ИзклЪОчен комЪОтър в прЪвУписТно ШекмеЧе промУтиран от Политко Месаря - 67

• 31 945
  • 751
  •   1
Отговори
# 675
Цитат
Здравей те!Искам да ви попитам, мили момичета, да ли знаете къде има намаления на бебешки и детски маратонки?

Здрас ТИ! Не зна ем Simple Smile

# 676
Скоро имаше тема тук относно изписването на имената от типа : Зайо(Заю), Жельо(Желю) и производни или подобни, в които -йо или -ьо се замества с -ю.

Тьй като ми се иска да има яснота за всички, които са се сблъсквали с този проблем, а пък и е трудно човек да звучи правдоподобно ако не се позовава на сериозни източници(нямам предвид Google) ще си позволя да цитирам мой преподавател(настоящ декан на филологическия факултет).

Имена като Щерю, Желю, Заю, Пею и т.н. са от източнобългарски говорни области и в тях е отразено нетипично и затова недопустимо в книжовния език явление като пълната (качествената) редукция. Транскрибирани, тези имена по звуков състав са съответно штер'о, жел'о, зайо, пейо.
 Понеже ударението в тези думи не е на вокала О, той в тези говорни области се редуцира до съответната му тясна гласна У, а в книжовния език изговор на У след палатален (мек) консонант се изписва с буквата Ю. Със същата буква се изписва и изговорът на ЙУ в намалото на думата и след вокал.
 Това обяснява появата на Ю в думи като Щерю, Желю, Заю и Пею, но - внимание - този тип изговор е ДИАЛЕКТЕН. а диалектният тип изговор е недопустим поради наличието на книжовна норма, която го забранява.
 Е, ако някой си е кръстил детето Желю, то това дете е длъжно до края на живота си да се изписва по този и само по този начин, защото то така е записано в регистрите и ако се изпише някъде по различен начин, вкл. и като Жельо, ще излезе че става дума за друг човек. Затова и бившият ни президент се изписваше като Желю, макар и с диалектна особеност в името.

Надявам се, че тов ще сложи край на спора (независимо от безумните обяснения, които бълва Google) и маса неграмотни хора дочули нещо от някого... Simple Smile

# 677
# 678
  • София
Цитат
със риск да  те обидя,ти със твой изкарани пари сигурно си си купила апартамент или греша? или живееш във отделно жилище ,но пак наследствен:thinking:Аз държа ти да ми отговориш честно,защото  ако нямам лично жилище да си ходя стара мома ,да нямам деца и тн така ли разбираш философията на живота?Хубаво е човек да не се изхвърля излишно!,че наистина става досадно и такива хора лесно ги посичам!

# 679
  • гр. София
Цитат
лиглио

# 680
  • София
Нямаме си анкета за заглавие още  Rolling Eyes

# 681

Тьй

намалото на думата .

Надявам се, че тов ще сложи край на спора (независимо от безумните обяснения, които бълва Google) и маса неграмотни хора дочули нещо от някого... Simple Smile

Тов определено сложи край на намалото на спора воден от тьй неграмотни хора,чули-недочули нещо от някого.. Whistling

# 682

Тьй

намалото на думата .

Тов определено сложи край на намалото на спора воден от тьй неграмотни хора,чули-недочули нещо от някого.. Whistling

Само това ли видя от целия пост? Жалко, много жалко  Whistling

# 683
Да.Жалко е.Човек като учи другите на правопис,поне да се постарае ,самият той да пише правилно.. Joy

# 684
eksipnos, в тази тема авторите на бисерите не се цитират. Дори да са вътре в темата. Освен ако не цитираме сами себе си, което се случва понякога.

# 685
Да.Жалко е.Човек като учи другите на правопис,поне да се постарае ,самият той да пише правилно.. Joy

Аз не мисля, че някой е седнал да те учи на каквото и да било.
Никой не ти пречи да си затваряш очите и да четеш само това, което ти изнася- въпрос на личен избор.
Какво пък можеш да научиш от декан на филологически факултет- ти си знаеш всичко  Whistling
Хайде, остани си със здраве  Peace

# 686
eksipnos, в тази тема авторите на бисерите не се цитират. Дори да са вътре в темата. Освен ако не цитираме сами себе си, което се случва понякога.
Rolling Eyes.. цитата е от  три поста преди моя..
Ще се опитам да го оправя..

Аз не мисля, че някой е седнал да те учи на каквото и да било.
Никой не ти пречи да си затваряш очите и да четеш само това, което ти изнася- въпрос на личен избор.
Какво пък можеш да научиш от декан на филологически факултет- ти си знаеш всичко  Whistling
Хайде, остани си със здраве  Peace
Какъв ти е проблема?В тема за правописни гафове,какво да гледам?Правилно изписаните думи ли?
И като е въпрос на личен избор,теб какво те грее моята избирателност?
Дърт съм вече за декан.. Whistling

# 687
  • Me? I'm a raging sea trapped inside of a raindrop.

eksipnos, това не са правописни, а механични грешки.

# 688
Тьй,тьй..механични са.. Whistling

# 689
  • Велико Търново
Тьй,тьй..механични са.. Whistling
Да, за разлика от
Цитат
Човек като учи другите на правопис,поне да се постарае ,самият той да пише правилно
и
цитата е от  три поста преди моя

belmondo77, бях пряк участник в спора, та някак си чувствам, че трябва да отговоря.
Никъде не съм отричала нововъдените правила и това, че съобразно само и единствено с тях окончанието "-ю" е грешно. Просто при всяка една нормативна уредба има т.нар. "заварено положение", което, така или иначе, няма как да се промени и за което си остават в сила правилата, действащи по времето, когато това "положение" е възникнало.
Освен за собствените имена, това си е така и за печатните издания. Нали не смяташ, че само заради едното правило, трябва да унищожим всичко напечатано, само защото някой някъде е написал, че Заю Баю, Бай Ганю и всички подобни са грешни форми?...
Пък и в крайна сметка - правилата се създават от хора. Както и се тълкуват от хора.
Аз лично съм виждала как "Тълкуване на Кодекса на труда" е един огрооооомен том. А самият Кодекс е едно нищо и никакво книжленце. Всеки един параграф, всяка една точка... ама така са разнищени, така са обяснени, та свят да ти се завие. И с по една камара изключения, изключения...
Така и в този случай - както има преподавател, който изрично отрича допускането на каквито и да било изключения от правилата, така може да има и такъв, който да ги приема. Въпрос на тълкование...

Общи условия

Активация на акаунт