Първи срок минах аз, ах колко ми е лесно в ПЪРВИ клас - 2011/2012г.

• 54 367
  • 753
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
Абе важно е спортуването, а ако може да допринесе и за растежа, в което вярвам, е добре дошло.  Peace

# 436
Честито на малките рожденици, макар и на патерица!
Досмеша ме с тези мерки, стана като в отчетните теми за бебоците ... Но за протокола, моето чедо е 136 см/ 28 кг.
Краснопис - трудна работа. Четенето - чудесно, всяка вечер ми чете по една книжка за Франклин (напоследък Франклин е реабилитиран  Wink и отново си обясняваме разни житейски ситуации с него).
И в предишни теми съм повдигала този въпрос, но ще го направя отново - кажете ми как разговаряте с децата за приятелството. Моето редовно се прибира и казва че: " Мими няма да ми бъде приятелка вече , ако не и дам моите моливи/ парите си/ новата си острилка."...разбирате ме, предполагам...Аз започвам да обяснявам надълго, че приятелството не е обвързано с вещите, че не е свързано с това, кой какво ти дава, а е нещо много по ценно и дълготрайно...Но на следващия ден чувам ново 20 - " Пепи, вече не ми е приятел, защото каза...еди какво си, нещо незначително..."   
Наистина съм затруднена , как да обяснявам и да формулирам приятелството.
За мен е важен този въпрос, много по важен от писане, четене , буквички и цифрички.  Ако може някой да ми препоръча книга или полезен сайт, ще бъда много благодарна.

# 437
  • София
Обясняваме си от време на време за приятелството, но са още много малки, за да проумеят онзи дълбок смисъл.  Grinning Общо взето като ме пита казвам, че истински приятели са ти тези, които си проверил с годините и са ти все толкова добри приятели дори да не се виждате година-две-три. Мисля, че това "днес си ми приятел, утре не" е нещо съвсем естествено за тази възраст. Би ме притеснило това изнудване - дай ми нещоси, за да съм ти приятел, но не се е случвало при нас. Може би е добре да им обясни класната, пред всички, че това не е редно.

# 438
Девойката пристигна с букет!Вчера едно момченце я дръпнало по-силно  в играта ,тя се разревала...Добре че ,леля ѝ  не се вързала особено /леля  ѝ я взема/.Казала ,че трябва да внимават и.т.н.,и приключила случая, тъй като си проличало ,че детето съжалява.
И днес този чудесен малък кавалер поднесъл цвете за извинение ! Освен това букетчето обвито ,завързано с панделка -личи намесата на майката! Прекрасен жест,да се контактува с възпитани хора е леко и приятно!

Последна редакция: ср, 21 мар 2012, 09:50 от nivea_blanka

# 439
  • sofia
Много ме зарадва горния пост

# 440
Разбира се,че не трябва да отговаря на възрастен,той и на мен се опитва да ми отговаря.Смятам,че ние с баща му сме отговорни за неговото възпитание,той има труден и силен характер,понеже е дете с проблем и може би за това,сме по меки с него и наказанията са по леки.Мисля,че и стимулациите които му ги правиха като малък са го направили по буен до известна степен.
За приятелството говорим от време на време,имаше един период дето едно малко по-голямо момче го маниполираше,когато се опита и мен да маниполира и да ме раздели с други родители мои приятели,постепено ограничих излизанията с това дете и вече не се виждат.В началото беше трудно защото моя син казваше,че му е най добрия приятел.

# 441
  • Страната на чудесата
Моето дете се срещна с въпроса за приятелството и манипулациите още в детската градина, където се формираха и различни групички, опити за манипулации къде по-успешни, къде по-неуспешни върху нея. Научи се сама, но много сме си говорили, че истинските приятели не се държат така, както и че, за да имаш приятели, трябва да си приятел! Обяснявах, че ако факта, че не е дала нещо свое на някое дете доведе до разприятеляването, толкова по-добре за нея-кому са нужни всъщност такива приятели?!? Расте умна и силна, започва и да разпознава искреността от фалша.Но е болезнено понякога, разочарова се от приятелства.Така се расте, не можем да им спестим всичко.

# 442
  • sofia
Аз пък да ви кажа моята дъщеря е много тиха, добра, услужлива. Тя е свита и не споделя с мен. Просто не обича, когато я питам какво правихте- играхме, учихме. Нищо в подробности.
Едно дете я накарало да му купи зрънчо, тя не вижда нищо нередно в това. Аз разбрах, защото и следя парите. Попитах я дали ще и върнат парите- не.
Хубаво е, когато има диалог, но моите опити биват пресечни от първия въпрос.

# 443
Да ви питам, на празника на буквите носят ли се цветя на госпожата? В голямо чудене съм, че ще е следващия четвъртък  newsm78 Принципно си мислех, че празника ще съвпадне с 24-ти май и тогава ще носим цветя, но сега като не съвпадат да нося ли, да не нося ли ...

# 444
  • Пловдив
Аз носих, и доста деца от класа също, макар че имаше и общи букети от целия клас.

# 445
Като каза 24 май, онзи ден гледах календара и сякаш ще приключим на 18 май.  Simple Smile
Седмицата след това има само 1 учебен ден - 22 май.  Simple Smile

# 446
  • Пловдив
22 май учебен ден ли е? Нашите тогава се готвят да ходят на екскурзия до Карлово и Сопот, вчера четох съобщението.    newsm78

# 447
Сигурно точно защото е единственият.

# 448
  • Кортина д'Ампецо, Италия-България-Велико Търново
Децата ни в тозти етап на пьрви клас наистина са много чувствителен на тема приятелство. Аз лично говоря на тази тема без заобиколки. Обясних на моя син, че познатите и сьучениците трябва да заслужат да станат приятели. За целта не се използват материални средства, изнудване или манипулации. Чувствата сьщо трябва да са взаимни изградени на база уважение и деликатност.
Започва се момичета Wink наистина ченгелчетата и азбуката са лесна работа в сравнение с уроците на живота.
Да са ни живи и здрави децата, а това колко ще израстнат на рьст е без значение. Поне за мен. Но сьм сьгласна, че спорта развива и укрепва. Както и учи децата ни на дисциплина и режим.

# 449
  • София
При нас май ще се учи до 20-ти, след това имало матури.  Grinning Аз лично чакам с нетърпение да свършат, планирала съм дълги разходки, тип пленер с малката, ще излизаме към 10 с материалите за рисуване, вода и сандвичи и ще се връщаме да вземем малкия от ДГ.  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт