За неизбежната самоотбрана

• 35 280
  • 548
  •   1
Отговори
# 180
Журналистите от Блиц са .... не ми идват думи да ги квалифицирам.

Вчера Илко Радев беше "убиецът", днес е "момчето".

# 181
Познавам родителите на Илко. С бащата съм израстнала - съдеди през един вход.
В момента поддържат взаимоотношения с моя баща, който е вдовец от 2000г.
Постоянно го канят на обяди и вечери.
Илко многократно е момагал на татко за дейности,
свързани с по-тежко физ. натоварване.
Това семейство не е оставило баща ми да се чувства самотен,
останал сам след кончината на майка, за което съм им благодарна.

# 182
Честно казано съжалявам за семейството на Илко.
Ей така, чисто по човешки. Както казах, изобщо не съм убедена, че бих реагирала по различен начин.

# 183
От няколко дни се чудя - колко от нас биха реагирали по различен начин?
Ако мен в съня ми ме нападнат трима... не съм сигурна дали щях да съм различна от това момче.
Това съм си го мислела много пъти, най - вече , когато имаше обири на банки. Ходила съм на курсове за самоотбрана /не физическа/ и лекторите, професори от МВР, ни казваха, че никой не може да предположи как ще реагира в момент на афект, страх , паника...Колкото и курсове да си минал, действа инстинктът за самосъхранение, който е най - силен.

# 184
От няколко дни се чудя - колко от нас биха реагирали по различен начин?
Ако мен в съня ми ме нападнат трима... не съм сигурна дали щях да съм различна от това момче.
Това съм си го мислела много пъти, най - вече , когато имаше обири на банки. Ходила съм на курсове за самоотбрана /не физическа/ и лекторите, професори от МВР, ни казваха, че никой не може да предположи как ще реагира в момент на афект, страх , паника...Колкото и курсове да си минал, действа инстинктът за самосъхранение, който е най - силен.

Това е вярно. Работила съм на място, по което по едно време хвърляха павета и камъни. Колкото и смел и доказано с тестове интелигентен да си (в моя случай), от ужаса просто ставаш друг човек. Никога не съм предполагала, че мога да изпитвам толкова първичен страх.

# 185
Абе алкохолът и сексът винаги са били неотменна част от студентския живот. Няма лошо, но някакси не си спомням в Ст. град да е имало такава реколта от трупове по мое време, нищо че  изтрезнявахме само по време на сесия Wink

Вчера го написах малко по-меко, но това е истината и винаги е било така.
Въпреки че не съм живяла в студетски град, всяка вечер бях там на купони и нещата са си същите. Портиерите пускаха свободно всички, въобще не си стояха по местата даже.
Беше си традиция, ако някой не си харесва съквартиранта, да го тормози физически и психически  Sick но тогава хората някак си мълчаха, никой не е ходил да се оплаче, че е пребит и тормозен. Сегашния случай за мен не се различава особено, всичко е чиста случайност, че шкафа е паднал и пред него се е оказал нож, който в мелето е попаднал не където трябва.
И не знам дали въобще има начин да се реши проблема...

Друг е въпроса със заведенията и дискотеките, сега вечер е лудница там, събиране не огромна маса от всякакви хора, затова инцидентите ще продължават, но те са от др. характер, нямат общо със случая, поне за мен.

По мое време нямаше милиция, 2001 г. завърших, не мисля, че студентите имаха кой знае какъв страх от полицията, за цялото си студентство не се сещам да съм видяла и 1 полицай там...

# 186
Не се сърди за съжаление си права в чуденката си дали въобще има начин да се реши проблема, защото той не е в това колко дискотеки има, наоколо, а някъде много по назад във времето - в първите 7 години, в семейството, в личния пример...
Аз също съм била студентка и по моя време за 2 години имаше 3 смъртни случая. И в трите в основата стоеше поведението след количество изпит алкохол. Иначе - да, момчетата си бяха много свестни като не пият /поне на пръв поглед/.

# 187
  • София и там където не се пуши
Сега се сетих, че и аз помня трупове в студентски град - бях малка, когато се говореше за някакъв, който влязъл в стаята след гледане на Кръстникът и беше улучил доста младежи вкл и чужденци. То общо взето никой май не е оцелял, защото живите са се самоубили или са настанени все още в психиатрични клиники. На моя близка роднина е един от живите.

А колко средства държавата е дала за издръжката на "оцелелите", ако тези пари са се вложили преди това в безопасност  newsm78. Пък и за умрелите плащаха тогава нещо и то не малки суми.

# 188
Много им дреме на журналистите за личната трагедия - панаир да има. А Студенски град няма да се промени, това е ясно, икономическите интереси са толкова големи и всичко друго е прах в очите. В едно гнило общество няма как там да бъде рай.
И в мойте студенски години родителите не познаваха децата си. Ужасът, който съм виждала и виждам сега там е направо потресаващ и не мисля, че се преувеличава. И това не е от 5-10 години, от както се помня е било така, само че сега се дава повече гласност.

