Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 27

• 81 615
  • 723
  •   1
Отговори
# 480
joremimi,нека и аз разкажа моята история, с уж много стриктното  следене на бучката и непропуснати профилактични прегледи.Уплътнението ми се появи непоследствено след раждането и понеже никой не ми обясни как да кърмя се появи бучка.Посетих тогава мамолог ,който не ми обърна никакво внимание набързо ми изписа едни капки и ме прати да си ходя.Това беше преди 10 години.От тогава следя  бучката на всеки 6 месеца.И все ми казваха ,че е фиброзно-кистозна мастопатия.Даже ходих на преглед в онкото в София ,гледаха ме на видеозон ,но  не разбраха какво има в уплътнението и ми направиха 3 снимки на мамограф,после решиха да ми направят и тънкоиглена биопсия,занесох го на паталог и след 30 минути ми дадоха резултата-няма нищо обезпокоително ,но след 4 месеца пак на преглед с три въпросителни знака  отзад.Пишеше профилеративна тъкан ,за която разбрах,че има способността да се дели и нараства.Това получих като диагноза.Та...после се следях във Варна ,първо на ехограф и ако има нещо притеснително ме пращаше лекарката на консулт с хирург.И така до миналото лято.Гърдата ми направи възпаление ,зачерви се и ме болеше много.Хирурга ми изписа антибиотик и каза после ела пак ,че сега от възпалението не се вижда какво има вътре,така и не можеха все да са 100 процента убедени какво ще излезе като се отвори.И 6 месеца след това  на видеозона вече лекарката видя притеснителни неща и веднага на хирурга ,който ме следеше.Този път беше категоричен-отваряме го и край!Мисля си ,че знаеше какво е още тогава ,но не ми каза за да удържа с нервите явно.Но преди операцията ме извика да подпиша за лимфни възлите,които ме боля ужасно.А уж рака не болял!Като се събудих и си видях дренажната торбичка -разбрах.Оказа се ,че е карцином 1 стадий.Хванат съвсем в началото.И аз чаках цели 10 години  от страх от самата операция макар ,че бях се консултирала с други лекари и повечето  бяха на мнение да го махна докато е време.Сега си викам да бях го махнала навреме може би нямаше да стигна до тук.Така,че моя съвет е отваряй навреме ,за да не съжаляваш после като мен-ако това ти препоръчват .Много дълго стана ,извиниете ме .....но исках да бъда максимално подробна за да помогна на момичето с моята история.
   Успех ти пожелавам и много кураж!

# 481
Добро утро!
 Днес ще  се подстригвам...По ирония на съдбата , когато се запознахме със съпруга ми, бях с ужасно къса коса-от тогава до сега той все ме кара да си подстрижа гривата. е, днес е денят...И хич дори не ми е жал.
 В понеделник ще си взема документите от ВМИ. Онкокомисията ми е записала час за ПЕТ скенер във Варна, и почвам химията.След това мастектомия .Стрхувам се от този скенер-резултатът ще ми каже дали ще поживея още малко.Огромно напрежение е.Само костни изследвания нямам, другото сякаш е добре. поне нищо стряскащо не се вижда. Освен проблем с кисти в черния дроб, които са многог стар проблем-по рождение са, но трябва да се махат оперативно. Сега не е моментът обаче.
 Чета , че повечето от вас търсят второ мнение за лечението си-аз мисля да се доверя на лекаря си, вярвам му някак си.
 А  времето е прекрасно-вече трети ден откарвам по цял ден навън.
 Момичета, може да ви се стори глупаво, но някой от вас интересувала ли се е от лечение в чужбина. Ако нещата при мен се усложнят, мисля да проуча  как процедират примерно клиниките в Турция, но не зная от къде да започна.
 СЛЪНЧЕВ ДЕН ОТ МЕН!

# 482
За тези който имат притеснения относно косата  bouquet

# 483
  • В царството на игрите:)
Здравейте, много сте изписали и изчетох всичко..Да кажа и аз, че напълно подкрепям махането на всичко, което може да е рисково. Не се замислям за момент. Оперирала съм много неща. при децата всичко - сливици, хернии.Създавам работа на хирурзите Mr. Green
С това отговарям на въпроса на joremimi Hug
Каролка, няма такова разкатаване за каквото си мислиш.Някои неща все пак и в нашата държава са уредени. Аз минах навсякъде за отрицателно време. това не го мисли!
Луди пеперуди, моят мъж като се пистригах, ми каза, че ако не ми се е било случило това, никога нямало да разберем колко съвършен череп имам Joy Даже после той започна да ме подстригва, че в началото бях като чичко Тревичко и ми каза, че без коса ми било по добре.
Що се отнася до гръдните протези, в къщи с тези две малки деца пада голяма "веселия" - само да я мернат някъде и почва игра..."Върнете цицата на майка ви" е редовна реплика hahaha
Сис е права, всички сме имали знаменити случки с перуки и цици Mr. Green Когато ходихме с Еми на море с децата и двете с протези и с мастектомия, на втория ден тя ми вика: "Систър дай да се крием от Боги /това е сина ми/, че след време като види жена с две цици, ще си мисли, че нещо не и е наред..." Joy
Момичета, смятам, че чувството за хумор и за самоирония е това, което ме крепи /и не само мен/. ситуацията е такава, каквато е, но само от нас зависи как ще гледаме на нея Peace
Всички знаят, че съм паника и търся под вола теле, но никога не съм спряла да се шегувам и да намирам и хубавото дори и при тази диагноза.А и живота ми стана толкова шарен, динамичен и цветен - усетих го по - различен начин, а и се запознах с най - прекрасните хора Hug Hug Hug
Обичам ви!

