация на акаунт