Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 27

• 81 687
  • 723
  •   1
Отговори
# 420
Сега ще напиша един много дълъг постинг относно хистологията. Който не се интересува може да не го чете. Не е желателно и много да чете Миленка, за да не се хвърля в разни филми. Laughing

Пиша от позицията на потърпевша от грешни резултати от хистологията и  съответно неадекватно лечение. След фиктивен резултат от ХЕР-2 и установени положителни рецептори започнах хормонотерапия. След 4 г. получих рецидив на гр.стена – неподлежащ на операция, образуванието беше голямо, болеше и бързах максимално да започна химиотерапия. Но в Диспансера ми я отказаха, докато не се установи с абсолютна точност  ХЕРа.  Тръгнах отново да правя изследванията. В МА доц.Христова ми го изкара след КИШ – 3 +, а рецепторите отрицателни – т.е. всичко наопаки. Реших да го изследвам повторно. Отидох при д-р Алексов – той потвърди същите резултати. Тук идва въпроса, ако имаше различия от двете лаборатории, тогава какво щях да правя – да го изследвам в трета и четвърта и накрая да хвърлям боб...  #CrazyНе знам на какво и кого да вярвам! Уточнявам за новите посетители на форума, че лекарите приемат за референтни лаборатории – МА – доц.Св.Христова, в Плевен и във Варна. Ако можех да върна времето назад, още след операцията щях да изследвам прецизно блокчетата, защото сега си плащам за грешките на други, но потърпевшата съм аз. Пропуснах да уточня, че не съм оперирана в Онкологията, а в V-та градска, съответно там са изследвани рецепторите, а и това се случи преди 8 г.
Не искам да плаша никого, просто споделям опита си. Но за съжаление не съм единствената, която е пострадала от грешна хистология. Оставям всеки за себе си да прецени как да постъпи, ако имате доверие на патологичната лаборатория или ако лекар не ви препоръчва да ги изследвате другаде – приемете нещата така, но ако е обратното – непременно ги проверете пак. Това е моя съвет, пък кой както си прецени. Успех желая на всички! Hug

# 421
  • София
Наде, за съжаление винаги е възможно да има грешка, не само при изследванията. Свидетели сме на грешки и при лечение и при операции и не само в медицината. Където има човешки фактор има и възможност за грешки. И все пак аз си мисля, че когато има да се случва то се случва. Заболяването е сериозно и мисля, че две мнения по въпроса няма. Аз съм чела за случаи в медицината, когато проби взети от лезията показват противоположни резултати от тези  на първичния тумор. В темата преди време имаше пост на една дама която писа за съпруга си, опериран от рак и лекуван, но в последствие има нов рак съвсем различен от първия и т.н. и т.н. Човешки съдби! Не бива, разбираш ме нали - не бива да мислим само за лекарските грешки. Да сбъркано ни е здравеопазването, но считам, че всяка една от нас трябва да живее с мисълта, че е направила най-доброто за себе си и че е намерила "своя лекар".  Повярвай ми от моя личен опит, че дори в САЩ не правят нищо по-различно от това което се случва тук. Естествено говоря само за рака на гърдата. И там се случват грешки, като навсякъде. Доц. Христова е международно признат специалист. Мога много да пиша, но не желая - искам само момичетата да са спокойни и да вярват в това което правят.

# 422
Здравей Танита,искам да ти отговоря,първо не се притеснявай,наистина доц.Христова много често казва че материала от онкото е лош,аз съм носила миналата година блокче и тази също и двата пъти ми каза че е много лош материала и не знае дали ще стане CISH,но после беше станал,каза го и на жените около мен,разбираш какво са имали в предвид в патологията на онкото за дежурната реплика!Д-р Христов е добър патолог,щом е оценил HER2 с 2 +( нали е така защото не става ясно от поста ти?) означава че има някъде малка положителна реакция и затова се прави метода CISH,който може да дада истинския резултат.Миналата година докато бях в твойто положение и чакахме резултата от CISH четох изнесена от Христова статистика,която показваше (не помня точно %-тите) но доста по-голяма част от резултати ХЕР ++ излизат по CISH негативни и много малко позитивни,дори и такива определени с имунохистохимичен метод като +++ пак в някой случаи излизат след CISH негативни!Това би трябвало доста да те успокои!
Относно доц.Гаврилов също не се шашкай,той е много добър хирург но не е от лекарите,които ще ти обясняват много.Иди се консултирай дали ако CISH е отрицателен ще прави химио,ако не прави значи можете само да чакате или да я запишеш за лъчетерапия защото бавно идва реда!При доц.Поповска на мен ми направиха изследванията за 2 дни,вместо 3 седмици както чаках тук,но тъй като CISH е безплатен не знам дали можеш да го дадеш и на двете места(легално  Simple Smile ).Споко и късмет! И разбира се че можеш да и правиш всичко тук,с "какво" ще я облъчват в Шумен ?!?

