КОЗУНАЦИ - 2012г. - 1

• 100 700
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
  • Бургас
Благодаря, остана да приготвя лешниците и орехите и утре ще правя опита.
Дано е успешен.

# 466
  • забравих си мисълта...
Belinda, Rimar, благодаря ви много за комплиментите. То наистина че, конците са много фини. Но тези козунаци, днешните, ги правих почти с една ръка, лявата ме боли много и почти не мога да я движа. Това го казвам най-вече за тези момичета, които от един неуспех се отказват. Винаги се получава, стига човек веднъж да ги направи и ще видите, че след това, всеки следващ път ще е по-успешен и по-успешен.

Luky.me, радвам се много за успеха ти!  Комплименти!

ahasver, и твоят козунак се е получил чудесен!

# 467
  • Варна
В момента за първи път правя козунака на Еликсир. После ще докладвам за резултата.

# 468
  • Пловдив
Здравейте и от мен, чета темата от началото и реших тази година и аз да направя първия си козунак. Замесих тестото за козунака не Венета, бях затоплила много стаята, но за 2часа и половина тестото изобщо не се беше надигнало. Загрях фурната на 40-50 градуса и сложих купата вътре, но вече още един час (значи общо 3.30 мин.) изобщо не се надига  newsm78

Месих тестото в купата на кухненския робот, но направих два оборота по погрешка, преди да добавя мазнината. Не знам дали това има някакво значение. Ползвах мая в срок на годност, тестото ми е на Мелко за козунаци  Wink
Не знам къде сгреших. Идеи?

# 469
  • Варна
Тестото ти стана ли меко или е твърдо?

# 470
  • Пловдив
Като го извадих от робота беше по-меко, като го напрегънах по начина показан от Венета, стана по- сбито.

# 471
  • София
Здравейте и от мен, чета темата от началото и реших тази година и аз да направя първия си козунак. Замесих тестото за козунака не Венета, бях затоплила много стаята, но за 2часа и половина тестото изобщо не се беше надигнало. Загрях фурната на 40-50 градуса и сложих купата вътре, но вече още един час (значи общо 3.30 мин.) изобщо не се надига  newsm78

Месих тестото в купата на кухненския робот, но направих два оборота по погрешка, преди да добавя мазнината. Не знам дали това има някакво значение. Ползвах мая в срок на годност, тестото ми е на Мелко за козунаци  Wink
Не знам къде сгреших. Идеи?

Каква мая ползвате ?

Може би тук е момента да спомена, че с каквато и мая да работя аз задължително предварително я активирам.

Специално за козунаците когато работя с жива мая я активирам двойно. Първо намачквам продължително маята с една супена лъжица захар. От тази манипулация тя се втечнява. Като се втечни я разбърквам хубаво със захарта и след това добавям съвсем малко топла вода и брашно и я оставям да шупне като при традиционното активиране.

# 472
  • Пловдив
Ползвах суха мая, както е по рецепта (моята беше на др. Йоткер). Не съм я активирала.
В малкото ми тестени опити съм ползвала винаги жива мая, но сега реших да се придържам към рецептата.
Няма промяна в състоянието на тестото  Sad има ли смисъл да го чакам още? Май козунак от него няма да стане тази вечер, мога ли да го разточа, намажа с мармалад и изпека. Дали ще става за нещо или да не се хабя?

# 473
  • забравих си мисълта...
Като го извадих от робота беше по-меко, като го напрегънах по начина показан от Венета, стана по- сбито.

Интересно, а би следвало да стане по-пухкаво. А какво е това брашно за козунаци и би ли ми казала за какви грешни обороти става дума.
Ако не е втасало по-добре недей, за да не стане така, че да изхвърлиш и другите продукти и да си правиш излишна работа още.

Последна редакция: ср, 04 апр 2012, 21:58 от Venetta

# 474
  • град-държава
Venetta, благодаря.

portokalche , ако има твърде много захар ще втаса трудно? На мен така един козунак не ми втаса още от първите опити преди 2-3 години, всъщност втаса, но след около 15-16 часа баене и все още мисля, че беше заради голямото количество захар. А и как се меси в кухненски робот, смисъл с ножове ли го меси?

# 475
  • Пловдив

Интересно, а би следвало да стане по-пухкаво. А какво е това брашно за козунаци и би ли ми казала за какви грешни обороти става дума.

Здравей Венета! Радвам се, че се включваш и ти. Брашното е на фирма, чието брашно ползвам от две години, досега брашното им за баници, сега реших да взема това за козунаци. Пресях го два пъти.
За робота и оборотите- бях сложила всички продукти без мазнината, бях я забравила настрани. Пуснах робота и направи не повече от 2-3 оборота, сетих се за мазнината, спрях го, добавих и нея и пуснах пак. Това е. Но и преди да прегъна тестото, то не беше супер меко и лепкаво. Всичко мерих с електронната везна.

# 476
  • Пловдив
Venetta, благодаря.

portokalche , ако има твърде много захар ще втаса трудно? На мен така един козунак не ми втаса още от първите опити преди 2-3 години, всъщност втаса, но след около 15-16 часа баене и все още мисля, че беше заради голямото количество захар. А и как се меси в кухненски робот, смисъл с ножове ли го меси?

Сложих 150 гр. захар. Робота ми е с ножове да.

# 477
  • град-държава
Може ли да напишеш рецептата?

# 478
  • Варна
Ааааааааа, момент. Чак сега видях че си ползвала това брашно. Преди три години като почнах да се уча да правя козунаци аз също купих това брашно уж за да стане козунака както трябва. Да ама не. При мене тогава стана едно разлято като подметка, не втаса, абе нищо не стана с две думи. От тогава ползвам само брашното на София Мел и нямам никакви проблеми. С маята на Йоткер ако е в годност също се чувствам най сигурно и тогава няма такива активаций. Но не забравяйте че една мая е за половин кило брашно. Примерно аз сега в момента пека козунака на Еликсир който е със 650 гр. брашно, и сложих една мая и още малко. Козунака се пече в момента между другото и изглежда и мирише много обещаващо.   bouquet Отдавна не спазвам разните му съвети захарта да се разтваря предварително, продуктите топли и т.н. Сипвам едно след друго в машината на програма за тесто, като спре да бърка, без да втасва там, вадя тестото, слагам си го във фурната на 40 градуса, като удвои обема си вадя на мазен плот, плета на 3 плитки и готово.

# 479
  • Пловдив
Рецептата е за добре познатия тук козунак на Венета, ама явно нещо обърках и ще има поправителна сесия  Grinning

http://mcneall.blogspot.com/2011/12/venetta_12.html

Общи условия

Активация на акаунт