ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 226 682
  • 770
  •   1
Отговори
# 615
 Shocked Невероятно! Мисля, че интеграционните се дават заради диетата за определени заболявания, както и за транспортни разходи. Поне това си спомням отпреди 6 години, когато ми обясняваха на мен за тези добавки. И мисля, че нямат пряка връзка с пенсията, защото се подават отделно молби за тях.
Тарталета, пригответе се за вариант, че мъжът ти може да остане да чака без нищо до новото решение през октомври(ако наистина има окончателно тогава, а не го върнат пак обратно в ТЕЛК, те да решат). Просто.... ooooh!
П.П. Обади се, ако започне да получава да знаем поне какво се случва сега при обжалване. Както и какво и колко му дават, взима ли интеграционни и т.н.

# 616
П.П. Вярно ли е наистина това, че 20 лв, които е взимала за социална интеграция, ще ги получава, дори ако не оспорва и остане с ІІІ гр?
П.П.П. И аз се зачудих какво точно губим от сваляне на групата? Освен разни социални придобивки, които по-горните групи имат, а ІІІ-не, губим ли и от намаляване на самата пенсия, след като нейния размер се определя от заплатата преди пенсиониране, както е при пенсията поради старост?http://nssi.bg/pensions/grantpensions/422-pi
Как се определя размерът на пенсията за инвалидност поради общо заболяване?

Размерът на пенсията за инвалидност поради общо заболяване се определя като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по процент 1,1 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.
Когато към датата на инвалидизирането осигуреното лице е на възраст, по-ниска от възрастта по чл. 68, разликата между възрастта му, но не по-рано от навършване на 16 години, и възрастта по чл. 68 се признава за осигурителен стаж. При определяне на пенсията признатото време и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж се умножават с коефициент, според степента на трайно намалената работоспособност /вид и степен на увреждане на лицето, както следва:
    над 90 на сто – 0,9;
    от 71 до 90 на сто – 0,7;
    от 50 до 70,99 на сто – 0,5.
Размерът на пенсията за инвалидност поради общо заболяване не може да бъде по-малък, според степента на трайно намалената работоспособност /вид и степен на увреждане, както следва:
над 90 на сто – 115 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст;
от 71 до 90 на сто – 105 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст;
от 50 до 70,99 на сто – 85 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.
(Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 136,08 лв. за периода от 01.01.2012 г. до 30.05.2012 г., 145 лв. - от 01.06.2012 г. до 31.03.2013 г., 150 лв. - от 01.04.2013 г. до 30.06.2014 г., а от 01.07.2014 г. - 154,50 лв.)

А в Агенция за социално подпомагане се кандидатства за помощите по Закона за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите. Не съм го чела. Sorry.

# 617
П.П. Вярно ли е наистина това, че 20 лв, които е взимала за социална интеграция, ще ги получава, дори ако не оспорва и остане с ІІІ гр?
П.П.П. И аз се зачудих какво точно губим от сваляне на групата? Освен разни социални придобивки, които по-горните групи имат, а ІІІ-не, губим ли и от намаляване на самата пенсия, след като нейния размер се определя от заплатата преди пенсиониране, както е при пенсията поради старост?http://nssi.bg/pensions/grantpensions/422-pi

Размерът на пенсията за инвалидност поради общо заболяване се определя като доходът, от който се изчислява пенсията, се умножи със сумата, образувана от: по процент 1,1 на сто за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж.
Когато към датата на инвалидизирането осигуреното лице е на възраст, по-ниска от възрастта по чл. 68, разликата между възрастта му, но не по-рано от навършване на 16 години, и възрастта по чл. 68 се признава за осигурителен стаж. При определяне на пенсията признатото време и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж се умножават с коефициент, според степента на трайно намалената работоспособност /вид и степен на увреждане на лицето, както следва:
    над 90 на сто – 0,9;
Размерът на пенсията за инвалидност поради общо заболяване не може да бъде по-малък, според степента на трайно намалената работоспособност /вид и степен на увреждане, както следва:
над 90 на сто – 115 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст;
от 71 до 90 на сто – 105 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст;
от 50 до 70,99 на сто – 85 на сто от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.
(Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 136,08 лв. за периода от 01.01.2012 г. до 30.05.2012 г., 145 лв. - от 01.06.2012 г. до 31.03.2013 г., 150 лв. - от 01.04.2013 г. до 30.06.2014 г., а от 01.07.2014 г. - 154,50 лв.)

А в Агенция за социално подпомагане се кандидатства за помощите по Закона за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите. Не съм го чела. Sorry.

