ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 2

• 226 694
  • 770
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте! Не съм чела по-назад, но ще ви бъда благодарна като ми помогнете като ми кажете какво трябва да се прави оттук нататък.
Леля ми от доста време е с намален слух, но напоследък слуха й се влоши и се спука тъпанчето, а другото ухо е неразвито, т.е. не чува с него. Ходила е при личния лекар и той й е казал, че трябвало да има и други придружаващи заболявания, а аз мисля, че това не е вярно и бих искала да разбера дали е така. Какво трябва да направи леля ми оттук нататък?
И аз съм с увреден слух и имам телково решение само за това и получавам инвалидна пенсия, но моето решение е от преди 14 години. Явно сега нещата са променени.
Благодаря ви предварително

# 601
Просто нямам вече сили и нерви да се занимавам, обжалвам и да проточвам още нещата-да се надяваме и НОИ да не обжалват-въпреки че за сърдечни трябваше да ни дадат поне 60 % ( ХЗCН III ФК- изострена, диастолна дисфункция, артериална хипертония III Б ст. -преди беше II FK) Но поне от 74% станаха 93%,а чуждата помощ не искам да коментирам. Сега чакаме отново час при съдов хирург, че има съмнение за тромб във единия крак, и смятам да ходя до ортопедията в Горна баня да питам за стелки или обувки за диабетното стъпало. Някъде чух, че с епикриза за диабетно стъпало се ходи в социалните и от там се отпускат пари. Някой да знае нещо по въпроса.[/b] В Телка не ни пише за стелки или за обувки- при обжалването можело да се вкара. A  и измъчих човека по болници, изследвания, нови лекарства, пътувания и нзнам още какво ще излезне  ooooh!
На 14.04.2014 г. ни мина  Телка- 93%  без чужда помощ,  пожизнен с дата  15.12.2012 г. Удовлетворена след хилядите перипетии, и 3 нови епикризи от м. декември насам и ЕМГ от м. 03.
Да вметна, че 02.2013 г. Обща телк ни даде 74 % и чакахме до м. 12. за Очна телк, след което се отказахме от Очната  (пък се разправях с РЗИ, чрез Нелк , че ни бяха прекратили преписката след отказа, а не се бяхме отказали и от Общата телк, а само частично от очна). Идеята ми е, ако Специализираната телк не ви вдига кой знае колко %-тите  - няма смисъл от нея и от чакането, при нас трябвало да чакаме 2-3-5 години за общо 10-20 %, което се приравнява на 1-2%. И ако се отказва човек трябва да знае , че 6 м. е давността на изследвания, епикризи и т.н.т. За жалост на нас никой не ни информира за възможността отказване,а после бяха минали повече от 6 м.

За диабета тип 2 с изчерпан резерв с лечение на инсулин Левимир и Метфогама, симетрична сензорна полиневропатия, диабетна нефропатия с ХБН 1 ст, диабетна микроангинопатия с диабетно стъпало -80 % СУ; Хипертонична болест на сърцето -50 %, дегенаративни промени на поясен дял гр. стълб 10 %; травматична ампутация на ляв палец - 5 % =общо 93%

Не ми стана ясно защо 93%, всъщност ви се падат 100%.  Събират се 80% + 50% +10%+5%=145%. 0.69=100,05.Как си ги нагласят не ми е ясно, пишат каквото си искат #Cussing out

# 602
и всичките ти изследвания отиват на кино -6 м. давностен срок  Sad
По този вариант писахме ние жалбата. Викат го след 7 месеца на преглед!
Е не, няма такава държава просто  #2gunfire

# 603
  • Mediterraneo
Ами просто ще започнем да ги подготвяме август- септември. Няма друг вариант  Sad Ще ходя тези дни до НОИ да разпитам- чух, че отпускали някаква минимална пенсия, докато тече обжалването. Че съвсем без пенсия е много трудно  Confused Confused