# 484
bigbaba4, даде ми надежда!!!   bouquet  Много съм суетна, да му се невиди.. Обичам си косата, винаги съм била с дълга коса и затова толкова ме е страх. Но знам,че е за моето здраве. Както казва лекарят ми: компромиси със здравето НЕ приемам. Трябва да си променя мисленето малко по малко. 

# 485
  • София
За тези който имат притеснения относно косата  bouquet

СТРАХОТНА СИ! Без коса и с коса си супер!

# 486
  • София
Нямаше да е толкова супер, ако нямаше такъв супер дух!!!
 Колко други ще си боднат китка на черепчето   Grinning  Четирикратно бабче  Hug

# 487
  • София
Това е жена с огромно самоуважение! smile3501

# 488
Силванке, вземи намери една снимка от първите ни срещи, че нямам на работата. Да ни видят кви сме Убавици:)))

# 489
  • София
Здравейте мили момичета!
Не знам как е при вас, но на мен ден петък ми е много труден за работа. Времето не минава. Чакам с нетърпение края на работния ден. Времето е лятно и пивко (за студена биричка)! Laughing
А аз търкам стола пред компа в службата!
Момичета кога ще правим кафепиене? Може би направо в Банкя или по-рано?
Сутринта ходих в диспансера в Младост за протокола! Отидох в ранна доба, към 6.30 ч и ми дадоха 3ти номер, а пред мен нямаше никой. Въздържах се от скандал, после попаднах на една много "весела" докторка, дето рано, рано и беше крив целия свят - но и там се въздържах Laughing, казаха ми да отида за протокола най-рано след една седмица, щото докторите са в отпуск и няма кой да разпише - пак се въздържах. Просто вече се улавям, че нищо свързано с нашето мило родно здравеопазване не може да ми вдигне адреналина, а пък може би просто да съм помъдряла вече newsm78.

# 490
Марги, и аз нова правих днес.Ходих в Дървеница за протокол, но секретарката била на онкокомитет и не я дочаках. Дадох документите на една приятелка там да ги придвижи, че вече трудно излизам от работа. Дано успее Praynig А ти със сигурност и си помъдряла и вече си решила да не се ядосваш за неща, които не можеш да промениш. Или поне не можем да променим за кратко време!

# 491
Момичета ,моя ХЕР2 излезе най-накрая.Споделям сега с вас и чакам вашата компетентност какво лечение ме чака, че ще се пръсна по шевовете вече.Резултата е следния :
  Диагноза -CA gl.mam-това е написано с химикал и това разчитам.
   HER2 статус: (+) отр.
 Estradiol Receptor :4     ,ядрено оцветяване 2, интензивност на оцветяване 2
 Progesterone receptor:5 , ядрено оцветяване 3 , интензивност на оцветяване 2
   0-1 -негативен резултат
  2-3 -положителен резултат( 20 %)
  3-6 -положителен резултат( 50 %)
  7-8 -положителен резултат( 75 %)
  Сега да се доверя ли на тези резултати от др.Василева -Варна  или да си пускам  по мое желание още едно в Плевен или в София?В понеделник ще нося документите вече в онкото и когато ми кажат за комисия ...и бог да е с мен!
  Пожелавам на всички ви един прекрасен ,слънчев ден!
  П.С-само да уточня -хистологията е pT1cNOMOG1

Последна редакция: пт, 23 мар 2012, 15:42 от sianie35

# 492
   HER2 статус: (+) отр.
 Estradiol Receptor :4     ,ядрено оцветяване 2, интензивност на оцветяване 2
 Progesterone receptor:5 , ядрено оцветяване 3 , интензивност на оцветяване 2
   0-1 -негативен резултат
  2-3 -положителен резултат( 20 %)
  3-6 -положителен резултат( 50 %)
  7-8 -положителен резултат( 75 %)

Доколкото схващам, резултата ти е един +, което на практика е отрицателен ХЕР, което пък е добре, щото няма да правиш Херцептин. Отдолу тези проценти, са явно някакви референтни стойности. Според мен не си струва да се търкаляш до Плевен или София, ако резултата ти беше два ++ да, но в този случай не виждам смисъл. Все пак ти ще си решиш. Това, че ХЕРа ти е отрицателен, означава, че туморчето не е толкова агресивно и че ще правиш лъче или химия или и двете но без допълнително лечение. Айде сега дишай спокойно

# 493
  • София
Процентите не са референтни стойности, а процент на положително повлияване от хормоналната терапия (хормоночувствителност), казано простичко. Колкото е по-голям процента, толкова по-добре (вероятността от повлияване е по-голяма при лечението с хормоналната терапия). Дали успях да го обясня? newsm78

# 494
  • София
Да допълня, че освен химия и лъче ще има и хормонотерапия, защото последните проценти са за прогестерона и естрогена, които са доста положителни, което както Маргич каза е добре.

Общи условия

Активация на акаунт