Благодаря много!   bouquet Значи все пак се намаля с някаква сума, която съпоставена с размера на подаянията, наречени пенсия, не е незначителна и си струва да се оспорва.

# 618
майка ми е 3-та група и не получава нищо от социалните, а за баща ми -1 ва група чакаме решението от социалните.
И м/у другото, ако някой обжалва при диабетна полиневропатия и диабетно стъпало- нека иска да му вкарат и ортопедичните стелки и обувки в решението, иначе всяка година трябва да ходи на ортопедична ЛКК да му ги изписва (имало номер с копие от протокола на ЛКК и заверено  с гриф Вярно с оргинала'', да не се ходи всяка година на ортопед, но пак зависи дали социалните ще го признаят)
Подадохме заявлението за интеграционни на 29.04.2014 г., а служителката каза, е са се събирали на 28.04 и датата на отпускането ще им е от другия месец м.05., а в правилника пише от месеца на подаване т.е. би трябвало да е от м. 04 newsm78

Последна редакция: нд, 11 май 2014, 11:49 от izina

# 619
  • Mediterraneo
Shocked Невероятно! Мисля, че интеграционните се дават заради диетата за определени заболявания, както и за транспортни разходи. Поне това си спомням отпреди 6 години, когато ми обясняваха на мен за тези добавки. И мисля, че нямат пряка връзка с пенсията, защото се подават отделно молби за тях.
Тарталета, пригответе се за вариант, че мъжът ти може да остане да чака без нищо до новото решение през октомври(ако наистина има окончателно тогава, а не го върнат пак обратно в ТЕЛК, те да решат). Просто.... ooooh!
П.П. Обади се, ако започне да получава да знаем поне какво се случва сега при обжалване. Както и какво и колко му дават, взима ли интеграционни и т.н.

Нямат пряка връзка с пенсията интеграционните, но имат връзка с групата инвалидност  Peace Мисля, че на инвалиди с под 70% инвалидност не се полагат, но не съм сигурна.

За нашия въпрос ще пиша като има някакво развитие, да. Ние психически се подготвихме до края на тази година да е без пенсия поне. Ама от НОИ ми дадоха някакви надежди, които като нищо ще останат напразни...

# 620
Мерси! Вече се изясниха нещата. Ако те свалят в по-долна група, по-точно в ІІІ гр губиш интегроционните, а освен това пенсията ти също се намалява. При една минимална пенсия сумата, която ще се загуби, ще е някъде около 25 до 30 лв+20лв от социалните= 45-50 лв по-малко. При по-големите пенсии вече загубите ще са и по-големи може би. Еми....принуждават хората да обжалват. Вероятно и тези с минимални пенсии също.
П.П. Ще трябва да се подготвям много сериозно за този ТЕЛК. Още след 24 май трябва да ходя да си търся писмото, че ако чакам да ми го пращат, кой знае кога ще е. И да почвам веднага да събирам документацията ooooh!

Последна редакция: нд, 11 май 2014, 18:04 от Ън

# 621
За нашия въпрос ще пиша като има някакво развитие, да. Ние психически се подготвихме до края на тази година да е без пенсия поне. Ама от НОИ ми дадоха някакви надежди, които като нищо ще останат напразни...-Независимо от обжалването пенсия се отпускааааа, не губи надежда.

# 622
  • Mediterraneo
Абе тя се отпуска, ама да видим кога и каква... Че ако чакаме октомври НЕЛК, после да се произнесе, после НОИ да умуват... Ще стане средата на 2015 г.

# 623
  • Mediterraneo
Днес преведоха пенсия! По 126 лв за април и май. Значи- докато трае обжалването, наистина се получава пенсия. Но каква е тази цифра, как се определя, не знам.

# 624
Днес преведоха пенсия! По 126 лв за април и май. Значи- докато трае обжалването, наистина се получава пенсия. Но каква е тази цифра, как се определя, не знам.-И аз не знам, но това копирах от сайта на НОИ, дано ти бъде полезно.

над 90 на сто – 0,9;

# 625
  • Mediterraneo
Това го четох на доста места. Ама пак нищо не ми е ясно. Размер 126 лв никъде не срещнах.

# 626
майка ми е с 127,50 лв. с 60% по болест -  минимално отпуснато; но й дойде и официалното решение пак толкова 127,50 newsm78 , пък има 17 г. трудов стаж, ама тука не се броят катргориите.
Сега чакаме да дойде и решението за пенсинирането по възраст през м. декември пуснахме заявлението при 65г. и 8 месеца навършена възраст и с преравняванията на категории ще й станат към 22 г. трудов стаж.  От социалните я отсвириха - нищо не и се полагало като интеграционни- нямаме кола за винетка; Само данъка на жилището й се намали с 85 стотинки Cry. И задграничния паспотр й струваше само 3 лв. Simple Smile
Въпроса ми е с трета група и пенсия по възраст и стаж, ще й и дават ли онези 27 лв. за по болест добавката newsm78. Телка й е пожизнен.

