За неизбежната самоотбрана

• 35 187
  • 548
  •   1
Отговори
# 60
  • Mars Hotel
Много странен казус - все още не е ясно кой е използвал ножа, но Илко Радев вече е обвинен в убийство. Звездите ли им го нашепнаха? newsm78

Sessilly, Хърмаяни е обяснила по-назад защо такава е процедурата.

# 61

НЕ е ли по-добре да изчакаме окончателни данни кой точно е нанесъл удара с нож. Много странен казус - все още не е ясно кой е използвал ножа, но Илко Радев вече е обвинен в убийство. Звездите ли им го нашепнаха? newsm78

Той все още е задържан, не е обвинен. Напълно е възможно да е признал, че е държал ножа, например и затова да са освободили другите, а него да са задържали за 72 часа.

# 62
Не е точно така. Преценяват се абсолютно всички факти и обстоятелства.

Да, знам това. По същата причина още с първия си пост споменах, че в случая определено не са изчерпани всички средства за самозащита. Едно е да си сам в тъмна гора с трима души, друго е сам да отключиш на нападателите си и да се биеш с тях в общежитие с десетки хора над и под теб, като преди това си имал възможност да извикаш полиция, приятели и прочее, както е направило другото момче след първоначалното спречкване. Но както и да е. Ясна позиция по този случай аз нямам и не мога да имам, но ми се стори ужасяваща лекотата, с която се оправдава едно убийство, преди да са ясни детайлите.

# 63
Не съм съгласна.. Марио е излязъл в коридора да вика подкрепление.. а Илко е станал да заключи (така пише) .. той надали е разбрал какво го очаква.. че да се обажда в полицията заради някакви разменени изречения.. и естествено, че после ще стане да отключи.. вратите на общежития се държат точно на един-два ритника.. решил е, че не е нужно да разбиват и вратата.. мисля си, че е очаквал да се скарат пак .. или нещо такова.. а не че трима човека идват да го бият.

# 64
... С нож имаш право да се отбраняваш, ако те нападнат с нож - такъв е законът.

Да, като те нападнат, молиш нападателя да покаже с какво те напада, за да си подбереш аналогично оръжие  ooooh!

...друго е сам да отключиш на нападателите си ...

Те вратите там заключени или не са еднакво "трудни" за влизане.
А и действията му показват, че не е очаквал да се стигне до това, отворил е, за да не чупят, вероятно е мислел, че ще ги убеди с думи.

Не приемам лесно убийствата, но и не оправдавам агресивните хора, тези не са били такива само този ден.

Ако беше извикал полиция, и беше седнал да чака, сега щеше да е на мястото на другия.

Ариа вече ме изпревари, точно...

# 65
но ми се стори ужасяваща лекотата, с която се оправдава едно убийство, преди да са ясни детайлите.

Из темата аз по-скоро видях съчувствие към задържаното момче.
Лично аз първо си помислих за вината, с която ще трябва да живее то, дори и да го обявят за невиновно в убийство.

# 66
Ако нещата са верни спрямо това, което описват медиите, момчето няма за какво да се чувства виновно или да бъде законно съдено. Да, можеше да чака полиция, да се остави да го убият, или пък да скочи през балкона.

# 67
Ако нещата са верни спрямо това, което описват медиите, момчето няма за какво да се чувства виновно или да бъде законно съдено. Да, можеше да чака полиция, да се остави да го убият, или пък да скочи през балкона.

Няма как да не се чувства виновно, отнело е човешки живот, независимо при какви обстоятелства.
Чувство за вина не изпитват само хора, болни от някои психиатрични болести.

Освен това ще бъде "законно съдено" (в случай, че експертизата докаже, че ударът с нож е нанесъл той и от този удар е настъпила смъртта).В съдебният процес ще се преценяват всички обстоятелства и ще се произнесе присъда - виновен или  невинен.

