ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 225 220
  • 770
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте,днес се явявахме на ТЕЛК за дъщеря ми дадоха й 43%,знам че с този процент няма право на обезщетение.Искам да обжалвам бихте ли ми каза ли какво трябва да направя за да обжалвам пред НЕЛК в София?

Последна редакция: пт, 14 сеп 2012, 15:14 от julieta23

# 211
Здравейте,днес подадох жалба в регионалната картотека  на ТЕЛК в гр.Стара Загора и ще чакам писмо от НЕЛК,надявам се да има смисъл всичкото това ходене по институции Praynig

# 212
julieta23, дано да има смисъл.Поне при нас имаше.Не се предавай, а си търси правата до последно.Сподели после какво е станало.

# 213
Благодаря,polia72 Hug
После ще пиша какво е станало,знам че се чака доста,може би около 3 месеца,но когато й да има резултат ще пиша,дори и да не стане нищо поне ще знам че съм опитала Hug

# 214
Здравейте !
Днес се явихме пред Комисия за Телк. Синът ми получи 50% ВСУ без чужда помощ по ч.2 р.8 т.4 от НМЕ/2010... Та имате ли представа дали с това решение има право на Асистент с тези проценти? Чух за някакъв нов закон, който дава право  на повече деца да имат асистент, но не знам подробности, т.е. родител или близък да бъде асистент. 
И как се случва обжалването? Отново ли толкова много се чака ( ние чакахме 4 месеца да ни повикат). Извинявайте за хаотичните въпроси, но се сблъскках с поредните абсурди в нашата "социална държава"...

# 215
Здравейте !
Днес се явихме пред Комисия за Телк. Синът ми получи 50% ВСУ без чужда помощ по ч.2 р.8 т.4 от НМЕ/2010... Та имате ли представа дали с това решение има право на Асистент с тези проценти? Чух за някакъв нов закон, който дава право  на повече деца да имат асистент, но не знам подробности, т.е. родител или близък да бъде асистент. 
И как се случва обжалването? Отново ли толкова много се чака ( ние чакахме 4 месеца да ни повикат). Извинявайте за хаотичните въпроси, но се сблъскках с поредните абсурди в нашата "социална държава"...

Право на асистент имат само тези, които с решение на ТЕЛК са с право на придружител(чужда помощ). Ако смятате, че детето Ви има нужда от такъв и с настоящето решение са го ощетили- обжалвайте.

# 216
За съжаление с този процент и без право на чужда помощ нямате шанс да се класирате за личен асистент .Синът ми е с 58% без чужда помощ и въпреки че се нуждае в някои моменти от помощта ми нямам право да му стана асистент.Но ако вие смятате че е ощетено детето обжалвайте решението.

# 217
non4eto0 и pogar, благодаря за отговорите !

Зачетох се в други постове колко трудно става всичко, свързано с това да бъдеш асистент на детето си. Синът ми е на 6 години и са ни отказвали на много места да го приемат в градина, та досега само аз го гледам, т.е. съм безработна. Скоро ще започне в логопедична група, но предполагам поносимостта ще е няколко часа... Но се отказвам да се занимавам с бюрокрация и да е "въпрос на късмет" да попаднем на свестен и наясно Социален работник. И няма да обжалвам ТЕЛК. Само като си помисля колко още по-нуждаещи има и от нас.

Още един въпрос - тези 50 % какви права ни дават?

# 218
Не съм наясно със състоянието на детето, но все си мисля че нямат право да ви отказват прием в детска градина.Синът ми посещава масово училище с ресурсен учител а също така е ходил и в масова детска градина.Не сме имали проблеми .А по другият въпрос има право на двойни детски-70,00лв, процент от мин.заплата-189,00лв ,за транспорт-9,75лв ,ако приема лекарства по здравна каса с рецептурна книжка-9,75лв ,и ако посещава училище-9,75лв.Това поне взима моят син а процентите ни са горе-долу еднакви.

# 219
non4eto0, мерси!
Да, нямат право , но го правят все още. Друг е въпросът, че ние не сме си търсили правата. А и търсех наистина добро място със свестни и опитни хора, а те са малко както знаят всички тук. Но да не разводнявам темата. Успех на всички !

# 220
Днес минахме и психотелка (след общата телк) и окончателните %-ти са 60 %. Решението е безсрочно. Жената е на 64 г. и 5м. и не е пенсионер.

Да се радвам ли или да плача? Да обжалвам мли или да приема?? newsm78 newsm78

От картотеката след общата телк ми бяха казали, че %-тите са 41% общо (40%+1% от тея 10-те ли?). И остана да видиим какво ще излезне и от психотелка, надявайки се да станат поне 50- 51%, че да имаме право. Надавях се и на безсрочно решение.

Днешните проценти за диагноза Ф60.3 (Емоционално нестабилна личност) са 50 %, а от общата са дадени 40% за сърдечните й заболявания и 10 % за псориазиса+артрита. И общото решение е 60 %.
Т.е. излиза, че дали са 40+10=50% или 50+10 % няма никакво значение в трета група (от 50 до 70%). Сега гледам наредбата как се определят процентите и виждам, че можело да дадат и 20% от тея 40%.
Псориазиса е влезнал с 10% (0т 0 до10 %), а псориатичният артрит бил към него- има епикриза с пролежаване и пише напълно нетрудоспособна и снимки за изменения на ръце и крака и заключение от ревматолог направил снимките.