# 604
Тарталета, пиши после дали е вярно, че отпускат, да знаят хората. Аз лично няма да обжалвам, ако ме свалят в по-долна група. Ще се постарая да се подготвя добре, а ако пак не стане, ще подам след 1-2 месеца за ново явяване. Ще се явявам до откат в ТЕЛК, докато им омръзне ще ги разкарвам, ако те се опитат да разкарват мен. Twisted Evil

# 605
  • София
Здравейте! Големият ми син отново направи асматичен пристъп, лежа в болница. Астмата му не се беше проявявала от години, според лекарите. В момента е на 12, а като малък от 3 г. докъм 5-6 годишен беше на Флексотид. Тази година реших да му подам документи за ТЕЛК, преди не съм подавала. Според мен неговите пристъпи не са спирали, просто лекарите по които го мъкнах не взимаха на сериозно моите притеснения и не сме правили изследвания никакви. Така, сега подадох документите на 19.03. Писмо така и не дойде, ходих аз да го взема от "Веслец". Учудването ми беше голямо от датата за явяване на ТЕЛК, която са ми дали - 15.07.2014 година. Това са 6 месеца след всички изследвания, терапията му със Сингулер е за 3 месеца. Сега прочетох, че най-вероятно ще трябва да се направят отново и всичко, което дотук сме събрали няма да важи. Според мен те умишлено бавят датата точно, за да мине назначеното лечение, за да могат да откажат впоследствие ТЕЛК. А аз твърдо смятам, че неговите проблеми не са отминали. Мога да възразя срещу далечната дата, която са ми дали?

# 606
Най-вероятно за тогава е определена датата за явяване пред комисия. Едва ли има по-ранна дата. Мисля, че датите за явяване се определят предварително, а не според броя получени молби.
За майка ми подадохме документи за явяване пред комисия Март месец. Получихме писмо да се яви .... Октомври. В писмото си пишеше какви документи и епикризи да си нагласи за тази дата.

# 607
  • Mediterraneo
Тарталета, пиши после дали е вярно, че отпускат, да знаят хората.

Говорих с НОИ. Дамата на телефона не можа да ми каже нищо съществено. Разбрах само, че ЕР е пристигнало в НОИ близо месец след като е издадено и получено от мъжа ми! Според нея пенсията не е спряна, просто този месец не е преведена заради забавянето на ЕР. Каза да изчакаме преводите на майските пенсии и ако няма, пак да звъня  Rolling Eyes

# 608
Здравейте! Големият ми син отново направи асматичен пристъп, лежа в болница. Астмата му не се беше проявявала от години, според лекарите. В момента е на 12, а като малък от 3 г. докъм 5-6 годишен беше на Флексотид. Тази година реших да му подам документи за ТЕЛК, преди не съм подавала. Според мен неговите пристъпи не са спирали, просто лекарите по които го мъкнах не взимаха на сериозно моите притеснения и не сме правили изследвания никакви. Така, сега подадох документите на 19.03. Писмо така и не дойде, ходих аз да го взема от "Веслец". Учудването ми беше голямо от датата за явяване на ТЕЛК, която са ми дали - 15.07.2014 година. Това са 6 месеца след всички изследвания, терапията му със Сингулер е за 3 месеца. Сега прочетох, че най-вероятно ще трябва да се направят отново и всичко, което дотук сме събрали няма да важи. Според мен те умишлено бавят датата точно, за да мине назначеното лечение, за да могат да откажат впоследствие ТЕЛК. А аз твърдо смятам, че неговите проблеми не са отминали. Мога да възразя срещу далечната дата, която са ми дали?

Sled podavane na molbata, sroka v koito trqbva da Vi izvikat pred TELK e 3 mesechen!!! Vsqko ostanalo zabavqne mozhe (i e dobre) da se obzhalva!!!
Uspeh!

# 609
Тарталета, пиши после дали е вярно, че отпускат, да знаят хората.

Говорих с НОИ. Дамата на телефона не можа да ми каже нищо съществено. Разбрах само, че ЕР е пристигнало в НОИ близо месец след като е издадено и получено от мъжа ми! Според нея пенсията не е спряна, просто този месец не е преведена заради забавянето на ЕР. Каза да изчакаме преводите на майските пенсии и ако няма, пак да звъня  Rolling Eyes -След като е получено ЕР на ТЕЛК в НОИ, независимо, че може да е обжалвано, изплащането на пенсията продължава. При получаване на НЕЛК решение с по-високи % се доплаща разликата, а ако са намалени или отпада правото се събира вече изплатената пенсия от ТЕЛК Laughing.