# 68
  • където ми харесва
аз нямам и не мога да имам, но ми се стори ужасяваща лекотата, с която се оправдава едно убийство, преди да са ясни детайлите.
А мен ме изумява лекотата, с която ти го обвиняваш в убийство, без да си наясно убийство ли е, инцидент ли е.
Замислихте ли се за момент, че след като е имало меле, ако той е държал нож, може Марио изобщо да не го е видял и да се е нанизал на него... Аз ако убия човек, няма да се опитвам после да го свестявам, да чукам по вратите на съседите, за да извикат линейка и да търча до портиера да извика полиция, сещаш ли се. Така, че за мен това е нещастен инцидент с фатално последствие, а не убийство.

# 69
crazy chick много е лесно да коментираме отстрани, но никой от нас не знае как би реагирал в подобна ситуация. В такъв момент едва ли мислиш кой с какво те напада. Действа инстинктът за самосъхранение. Ако и това момче беще извикало свои приятели, какво ли меле щеше да стане. Или пък полиция - че тя докато дойде, те ще са разбили вратата и пак щяха да се сбият. Явно и друг път е имало подобни инциденти, но са завършвали по друг начин, щом на никого на етажа не е направил впечетление шума.
http://www.blitz.bg/news/article/13225
Това е най-новото по темата, ако изобщо има нещо ново, а не поредица от думи.

# 70
  • гр. Шумен
Много странен казус - все още не е ясно кой е използвал ножа, но Илко Радев вече е обвинен в убийство. Звездите ли им го нашепнаха? newsm78

Sessilly, Хърмаяни е обяснила по-назад защо такава е процедурата.

Видях я процедурата, но според Дир-а и тримата отричат да са държали ножа, другите двамата ги пускат, задържат Илко. Освен ако ченгетата имат и друга информация, която агенциите не отразяват.

# 71
А мен ме изумява лекотата, с която ти го обвиняваш в убийство, без да си наясно убийство ли е, инцидент ли е. Замислихте ли се за момент, че след като е имало меле, ако той е държал нож, може Марио изобщо да не го е видял и да се е нанизал на него...

Първо, не обвинявам никого, щото не съм в тази позиция. Имаме мъртво момче с прободна рана в гърба, от нож в нечия ръка - "инцидент" трудно би могъл да се допусне, за разлика от убийството. Работа на съда е да установи предумишленост или непредумишленост. Второ, чужди са ми всякакви такива свободни съчинения като гореописаните. И трето, справедливостта изисква безпристрастност, каквато аз не мога да усетя тук. Не знам кой и защо реши, че пияните момчета са искали непременно да убият този Илко, та той се е борил за живота си... Не бива да се съди на база предположения и презумпции, а на база факти. Това и казвах - нека изчакаме експертизите, които ясно ще покажат самозащита ли е било, обикновена момчешка разправия ли, що ли... Всички са имали наранявания по себе си и всички отричат да са хващали нож. За да бъде Илко освободен от отговорност, трябва медицинската експертиза да покаже, че е бил безпомощен, с най-тежки рани и съответно, без никакъв друг избор, освен да се защитава с хладно оръжие.

# 72
Интересно какво ли искат 3 - ма пияни младежи като се нахвърлят срещу един? сигурно да се бият с възглавници. Ако питаш тях, и те не знаят какво са искали, защото са били мнооого пияни. Пияните хора обикновено палят от четвърт, нещо като Ти мене уважаваш ли ме?

# 73
  • Варна
crazy chick, смъртта на момчето при всички случаи е непредумишлена.

# 74
Направо не ми се разсъждава по темата, но си мисля, колко още убийства трябва да станат в Студентски град, че да се вземат някакви по-сериозни мерки.
Това място вече е символ само на проблеми, свързани с насилие, наркотици и т.н.
Явно днешните млади не са готови да 19 години да се държат като пълнолетни.То че не може да се сложи до всеки студент полицай не може, но явно трябва наистина крути мерки, за да се прекрати това.
На едно място са събрани деца,младежи, хайде да ги нарека, които са дошли да учат и такива за които студентството е кръчми и дискотеки-конфликта е неизбежен.Като прибавим и всички приходящи нощно време за купона и става страшно.
От години се говори даже доколкото знам има и план да няма нощни заведения там но нищо не се променя.

Общи условия

Активация на акаунт