Отговори
# 60
Габи, зависи от договора. По точно в чия полза е уговорена клаузата за изпитване. Ако е в полза на работодателя, ти дължиш предизвестие, сьгласно Кодекса.
Както и ако не е уговорено нищо, счита се клаузата за "изпитване" е уговорена в полза на двете страни, т.е и двете страни си дължат предизвестие. В договора също може да е уговорен срок за предизвестие.
Най добре е да ги помолиш да прекратите договора си по-взаимно съгласие с една молба.
Успех

# 61
  • София
Здравейте мами,
имам нужда от вашия съвет. Искам да заведа дъщеря си на невролог, но не зная къде и към кого да се обърна. Бихте ли ме посъветвали за София кои са добрите специалисти и къде да отидем, дори да е платено, нямам нерви да чакам направления.

Ситуацията е следната - дъщеря ми е на 11 месеца, а не се изправя сама. По съвет на педиатърката я сложих да седи след 8месец (било вредно за гръбнака и т.н.), но и бебка не правеше опити по рано. Бързо се научи да седи стабилно, вижда се в подписа ми, но сама не иска да се изправи, нито на краченца, нито от легнало до седнало, нито от седнало положение на коленца. Досега си мислех, че има време да започне, защото се обръща по корем спокойно (макар че започна по корем от 5м), играе си с играчки, взима си ги, смее се. Ако е легнала по-гръб обаче не поема никаква инициатива, а предпочита да си държи краченцата и да ги разглежда, или да ги лапа, или да рита и маха с ръце. Най много да реши да се обърне по корем. Ако я хвана за пръстчето и фиксирам краченцата се набира да сяда, но не й идва на акъла да се подпре някъде и изправи сама. Като седи, забелязах напоследък, че краченцата са й изпънати и стегнати, сякаш се страхува да не загуби равновесие. Слагам й играчки, които са далеч от нея, и ако не може да ги стигне с протягане се сърди и се отказва. Ако е седнала и не може да стигне играчката и много я иска, най-много да загуби равновесие и се обръща по корем. Като я изправя на краченца иска да скача или ги криви, като кашкавалени. Сложих я в проходилка и много бързо започна да обикаля из цялата къща и да пипа където реши, но сама не ще. Тя ми е първо дете и нямам опит с бебета, но вече виждам, че нещо не е наред. Не може 11месечно бебе да го оставиш седнало на леглото и да го намериш в същата поза. Много съм притеснена и моля ви не ми се карайте, че съм се сетила много късно. Досега ми се струваше нормално, защото има комуникация с нея, а и нали късно почнах да я слагам да седи, педито ми се смееше, че имало време. Вчера обаче я бях събрала за пръв път с други бебета да си играят и видях, че тя не се държи като тях. Не знам какво да правя, знам, че паниката е лош съветник, но вече съм почти в истерия, затова ви моля за съвет. Къде да отидем, искам веднага да я заведа на подходящия специалист, а на консултация сме чак края на другата седмица.

Благодаря ви предварително.
Не писах в другата тема за ДЦП, защото обсъждат по-важни теми и ми стана неудобно да се намесвам с личен въпрос.

# 62
  • в края на града
Габи, ама аз не си търся работа  Laughing, понеже исках да се пробвам по програмата "Личен асистент", защото ми изтече майчинството, а за нея трябва да си регистриран като безработен - разбира се, нямам никакъв шанс се оказа  Sad... Както и да е, полагат ми се и няколко месеца обещетения за безработица, май и ще си ги взимам, няма да ги оставям на държавата, та затова се регистрирах, чиста формалност, ама не - бюрокращина, ужас... И понеже вчера окончателно официално се регистрирах се писах с компютърна грамотност - отлична  hahaha, това по повод изказавнето на Нина, че и пращала хора с компътърна грамотност, които само можели да пуснат и спрат компютъра, прецених, че моето ниво трябва да е отлично   Blush
Габи, за твоят въпрос, наистина зависи от договора, всъщност bebiradi е по-голям специалист и вече ти е отговорила...

Denat , непременно трябва да идете на невролог, но предварително не се шашкай. Защото синът ми беше в абсолютно същото положение, започна да седи, да се изправя до седеж и да е стабилен в седенето чак на 10 месеца и ние го заведохме на невролог. Проблем не откриха, решиха, че е защото беше по-пълен (и му тежи дупето). Въобще не искаше да се изправя и хич не поемаше тежестта с крачетата и тогава невроложката ни показа едно упражнение за "механично изправяне", да се оттласква от кляк... и буквално за две седмици се изправи и прав, държейки се за опора разбира се. Но е задължително да идете, дори и за ваше успокоение. Направление трябва да си вземете от педиатъра и няма какво да ви разтакава, ще настояваш, дава се направление за невролог на което пише за забавено мускулно-двигателно развитие. Не чакай до консултацията, звънни по телефона и направи си поискай направлението. Ние ходихме в медицински център "Здраве", на Ами Буе, там по телефона и ти запазват час за след няколко дена. Вече не си спомням името на невроложката ... не бях особено доволна, но в нашия случай свърши работа и помогна. Предполагам, че другите майки от форума ще ти препоръчат добри невролози. Успех!