# 189
дали въобще има начин да се реши проблема

Има начин да се реши проблемът, да - като се закрие Студентски град. Още 19-годишна бях, когато останах изумена от мизерията и хаоса. Наркотици можеш да си купиш кажи-речи от всеки блок, алкохол се лее във всяка стая, малоумни купони, оргии с тройки-четворки-петици и какво ли не. Не съм била пуритан никога, но и такова чудо не понасям. Какво знание, каква просвета, за какво говорим изобщо... Наблъскани като сардини хора, в стаи с железни кревати и с провесени през прозореца торби с хляб и домати. Момичета, които не знаят от кого са бременни; момчета, които пият и се бият, и после пак пият; студенти, които не могат два реда правилно да напишат... Последно, мисля, през 2002 ходих там и беше все същата гнусотия, Содом и Гомор. Странно е, че родителите не са наясно с това, къде точно изпращат децата си и за какво плащат.

Последна редакция: пт, 02 мар 2012, 10:30 от crazy chick

# 190
дали въобще има начин да се реши проблема

Има начин да се реши проблемът, да - като се закрие Студенски град. Още 19-годишна бях, когато останах изумена от мизерията и хаоса там. Наркотици можеш да си купиш кажи-речи от всеки блок, алкохол се лее във всяка стая, малоумни купони, оргии с тройки-четворки-петици и какво ли не.... Не съм била пуритан никога, но и такова чудо не понасям. Какво знание, каква просвета, за какво говорим изобщо... Наблъскани като сардини хора, в стаи с железни кревати и с провесени през прозореца торби с хляб и домати... Последно, мисля, около 2002 бях там, все същата гнусотия. Странно е, че родителите не са наясно с това, къде точно изпращат децата си и за какво плащат.
Фактически няма как да се закрие, иначе е добра идея. Но първо трябва да има алтернатива на студентски град. Веднъж съм влизала в общежитие там - преди 2 години. Миналата година синът ми беше кандидатстудент. Искаше да иде да учи в УНСС "заради купона в студентски град". Катигорично му забранихме и сега сме по спокойни. Живее в току що ремонтирани общежития - приличат на 3 звезден хотел , в доста по спокоен град.

# 191
 Mr. Green
Малее, какво съм изпуснала от Студентски град.
Нито наркотици, нито алкохол съм усетила. Но може и със съквартиратнките ми да сме били залюхани, знае ли се...

# 192
beba2, за случаите на тормоз, за които писах по-горе, не бяха свързани само с алкохол, тези хора си бяха агресивни и трезви...

Не само първите 7, малко се говори, и в семейството, и в училище за човешките взаиомоотношения и последствията. Прави ми впечатление, че сега в класа на дъщеря ми се разглежда въпроса и дано има резултат, но мое време никой не отваряше дума, приемаше се за нормално и в училище, и навсякъде "старите войници" да тормозят "новите", говоря за 80-те години.

Мернах някъде въвеждане на вечерен час, малко е смешно да прилагаш подобна мярка на пънолетни лица, явно в безсилието си се чудят с какво да успокоят обществото и да му замажат очите, че работят. Там живеят свободни хора, някои работят, доста от тях нощем.
Да хванат като начало и да изринат всички НЕстуденти, които живеят там десетилетия на смешен наем, да изринат дискотеките и да се контролира вътрешния ред по стаите, като в нормална жилищна сграда. Всичко друго е въпрос на късмет  Tired

crazy chick, в студентските квартири не се случват по-различни неща...
За битовите условия, всички си мислеха, че ще се кара като през комунизма - нищо не се ремонтира, и всички си мълчат. Но определено има напредък, ще стане постепенно, няма как изведнъж:
1
2
3

Въвежда се и видеонаблюдение.

# 193
Малее, какво съм изпуснала от Студентски град. Нито наркотици, нито алкохол съм усетила. Но може и със съквартиратнките ми да сме били залюхани, знае ли се...

Ми случила си на свястна компания. Разбира се, че думите ми не са обобщение за целия СГ и всички присъстващи в него, а за това, което съм виждала и което е по принцип достъпно. Ходила съм на гости и на примерни студенти, с прибрани стаи и сресани коси, но хлябът им пак висеше през прозореца и джезветата за кафе стояха под леглото  Laughing  Шегувам се... Човек може да оцелее и в джунглата, само че рискът е огромен. Така и в СГ - може да оцелееш, може дори добре да живееш и академик да станеш, но може и не, защото твърде малко са предпоставките за прогрес и твърде много - за обратното.

Не се сърди, да, и в квартирите е същото, макар не така концентрирано. И аз бях студент, все пак  Mr. Green

# 194
... но хлябът им пак висеше през прозореца и джезветата за кафе стояха под леглото ...

Това е вярно - за торбичките с продукти, провесени през прозореца, заради липса на хладилник.
Обаче враните, да им се не види, безпогрешно разпознаваха торбичките с хляб и тези с колбаси  Shocked
Както и да е, това не е обект на тази тема.

Общи условия

Активация на акаунт