Здравейте! Големият ми син отново направи асматичен пристъп, лежа в болница. Астмата му не се беше проявявала от години, според лекарите. В момента е на 12, а като малък от 3 г. докъм 5-6 годишен беше на Флексотид. Тази година реших да му подам документи за ТЕЛК, преди не съм подавала.-Документите, които са ти нужни са копие от епикризи и амбулаторни листове, доказващи състоянието на детето. Трудноговорещите българския ни език сънароднички за всеки пристъп тичат в Спешното и си взимат амбулаторни листове. Изписват им препарати без пари ,вкл. АБ, понякога купуват в аптеката, връщат, хвърлят по кофите, недоволни, искат пари, ужаса е пълен...нооо си знаят правата. Не че се интересуват от здравето на децата си или пък ги гледат, но това е една друга тема.

Последна редакция: пн, 28 апр 2014, 03:46 от AnMary

# 610
  • Mediterraneo
Благодаря, Валя! На това се надяваме и ние- през май да получи на куп пенсиите за април и май и да си има пенсия до решението на НЕЛК. Че иначе... много трудно!

# 611
Здравейте
благодаря на всички който ми отговориха.Днес подадох молбата за обжалването на ТЕЛК и до 1 мисeц трябва да ми пратят ново писмо с необходимите изследвания.Аз ще обжалвам решението на белодробната комисия,която се намира на Веслец в София.Имам въпросче ако някоя майка случайно е обжалвала също телк издаден от тях,къде се явяваме после на комисия?
Още веднъж ви благодаря и ще следя темата.

# 612
  • София
Благодаря за отговорите! А къде трябва да обжалвам това забавяне? Благодаря предварително!

# 613
Искам да попитам знаещите. Моя позната се яви на ТЕЛК и й намалили групата от ІІ на ІІІ. Ядосана е, но се чуди за обжалване, защото е с минимална пенсия. Взимала е досега 155 лв. От тях 135 лв е била пенсията й и 20 лв за социална интеграция. Казали са й, че 20-те лева пак ще ги взима, тъй като те са  заради диабета й и не зависели от групата. Та въпросът е: могат ли да намалят пенсията й, която е минимална? По-малко от минималното не би трябвало да има според нея....Освен ако минималната пенсия е различна за различна група. Примерно ако за ІІ е 135 лв, то за ІІІ да е по-малко? Всъщност някой знае ли дали размерът на минималната пенсия се намаля според групата и колко е минималната за ІІІ група, в която са я свалили? Може би няма да си струва цялото тичане и разкарване до НЕЛК, ако й намалят пенсията с 10-15 лв...Някой може ли да помогне с разяснения, за да реши какво да прави, че аз не знам как стои този въпрос  :vrut-ochi:Blush
П.П. Вярно ли е наистина това, че 20 лв, които е взимала за социална интеграция, ще ги получава, дори ако не оспорва и остане с ІІІ гр?
П.П.П. И аз се зачудих какво точно губим от сваляне на групата? Освен разни социални придобивки, които по-горните групи имат, а ІІІ-не, губим ли и от намаляване на самата пенсия, след като нейния размер се определя от заплатата преди пенсиониране, както е при пенсията поради старост?

# 614
  • Mediterraneo
Мисля, че няма да получава интеграционни от социалните( 20-те лв в случая), независимо от диагнозата.
Нямам представа колко е минималната пенсия и как изобщо се определя пенсията към отделните групи.
Моят мъж продължава да не е получил пенсия. Вече станаха 2  Rolling Eyes Онзи ден звънях, друга госпожа сега пък ми каза, че до края на този месец трябвало да ги получи... Изобщо не вярвам вече на нищо, докато не видя парите по картата!

Общи условия

Активация на акаунт