# 63
Denat , не се притеснявай предварително...знам, че това е безсмислено изказване, ама не мога да не го кажа  Blush
Петя ти е казала за Детско Здраве:
София, ул. Ами Буе 27-29
тел.: 952 42 97
0888 223 062
Аз съм доволна от невролозите в клината на д-р Чавдаров - той пише в темата за ДЦП. Ние сме ходили при Тодорова. ето тук има координати
http://www.cpcentresof-bg.com/bg/Contacts/

# 64
  • София, "Младост 3"
Denat спокойно! Идете на невролог, но не се паникьосвай.
Първо - причина за сериозни притеснения имаш ако си имала много тежка бременост или тежко раждане свързано с форцепс, загуба на тоновете, неизплакване на бебето веднага...
Второ - никой няма право да те обвинява. Ноармални са всички показатели на детето - само е смущаващо това, че само не сяда. НО е напълно нормално да не си се впечатлила, след като си почнала толкова късно да го слагаш да седи. Затова е излишно и неуместно да се обвиняваш.
Трето - моя позната бебчето също е бузесто като твоето и сега на осем месеца почна да сяда сама. И не мисля, че детето има проблеми. ТАка, че съвсем възможно е да е просто тантуреста и ако е като сина ми по-тежко подвижна и лесно да се отказвна при неуспехи - ато защо става така.
НО! Идете на невролог. ДАдените адреси са добре - ти прецени къде да идеш. Аз съм доволна и от "Детско здраве" и от болницата за церебрална парализа.
И си вземи направление - защо да платиш 20лв на държавата, дето и без това нищо не прави за майките с деца????? ПОне това си спести - все ще намериш какво да купиш на детето за тези пари!
Успех, а сега се успокой - излишно се притесняваш и предварително.

# 65
Наде, ти нали ме беше помолила за нещо, но никой не ми се е обаждал. Какво става? Специално за инсулиновия режим другите мами имат повече опит. Ние бяхме само 8 месеца на инсулин.

# 66
  • София
Meрси на всички за отговорите..
Светле, относно въпроса ти за някой добър педиатър в района, за който питаш, мога да ти кажа само това, което знам аз. А именно-личният лекар на моят син е в Трета градска. Не е нито компетентен, нито кой знае колко авторитетен по мои наблюдения, но беше единственият лекар, който ни даваше по две направления месечно за рехабилитация в клиниката на Чавдаров, както и всякакви други направления по мое желание за профилактични прегледи на малкия.
Така, че не мога да ти препоръчам него, тъй като знам, че ти търсиш някой наистина добър  лекар, а не просто човечен и услужлив. Но наистина мисля, че трябва по-отрано да намериш такъв, както и да отидеш и да се уговориш с него лично за всичко, което ви предстои в "съвместните" ви отношения..
Радвам се, че скоро ще бъдеш една щастлива мама на батко и бебе..И честито друго бебе..
.Ама как само го казах,а??!!

# 67
  • София
Denat спокойно! Идете на невролог, но не се паникьосвай.
Първо - причина за сериозни притеснения имаш ако си имала много тежка бременост или тежко раждане свързано с форцепс, загуба на тоновете, неизплакване на бебето веднага...

catnadeen, аз това съвсем забравих да го спомена  Confused, че родих с форцепс, защото тоновете падаха, бяха ми били епидурална упойка, от която не си чуствах тялото и не можех да напъвам, накрая д-рите го измъкнаха с форцепс, дали е изплакало веднага не знам, защото се бяха шашнали, грабнаха го и избягаха  Sad, показаха ми го чак като успях да се добера сама до детско отделение.
А тя ми е бузеста, но не е много едра или тежка, винаги е била в нормата.  Thinking

Благодаря момичета за подкрепата и информацията. Пак ще пиша да кажа къде сме отишли и какво са ни казали.  Tired

# 68
  • София, "Младост 3"
bebiradi мамата е mimo - аз й писах, и от тогава - ни вест, ни кост. Казах й, че имам твоите координати - ако иска да й ги пратя... Но никаква инфо повече.
ДАно да са добре. МОже просто да се е отказала, след като е разбрала, че отпадат от програмата...
Във всеки случай аз бях доста настоятелна в желанието си за помощ - даже нахална - и просто вече не считам, че имам правото повече да натрапвам своята помощ.
Ако реши, че би желала да говори с мен или теб - сигурно ще ми пише. Или на теб. Или поне да ми се обади по телефона....
БЕ може и за последно ако пазя телефона й да пробвам да се обадя... Проблема е, че в действителност не се познаваме - виждали сме се само на ватбата й.... Та и аз не знам какво и до колко да нахалствам в желанието си да помогна...