# 627
Някаде пишеше за обжалване ЕР на ТЕЛК пред съда и срокове ( когато е изпуснат срока или изибщо не е обжалвано пред НЕЛК) newsm78 Някой да знае срока??
Иска ми се да вкарат в самото решение за сърдечни не 50, а 60 -те %  за ХЗCН III ФК- изострена, диастолна дисфункция, артериална хипертония III Б ст. -преди беше II FK и в решението са си копирали предишнотоХЗCН II ФК). И да вкарат диабетните стелки и ортопедични обувки. Не сме с чужда помощ и дано не се налага да я искаме.
Но все още незнам дали си струват нервите /така и така сме в 1-ва група с 93 %/, притесненията и разкарването на болен човек поне 2 пъти до Окръжния град. От м. 12.2012 г. сме тръгнали по мъките -обща Телк-очна телк-отказване от Очната щото се чакало 2-3-5 години за пенсионери, а чакахме  от февруари до декември покана-повикване, и минали пък онея 6 м. от общия телк, че чакане 3 месеца за ново писмо с дата явяване април и накрая пише отказал се от Очна Телк, ама никой не ни каза, че можело още февруари 2013 г. при първото явяване). И дали , ако решим да обжалване в съда ще спрат социала и забавят допълнението от 27 лв. към работната пенсия??
Поне влезе в сила и сме подали всичко. Но се наложи да вадим от окръжния град протокол от ЛКК ортопедична и изписаха 2 чифта орт. обувки при човека-фирма на доктора, а той не внасял диабетни стелки- та само обувки Sad  #2gunfire Но предполагам, че обувките са по-важни и с тежест. Протокола можело да се снима и Вярно с оргинала всяка година, ама дали социяла ще го признаят??
Вече имаме инвалидната карта. Чакаме решението а социала за обувките, превода на 430 лв. по сметка+решението за соц. интеграция. Нямаме домашен телефон , всички сме с ваучери към Мтел и явно ще ни резнат там. И дано е с дата м. 04.2014 г., на 29.04.сме подали заявленията, но служителката каза, че ще е от май, а пък в правилника пише от месеца на подаването т.е. 04, че не ми се обжалват и решения на соца в срок newsm78  newsm78

Последна редакция: вт, 20 май 2014, 13:06 от izina

# 628
Срока за обжалване на ТЕЛК е 14 дневен. За ЕР на НЕЛК също е 14 дневен пред административен съд.
И още едно важно уточнение - когато обжалвате каквото и да било решение (ТЕЛК или НЕЛК) не губите нищо!! Нито като пенсия, нито като интеграционни добавки. Нещо повече, в почти невъзможно е да ви свалят % ТНР, освен ако не сте излъгали при явяването си пред ТЕЛК. Но при такива случаи, едва ли някой ще обжалва  Simple Smile В рамките на шегата. Но почти винаги решенията на НЕЛК са или с по-висок % ВСУ или го запазват! НО! Дори и да се получи теоретично НЕЛК да свали %, което пак казвам е невъзможно, то закона е предвидил, че лицето не дължи възстановяване на надвзети суми като пенсия или социални!!!
Така, че аз бих посъветвала всеки, който се чувства ощетен ДА ОБЖАЛВА!! Хората не си знаят правата и се страхуват!
Имах преподавател който казваше: "Когато Вие дължите данък или такса на държавата - тя непременно ще си го вземе! За това, когато и държавата Ви ощетява - търсете си правата - винаги!!!"
Аз го приех буквално и за това го правя непрекъснато  Mr. Green Създала съм си много главоболия, но не съжалявам - крайния резултат винаги е бил УСПЕХ!  newsm78

# 629
Това пък за очната ТЕЛК как така месеци.... Shocked Аз мисля да включа към списъка на заболявания и миопия + изтъняване и разкъсване на ретините. Тези заболявания са овладени вече, но уврежданията са трайни и необратими. Преди години, когато активно се лекувах, ходих на комисия и ми определиха 38%. Сега се чудех дали си струва да го добавям това, и реших, че ще го добавя. Обаче ще се явявам на обща ТЕЛК за други заболявания, които са водещи. Ако трябва отделно да мина очна ТЕЛК, за която ще чакам 4-5 месеца, дали си струва да го пиша това изобщо?

Общи условия

Активация на акаунт