ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 225 241
  • 770
  •   2
Отговори
# 195
Честно казано не помня вече- на таблото в чакалнята на Смолянския Телк имаше поставена табела за такса  3.00 лв. и тя се заплаща след като се извърши прегледа на една от касите в болницата, а на касата имаше списъка с имената на хората с таксите.
Факт е, че си изкаха и взеха фискалния бон.
И другото нещо за което винаги ме е било яд  - в болниците имат ксерокси, които са с цноразпис 10, 15,20 ст., а никога не издават касова бележка.

# 196
Синът ми(диагноза ДЦП с ТЕЛК 100% с чужда помощ) се нуждае от антидекубитален дюшек, за да взема протокол за такъв пред каква комисия трябва да се яви - ортопедична или неврологична?
Благодаря предварително за отговорите   bouquet

# 197
 pogar, задай въпроса си и в темата :Деца с увреждания и хронични заболявания". Има специална тема:"Нашите"специални" деца с ДЦП-6",там може да получиш изчерпателен отговор.

# 198
                Здравейте,момичета!Искам да попитам какво точно трябва да се направи за да се подадат документи за нов протокол.Стария изтича през август , а джипито ни изобщо не е в час или се прави ,че не знае нищо!За съжаление не зная как се процедира.
               Благодаря ви и ако има някъде инфо дайте линк! Hug

# 199
Протокол за лекарства ли? Или документи за преосвидетелстване пред ТЕЛК?
Ако питаш за протокол за лекарства, то за него не се подават документи. Лекуващият лекар е длъжен да го продължи. За някои заболявания са нужни изследвания, за да се докаже нуждата от продължаване на лечението. Но за други заболявания - не се правят изследвания.

# 200
                  Бунтар,става въпрос за документи за преосвидетелстване и издаване на нов документ от ТЕЛК.Неправилно съм се изразила,ама съм бясна - все не знаят и не разбрали!Аз мисля,че трябва да има протокол от джипито ,но тя ми отговаря,че работела само с писмата от ТЕЛК.Само,че доколкото си спомням ние подадохме някакви документи за явяване на ТЕЛК и чак тогава се получи писмо ,в което искаха допълнителни изследвания и т.н.Та думата ми е - какво точно трябва за да подадем молба за преосвидетелстване и издаване на ново решение!

# 201
В някои градове, за да се подадат документи за явяване пред ТЕЛК се изисква направление от ЛЛ, че детето има заболяване, което влиза в категориите пред ТЕЛК,  в други - не.
По принцип са нужни копие от акта за раждане на детето, копия от изследвания, свързани със заболяването му, които не трябва да са по-стари от 6 месеца преди явяването пред комисията и копие от протокол за лекарства. Мисля, че и рецептурната книжка трябваше да се носи за справка.
Изследванията могат да се направят напр. през времето, докато чакате писмото с определената дата за явяване.
Ако ЛЛ не иска да ти даде такова направление за явяване пред ТЕЛК, провери в отдела им, където се подават документите дали изискват такова направление. Ако не искат, попълни си молбата (носи и копие от акта за раждане) и няма да имаш проблеми с нея.

# 202
         Бунтар  Hug благодаря ти!

# 203
Да добавя, че и копия от епикризите са нужни.
 Peace

# 204
80% процента какви пари са? Определени са ми толкова от следващият Телк, а за да подам в училище разни заявления трябва да впиша сума. Проблемът е,че още не са казали ...така че , горе-долу, ако може да му кажете за да напиша нещо приблизително.

# 205
Парите са същите, както за 60 %, както и за 55 %. Няма разлика. По-големите проценти не дават право за по-голяма сума.
Моите деца са със 52 и 80 %, но получават едни и същи помощи.

чл. 8д : 189 лв.
детски: 35 лв. + 35 лв.
добавки от социална интеграция: в зависимост от решението на социалните, но сумата е между 29 и 40 лв.
право за годишна винетка
право за 2 безплатни пътувания/годишно по БДЖ

За друго не мога да се сетя в момента, ако има нещо още, може би някоя мама ще допълни.

# 206
Какво означава "право за годишна винетка"?
Както и за билетите на бдж никой нишо не ми спомена в социалните.
Детето ми е на 8 месеца и ТЕЛК-а му е 100% с чужда помощ, за винетката и бдж нищо не ми казаха или може би на толкова малки деца не се полага?

Всъщност влязох да попитам от датата на подаване на декларацията за сициалните помощите след колко време превеждат парите?
Нашата декларация е подадена в сициалните на 23-ти юли, а останалите декларации /детски, интеграционни и еднократна помощ при раждане/ ми казаха че трябва да ги подам на 1-ви август - все още чакаме, казаха уж че около 24-25-ти август ще получа социалните, а другите след 1-ви септември newsm78

# 207
Молби за годишна винетка и за удостоверение за право на безплатно пътуване по БДЖ се подават отделно от тези по чл. 8д, детски и социална интеграция. Във всеки град се подават на различни места. В някои градове - в същите дирекции на социалните, където сте подали и предишните молби, а в други градове - в други дирекции. Попитай в тази дирекция, където си подала и молбата по чл. 8д, ще ти обяснят.
След като детето ти е с право на чужда помощ, право за удостоверение за безплатно пътуване по БДЖ имаш и ти - като придружител.
Право за винетка имаш, но при условие, че имаш автомобил - или на свое име, или на името на съпруга си.
Парите се получават със закъснение от месец и половина. Тоест, парите за август се получават около 20 септември.

# 208
Благодаря за бързия отговор Simple Smile
Току що прочетох в сайта на социалните за винетката, като там пише че автомобила задължително трябва да е на името на инвалида, а вие ми казвате или на мое или на съпруга, в случея автомобила е на мое име
Като тече вече текущата година за кога ще ми дадат винетка, за тази година? Ако е така изобщо да не ходя да се главоболя, ние си купуваме годишна!
...
Каква е продцедурата за повторно явяване за ТЕЛК? Кога трябва да предприема действия?

Последна редакция: пт, 07 сеп 2012, 22:07 от danielka_y

# 209
автомобила задължително трябва да е на името на инвалида
Когато инвалидът е пълнолетно лице, но не и когато е дете.

Повторното явяване (преосвидетелстване) е след датата, до която важи сегашното Решение на ТЕЛК. Вижте тази дата и поне два месеца преди изтичането на този срок, си подгответе отново документите и си подайте молба за явяване.

Ако тази година вече сте си купили винетка, подайте молба следващата година - през януари. 

Общи условия

Активация на акаунт