Дискова херния - 4

• 328 573
  • 733
  •   1
Отговори
# 180

Булка марулка, къде те оперираха, в коя болница? Желая ти бързо възстановяване!

# 181
   Булка марулка, къде те оперираха, в коя болница? Желая ти бързо възстановяване!

В Гръбначен център, във ВМА. Ето сайта им http://www.spine-center.bg/ Благодаря ти!

tanyaviolin Благодаря!

# 182
  • Другата България
Привет "колеги" Hug да ви питам някой, който е ходил скоро по НОИ помни ли медицинското направление, което се взема от джипито за пред НОИ колко дена беше валидно? Sophia L. пише 7, т.е. 7 дни преди заминаването трябва да се вземе ако разбирам правилно, ама аз защо си мисля че можеше и повече? newsm78 Ходила съм по НОИ, ама от две години не съм и направо съм забравила.....

# 183
  • София
Цитат
- резервация в съответния балнеохотел или Специализирана болница за рехабилитация. И в двата случая първо си уговаряте резервацията, после вземате направление от личния лекар. Това се налага, защото например направлението за хоспитализация има валидност само 7 дни.

Merri_An, писала съм, че направлението за
хоспитализация е валидно 7 дни, т.е. направлението,
което ти трябва, ако ходиш по клинична пътека и
постъпваш в някой от филиалите на Специализираните
болници за рехабилитация (СБР).

Направлението за НОИ важи един месец от датата
на издаване. А окончателното оформяне на  
документите в НОИ се прави не по-рано от десет
работни дни или казано по друг начин - не по-рано
от две седмици преди заминаването, иначе няма да
ти ги приемат за обработка. Peace

# 184
  • Другата България
Цитат
- резервация в съответния балнеохотел или Специализирана болница за рехабилитация. И в двата случая първо си уговаряте резервацията, после вземате направление от личния лекар. Това се налага, защото например направлението за хоспитализация има валидност само 7 дни.

Merri_An, писала съм, че направлението за
хоспитализация е валидно 7 дни, т.е. направлението,
което ти трябва, ако ходиш по клинична пътека и
постъпваш в някой от филиалите на СБР.
Направлението за НОИ важи един месец от датата
на издаване.  Peace
  bouquet Знаех си, че аз нещо не съм допрочела.....

# 185
  • хасково
Булка марулка разкажи каква лечебна физкултура провеждаш там.

# 186
  • София
Булка марулка разкажи каква лечебна физкултура провеждаш там.

Не мисля, че Булка Марулка провежда каквато и да
е лечебна физкултура толкова скоро след операцията. Simple Smile

# 187
  • хасково
А удачно ли е да се провежда такава без да имам операция(все още) но и болките не са съвсем затихнали.Вчера походих пеш с децата на разходка и вечерта ме стегна сериозно кръста и крака.

# 188
За момента единствената рехабилитация, която ми позволиха е ходенето пеш. Като мине 1 месец от операцията и мина контролният преглед ще ми кажат какво да започна. Кинезитерапевтката към отделението ми показа няколко упражнения за стягане на мускулатурата в лумбалния отдел и корема. Всъщност обратна коремна преса от легнало положение, и коремна преса само с повдигане на рамене, и пак от легнало по гръб положение да срещам противоположен крак и ръка. Ще изчакам да стане месец и тогава ще ги почна.

# 189
Привет... за съжаление (не заради компанията, разбира се, а заради причината) се налага и аз да се присъединя тук.
Все още всичко ми е съвсем мътно, но предвид обстоятелствата ще се наложи да чета доста и предполагам, че ще имам и нужда от съвети и помощ от ветераните в областта.

Дотук три дни се опитвах да си преведа ЯМР-то.
Вместо представяне - част от разчитането му:

Високосигнална лезия в Т1 и Т2 с разположение в тялото на С7 както при хемангиом.
Дегенеративни промени на шийните прешлени с промяна формата на телата и дорзални маргинални остеофити. Промените са по-добре изразени на ниво С5-7.
На ниво С5-6 данни за дискова протрузия. Добре изразена остеофитоза със стесняване на двата рецесуса и неврофорамените. Стесняване на предното арахноидно пространство с начална компресия на двата неврофорамена. Начална компресия на двете коренчета от остеофитите.
Деформация на дискалната повърхност на Тх11 и Тх12, но без субхондрални промени.
Деформация на дискалната повърхност на Л2 както при интраспонгиозна дискова протрузия.
На ниво Л 2-3 данни за начална протрузия на диска.
На ниво Л 4-5 начална дискова протрузия.

На 15-ти имам записан час за преглед при д-р Стоев в Гръбначния център.

А първата ми питанка е свързана с избора на матрак. Дотук сменихме няколко през последните две години... резултатът е един и същ - събуждане с болки.
Споделете, моля, от какъв матрак сте доволни. Благодаря предварително!

# 190
  • София
Привет, Мамма, и добре дошла, наистина за съжаление,
предвид причината!  Hug

Ти явно си правила ЯМР на целия гръбнак и резултатите
говорят за промени на почти всички нива с няколко протрузии,
което е една от началните фази на дисковата херния. Sad
От колко време са проблемите ти и кое ниво те тормози
най-много? Пробвала ли си традиционните методи - хапчета,
нагревки, балнеолечение и ако да, с какъв ефект?
Мисля, че си се записала на точното място за консултация.
Дръж ни в течение какво ти е казал д-р.Стоев.  Hug

За матраците - самата аз установих, че имаме нужда от смяна
на матрака. Последните дни се събуждам с една болка високо
в гърба и го отдавам точно на матрака. Така че, на мен също
ще ми е любопитно, ако някой е купувал по-наскоро, да сподели.

# 191
Благодаря за посрещането, Sophia L.  Hug

Проблемите... идея си нямам откога са, отдавна, но покрай децата все не оставаше време да им обърна внимание - отдавах ги на бременност, преумора, лоша поза при сън, непрекъснатото седене.
Но като се върна назад, още преди 3-4 години започна да ме боли гърбът.
Лошото е, че не мога да кажа кое е най-силно изразено - вратът и плешката отляво болят почти непрекъснато, при натоварване (ходене, стоене права) долната част на гърба, след сън - най-силна е болката в кръста... а всъщност сигналната лампичка светна, когато болката се спусна по краката и особено при седеж (например пътуване в кола) се простира чак до долната част, усилва се с изтръпване на пръстите и по-силна болка в палеца.
Направих първичен преглед в Гръбначния център и от там ме пратиха да си правя ЯМР на цял гръб, като ми се накараха, че явно много съм чакала  Embarassed

Съвсем начинаеща съм що се касае до тези проблеми - никакво лечение, никаква профилактика, никакви рехабилитации... тепърва стъпвам на пътеката и въобще не знам накъде може да ме отведе.

# 192
 Здравей, mamma! С направление ли направи ЯМР, от гръбначния център ли те изпратиха?

# 193
От Гръбначния център ме насочиха към ЯМР, т.е. казаха, че трябва да се направи.
Без направление, срещу заплащане го направих, в Токуда.

# 194
  Искам да попитам и каква е цената за цял гръбнак и колко време продължи изследването?

Общи условия

Активация на акаунт