P.S.Видях, че си написала,че пише без химио на епикризата( това там ти е решението от онкокомисията Simple Smile) можеш да се опиташ да я запишеш отсега на лъчетерапия за да и идва реда,а могат и да ти откажат без да се знае Хер ( както стане Simple Smile )

Последна редакция: ср, 21 мар 2012, 13:29 от lili_lili

# 423
Здравейте отново. Току що получихме резулатите от CISH - отрицателен е за HER-2.
lili_lili, благодаря за успокояващия пост. Аз изрично ги питах, ако е толкова лош материала какво пишат, и ми казаха, че пишели, че изследването не може да се направи, но ако посочат резултат, значи е такъв.
Да първия резултат беше HER2 с 2 +, а двата хормона с по 75% отговор. Аз се чудих дали да не повторя и хормоните при доц. Христова, но тя казала при приемането на пробата, че няма нужда.
Въпреки това взехме каквото е останало и мисля да изследвам всичко наново в Плевен. За безплатното знам, че е само веднъж, но можем да си позволим да си го платим ако приемат да го направят без направление.
Относно лъчето нищо не знам, аз искам да го прави в София, първо защото няколко познати лекари (двама от които самите те с онкологично заболяване) ми казаха, че в онкологията най-добре дозирали, и второ защото живеем буквално на 2 крачки от там и логистично ще е много по-удобно. Та затова ще се опитам да я запиша за тук, и ми е притеснено дали ще приемат и за кога.
Доц Поповска какви изследвания прави, иска или не знам...
Гаврилов според мен, тотално ни е отписал, той даде епикризата и си приключи работата мисля...
А уж се надявах той да й следи състоянието - сега какво ще ми препоръчате, като сме на практика без лекар?

# 424
Сами се записвате навсякъде,такава е системата!
Не мисля че може да платите CISH!(по-лесно е консултация с химиотерапевт и направление за CISH без да казваш,че е правен(тъпо е знам!),а можеш да се обадиш на Поповска и да я питаш дали иска направление или може да платите(пак bez....)!
За лъче не могат ли ад ви съдействат приятелите ти лекари иначе има право в онкото,отиваш сутринта,долу на първия етаж и епикриза и изследванията и я записваш,помолваш се на лекаря за по-ранна дата защото няма да прави химио и държиш да е на ускорителя(линеен ускорител),записваш я при лекарите,не отвън!

# 425
Благодаря lili_lili,
Още утре ще отида. Моля те разясни ми повече за този ускорител.

# 426
  • В царството на игрите:)
"Миналата година докато бях в твойто положение и чакахме резултата от CISH четох изнесена от Христова статистика,която показваше (не помня точно %-тите) но доста по-голяма част от резултати ХЕР ++ излизат по CISH негативни и много малко позитивни,дори и такива определени с имунохистохимичен метод като +++ пак в някой случаи излизат след CISH негативни!Това би трябвало доста да те успокои!"

Това е точно така - само 15 процента от случаите на РМЖ са с хер положителен! Толкова много съм мислила и анализирала този ХЕР, в такива филми се вкарвах, че не ми се говори. Mr. Green
Както не веднъж съм казвала, имах леля, която живя 37 години с РМЖ, без химиотерпия, само с лъче и операция с огромен обем, която почина на 74 от инсулт, без да си разбере ХЕРа Wink Това всичкото през 1954 година - ни хормони, ни изследвания, ни чудо:)

Последна редакция: ср, 21 мар 2012, 14:19 от milmich

# 427
Няма нещо повече просто кажи,че искаш на ускорителя (мисля че имат и друга по-стара машина...затова) ако можеш да проучиш преди това за кога записват...въпреки че и без това трябва да са минали месец и половина-два от операцията преди лъчето!