Другото което ме притеснява взеха оргиналите, и никъде не писаха колко броя документи са приложени.

Едната епикриза, която бяхме предложили е от пролежаване в психиатрия от м. 05.2012 г.и диагноза Ф 60.3 ( Емоционално нестабилна личност), НО при и преди изследването на воля и емоции от 25.09.2012 г. минахме и преглед при психиатър в Центъра за психично здраве и документа на психиатърката за данните от прегледа са с водеща диагноза Ф20 (Параноидна шизофрения). Изследването за воля и емоции също го представихме. Друг психиатър написа и етапната епикриза на 25.07.2012 г. пак с Ф 20 и шизофренията и даже имаме протокол за изписани лекарства по здравна каса с диагноза Ф20 пак параноидна шизофрения и ако ида в здравната каса и при джипито ще се завери или не?? ( при положение, че влезне в сила решението за Ф60.3. В рецептурната книжка съществува Ф20 от години насам. Джипито издава направления с тая Ф 20 диагноза от доста години. И от 2006 г. при посещение при психиатър (директора на лудницата) вероятната диагноза е Ф20 ( Паранойдна шизофрения).
Ако обжалвам диагнозата Ф 60.3 от решението може ли да намалят %-тите или да вдигнат само до 70%, а не до 71%?? Целта ми е 71% и безсрочно решение, като не искам да подлагам майка си отново да лежи в лудница.  newsm78 Лекуването (в тази от м. 05. 2012 г. от където е и епикризата за Ф60.3) там беше с диазепам и лекарства за припадъци (епилепсия)- мизерия без топла вода, тоалетна само 1 на етажа, в стаята мивка и 6 легла и решетките съответно. Всички натръшкани и упоени и само лежат и спят и когато стават са като дрогирани със забавени и заспали реакции и флегматични.

Бързахме днес да вземем решението и се разписахме на сляпо Mr. Green

Смятам утре сутринта да отида рано пак до комисията и да ги помоля да прегледат отново решението. Взехме го в 13.03 часа, а работното им време беше до 13.00 и заключиха.

Колко време се чака за писмо и явяване пред Нелк? И дали да не изчакам влизането в сила и после след някой месец да се занимавам наново и всичко отново?? Платени са й здравните осигуровки до края на 2012 г. още януари съм внесла повече от 200лв. за здравни осигуровки.

Последна редакция: чт, 27 сеп 2012, 22:41 от izina

# 221
Като тече вече текущата година за кога ще ми дадат винетка, за тази година? Ако е така изобщо да не ходя да се главоболя, ние си купуваме годишна!
...
Каква е продцедурата за повторно явяване за ТЕЛК? Кога трябва да предприема действия?
Винетката която се дава от социалните е само годишна, т.е. ако нямахте винетка и подадете молба ще ви издадат пак годишна за 2012 година.
Ако тази година вече сте си купили винетка, подайте молба следващата година - през януари. 
Моят съвет е още декември месец да си подадете молбата, поне така съветват в нашата служба. Важно условие е колата, която притежавате да е до 2000 к.с. Подавате молба, ксерокопие на платен данък за 2012 г., копие на сключена гражданска застраховка, копие от акта на детето, копие от ТЕЛК-а, лична карта за справка.

По втория въпрос - поне месец и половина преди изтичане на срока на ТЕЛК-а си подайте молба за преосвидетелстване  Peace

# 222
Днес получих отговор от НЕЛК,трябва да се явим с детето на 15,11 в 10:00 часа  в 42 кабинет ,след като минем обжалването ще пиша какъв е резултата.

P.S. Пише че трябва да нося рецепторна книжка и амбулаторни листове,а картона на детето трябва ли да взема от личната?

# 223
Доста мислихме дали или да обжалваме и все пак отивам да пусна жалбата препоръчана с обратна разписка до НЕЛК чрез картотеката (РКМЕ). Както някой тук беше казал написахме жалбата, приложихме и 10 документа, описани и защипахме с телбод достатъчно здраво и надълго, че да не изчезне нещо, както си мисля, че ще изчезне или вече е изчезнало от папката.
Пиша им молба и да ни се върнат оргиналните документи, като епикриза и амбулаторни листове, които нагло ни взеха от психотелка. Преди с 300 зора си взехме снимките от РКМЕ-то след като в общата ТЕЛК ги задържаха. От картотеката казаха също, че се прилага и оргиналното решение. Остана да чакаме.
И проверих в социалните - почти нищо не се полага от 50 до 70 %- даже и за лекарства Cry, а за транспортни- само ако заболяването е на долни крайници Sad  Е, да винетка, ако има кола и е на нейно име Sad

http://www.pomosti.oneinform.com/

Последна редакция: пт, 05 окт 2012, 16:13 от izina

# 224
  Е, да винетка, ако има кола и е на нейно име Sad

http://www.pomosti.oneinform.com/

Има промяна в закона- колата вече не е задължително да е на името на детето, имате право на винетка и, ако е на името на единия от родителите на детето.

Общи условия

Активация на акаунт