# 69
  • густо майна Филибето
Ние все още не можем да посрещаме и ходим на гости, защото това е съпроводено с постоянен плач, но пък вече принцесата почти бяга Simple Smile Често посещаваме магазин "Бриколаж", защото е голям, там е интересно и пада голямо препускане, аз я следвам на много бърз ход, защото тя не се оглежда с нея ли съм или не съм. Пазя само да не събори нещо и каквото и впечатление да правим не я спирам, защото у дома няма такава писта Grinning В къщи пружиненото легло скоро му се пише да се продъни, защото пада скачане по цял ден, а стената е трайно сива Laughing Но няма как, брои се за напредък, така че мога само да се усмихвам.

# 70
  • София, "Младост 3"
ВИЖТЕ ТОВА
"Институт за подпомагане на интеграцията"
http://www.iisupport.org/20/page.html

# 71
  • София, "Младост 3"
Кабинетът предлага: 
семейни психологически консултации; 
психодиагностика и психотерапия в детска възраст; 
диагностика на нарушения на речта и езиковата система; 
терапия на нарушенията на речта и езиковата система;
 развитие и усъвършенстване на комуникативните умения; 
определяне на готовността за училище по съвременни критерии и методики; 
преодоляване на затрудненията в писането и четенето; 
съвети и препоръки относно отглеждането и възпитанието на детето; 
обучение на родители за преодоляване на проблемите в развитието на детето; 
индивидуални и групови занимания; 
възможност за доброволен труд и др.

За контакт:
тел: 02 974 48 72;
e-mail: mbox@iisupport.org
“Младост-3”, 59 ОДЗ, София
председател на УС: Йорданка Енева

Само да кажа че това е на 500м срещу блока ни - 59 ОДЗ

# 72
Наде, ти си толкова добричка. Все искаш да помагаш и в никакъв случай не е нахално. Нали за това сме тук, ако можем да си помогнем. Неискам да звучи като  комплименти, но винаги съм се възхищавала на хъса ти, например да събираш дрешки от Кюстендил до София или да намираш за всекиго по една думичка, за да го окуражиш и поздравиш. СПИРАМ,............................................
Ние с ангината, като, че ли се справихме. Нямаме температура. Сега остава, обаче да се боря със сополи и кашлица и с моите 5 килограма отгоре. Joy Laughing

# 73
  • София, "Младост 3"
bebiradi мерси за милите думи
ние преборихме кашлицата с д-р Тайс сироп против кашлица + бромхопам/н не помня точно...
направо я секнахме за 3 дни - опитай ако искаш

# 74
Здравейте, мили мои!

Това беше една ужасно натоварена и тревожна седмица за нас. На първата ни техабилитация след ваканцията Йоан почти не реагираше и Руми (рехабилитаторката ни) реши, че нещо не е наред. Каза го с такъв тон, че направо ми се сви сърцето! Следващите няколко дни преминаха в посещения на яслата, на фирмата за имплантите, пак яслата и най-накрая, в петък, и на болницата. Като бяхме във фирмата се оказа, че всичко с функционирането на апарата си е наред и единственото, което оставаше като обяснение беше, че или му е още рано или импланта не е поставен както трябва. ooooh! В болницата се установи, че явно всичко е наред и после при Руми Йоан си реагираше, но моето сърце си остава свито и не мога да се зарадвам. Следващата седмица ще оставя Йоан вкъщи и ще го водя само при Руми, за да мога да следя как са нещата. В яслата не мога да присъствам на упражненията и ако разчитам само на техните обяснения нищо няма да разбера. И така, моля ви, момичета, не ни забравяйте и се молете нещата да се наредят.

Другото, за което се тревожа е бебето на приятелката ми. Оказа се, че не е на 7, а на 6 месеца (не знам и аз какво съм смятала Embarassed), обаче, въпреки всичко нещата не ми изглеждат добре. Днес ги видях за малко, но бяхме с още много народ и не можах да поговоря с нея. Значи, бебката си държи много изпънати ръцете и краката. Въобще, цялото и тяло изглежда извито назад. Като я гушках, ръчичките и бяха като дървени и съвсем прави. От време на време ги свива, но определено не стоят естествено. Крачетата и също са много изпънати и ходилата са обърнати навън (дали е ясно какво ви описвам ooooh!) и също много изпънати (като на балерина). Сравнявам я с бебето на наши други близки, което е на 3 месеца и съвсем не е толкова вдървено. Иначе, от това, което видях, държеше в ръката си играчка, свива и развива юмручета, обаче... Tired Ужасно се чувствам, защото ми е много близка и не искам точно аз да я тревожа. Но, как ви се струва, нормално ли е това? Хайде, не се обръща, може и да е рано, ама това положение на тялото много ме притесни. Сега изюрках мъжа ми да търси една книга по препоръка на д-р Шишкова от Майчин дом (сигурно я знаете) и ако и вие кажете, че не бива да е така, заминавам още утре с книгата у тях и провеждам сериозен разговор. Tired

Общи условия

Активация на акаунт