# 428
Танита, и като им кажеш, че държиш на линейния ускорител и, че искаш и по - ранна дата, защото ...бла, бла...така ще ти се израдват, че нямам думи Mr. Green
Условия не поставяме ние там, а като се опитаме да поставим, ни показват пътя Mr. Green, така, че по леко с изискванията Hug

# 429
Другата седмица става 1 месец от операцията и е крайно време да действам. Мама казва, че раната е доста добре заздравяла, имала само корички на кончетата, и на дупките от дренажа. Другото се е обелило вече. Утре съм там. Стискайте ми палци.
Така както разбирам ускорителя е по-добрия апарат, но може ли да питам защо. Предполагам по-малко странични ефекти, по-точно дозиране - това ли е?

Ооо milmich, тъкмо събрах кураж. Ами аз ще отида и ще направя каквото зависи от мен, пък каквото Господ е рекъл - това ще стане.

# 430
Ооо milmich, тъкмо събрах кураж. Ами аз ще отида и ще направя каквото зависи от мен, пък каквото Господ е рекъл - това ще стане.

Съжалявам скъпа, но това са реалностите, а те никак не са приятни. Какво е линеен ускорител, не знам, защо е по - добър /ако е? Rolling Eyes/, пак не знам, но както стана вече ясно, аз доста работи не знам Mr. Green

# 431
Ами другия е толко стар..че може и да не работи Simple Smile и да нямаш този проблем Simple Smile!Бъди мила и така...Успех и от мен!

# 432
  • София
Танита, аз си правих лъчетерапията в началото на 2009 год. в онкото в Дървеница на стария апарат. Никой не ме е питал какво точно желание имам. Проведох 25 процедури за месец и една седмица и нито веднъж не пропуснах процедура поради това, че апарата е повреден. Грижех се за мястото на облъчване и не получих и изгаряния. Линейния ускорител поне два пъти през това време беше повреден и спираха процедурите. Така, че желая на майчето ти много късмет и по рядко да се сблъсква с безумието на нашето здравеопазване. Успех мила!!!!!! Peace

# 433
  • София
Танита, с изследванията, епикризата и картона отивате в лъчетерапията в онкото на първия етаж. Там докторката въз основа на документацията ви определя датата и апарата. Не е по желание на клиента! С мен беше "колежка по съдба" от Шумен и нямаше никакви проблеми при записването. Въоръжете се с търпение, защото пред кабинета е голяма тарапана  Mr. Green

Раната й трябва да е идеално заздравяла!!! За какви кончета говориш - не са ли махнати вече?
Нека да я погледне докторката в лъчето, за да сте спокойни.

Докато пишех, Марги ме е изпреварила с факта, че и линейният ускорител се разваля  ooooh!

Кураж, момиче!!!

# 434
Аз пък моята я правих във Враца по препоръка на приятелка,работеща в тази сфера...
Не знам дали е бил ускорител или забавител тамошният апарат,но нито веднъж не се развали,нито ми причини каквито и да било изгаряния.Нямаше търпани пред кабинетите.Д-р.Борисов,който е радиолог или каквата там се води специалността му,ме прие ,сякаш съм му най-близкият приятел.Дълго и нашироко ми обяснява какво предстои.Разгледа ми подробно документацията.Всеки ден ми проверяваше старателно очертанията.А аз най-редовно като се къпех ги изтривах... Blush
Но той беше така любезен и старателен да ми ги чертае отново и отново.
Като ми приключи терапията ме извика отново в кабинета си и отново надълго и нашироко ми обясни как да си третирам подмишницата занапред.И така!
Мога само хубави неща да кажа за тамошното отделение по радиология и за лекарите и останалия персонал! Така че,какъв е изводът-във Враца може гарга да не каца,ама хората не са загубили човешкото в себе си!

Общи условия

Активация на акаунт